Sazby u spořicích účtů padají. Víme, kde dostanete nejvíce.

Věra Tůmová | rubrika: Co se děje | 27. 5. 2010 | 13 komentářů
Sazby u spořicích účtů padají. Víme, kde dostanete nejvíce.
Výnosnost spořicích účtů v českých bankách zase klesla. Úrokovou sazbu přes dvě procenta najdete jen ve třech bankách. Nejlepší úročení nabízí Axa Bank.

Pokles sazeb na spořicích účtech po snížení základní sazby Českou národní bankou (ČNB) o čtvrt procentního bodu na současných 0,75 procenta na sebe nenechal dlouho čekat. Na snížení zareagovala už řada tuzemských bankvčetně stálic, které sazbu obvykle příliš často nemění. Úročení vyšší než dvě procenta ročně tak klienti najdou víceméně jen ve třech bankách.

Nejvyšší zhodnocení najdete u nováčka na tuzemském bankovním trhu Axa Bank . Standardně nabízí sazbu 2,5 procenta (aktualizováno -sazba platí jen do 31.5.2010, poté platí sazba 2%). Pokud budete mít na účtu až do konce roku průměrný zůstatek vyšší než 40 tisíc korun, připíše banka půlprocentní bonus. Celkové zhodnocení pak bude tříprocentní. Podle mluvčího banky Marka Zemana se momentálně o žádné změně sazeb neuvažuje. (Více podrobností o nabídce této nové banky se dozvíte v článku Axa Bank, nová internetová banka má jen spořicí účet.) Stejnou, 2,5 sazbou, zhodnocuje částečně úspory i Česká spořitelna. U Spořicího plánu u Osobního účtu ale takto zhodnocuje pouze úspory do 49 999 korun, u Šikovného spoření se sazba pohybuje sice v rozmezí 2 - 3,2 procenta, ale jen pro vklady od 6. do 8.pásma, tedy od 150 až 300 tisíc korun.

Bez dalších podmínek nabízí více než dvouprocentní zhodnocení i  Volksbankse sazbou 2,03 procenta. Banka uvedenou sazbu drží od loňského 1. října a klientům ji garantuje minimálně do konce tohoto června.

Nedávná novinka UniCreditBankUnikátní konto sice při určité výši vkladu rovněž nabízí průměrné zhodnocení přes dvě procenta, nicméně požaduje, abyste si v bance založili i některý z balíčků k osobnímu účtu. Dle vybraného účtu byste pak měli na spořicím účtu mít optimální částku, která se úročí nejlepší efektivní úrokovou sazbou a to nejvýše 2,25 procenta. Vyhlašovaná sazba banky pro vybraná pásma je sice 3,5 procenta, platí ale jen pro část vkladu. (Detailnější popis Unikátního konta naleznete v článku Unikátní spoření UniCreditBank od určité částky zhodnocení klesá.)

Na dvouprocentní úrovni se zhodnocují úspory bez dalších podmínek klientům se Spořicím účtem LBBW Bank. Ani zde tato sazba ale už dlouho platit nebude. Od prvního června bude platit nový sazebník úrokových sazeb, kde podle mluvčí banky úročení klesne na 1,75 procenta.

Se sazbou dvě procenta musí nyní počítat nově i klienti ING Bank, která poslední květnový týden také snižovala úročení. Tato banka na svém ING Kontu sice dlouhodobě držela jednu z nejvyšších sazeb na trhu, ale 24. května i ona šla o čtvrt procentního bodu dolů. Poslední změnu sazby, rovněž o čtvrt procentního bodu, přitom provedla po 12 měsících bez úpravy úrokových sazeb, až letos v březnu. Do té doby zhodnocovala úspory klientů 2,5 procenty.

Sedm nejlepších spořicích účtů bank v ČR podle sazby

BankaSpořicí účetAktuální sazba (% p.a.)Podmínka
Axa BankSpořicí účet Axa Bank2,5 + 0,5 bonusSazba platí jen do 31.5.2010. Pak bude 2% + bonus 0,5%.
Bonus lze na konci roku získat jen při průměrném měsíčním zůstatku nad 40 tisíc Kč.
UniCreditbankUnikátní konto3,5
(Efektivní úroková sazba 2,25)
3,5 % platí jen pro zůstatek 75 000-149 000 Kč a současném vlastnictví vybraného účtu Praktik, jinak sazba 1%
Česká spořitelnaSpořicí plán u Osobního účtu2,5 Platí jen pro úspory do 49999 korun 2,5 procenta, jinak sazby v rozmezí 0,3 – 0,6 %
Volksbank Běžný spořicí účet2,03Sazba garantována do 30.6.2010
ING BankING Konto2,0
Poštovní spořitelnaČervené konto2,0Platí jen pro zůstatek nad 50 tisíc Kč.
GE Money BankSpořicí účet Genius II.2,0Platí jen pro zůstatek nad 40 tisíc Kč.
Přehled všech spořicích účtů a jejich porovnání najdete zde.

Zhodnocovat úspory dvěma procenty půjde při splnění minimálního zůstatku na spořicím účtu nadále ještě v několika bankách. Tuto sazbu získají od 40 tisíc korun výše majitelé Spořicího účtu Genius II u GE Money Bank a od 50 tisíc korun na účtu také majitelé Červeného konta v Poštovní spořitelně. Dvě procenta mohou při splnění určitých podmínek získat i klienti ČSOB(základní sazba je 1,5 % + prémie 0,5%, která se počítá z nejnižšího ročního zůstatku na účtu v kalendářním roce). (Produkt ČSOB jsme zhodnotili detailně v naší recenzi Spořící účet s prémií: poněkud zmatené spoření u ČSOB)

Z nabídky bank s dvouprocentním zhodnocením vkladů na spořicím účtu nedávno zmizel Spořicí účet CitiOne od Citibank. Ten se nyní zhodnocuje jen 1,75 procenty. Sazbu 1,6 procenta od konce loňského prosince nabízí zatím stále Fio družstevní záložna, jejíž finanční skupina nedávno získala bankovní licenci. Podle mluvčí FIO Venduly Žaloudíkové případné změny úročení spořicího účtu a dalších vkladových produktů zatím FIOvyhodnocuje.

Poslední novinka na trhu se spořicími účty KB Spořicí konto Bonus je z dílny Komerční banky, ale atraktivní zhodnocení nenabídne. Svou konstrukcí se podobá Spořicímu účtu s prémií od ČSOB. Nabízí sice lepší zhodnocení peněz než na běžném účtu, o žádnou příliš atraktivní sazbu se ovšem nejedná. A stejně jako produkt KB Top Spořicí konto dává vyhlašovanou sazbu (nyní jedno procento) a k tomu navíc bonus. Jedná se tedy o dvousložkový produkt, který fixní bonusovou sazbu 0,5 procenta připíše z nejnižšího zůstatku za určité období. Standardně by se mělo jednat vždy o půlroční dobu, nyní ale platí jen pro období od 17.5. do 30.6. Teprve pak by měly podmínky pro připsání bonusu na KB Spořicím Kontu Bonus platit pro celé druhé pololetí.

Na závratné úročení letos ale zcela rezignovala mBank, která se od vstupu na tuzemský trh dlouho honosila jednou z nejvyšších sazeb na spořicích účtech. Sazby jejích spořicích účtů jsou nyní o dost nižší, než mají třeba i v Oberbank(se sazbou 1 – 1,25 %). Spořicí účet eMax, který měl od 19.března sazbu 0,8, nyní poskytuje pouze 0,65 procent. Dvoupásmový eMax Plus pak od 19.května dává pro úspory do 599 999 korun sazbu 0,75 procenta (dříve 1 %) a nad tuto sumu pak 1,3 procenta (dříve 1,85 %). O mBank a jejích produktech se dočtete více v článku mBank se mění k horšímu.

Jakým způsobem zhodnocujete svoji finanční rezervu vy? Podělte se o své tipy.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 5. 2010 16:16, Olaf

GE má úrok pouze 1,6 nikoli 2%

+1
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 5. 2010 11:37, comment

Takže ten termíňák jste porazila o kolik? O půl procenta? Možná ani to ne, nemám kompletní přehled o úrocích za poslední tři roky, ale jeden čas byly taky třeba 3,5 procenta.
Stojí vám to za tu námahu?

Zobrazit celé vlákno

-8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejlepší jarní spořicí účty pro vašich 50 tisíc korun

31. 3. 2010 | Věra Tůmová | 8 komentářů

Nejlepší jarní spořicí účty pro vašich 50 tisíc korun

Češi mají nejčastěji úspory do 50 tisíc korun, které slouží jako finanční rezerva. Měli by je však mít uložené tak, aby je šlo kdykoliv vybrat. Nejlépe se k tomu hodí spořicí účty.... celý článek

Jednoduché spořící účty banky zbytečně komplikují

16. 4. 2009 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Jednoduché spořící účty banky zbytečně komplikují

Spořící účty jsou mezi klienty bankovních domů stále populárnější. Někdy jsou ale pořádně komplikované. Banky totiž vytvářejí produkty, kterými klienty nalákají na „skvělé“ úročení... celý článek

Bezpečnostní schránka v bance není jen pro milionáře

23. 1. 2009 | Věra Tůmová | 16 komentářů

Bezpečnostní schránka v bance není jen pro milionáře

Možnost uložit si dokumenty či jiné důležité věci v bezpečnostní schránce už v Česku nabízí řada bank. Služba to není drahá a dá se využít i jen na jeden měsíc. Zařízení schránky ale... celý článek

Jaké spořící účty nabízí banky firmám a jiným právnickým osobám

17. 1. 2008 | Věra Tůmová | 7 komentářů

Jaké spořící účty nabízí banky firmám a jiným právnickým osobám

Pokud mají podnikatelé, obce či třeba neziskové organizace volné finanční prostředky, které chtějí zhodnocovat, mohou využít i spořící účty některých bank. Tyto účty ale mají svá specifika... celý článek

Partners Financial Services