OSVČ: Vyúčtování pojistného do konce dubna

Eva Sovová | rubrika: Jak na to | 9. 4. 2008
OSVČ: Vyúčtování pojistného do konce dubna
Podnikatelé, kteří již letos podali daňové přiznání k dani z příjmu, musí do konce dubna vyúčtovat zálohy na pojistné na sociální zabezpečení. Nedoplatky se hradí do osmi dnů po podání tiskopisu, nové zálohy od května. Zapomnětlivcům hrozí pokuta.

Na všechny podnikatele, kteří již letos odevzdali finančnímu úřadu daňové přiznání k dani z příjmu, čeká další tiskopis. „Nejpozději do konce dubna je potřeba vyplnit Přehled o příjmech a výdajích, vypočítat si novou zálohu na důchodové zabezpečení a tiskopis odevzdat okresním správám sociálního zabezpečení,“ připomíná mluvčí České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) Štěpánka Filipová. Zapomnětlivcům může hrozit pokuta ve výši dvacet tisíc korun.

Důležité termíny

Datum podání Přehledu: nejpozději do středy 30. dubna 2008.
Doplatek uhradit: do osmi dnů od podání Přehledu.
Nová záloha na pojistné: do 8. května 2008 a následně do 8. dne kalendářního měsíce.
OSVČ – vedlejší činnost: nejpozději s Přehledem odevzdat i doklad o příjmech ze závislé činnosti a funkčních požitků (doklad o příjmech ze zaměstnání).

V Přehledu se uvádějí skutečné příjmy a výdaje dosažené samostatnou výdělečnou činností v loňském roce. Každý podnikatel si spočítá, zda na zálohách pojistného má nedoplatek nebo zda případně zaplatil více. Nedoplatek pojistného na sociální a důchodové zabezpečení, je třeba uhradit do osmi dnů od podání Přehledu. V tiskopise si každý živnostník také vypočte novou zálohu pojistného a tu začne platit od letošního května až do podání dalšího Přehledu příští rok.

Živnostníci, kteří si podnikáním přivydělávají k zaměstnaneckému platu, musí okresní správě spolu s Přehledem odevzdat také potvrzení o tom, kolik si loni vydělali i jako zaměstnanci.

„Jestliže OSVČ nejpozději s podáním Přehledu nenahlásí současně dokladem o příjmech ze zaměstnání, že podnikání je pouze vedlejším zdrojem příjmů, je jeho živnost považována za hlavní výdělečnost činnost. To znamená, že mu vzniká povinnost platit za rok 2008 pojistné. Na dodatečná potvrzení se potom už zřetel nebere,“ upozorňuje Štěpánka Filipová.

Podnikatelé, kteří letos svěřili daňové přiznání daňovému poradci, mohou být zatím v klidu. „Musí ale do konce dubna okresní správě doložit, že jim daňové přiznání zpracovává poradce. A to písemně formou čestného prohlášení nebo kopií plné moci, kterou pověřili daňového poradce, aby jim daňové přiznání za rok 2007 zpracoval,“ říká mluvčí ČSSZ Štěpánka Filipová.

Modelový příklad 1 – OSVČ s vyššími příjmy


OSVČ vykonávala po celý rok 2007 hlavní samostatnou výdělečnou činnost (SVČ). Příjmy měla 400 000 Kč a výdaje 210 000 Kč. Příjmy po odpočtu výdajů tak byly 190 000 Kč. Nejdřív se vypočítá měsíční vyměřovací základ pro výpočet pojistného: (190 000 Kč x 0,5) děleno 12 (měsíci) = 7 916,66 Kč, který se zaokrouhlí směrem nahoru.

Výpočet zálohy na pojistné na důchodové pojištění
Z měsíčního vyměřovacího základu se vypočítá minimální výše zálohy na pojistné: 7 917 Kč x 0,296 = 2 343,43 Kč. I zde se získaná částka zaokrouhlí na celé koruny nahoru. Po podání přehledu za rok 2007 bude OSVČ vykonávající hlavní výdělečnou činnost platit měsíční zálohu na pojistné na důchodové pojištění 2 344 Kč.

Výpočet pojistného na nemocenské pojištění u hlavní výdělečné činnosti
Z měsíčního vyměřovacího základu se vypočítá minimální pojistné na nemocenské pojištění: 7 917 Kč x 0,044 = 348,33 Kč. Tato částka se také zaokrouhlí na celé koruny nahoru. Po podání přehledu za rok 2007 bude OSVČ vykonávající hlavní činnost, bude-li se dobrovolně účastnit nemocenského pojištění, platit měsíční pojistné na nemocenské pojištění 349 Kč.

Modelový příklad 2 – OSVČ s minimálními příjmy


Výpočet minimální zálohy na pojistné na důchodové pojištění u hlavní činnosti

Nejnižší povinný měsíční vyměřovací základ u hlavní činnosti je v roce 2008 stanoven na 5 390 Kč. Z něj se vypočítá minimální výše zálohy na pojistné následujícím způsobem: 5 390 Kč x 0,296 = 1 595,44 Kč. Tato částka se zaokrouhlí na celé koruny nahoru. Minimální měsíční záloha na pojistné na důchodové pojištění u OSVČ vykonávající hlavní činnost bude po podání přehledu za rok 2007 činit 1 596 Kč.

Česká správa sociálního zabezpečení vydala i letos pro živnostníky a podnikatele praktickou publikaci nazvanou Příručka OSVČ pro oblast sociálního zabezpečení v roce 2008. Získat se dá na přepážkách okresních správ sociálního zabezpečení nebo na webových stránkách www.cssz.cz. Jsou v ní odpovědi na všechny otázky týkající se důchodového a nemocenského zabezpečení. Na modelových příkladech je v ní popsáno, jak správně a bez chyby spočítat správnou výši pojistného a nové zálohy na sociální zabezpečení. Příručka upozorňuje i na penále za každý den opožděné platby a na to, že OSVČ se mohou k nemocenskému pojištění přihlásit dobrovolně. Poskytuje také informace pro živnostníky podnikající i v zahraničí.

Jakou máte zkušenost s jednáním na Správě sociálního zabezpečení?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daně a dávky přehledně a do kapsy

26. 3. 2008 | Eva Sovová | 3 komentáře

Daně a dávky přehledně a do kapsy

Daně, sociální pojištění či sociální dávky jsou příliš složité, než aby si člověk dokázal vše zapamatovat. Proto vydavatelství ASPI přišlo s užitečnou publikací Tabulky a informace... celý článek

OSVČ: Jak na přehled za rok 2007 zdravotní pojišťovně

12. 2. 2008 | Eva Sovová

OSVČ: Jak na přehled za rok 2007 zdravotní pojišťovně

Přehled o příjmech a výdajích musí zdravotním pojišťovnám odevzdat všichni živnostníci. Tedy i ti, kteří ukončili živnost loni nebo před podáním Přehledu. Kdo změnil pojišťovnu, odevzdává... celý článek

OSVČ: Jak a kdy odevzdat Přehled o příjmech a výdajích

8. 2. 2008 | Eva Sovová | 5 komentářů

OSVČ: Jak a kdy odevzdat Přehled o příjmech a výdajích

Přehled o příjmech a výdajích musí vyplnit a odevzdat České správě sociálního zabezpečení i ti, kdo si vloni nevydělali na živnostenský list ani korunu. Kdo Přehled neodevzdá včas nebo... celý článek

I proti přerušení podnikání se dá pojistit

22. 1. 2008 | Eva Sovová

I proti přerušení podnikání se dá pojistit

Spouštíme novou rubriku, v níž budeme hodnotit produktové novinky na trhu. V první recenzi jsme se zaměřili na produkt pojišťovny Uniqa chránící živnostníky, kteří musí na čas kvůli... celý článek

Partners Financial Services