Deset. Máš, má ovečko, dávno spát

Michal Kašpárek | rubrika: Komentář | 23. 9. 2016 | 14 komentářů
Máš má ovečko dávno spát. Přísné zákazy noční zábavy v Česku i v Bratislavě dokládají neochotu hledat kompromis a řešení výhodná pro všechny.
Deset. Máš, má ovečko, dávno spát

Ústavní soud došel v červnu k názoru, že lidé mají mít možnost předvídat počet a rozložení nocí, kdy je bude rušit hluk z kulturních a společenských akcí. Rozumný princip – nerozumný způsob nápravy. Podle novely přestupkového zákona, která začne platit 1. října, se totiž obce smí odchýlit od doby nočního klidu jen ve výjimečných případech a pouze obecně závaznou vyhláškou. Pro detaily viz výklad na webu veřejné ochránkyně práv.

Večerka v deset večer se tak snese na celou republiku, pokud se někde zrovna neděje něco mimořádného, o čem se ale zároveň vědělo dlouho dopředu. Novinka stojí ne za jeden, ale hned za tři smutníky.

Předně: ubývá autonomie, přibývá centralizace. Stejné omezení teď platí pro Staroměstské náměstí i pro zbraslavské vilové ulice, pro partyzóny jako pro satelitní městečka. Pátek se neliší od neděle nebo středy, konec školního roku od půlky února.

Anketa

Jak vám vyhovuje noční klid od desíti?

Ano, všude žijí lidé a nářek starousedlíků z Krymské, kterým vadí hipsteři solící své soundsystémy půlnoc nepůlnoc, nelze odbýt hraběcí radou „tak se přestěhujte“. Jenomže zákon nedává obecním úřadům – a tedy občanům, voličům – téměř žádný manévrovací prostor, žádnou možnost hledat kompromis mezi těmi, kteří chtějí svoji čtvrt živou a kteří ji chtějí spořádanou. Posunout večerku o večerech před volnými dny když ne k půlnoci, tak aspoň k jedenácté? Obecně platnou vyhláškou, aby to bylo předvídatelné, a třeba jen v omezeném počtu večerů ročně? Zapomeňte, tady nejste v Madridu.

Za druhé: noční klid zrovna mezi desátou večer a šestou ráno není šitý pro člověka z jednadvacátého, ale spíš z devatenáctého století. Norma platí už desítky let, byť byla dlouho jen nepsaná, zato průměrný čas uléhání i vstávání se přitom neustále posouvá později do noci a do dopoledne: podle sociologického výzkumu Proměny české společnosti spí před desátou jenom dva lidi z deseti. Čtyři z deseti Čechů sice podle stejného průzkumu bdí už v šest ráno, ale pamatujme, že jde o celorepublikový průměr – v Praze nebo Brně bude situace jiná než na Vysočině.

(Je ostatně paradoxní, když ve velkých městech řinčí popeláři tříděným sklem v době, kdy většina lidí ještě spí, ale zábava venku musí končit v době, kdy je většina vzhůru.)

A za třetí: nezdá se, že by si tvůrci novely přestupkového zákona lámali hlavy s jejím ekonomickým dopadem. Nepatřím k lidem, kteří by vyměnili matku za pracovní místa, ale zároveň nedovedu nevidět, co dělá fenomén každý večer pulzujícícho Jakubského náměstí a Kozí ulice s centrem Brna, kolik lidí do něj míří utrácet ve srovnání s dobou před deseti lety. Veřejné instituce jednají rozporuplně. Regionální turistické agentury se snaží návštěvníkům vyslat signál „už nejsme postkomunistický zapadákov“, aby je pak z ulic strážníci vyháněli i o několik hodin dřív, než je zvykem v západoevropských městech.

Ale zase pořád lepší než v Bratislavě. Tam zastupitelé chtějí, aby podniky, které nemají zatlučená okna, dvojité dveře a klimatizaci, zavíraly v deset úplně. Proč bychom ve střední Evropě hledali funkční kompromisy, když můžeme skákat od extrému k extrému?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+21
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 9. 2016 11:55, Antimon

Svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého. Chce-li se 10, 100, 1000, ... lidí večer a v noci bavit, nesmí to být na úkor 10,100,1000, ... lidí jiných.

+6
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 9. 2016 5:34, Tarzan

Proč nám otrokáři odpírají spánek při nočních a odpoledních ?

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Kam vyrazit na pivo

26. 8. 2016 | Ondřej Tůma | 9 komentářů

Očima expertů: Kam vyrazit na pivo

Máloco udělá člověku během parných letních dnů takovou radost jako dobře vychlazené čepované pivo. Odborníků na slovo vzatých se proto ptáme, kde se při cestách po Česku vyplatí zastavit... celý článek

Duel: Zákaz kouření. A všude!

17. 12. 2015 | Gabriel Pleska, Ondřej Tůma | 108 komentářů

Duel: Zákaz kouření. A všude!

Vládní návrh zákona, kterým se zakáže kouření v restauracích, si poslanci nechali několik měsíců odležet. Včera ho nakonec po bouřlivých debatách propustili do druhého čtení. Přinášíme... celý článek

Přicházejí po hipsterech. Yuccies v ČR nechceme

19. 6. 2015 | Michal Kašpárek | 13 komentářů

Přicházejí po hipsterech. Yuccies v ČR nechceme

Zatímco hipsteři jsou v podstatě neškodní uctívači nevkusu, yuccies bez skrupulí proměňují města, ekonomiku a politiku podle svých představ.

Skutečný půst: 40 dnů mimibazarové sodomy

20. 3. 2015 | Michal Kašpárek | 5 komentářů

Skutečný půst: 40 dnů mimibazarové sodomy

Držet očistnou hladovku znamená pokračovat v konzumním životním stylu jinými prostředky. Kdo chce překonat svoje žádosti a osvobodit ducha, ať jí blafy.

Už dávno nejsme konzervy, říká alkoholový guru Richard Švéda

14. 2. 2015 | Ondřej Tůma | 4 komentáře

Už dávno nejsme konzervy, říká alkoholový guru Richard Švéda

„Například u vína jsou Češi stále znalejší a mají chuť poznávat a ochutnávat nové věci. Je dobře, že se tu už nerozlišuje jen mezi bílým a červeným, krabicí a lahví,“ říká v rozhovoru... celý článek

Partners Financial Services