Dovolená pro novopečené otce. Kdo má nárok a kolik dostane?

Poslanci minulý týden schválili otcovskou dovolenou, týdenní volno pro novopečené otce. Se souhlasem Senátu a prezidenta se počítá jako s formalitou. Kdo konkrétně bude mít od příštího ledna nebo února na otcovskou nárok a kolik dostane? Projděte si přehled pravidel a vyzkoušejte naši zbrusu novou kalkulačku.
Dovolená pro novopečené otce. Kdo má nárok a kolik dostane?

Posílení vazby mezi dítětem a rodiči, způsob, jak motivovat čerstvé tatínky k zapojení do péče o novorozeně. Tak Ministerstvo práce a sociálních věcí zdůvodňuje svůj záměr na zavedení otcovské dovolené, přesněji otcovské poporodní péče. „Zavedení otcovské vytvoří prostor pro participaci mužů na péči o malé děti a o domácnost, ale také umožní otcům rozvíjet své rodičovské kompetence při zachování jistoty zaměstnání a výdělku,“ píše se konkrétně v důvodové zprávě k novele zákona o nemocenském pojištění, která novou dávku upravuje. Novela minulý týden prošla Poslaneckou sněmovnou, o jejím dalším osudu teď rozhodnou senátoři. Pokud úspěšně dokončí legislativní kolečko, budou první tatínci čerpat otcovské volno na začátku příštího roku.

Očima expertů

Naše anketa

Samozřejmě už dnes platí, že pokud tatínek s novou rodinou chce být, velice snadno může. Může si prostě naplánovat standardní dovolenou (času na plánování má dost) a může si vybrat (neplacenou) dovolenou rodičovskou. Na tu ho zaměstnavatel musí do tří let dítěte pustit kdykoli a vůbec při tom nezáleží, jestli je zároveň na mateřské nebo rodičovské dovolené i maminka. Nová dávka je tak vlastně prostředek, jak z jednoho týdne neplaceného volna udělat týden volna s určitou podporou.

Co na to experti?

Očima expertů: Nová dávka pro čerstvé tatínky

Kdo na otcovskou dosáhne

Nárok na otcovskou dovolenou vznikne novopečeným otcům, kteří chtějí pečovat o vlastní dítě – muž musí být jako otec dítěte zapsaný na matrice. Na otcovskou dosáhnou také muži, kteří převzali dítě do péče nahrazující péči rodičů – převzetí samozřejmě musí posvětit příslušné orgány.

Neméně rozhodující pro nárok na otcovskou dovolenou bude také účast na nemocenském pojištění – alespoň po dobu tří měsíců bezprostředně předcházejících nástupu na otcovskou. Nemocenské pojištění za zaměstnance odvádí zaměstnavatel, samostatně výdělečně činní muži si ho můžou platit dobrovolně – zda se živnostníkům tato možnost vyplatí, napoví naše kalkulačka mateřské pro OSVČ. Za troje měsíční pojistné živnostníci dostanou sedm denních dávek, přičemž výše měsíčního pojistného a denní dávky je prakticky totožná.

Otcovská: Jak nahradí ušlý výdělek

Otcovská dovolená pak může trvat maximálně týden, respektive sedm kalendářních dní. Otec na ni bude muset nastoupit nejpozději do šesti týdnů od narození dítě (nebo ode dne převzetí dítěte do péče). Otcovskou půjde čerpat i po dobu, kdy je dítě s matkou v péči zdravotnického zařízení.

Po dobu čerpání otcovské dovolené bude tatínkům náležet dávka otcovské poporodní péče. Jde o dávku vyplácenou z nemocenského pojištění, která se stejně jako nemocenská či peněžitá pomoc v mateřství vypočítá z denního vyměřovacího základu. Tím je součet hrubých příjmů za poslední rok vydělený počtem dní v roce. Průměrný denní výdělek se ale ještě sníží podle redukčních hranic, které v roce 2017 vypadají takto:

  • z částky do 942 Kč se počítá 100 procent,
  • z částky nad 942 do 1412 Kč se počítá 60 procent,
  • z částky nad 1412 do 2824 Kč se počítá 30 procent,
  • k částce nad 2824 Kč se už nepřihlíží.

Z takto vypočteného denního vyměřovacího základu se následně započítá 70 procent.

S výpočtem si ale nemusíte lámat hlavu, naše kalkulačka si s ním lehce poradí. Stačí zadat průměrnou měsíční hrubou mzdu.

Zavedení otcovské přijde státní rozpočet zhruba na 630 milionů korun. Tato částka ovšem vychází z předpokladu, že otcovskou využije pouze 70 procent otců. Čtyřicet milionů korun pak bude stát zavedení nové dávky Českou správu sociálního zabezpečení – právě na sociálce se bude o otcovskou žádat.

Otcovská dovolená je jedním z prorodinných opatření, které nachystala současná vláda. Ve hře je také zvýšení rodičovského příspěvku na 250 tisíc korun a jeho rychlejší čerpání nebo vyšší daňové slevy na dítě.

Rodina kalkulaček

Pro rodiče, kteří chtějí mít všechno spočítané

Výběr z kalkulaček na Peníze.cz:
spočítejte si, jestli máte nárok na porodné, jaká vám náleží mateřská, jak vysoký měsíčně může být váš rodičovský příspěvek, kolik dostanete na přídavcích na děti (nebo že nedostanete nic), případně kolik vám dají na ošetřovném, pokud budete muset zůstat doma s nemocným dítkem.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Rozvody čekají změny. Budou rychlejší a s úlevou pro rodiče

5. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Rozvody čekají změny. Budou rychlejší a s úlevou pro rodiče

Nekonfliktní rozvody mají být rychlejší a levnější. Manželé už nebudou muset u soudu vysvětlovat, proč se chtějí rozejít. Skončí také rozdělení na společnou či střídavou péči o děti.... celý článek

Kdy budou jarní prázdniny v roce 2025. Termíny podle okresů

2. 4. 2024 | Kateřina Jungvirtová

Kdy budou jarní prázdniny v roce 2025. Termíny podle okresů

Jarní prázdniny v roce 2025 proběhnou v období od 3. února do 16. března. Přinášíme přehled termínů pro jednotlivé okresy.

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

Partners Financial Services