Klára Samková: Stvořte si své vlastní peklo! Aneb o spotřebitelských úvěrech

Klára Samková | rubrika: Komentář | 12. 1. 2011 | 20 komentářů
Klára Samková: Stvořte si své vlastní peklo! Aneb o spotřebitelských úvěrech
Zdálo by se, že zákon o spotřebitelských úvěrech zabrání překotnému půjčování, vedoucímu k neodvratnému zadlužování se a následnému pádu do novodobých otrokářských úvěrových pastí. Osobní zodpovědnost ale nelze nastudovat na žádné škole, ani vynutit žádnou právní normou.

K 1. lednu vstoupil v účinnost zákon č. 145/2010 Sb., o spotřebitelských úvěrech.

Obecně vzato, něco proti spotřebitelským úvěrům mám. Mám proti nim úplně všechno. Stejně jako internetové diskuse vychovávají pomocí systému anonymních „nicků“ ke zbabělosti, kdy si každý může anonymně plivnout a kopnout, spotřebitelské úvěry vychovávají k nezodpovědnosti. Ano, každý chce žít lépe, být obklopen pěknými věcmi, dosáhnout na nějaký standard. K tomu je ostatně masírován každodenně v reklamách, a kdo nemá to či ono, tak je prostě lúzr, se kterým nestojí zato ztrácet čas. Někdy se mi zdá, jako kdyby základní lidské právo, právo na život, měl každý napsané na prdeli (pardon) v podobě značky těch kterých džínsů. Kdo ho napsáno nemá, toho je dovoleno postavit ke zdi a jako no name prostě zlikvidovat. A takhle to pokračuje dál: Kdo jezdí tramvají, je socka, kdo nemá značkové oblečení, je out, a kdo nemá byt zařízený z IKEA (což je fakt paradox, protože tento obchod byl marketingově vybudován jako levná alternativa pro ty, co si nemohou nic jiného dovolit), je v podstatě bezdomovec.

Životopis

JUDr. Klára A. Samková, Ph.D. se narodila v roce 1963 v Brně. Vzděláním právnička brněnské a pražské právnické fakulty, s různými stážemi po polovině světa, včetně Kongresu USA. Obvykle strkající nos do věcí, do kterých jí vůbec nic není způsobem, který řadu lidí popuzuje, a to až do doby, než se oni sami dostanou do průšvihu a vyhledají její právní pomoc.

Setrvale tvrdí, že nejlepším pro-růstovým ekonomickým faktorem je dodržování lidských práv a pro produktivitu práce by bylo nejefektivnější, kdyby se systémově vyřešil vztahu otců a dětí po rozvodu, a to ve směru brutálního posílení práv otců. Podobných neortodoxních názorů má celou řadu, takže je vítaným diskutérem v nejedné veřejné debatě. Pořád chce někde něco zlepšovat, zejména v oblasti veřejného života, a teprve s nadcházející padesátkou zjišťuje, že zájmem většiny není cokoliv zlepšit, leč proplout. Má z toho deprese a na jejich základě vyslovuje různá katastrofická proroctví. Poněkud fádní je, že na její slova obvykle dojde. Má svou vlastní advokátní kancelář (viz www.lawyers.cz), kde zaměstnává výhradně ženy a ve zcela převažující části blondýnky. Specializuje se na beznadějné případy všeho druhu.

Kontakt:

www.lawyers.cz

klara.samkova@lawyers.cz

Zdálo by se na první pohled, že zákon o spotřebitelských úvěrech by měl tomuto stavu překotného půjčování, vedoucímu k neodvratnému zadlužování se a následnému spadnutí do novodobých otrokářských úvěrových pastí, zabránit.

Pamatuji se přesně, kdy jsem se s fenoménem neřešitelných dluhů setkala poprvé: bylo to v báječné sci-fi Obchodníci s Vesmírem (1953, č. 1963) od Frederika Pohla a Cyrila Kornblutha. Hlavní hrdina Mitchell Courtenay, marketingový supermanažer nadnárodní firmy, byl uměle zavlečen právě do jedné takovéto „pracovní smlouvy typu ‚B‘ se společností plantáže Chlorella“. Pro jeho nepřátele bylo jeho upsání do takové smlouvy pro jeho likvidaci jistější nežli jej fyzicky zabít. Dotyčný musel vynaložit veškerou svoji genialitu, která jej původně vynesla na vrchol společnosti, aby se z té smlouvy dostal. Byl prakticky jediným, komu se to povedlo. Tehdy jsem ten mechanismus stále se opakujících dluhů, narůstajících úroků a půjček velmi pečlivě probádala, pochopila jsem jej, ale ani ve snu mne nenapadlo, že stejná situace – a to nikoliv ve sci-fi, ale v reálu – se bude dotýkat každodenního života statisíců Čechů.

Stalo se a zákon o spotřebitelských úvěrech tomu měl údajně zabránit či alespoň odpomoci. Výsledek? Zcela opačný. Celý zákon totiž ze všeho nejvíc připomíná právě smlouvu o spotřebitelském úvěru. Takovou tu podepisovanou ve třech průpisech, s šedými písmenky 7 bodů vysokými... kdo by to četl.

Skutečným účelem zákona o spotřebitelských úvěrech NENÍ ochrana spotřebitele, ale vyvinění společností, které takový úvěr poskytují. Měl jsi smlouvu sepsanou podle zákona? Měl. Tak nekecej a cáluj. Že jsi tu věc prostě CHTĚL a neuvědomil sis, že zaplatíš desetkrát její cenu? Tvůj problém.

Když jsme úpěli pod Habsburky, tak po prohře velké mlaty na Bélandě šestnáct kilo a dvě pětky (pro Nebrňáky: po bitvě na Bílé hoře 1620) bylo následně ustaveno tzv. „Obnovené řízení zemské“. Zde bylo mimo jiné zlými Habsburky stanoveno, že kdo půjčí peníze na úrok vyšší než šest procent ročně, dopouští se nekřesťanské lichvy a propadá ctí, hrdlem a statky... Aplikovat tuto poststředověkou normu na zákon o spotřebitelských úvěrech, visí na šibenici celý nebankovní sektor a ten bankovní by se musel sakra snažit, aby nedopadnul stejně.

 

Shrňme, co od zákona o spotřebitelských úvěrech NEMŮŽEME očekávat:

1. Tato norma nemůže odstranit lichvu, jejíž dnešní formou jsou spotřebitelské úvěry.

2. Tato norma, ani její nejstriktnější dodržování a jeho kontrolování, ani žádné restrikce, neodstraní „problém“ finanční negramotnosti absolutní většiny našich spoluobčanů. Někdy mám dojem, že tato finanční negramotnost je naším školstvím, zejména základním, uměle pěstována.

3. Důvodem ke vzniku této normy není finanční negramotnost nebo nedostatek dostupných informací. Podnětem, nikoliv skutečným důvodem, ke vzniku této normy je stále rostoucí neúnosné vnitřní zadlužení naší společnosti. To je způsobeno „spotřebitelským“ zadlužováním se jednotlivců na straně jedné a nezodpovědným zadlužováním státu, způsobeným politikařením naší politické reprezentace, na straně druhé. Ač se to zdá nepravděpodobné, státní podíl na tomto celospolečenském vnitřním dlužení, způsobený politickými vlivy, je oproti tomu „privátnímu“ zlomkový a nepodstatný.

4. Tato, ani žádná jiná „psaná“ norma nemůže odstranit skutečnou podstatu problému. Tím je v lepším případě nedostatek, většinou však absolutní absence osobní odpovědnosti:

a. k sobě samému (viz problém zdravotnictví),

b. ke svým nejbližším (viz problém školství a důchodové reformy),

c. k veřejnosti (viz cokoliv dalšího).

 

A osobní zodpovědnost se nedá nastudovat na žádné škole a nedá se vynutit žádnou psanou právní normou. Často se mluví a píše o civilizačních chorobách – infarkty, rakovina, HIV. Absence osobní odpovědnosti je také takovou chorobou – a je jednou z nejzávažnějších. Je to choroba psychická a má mnoho společného s tzv. návykovými chorobami. Je sebezničující. Operovat se to nedá, medikamentní léčba nefunguje. Přitom lék existuje, je snadno dostupný a levný – dokonce zcela zdarma: stačí myslet a chtít se chovat zodpovědně, i za cenu sebeomezení. Jenže pacient tento lék nepřijímá. Jedním z charakteristických faktorů těchto chorob totiž je, že se pacient léčit nechce. Je to stejný fenomén, pro který naprostá většina lidí utíká z psychoterapeutických sezení: pohled do zrcadla je příliš nesnesitelný a pracovat na změně sebe samého, svého života a svých postojů – kdo by se s tím dřel, že... tak raději přijmeme zase nějaký další, zcela bezpečně nefunkční zákon. Třeba nějaký takový, jako je ten o spotřebitelských úvěrech.

 

P.S. Tento článek vzniknul na základě e-mailu, který mi zaslal jeden z čtenářů tohoto portálu v reakci na můj první článek. Díky za dopis, informace i inspiraci.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+46
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 20 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 1. 2011 6:44, josef

to, ze vedel, se dokazuje hodne spatne.

Zobrazit celé vlákno

+13
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 1. 2011 4:50, Daniel Macoun

Dobrý den,ten článek se mi zdá až příliš dlouhý na jeho téměř nulovou vypovídací hodnotu.Těšil jsem se na právnický rozbor a místo něj se mi dostalo brněnského hantecu a referátu o filmu.Přesto si pár poznámek dovolím.Ano,také jsem toho názoru,že pokud není stanoven procentní limit u spotřebitelských úvěrů,nemá cenu se bavit o zlepšení postavení dlužníků.Co do finanční gramotnosti,tak tu by měli nejdříve pobrat naši pánové poslanci,ale...nejsme v tom sami.Amíci nebo Francouzi jsou na tom mnohem hůř :-)Přemýšlím o čtrnáctidenní lhůtě jestli vůbec k něčemu je.Koupím li si výrobek např. televizi,mohu ji vrátit pouze pokud ji nepoužiji nebo ne?Protože,když bude mi náhodou během 14ti dnů dojde,že na ní nemám a budu se jí i půjčky na ní chtít zbavit,nemusí mi ji obchod vzít a dokonce může úplně oddělit půjčku od výrobku a vzít si na vyřízení vrácení výrobku čtrnáct dní,čímž mi znemožní,abych se půjčky zbavil.

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (20 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tomáš Prouza: Půjčky - umyjme si ruce

11. 1. 2011 | Tomáš Prouza | 10 komentářů

Tomáš Prouza: Půjčky - umyjme si ruce

Nový zákon o spotřebitelském úvěru by měl přinést lidem více informací. Na první pohled je to výborná zpráva – ale jen pro ty, kteří nedrželi v ruce nové „informační“ materiály.

Klára Samková: Jak advokát ke vzdělávání ve financích přišel

5. 1. 2011 | Klára Samková | 6 komentářů

Klára Samková: Jak advokát ke vzdělávání ve financích přišel

Mezi právníky a ekonomy zuří již dlouhá léta boj, spočívající v hádkách o to, podle jakých pravidel svět vlastně funguje. Podle těch ekonomických, nebo podle systému právních norem,... celý článek

Svátky splněných přání, nebo vyplněných formulářů?

29. 12. 2010 | Ivo Jeník | 11 komentářů

Svátky splněných přání, nebo vyplněných formulářů?

Nový zákon o spotřebitelském úvěru donutí věřitele předem varovat potenciálního dlužníka. Dočkáme se varovných nápisů a fotografií dlužníků v bankrotu na smlouvách, nebo se jen na každou... celý článek

Exekuce pod stromeček

28. 12. 2010 | Tomáš Prouza | 13 komentářů

Exekuce pod stromeček

Pokud by stát chtěl opravdu pomoci těm, kteří se nesmyslně zadlužují, tak především dostane z trhu podivné pololichvářské firmy.

Nový zákon o spotřebitelském úvěru dlužníkům pomůže, vše ale zdaleka neřeší

22. 12. 2010 | František Mašek | 37 komentářů

Nový zákon o spotřebitelském úvěru dlužníkům pomůže, vše ale zdaleka neřeší

Blížící se Vánoce tradičně přinášejí „akční“ nabídku půjček. Jsou ale skutečně výhodné? Jak budou tyto půjčky vypadat za rok, kdy bude platit nový zákon o spotřebitelském úvěru? Přečtěte... celý článek

Partners Financial Services