Sdílená ekonomika po Česku: Sousedská výpomoc, půjčování i spolujízda věcí

Nejen zahraniční, ale i ryze české projekty. Sdílená ekonomika se rozjíždí i V Česku. Jaké služby se tuzemským uživatelům nabízí a na čem se dá vydělat?
Sdílená ekonomika po Česku: Sousedská výpomoc, půjčování i spolujízda věcí

Před několika lety si Michal Kašpárek v jednom ze svých textů stýskal nad tím, že kromě spolujízdy v Česku zoufale chybějí projekty sdílené ekonomiky. Poohlížel se přitom v zahraničí, kde zrovna slavily úspěch weby zaměřující se například na půjčování či výměnu nepotřebných věcí. Uběhlo šest let a sdílená ekonomika se dostala i do Česka. Vedle zahraničních služeb jako Airbnb nebo Uber vznikla také řada tuzemských projektů. Přinášíme proto přehled aplikací a platforem, které můžete v Česku aktuálně využít. Jako zákazník i jako poskytovatel.

Spolujízda pro věci

Služby Zavezu.cz a Převezu.cz stavějí na jednoduché myšlence. Propojují lidi, kteří potřebují poslat menší či větší zásilku například z Brna do Aše, s lidmi, kteří cestují po stejné trase a mají místo v autě, batohu nebo třeba kapse. Zavezu a Převezu totiž necílí jen na toho, kdo chce přepravit lednici nebo dětskou postýlku – přes „spolujízdu věcí“ se dají poslat zapomenuté klíče, peněženka nebo jakékoli jiné drobnosti. Pro zákazníky má jít o alternativu ke klasickým přepravním společnostem, z pohledu kurýra o zlevnění cesty nebo příležitostný drobný přivýdělek.

Než zazvoní z finančáku

Daně z přivýdělku

Kdo vydělává prostřednictvím sdílené ekonomiky, měl by si dát pozor na danění příjmů. V našem článku se dozvíte, jaké limity pro vás platí i na co si dát pozor.

Nedaníte příjmy z Airbnb či Uberu? Už si na vás brousí zuby

Obě zmíněné služby fungují přes webové rozhraní nebo jako mobilní aplikace – jejich stažení i registrace jsou zdarma. Ale zatímco u Zavezu si vystačíte s jednou aplikací (Android, iOS), v případě Převezu potřebujete aplikace dvě, podle toho, zda chcete vozit (Android, iOS), nebo posílat (Android, iOS). Když máte vše potřebné stažené a nainstalované, stačí jednoduše zadat co, odkud a kam potřebujete poslat. Pak už jen počkáte, jestli na vaši poptávku někdo zareaguje.

Částku, kterou za odvoz zaplatíte, si na Zavezu stanovíte sami. Převozníci pak můžou vaši nabídku akceptovat nebo navrhnout odměnu o něco vyšší (nebo nižší, pokud budou chtít zaujmout mezi ostatními nabídkami). Na Převezu cenu jako první naopak určuje kurýr – minimální částka pro jednu zásilku dělá dvacet korun. Finanční odměnu je potřeba uhradit platební kartou. Obě služby ji nicméně zadržují do doby, než kurýr zásilku skutečně doručí. K ověření úspěšného předání zásilky slouží unikátní kódy – jakmile balíček dojde, příjemce zadá kód do aplikace. Zásilku je navíc možné po cestě sledovat – převozníci musí mít po celou cestu zapnutou aplikaci a GPS.

Podrobný návod – jak se přihlásit, zadat poptávku nebo naopak udělat nabídku – najdete v naší galerii.

Aplikace: Spolujízda věcí

Obě služby si za zprostředkování odvozu účtují poplatek. V případě Zavezu platí poplatek platformě převozník – 20 procent z celkové odměny za každou převezenou zásilku. Na Převezu jde poplatek z kapsy odesílatele. Skládá se z fixních deseti korun za každou zásilku a variabilní části – osmi korun a 17,2 procenta z přepravného.

Zavezu pak oproti konkurenci nabízí pojištění zásilek u pojišťovny Generali. Limit pojistného plnění je nicméně pouze tisíc korun. Pojištění se navíc vztahuje jen na zásilky převážené prostřednictvím motorky nebo silničního motorového vozidla. Pojistka kryje zásilku například pro případ dopravní nehody, požáru, úderu blesku, pádu těles, živelných pohrom, krádeže nebo vloupání.

Nový, rychlejší a mobilní bazar

Další novou službou, aktuálně hojně propagovanou, je platforma úspěšná v zahraniční – Let.go. Služba funguje prakticky stejně jako klasické internetové bazary. Máte věc – oblečení, nábytek, hračku nebo elektroniku, které byste se rádi za menší obnos zbavili. Vyfotíte, popíšete, zadáte cenu a vystavíte na inzertním serveru. Cílem Let.go ale není, oproti jiným podobným službám, propojení lidi ze všech koutů republiky. Přes Let.go by spolu měli primárně obchodovat lidé, které dělí třeba jen pár zastávek autobusu – nabídky se totiž zobrazují především podle kilometrů, které vás dělí od prodávajícího.

Předání věcí i peněz tak může proběhnout z ruky do ruky. Předejdete tak riziku, že předem zaplatíte za něco, co nikdy nedostanete nebo co neodpovídá popisu. Let.go platby mezi uživateli nijak nezprostředkovává ani za ně neručí.

Výhodou oproti ostatním inzertním serverům je především rychlost vystavení nabídky. Jednak není nutné nijak důkladně ověřovat identitu a skrze mobilní aplikaci zboží skutečně přidáte během několika málo minut, včetně focení.

Zadarmo. Za odvoz

Staré a nepotřebné věci ale nemusíte nutně prodávat. Třeba pokud víte, že by za ně beztak nikdo nezaplatil, ale je vám líto je vyhodit nebo nechcete mít s jejich likvidací starosti. Přesně pro tyto případy slouží weby jako Nevyhazuj.to, Darujizaodvoz.cz nebo třeba VšezaOdvoz.cz. Všechny se přitom řídí jednoduchým pravidlem – veškeré zboží se musí nabízet zdarma.

Kategorie zboží, které lze na zmíněných webech najít, jsou navíc poměrně široké. Od pomůcek do domácnosti přes elektroniku až po hudební nástroje či sběratelské a umělecké předměty.

Chytře!

Pronájem banánovek

Jak souvisí hypoteční boom s banány? Jednoduchá věc. Když se hýbe trh s bydlením, lidi se stěhují. A krabice od banánů je neocenitelný parťák při každém stěhování. Pevná, akorát do ruky, dostupná. Vlastně... S tou dostupností to dávno není, co to bývalo. Obchoďáky často veškerý karton rovnou v provozovně slisují, večerky jich zase banánovek netočí tolik. A hned je tu díra na trhu: Když se najde dostatek lidí, kteří se zrovna stěhují, a vy máte dostatek krabic (nejlépe od banánů), můžete začít vydělávat. Za pár kaček krabice jednoduše půjčíte. Například pražský web Banánovékrabice.cz půjčuje jednu banánovku za patnáct korun, Banánovkybrno.cz za dvacet.

Nevyužijte? Půjčte

Dost možná vám taky doma leží nářadí, ale zrovna nepotřebujete nic vrtat. Jenže darovat ho nebo prodat by byla škoda – nikdy nevíte, kdy se bude znovu hodit. Nebo máte kytaru, na kterou aktuálně nemáte čas hrát, přesto se jí nechcete zbavit nadobro. Nářadí, hudební nástroje i oblečení, sportovní vybavení nebo elektroniku můžete jednoduše půjčit prostřednictvím webu Půjčím.to.

Na Půjčím.to se toho skutečně dá sehnat opravdu hodně– od svatebních nebo plesových šatů za dvě stovky na den, až po kamery, foťáky, lyže, brusle nebo auto. Nabídky tady totiž zveřejňují jak soukromé osoby, tak klasické půjčovny. Web tak zároveň dobře poslouží jako přehled půjčoven ve vašem okolí nebo jako srovnávač jejich nabídek. Vystavení inzerátu je zdarma, platforma si nestrhává ani poplatek za půjčení. Na druhou stranu je potřeba počítat s tím, že platforma neodpovídá za nic, co si s druhou stranou dohodnete. Půjčující ani nijak neprověřuje. Vyřešit případné spory tak bude jen na vás.

Přivrtat, namontovat, opravit

Pokud zrovna nemáte co byste prodali, půjčili nebo darovali, ale nedělá vám problém přivrtat poličku, opravit počítač nebo posekat zahradu, své služby můžete nabídnout na webech jako SuperSoused.cz nebo Mikropráce.cz. Jako pomocník si jednoduše založíte profil a vypíšete, jaké práce můžete zastat. Funguje to samozřejmě i opačně. Stačí zadat poptávku – napsat, jestli potřebujete položit lino, odházet sníh nebo přeložit text z angličtiny. Pak už jen navrhnete odměnu, nejčastěji sazbu za hodinu práce, a počkáte, kdo se přihlásí. Jednotlivé pomocníky můžete vybírat například podle hodnocení dalších uživatelů.

V případě služby SuperSoused, která aktuálně funguje pouze v Praze a Brně, se za služby platí předem. Platforma nicméně peníze uvolní až v momentě, kdy je zakázka hotová a vy jste s prací spokojení. V opačném případě slibuje vrácení platby. Prostřednictvím webu Mikropráce.cz pak můžete poptávat výpomoc ve všech koutech republiky. Na rozdíl od SuperSousedů nemusíte platit předem, peníze předáváte přímo pomocníkovi.

V obou případech je potřeba počítat s poplatkem platformě. SuperSoused si bere patnáct procent z odměny pro pomocníka. Na webu Mikropráce.cz si účtují třicet korun od zadavatele i pomocníka za každou zrealizovanou zakázku.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+24
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Síť obchodů Hruška změní majitele, úřad souhlasí

17. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Síť obchodů Hruška změní majitele, úřad souhlasí

Společnost Hruška, která provozuje stejnojmenné maloobchodní prodejny především na Moravě, může změnit majitele. 

Pošta zruší noční provoz na jediné pobočce, která ho nabízela

17. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Pošta zruší noční provoz na jediné pobočce, která ho nabízela

Česká pošta od 1. května omezí otevírací dobu pobočky v pražské Jindřišské ulici. Ta jako jediná v Česku funguje prakticky nonstop (kromě dvouhodinové přestávky po půlnoci).

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Partners Financial Services