Tipy a triky: jak ušetřit za teplo a vodu

Jsou vaše účty za vytápění a spotřebu vody vyšší, než jste ochotni dále snášet? Přinášíme několik tipů a triků, jak snížit platby za teplo a vodu.
Tipy a triky: jak ušetřit za teplo a vodu

Platby za vytápění patří k nejvyšším položkám rodinných rozpočtů. Náklady za teplo tvoří zhruba 50 až 80 procent z celkových plateb za energie. Co může například čtyřčlenná domácnost v domku, který vytápí třeba zemním plynem či uhlím, udělat pro snížení ročních nákladů za energie? Jedním z prvních opatření je regulace vytápění. Podívejte se na několik tipů, jak šetřit za teplo.

Tipy na úspory tepla

  • Vhodně naprogramovat zapínání a vypínání kotle. Důležitá je správná regulace teplot v jednotlivých místnostech. Při udržování stálé teploty není v jednotlivých místnostech přetopeno, kotel pracuje na nižší výkon, a vy tak zaplatíte méně za topení. S regulací vytápění vám pomůže termostat, přičemž ty nejlevnější typy pořídíte už za 300 korun. Na termostatu pak stačí jednoduše nastavit požadovanou teplotu a podle toho zapíná nebo vypíná kotel.
  • Odborníky doporučované optimální teploty v jednotlivých místnostech bytu přitom mohou být různé, např. v kuchyni by se podle nich měly pohybovat v rozmezí 18 až 20 °C, v ložnici 17 až 20 °C, v obývacím a dětském pokoji 20 až 22 °C, v koupelně 22 až 24 °C. Pokud jedete pryč, lze v místnostech udržovat teplotu na 17 °C, při delší nepřítomnosti je možné je temperovat na 15 °C.
  • Pokud topíte na vyšší teploty, ale topení stáhnete, pak vězte, že snížením teploty v bytě o jediný Celsiův stupeň lze ušetřit až šest procent nákladů za topení. „Každý ušetřený stupeň na vytápění je čtyři až šest procent spotřeby. Čili, přetápění o dva stupně je deset až dvanáct procent nákladů,“ říká Jiří Beranovský ze společnosti EkoWatt.
  • Nastavenou teplotu v místnosti vám s přesností na 1 °C pomůžou udržovat termostatické ventily. Ventil rychle reaguje na změnu teploty vzduchu ve svém okolí. Jestliže je tato teplota vyšší než nastavená, ventil sám přivírá přívod vody do radiátoru a naopak. Termostatické ventily a hlavice tak dokážou ušetřit pět až deset procent tepla. Investice do ventilů či hlavic se pohybují v řádech několika stokorun, náklady by se měly vrátit nejdéle do dvou let. 
  • Případně je také možné pořídit si tzv. ekvitermní regulaci s venkovním čidlem (nejjednodušší stojí zhruba dva tisíce korun) – vytápění je pak optimálně regulováno také na základě reakcí na změnu teploty venku.
  • Před radiátory nejlépe nestavte žádný nábytek, nezakrývejte je také dlouhými záclonami či závěsy – měl by zde být dostatek prostoru, aby teplo mohlo plynule proudit po místnosti. Účinnost radiátorů také zvýšíte, když z nich budete pravidelně odstraňovat prach a nebudete na nich sušit prádlo.
  • Větrání v zimě by mělo být krátké, ale intenzivní – lepší je, když na chvilku otevřete okna dokořán a uděláte průvan, než aby byla třeba hodinu otevřená na ventilačku. Tím se totiž ochladí zdi, které byste museli vyhřívat znovu.

Výměna oken či zateplení – investice do úspor tepla

Další možnosti úspor za vytápění už však vyžadují vyšší investice. „Pokud je domácnost ochotna investovat, tak zateplení, výměna oken a případně rekuperace tepla, pokud stavba bude po rekonstrukci dostatečně těsná,“ sdělil Jiří Beranovský. Výměna oken či zateplení zabrání zbytečným únikům tepla, které jinak platíme, takže investované peníze se na úsporách za energie postupně vrátí.

K velkým tepelným ztrátám dochází v první řadě okny – v rodinném domě mohou úniky tepla okny a dveřmi dosahovat třiceti až čtyřiceti procent, v bytě pak až padesáti procent z celkových hodnot tepelných ztrát. Pokud máte doma starší a hůře těsnící okna, zvažte, zda se vám nevyplatí buďto jejich výměna za nová s izolačními dvojskly či trojskly, nebo okna alespoň utěsnit.

Teplo uniká také špatně těsnícími vstupními dveřmi. Zde může být řešením například speciální práh s těsněním, případně celková výměna dveří za nové s dobrými izolačními parametry.

Tip redakce: Práh doporučuje i nejmoudřejší

Když na Václava Klause táhlo

„Od organizátorů konference jsem na pokoji našel (...) batoh, který má na sobě malý solární panel (...) úspornou žárovku (...) složitý měřič spotřeby energie v bytě, a hlavně teplou mikinu (když se má z úsporných důvodů méně topit). Stačilo by však nevymýšlet nic nového a využít dávno objevenou technologii, zvanou práh dveří – jinak je všude centimetrová mezera, skrz kterou strašně fouká.“

(Na konferenci o ekonomii a ekologii, zdroj: klaus.cz)

A nemusí to být ani speciální práh. Než se pustíte do velkých investic, které vám za dvacet let možná ušetří, vzpomeňte si na pana profesora. Už jste udělali ta jednoduchá, obyčejná opatření, která nestojí skoro nic? 

K nemalým tepelným únikům stejně tak dochází stěnami domu – obvodovými zdmi rodinného domku může unikat dvacet až třicet, v bytovém domě až čtyřicet procent tepla. Zateplení fasády sice není nejnižší investicí (ceny včetně prací se pohybují v průměru od 900 do 1500 korun za m2), nicméně díky následným úsporám za vytápění se investované náklady podle odborníků vrátí za sedm až deset let. Zateplení domu společně s novými kvalitními okny s dobrými izolačními vlastnostmi totiž ušetří až polovinu nákladů na vytápění.

Vhodné je zateplit také strop a střechu domu a odizolovat základy – tím se v domě zadrží další teplo, které jinak nechtěně utíká ven. Nezaizolovaným stropem a střechou může v rodinném domě unikat patnáct až dvacet procent, v bytě pět až osm procent tepla. Podlaha a sklep rodinného domu bez izolace pak může propustit dalších pět až deset procent, v bytě a bytovém domě čtyři až šest procent tepla.

Hlídejte si peníze!

Jak na rodinný rozpočet

Kdo chce vědět, jak a kde má šetřit, musí napřed vědět, kolik a kde utrácí. Ideální je vést si seznamy výdajů a příjmů, plánovat dlouhodobě a s rozmyslem, zkrátka mít propracovaný domácí rozpočet.

Nemáte? Ale to byste měli...

Projděte si starší (ale nestárnoucí) seriál o rodinném rozpočtu, který pro vás připravily Peníze.cz:

Užitečné zásady, ale i tipy, triky a nástroje najdete v hodině Školy finanční gramotnosti, kterou autor věnoval právě rodinnému rozpočtu: Jak zvládat rodinný rozpočet.

Jak domácí finance hlídají „profesionálové od peněz“, ekonomové či bankéři? Ptali jsme se v naší pravidelné anketě Očima expertů.

Další možnost úspory tepla – výměna kotle

Pokud už jste řadu úsporných opatření zavedli, ale pořád se vám účty zdají vysoké, prověřte si, jestli by se možnosti dalších úspor nenašly v samotném topném systému – třeba výměna staršího kotle za úspornější. Výměnou starého plynového kotle za moderní typ s vhodnou regulací je možné dosáhnout snížení spotřeby plynu o dvacet až třicet procent. Návratnost investice do takovéhoto nového kotle je zhruba tři až pět let.

Při volbě nového kotle je vhodné srovnat si několik ukazatelů mezi nabízenými typy kotlů, kterých je na trhu celá řada. Porovnat lze například pořizovací cenu, náklady na provoz a spotřebu energie či dobu využitelnosti.

Nový vytápěcí systém je třeba pečlivě vyprojektovat

V případě, že byste se při rekonstrukci a po zateplení domu rozhodli investovat rovnou do nového vytápěcího systému, je třeba pečlivě zvážit nejen výběr kotle a paliva. S celým projektem vám může pomoci projektant, který podle vašich potřeb a možností navrhne výkon kotle, velikost otopných těles a zdroj tepelné energie.

K nejlevnějším palivům a zdrojům energie přitom stále patří dřevo a jiná biomasa (např. pelety či štěpka), pak můžeme pokračovat k dražším zdrojům, jako je v tomto pořadí hnědé uhlí, tepelné čerpadlo, černé uhlí, dálkové teplo, zemní plyn, elektřina (akumulace, přímotop).

Každý způsob vytápění má své výhody a nevýhody, co se týče komfortnosti nebo náročnosti obsluhy, celkových pořizovacích nákladů, dostupnosti zdroje energie a v neposlední řadě ročních plateb za topení. Je proto třeba předem promyslet, jaký zdroj tepla vám bude nejvíce vyhovovat a odpovídat vašim požadavkům a možnostem.

Jak na úspory vody?

Celkové platby za energie v domácnosti lze snížit také regulací spotřeby vody, a to zejména teplé vody. Například v bytovém nebo panelovém domě tvoří teplá voda asi 21 procent z celkové spotřeby energie, v běžném rodinném domě tento podíl dosahuje asi 18 procent.

Snížení spotřeby vody lze dosáhnout například instalací perlátorů u výtokových míst, případně namontováním úsporných sprchových hlavic či pákových baterií. Pokud se instalují termostatické baterie, udržují jak požadovanou teplotu vody, tak chrání proti opaření. Pákové a termostatické baterie ušetří až třicet procent energie vložené do přípravy teplé vody.

Pomocí tzv. škrtícího kroužku se také dá účinně omezit průtok vody ve sprchových bateriích. Kroužek se instaluje do sprchové hadice, přičemž jej můžete upravit podle vaší potřeby. Někdy bývají tyto kroužky již součástí příslušenství perlátorů. Škrtící kroužky snižují spotřebu teplé i studené vody přibližně o 25 procent.

Další tipy na úspory vody

  • Pokud zjistíte, že kape kohoutek, vyplatí se jeho včasná výměna. Například při desíti kapkách teplé vody za minutu „proteče“ 40 litrů za týden, což je ztráta 3 kWh energie. Na vodném a stočném byste tak zbytečně zaplatili za dva krychlové metry vody ročně.
  • Když si místo koupele v plné vaně dáte sprchu, ušetříte. Při sprchování se v porovnání s koupelí ve vaně spotřebuje pětina až třetina teplé vody. Při použití tzv. stop-ventilu a úsporné sprchové hlavice lze ušetřit dalších 50 procent teplé vody.
  • Nádobí myjte raději v uzavřeném dřezu. Při mytí nádobí pod tekoucí vodou je totiž spotřeba vody minimálně trojnásobná (ve srovnání s mytím ve dřezu).
  • Téměř 60 procent vody v porovnání s mytím nádobí pod tekoucí vodou může ušetřit myčka nádobí. Současné moderní myčky mají spotřebu zhruba sedm až jedenáct litrů na cyklus. Myčku je lépe před zapnutím vždy zcela naplnit. Pokud není nádobí příliš špinavé, lze mýt na úsporný program nebo program s nižší teplotou.

Michaela Divišová

Analýzám cen elektřiny a zemního plynu se intenzivně věnuje víc než dva roky, mj. pracovala jako hlavní analytička a odborná redaktorka specializovaného magazínu CenyEnergie.cz. V současné době je hlavní analytičkou nezávislého projektu www.energetickaporadna.cz

Kontaktovat ji můžete na info@energetickaporadna.cz.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+137
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 6. 2015 9:26, Jan Marek

Já mám výbornou zkušenost s tímto produktem: http://www.oxijet.cz/. Dřív jsem měl ve sprše normální omezovač průtoku, ale špatně se v něm sprchovalo (nízký tlak vody). Tohle ten problém vyřešilo a mohu jen doporučit! Prvotní investice je sice vyšší, ale investice nám vrátila za dva měsíce a se zárukou na 10 let, kterou poskytují to není problém. Jinak na mytí rukou používám klasické perlátory, na umytí rukou stačí. Solární panely nepreferuji, návratnost této investice je velice diskutabilní.

+22
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 3. 2013 7:19, Fousek

Tož já bych si na střechu namontoval teplovodní kolektory s výměníkem (ten pod střechu) a radiátory namontoval do středu místnosti (i s kotlem) tak aby byly trubky k ním co nejkratší. Proč ?... Je zbytečné ohřívat kvanta vody v trubkách. Kotel může být nedaleko, pokud je plynový nebo i na tuhá paliva (třeba i ve sklepě). V kombinaci s krbem (s teplovodním nebo teplovzdušným vyhřiváním) lze rovněž ušetřit. Pak jsou tu ještě možnosti vyměníků vody z vrtů, štědře dotované ze statní pokladny (pro vybrané příjemce dotací)... a když nejste hloupí tak si můžete jednoduše a nenákladně vyrobit ještě další "kotly" a ušetřit :-)

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tipy a triky: jak ušetřit za elektřinu a plyn

12. 3. 2013 | Michaela Divišová | 27 komentářů

Tipy a triky: jak ušetřit za elektřinu a plyn

Kroutíte nevěřícně hlavou nad každým vyúčtováním za elektřinu a plyn? Šetříte, kde se dá, ale pořád vás energie stojí majlant? Přinášíme několik tipů a triků, jak na energiích ušetřit. celý článek

Očima expertů: Jak ušetřit na energiích

3. 8. 2012 | Ondřej Tůma | 22 komentářů

Očima expertů: Jak ušetřit na energiích

Elektřina, plyn, teplo. Platby za energie a také vodu jsou jednou z nejvýznamnějších položek rozpočtu každé domácnosti. A to, že za ně platíme rok od roku víc a víc, berou mnozí z nás... celý článek

Jak neprotelefonovat majlant: obejděte operátora!

12. 6. 2012 | Jiří Hlavenka | 9 komentářů

Jak neprotelefonovat majlant: obejděte operátora!

Možná už tento týden budou zveřejněny podmínky aukce, jejíž vítěz by se mohl stát čtvrtým mobilním operátorem. Možná ale není potřeba čekat, jestli z něj vyroste štika mezi línými kapříky.... celý článek

Chcete být bohatší? Jak ušetřit za elektřinu

28. 5. 2012 | Petra Dlouhá | 9 komentářů

Chcete být bohatší? Jak ušetřit za elektřinu

Účty za elektřinu tvoří stále obávanější položku rodinného rozpočtu. Za posledních pět let podražila o dvacet pět (!) procent. Českým domácnostem chybějí peníze. Jen ČEZu dluží lidé... celý článek

Zařízněte domácí výdaje: jak ušetřit za telefon, elektřinu, povinné ručení

21. 4. 2011 | Arsen Lazarevič | 14 komentářů

Zařízněte domácí výdaje: jak ušetřit za telefon, elektřinu, povinné ručení

Přišla krize a firmy řezaly náklady. Projevilo se to i na platech: jejich růst polevil, ve 4. čtvrletí roku 2010 reálné mzdy dokonce poklesly. Šetření se tedy nevyhne ani domácnostem.... celý článek

Partners Financial Services