Mateřská a rodičovská 2016: Přehled a kalkulačky pro čerstvé rodiče

Zajímá vás, jak vysokou dostanete mateřskou a rodičovskou v roce 2016? Na Peníze.cz najdete všechny důležité informace na jednom místě. Kromě přehledu pravidel pro vás máme i kalkulačky, aktualizované pro rok 2016.
Mateřská a rodičovská 2016: Přehled a kalkulačky pro čerstvé rodiče

Peněžitá pomoc v mateřství, lidově mateřská, a rodičovský příspěvekdávky, o které se zajímají všichni čerství nebo nastávající rodiče. Ne každý ale na obě dosáhne.

Dnes se mrkneme na pravidla pro matky (a otce) zaměstnankyně (zaměstnance). Podnikatelky (podnikatele) si necháme na příště.

Propojeno!

Porodné

Vedle peněžité pomoci v mateřství a rodičovského příspěvku můžete dostat ještě porodné. O tom, kteří rodiče na něj mají nárok a jak přilepší rodinnému rozpočtu, jsme psali nedávno:

Peněžitá pomoc v mateřství: Kdo ji dostane, kdo ne

Peněžitá pomoc v mateřství nahrazuje v průběhu mateřské dovolené mzduPeněžitou pomoc v mateřství žena pobírá nejdřív od začátku osmého a nejpozději od začátku šestého týdne před očekávaným termínem porodu, kjak ho určil lékař. Pokud si v uvedeném intervalu termín nástupu na mateřskou sama nezvolí a neohlásí ho sociálce, považuje se automaticky za začátek mateřské šestý týden před porodem. Do té doby také musí mít splněné potřebné doby účasti na nemocenském pojištění.

Nárok na peněžitou pomoc v mateřství má matka (zaměstnankyně), za kterou zaměstnavatel odváděl nemocenské pojištění. Účast na nemocenském pojištění musela trvat alespoň dvě stě sedmdesát dní během posledních dvou let. Pro matky zaměstnankyně navíc platí podmínka, že byly nemocenského pojištění účastny v den nástupu na mateřskou. Jinými slovy, byly zaměstnané. Za splněnou se podmínka ale považuje i v případě, kdy pracovní poměr skončil už dřív: po jeho konci běží ještě stoosmdesátidenní ochranná lhůta.

Když uvedené podmínky nesplňujete, nárok na peněžitou pomoc v mateřství nemáte. Můžete ale hned po narození dítěte začít čerpat rodičovský příspěvek, který jinak na čerpání peněžité pomoci v mateřství navazuje.

Jak ovlivní nárok na mateřskou škola

Do doby pojištění potřebné pro vznik nároku na peněžitou pomoc v mateřství (dvě stě sedmdesát dní v  posledních dvou letech) se počítá i doba studia na střední, vyšší odborné a vysoké škole nebo konzervatoři. V očích úřadů se jedná o „soustavnou přípravu na budoucí povolání pro účely důchodového pojištění“ v případě, že jste studium úspěšně dokončila.

Krok za krokem

Žádáme o mateřskou a rodičák

Čekáte přírůstek do rodiny? Je čerstvě na světě? Nebo teprve v plánu? Poradíme, jak a kdy žádat o peněžitou pomoc v mateřství a rodičovský příspěvek. Pěkně krok za krokem.

Peněžitá pomoc v mateřství se netýká jen matek, na mateřskou klidně může táta. Šikovné to bude především v rodinách, kde matka nárok na dávku nemá, zatímco otec podmínky nároku na peněžitou pomoc v mateřství splňuje. Otec může na mateřskou dovolenou nastoupit nejdřív v sedmém týdnu po narození dítěte – tedy po konci šestinedělí. Peněžitá pomoc v mateřství se mu následně vyplácí dvacet dva týdnů, respektive jednatřicet týdnů v případě dvojčat.

Výpočet mateřské v roce 2016

Peněžitá pomoc v mateřství dosahuje sedmdesáti procent vašeho průměrného hrubého měsíčního příjmu za poslední rok. Na průměrný denní výdělek se ovšem nejprve uplatní redukční hranice, které jsou v roce 2016 následující:

  • z částky do 901 Kč se počítá 100 procent
  • z částky nad 901 do 1351 Kč se počítá 60 procent
  • z částky nad 1351 do 2701 Kč se počítá 30 procent
  • k částce nad 2701 Kč se už nepřihlíží

Výpočet peněžité pomoci v mateřství za vás hravě zvládne naše kalkulačka.

Orientační výpočetPřesný výpočet

Přivýdělek k mateřské

Možná si hrajete s otázkou, jestli si k mateřské můžete vydělávat, aniž byste o dávku přišli. Přivýdělek je možný v případě, že neplyne z  činnosti, ze které čerpáte mateřskou. Nemůžete tedy dělat pro zaměstnavatele, u kterého jste nastoupili na mateřskou dovolenou. Minimálně ne stejnou činnost na stejné pozici. Můžete pro něj teoreticky vykonávat jinou činnost. Nebo si vydělávat jinde. Detaily v článku:

Propojeno!

Novinky už se pečou

Ministerstvo práce a sociálních věcí loni představilo balíček změn pro rodiny. Zavedeny by mohly být od ledna 2017. Patří k nim například rodičovská dovolená na půl roku, otcovské volno po narození dítěte nebo „mikrojesle“:

O případných změnách budeme informovat.

Rodičovský příspěvek v roce 2016

Na peněžitou pomoc v mateřství plynule navazuje rodičovský příspěvek. Jestli nárok na mateřskou nemáte, čerpáte ho hned po narození ratolesti.

Celková suma rodičovského příspěvku dělá dvě stě dvacet tisíc korun, vyčerpat ji musíte nejpozději do čtyř let věku dítěte. Jen když ani jednomu z rodičů nevznikl nárok na peněžitou pomoc v mateřství, protože nesplnili potřebné doby účasti na nemocenském pojištění, nemůžou si délku čerpání rodičovského příspěvku vybírat a dávku budou dostávat čtyři roky a celkově vyčerpají o něco méně než ostatní: prvních devět měsíců 7600 korun měsíčně, pak až do čtyř let věku dítěte 3800 měsíčně.

Ostatní si můžou korigovat rychlost čerpání rodičovského příspěvku sami. S jistým omezením: horní limit je pro všechny stanovený na 11 500 korun měsíčně a současně na sedmdesát procent dřívějšího výdělku. Na rodičovské nemůžete brát víc, než jste před ní vydělávali. Jednou za čtvrt roku lze rychlost čerpání (a tudíž výši měsíčního příspěvku) změnit. Všechno vám přehledně propočítá naše kalkulačka:

Výpočet rodičovského příspěvku 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011

Kč     OSVČ
Kč     OSVČ

Jestli vás zajímají možnosti přivýdělku k rodičovské, zabruste na článek, na který odkazujeme už výš:

Rodina kalkulaček

Pro rodiče, kteří chtějí mít všechno spočítané

Výběr z kalkulaček na Peníze.cz:
spočítejte si, jestli máte nárok na porodné, jaká vám náleží mateřská, jak vysoký měsíčně může být váš rodičovský příspěvek, kolik dostanete na přídavcích na děti (nebo že nedostanete nic), případně kolik vám dají na ošetřovném, pokud budete muset zůstat doma s nemocným dítkem.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+21
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 10. 2016 12:29, lucie

Dobrý den, nastoupila jsem do nového zamestnání ale po mesíci jsem zjistila že jsem těhotná. Celé tehotenství jsem byla na nemocensky a ted od října jsem na mateřsky. Zajímalo by me s čeho se mi bude mateřská vypočítávat z jakeho zamestnaní jestli ze stareho kde jsem pracovala 5 let a nebo z noveho kde jsem byla měsíc

+6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Porodné v roce 2016: Kolik a pro koho

8. 2. 2016 | Petra Dlouhá | 25 komentářů

Porodné v roce 2016: Kolik a pro koho

Těšíte se na narození potomka? Přečtěte si, jestli dostanete porodné, kolik dávka přilepší rodinnému rozpočtu a kde o ni žádat. Nabízíme kalkulačku, která nárok na porodné propočte,... celý článek

Kalkulačky 2016: Kdy půjdete do důchodu a kolik budete brát

2. 2. 2016 | Petra Dlouhá | 5 komentářů

Kalkulačky 2016: Kdy půjdete do důchodu a kolik budete brát

Peníze.cz přinášejí sadu důchodových kalkulaček, aktualizovaných pro rok 2016. Spočítají, kdy půjdete do penze i jak vysoký důchod budete brát. Jestli vás čekají ještě dlouhé roky práce,... celý článek

Ošetřovné 2016: Když onemocní blízký, máte nárok

26. 1. 2016 | Petra Dlouhá | 19 komentářů

Ošetřovné 2016: Když onemocní blízký, máte nárok

Onemocněla vám ratolest nebo někdo z blízkých? Víme, za jakých podmínek máte nárok na ošetřovné, jak dlouho smíte dávku čerpat a kolik dostanete. Nabízíme přehled pravidel i praktickou... celý článek

Přehled: Jak si přivydělat k mateřské a rodičovské a nepřijít o dávky

14. 10. 2015 | Petra Dlouhá | 9 komentářů

Přehled: Jak si přivydělat k mateřské a rodičovské a nepřijít o dávky

Chcete si přivydělat k mateřské nebo rodičovské? Přečtěte si, jaké máte možnosti a na co dát pozor, abyste o peněžitou pomoc v mateřství nebo rodičovský příspěvek nepřišli.

Žádáme o mateřskou a rodičovský příspěvek. Krok za krokem

22. 7. 2015 | Petra Dlouhá | 26 komentářů

Žádáme o mateřskou a rodičovský příspěvek. Krok za krokem

Čekáte přírůstek do rodiny? Je čerstvě na světě? Nebo teprve v plánu? Poradíme, jak a kdy žádat o peněžitou pomoc v mateřství a rodičovský příspěvek. Pěkně krok za krokem.

Partners Financial Services