Minizahrádka na balkoně nebo parapetu: užijete si, ale neušetříte

Jana Poncarová | rubrika: Jak na to | 7. 6. 2017 | 3 komentáře
S „bytovou zahrádkou“ neušetříte. Zelenina, ovoce nebo bylinky vás naopak můžou stát i víc než v obchodě. Za možnost zarelaxovat si, uvolnit kreativitu a potěšit se doslova z plodů své práce vám ale stát může.
Minizahrádka na balkoně nebo parapetu: užijete si, ale neušetříte

Vzpomínáte si, jak jste jako malí stavěli v lese z mechu a větviček zahrádky a domečky? Byly to zmenšeniny skutečného – radostné, kreativní – a ano – trochu kýčovité. Podobné je to i s minizahrádkami, které se objevují na parapetech městských domů, na balkonech nebo předzahrádkách. Městskému zahradničení propadá pořád víc lidí. Sklizeň nebývá zvlášť velká, smysl ale tenhle způsob zahradničení má, kromě dobrého pocitu pěstitelů je tu nakonec i ten fakt, že je díky nim ve městě hezčí prostředí.

„Moje zahrada má momentálně pár metrů čtverečních, možná ani to ne. Je to roh ve společné zahradě bytového domu. Původní osazenstvo je okrasného charakteru, ale to jsme nabourali loňské léto, když jsme tam vysadili dýně Hokkaidó a narušili tak nudný koncept nespoutanými šlahouny,“ říká výtvarnice a zahradnice Kamila Podivínová, která píše blog Rostlinki, na kterém ukazuje, že pěstovat vlastní bylinky nebo zeleninu jde i na miniprostoru a bez vlastní půdy.

Na parapetu za oknem například už několik let pěstuje chilli papričky. „Další zahrádku mám u rodičů na sídlišti, kde jsme před třemi lety společně s mamkou osázely pruh mezi zdí výměníku a obrubníkem bylinkami a okrasnými rostlinkami,“ dodává. Takové guerillové zahradničení, kdy nadšenci osazují půdu, kterou nevlastní, ovšem ne každému vyhovuje. Ve městě si ale můžete vypěstovat dostatek salátů, plné hrsti bylin nebo sladké jahody bez přemýšlení, co je a co není legální. Na svém vlastním balkoně nebo na parapetu.

Výhody malých městských zahrádek

  • Většinou jsou na balkoně nebo na parapetu. Proto vás nebudou trápit krtci a slimáci, kteří by si na úrodě rádi pochutnali.
  • Můžete být kreativní. Rostliny vysázíte třeba do starých kameninových nebo smaltovaných hrnců, do velkých dřevěných truhlíků nebo kbelíků, které zabalíte do juty.
  • Nemusíte tolik plít a zalévat. A všechny rostliny máte vždy po ruce. Z kuchyně na balkon je to blíž než na zahradu.

Retro

Tomu textu už je nějaký pátek. Ale je to trvalka, pořád svěží, jako byste ho právě vyndali z mrazáku:

Média prorokují renesanci zahradničení, protože: drahota. Vysoké DPH, zregulovaná vejce a čínský česnek, na kterém víc zaplatíte za dopravu než za živiny, slibovaly vyhnat lidi zpátky do zahrad. A vida, oni v nich už vážně jsou. Dokonce i ti, kterým žádná zahrada nepatří.

Kompaktní městské pěstování zeleniny

Je to podobné jako s prostorem a hromaděním věcí: čím víc místa máte, tím větší sbírku „toho, co se možná bude hodit“ vlastníte. Na velké zahradě se můžete rozmáchnout. Vysazovat bez konceptu a plánování. Na malém prostoru musíte mini zahrádku dobře promyslet. Proto pěstujte plodiny, které opravdu sklidíte a sníte.

Nejjednodušší jsou různé zelené listy a natě, jako je kadeřavá petržel nebo pažitka. Ta se koncekonců snadno vejde i na parapet. Vysévejte také různé zelené listy: v truhlíkách dobře roste rukola nebo roketa, zkusit můžete i asijskou mizunu nebo polníček. Do větších truhlíků můžete vysévat listové saláty k řezu – na rozdíl od hlávkových salátů potřebují menší prostor, sklízíte je tak, že odštipujete listy, které zase dorůstají. Přidat můžete také špenát.

Do kompaktní městské zahrádky zakomponujte také jednu nebo dvě sazenice rajčat. Těm pořiďte větší květník nebo kbelík. Prodávají se i sazenice minirajčat nebo minipaprik. Kolem balkonového zábradlí se vám může pnout hrách nebo fazole. Na balkoně ve větším truhlíků vypěstujete i lilek, cuketu nebo dýni.

Mezi zeleninu vysaďte bylinky, některé, jako třeba levandule, chrání zeleninu před škůdci, mšicemi. Středomořské bylinky, jako je tymián nebo oregano, potřebují hodně slunce a méně zálivky. Mátu pěstujte spíš ve stínu a hojně ji zalévejte. Pořiďte si hned několik druhů máty, některé jsou mentolové, jiné chutnají trochu po citrónu, a protože mají různě barevné listy, vytvoříte na balkoně krásnou mozaiku. K zelenině vysazujte také květiny. Ochráncem rajčat je afrikán.

Z ovoce si můžete na balkon vysadit převislé měsíční jahody, které hezky kvetou a dobře chutnají. Z dalšího ovoce zkuste miniborůvky, tento kompaktní keřík dorůstá maximálně do půl metru. Pokud máte terasu, nebraňte se ani malým odrůdám jabloní nebo meruněk.

Anketa

Máte za oknem nebo na balkoně něco zeleného k snědku?

Pozor na výheň i na stín

O úrodě v minizahrádce rozhodne půda, voda a světlo. Důležitá je orientace balkonu, ale jižní strana není vždy výhrou, protože v létě se proměňuje ve výheň, proto je žádoucí zastínění, pokud nechcete salátové listy rovnou ugrilovat. Na druhé straně, té severní, zase nemusejí dozrát rajčata, která potřebují hodně slunce.

Pro balkonové pěstování zvolte i dostatečně velké nádoby, ideální jsou velké truhlíky s objemem 70 litrů, protože kořeny rostlin se v nich nebudou přehřívat a lépe udrží vodu. Vybírejte si samozavlažovací květináče, které regulují přísun vlhkosti. A nezapomeňte na kvalitní zeminu, substrát s kravským nebo koňským hnojem, po kterém rajčata rostou jedna báseň.

Ekonomika minizahrádek

Malé městské pěstování je hlavně radostné. Neuživí vás, ale obohatí. Minizahrádky můžou spolykat hodně peněz: prodávají se designové truhlíky, různé zápichy a spousta vychytávek pro balkonové pěstování. Prodává se taky hnůj. Ale ten seženete na venkově zadarmo. Stejně tak nemusíte nakupovat speciální květináče. Stačí vyřazené nádoby, které si upravíte, třeba natřete barvou nebo obalíte jutou. Drenáže vytvoříte z drobných kamínků. Zápichy si sami vyrobte ze dřívek nebo namalujte názvy bylin na kameny. A kompostovanou zeminu přivezete od známého. Mimochodem, v mnoha ohledech je lepší, protože substrát pod náporem slunečních paprsků rychleji vysychá a nedrží tolik vlhkosti.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Která sleva je falešná? ČOI má jasno, říká šéf kontroly

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Která sleva je falešná? ČOI má jasno, říká šéf kontroly

Novela zákona o ochraně spotřebitele funguje krátce a s prodejci je třeba si stále vymezovat hranice, říká ke správnému uvádění slev Michael Maxa, ředitel kontroly České obchodní inspekce.... celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Síť obchodů Hruška změní majitele, úřad souhlasí

17. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Síť obchodů Hruška změní majitele, úřad souhlasí

Společnost Hruška, která provozuje stejnojmenné maloobchodní prodejny především na Moravě, může změnit majitele. 

Pošta zruší noční provoz na jediné pobočce, která ho nabízela

17. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Pošta zruší noční provoz na jediné pobočce, která ho nabízela

Česká pošta od 1. května omezí otevírací dobu pobočky v pražské Jindřišské ulici. Ta jako jediná v Česku funguje prakticky nonstop (kromě dvouhodinové přestávky po půlnoci).

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Partners Financial Services