Protikrizová opatření jsou schválená. Spočítejte si, co z nich budete mít.

Jan Stuchlík | rubrika: Co se děje | 10. 9. 2009 | 11 komentářů
Protikrizová opatření jsou schválená. Spočítejte si, co z nich budete mít.
Poslanci přehlasovali veto prezidenta a schválili vyšší přídavky na děti. Od listopadu se zvýší podpora v nezaměstnanosti a od příštího ledna vzroste sleva na dani na dítě. Spočítejte si, co z těchto opatření budete mít vy.

Poslanci přehlasovali veto prezidenta a definitivně tak schválili balík protikrizových opatření, o němž rozhodli už letos v červnu.  V něm byly zahrnuty vyšší přídavky na děti, vyšší a delší podpora v nezaměstnanosti či zvýšení slev na dani na dítě. Součástí protikrizových opatření je i tzv. šrotovné na auta starší deseti let. Pro zákon hlasovalo 101 poslanců. Štědřejí sociální dávky či nižší mzdy ovšem mohou ještě narazit na možnosti státního rozpočtu na příští rok. Ministr financí Eduard Janota totiž navrhuje, aby se příští rok nyní zvýšené přídavky pro příští rok snížily o sto korun. Nižší by měla být i mateřská či rodičovský příspěvek. Aby tyto návrhy začaly platit, museli by je nejdříve poslanci schválit.

Aktuálně tedy platí, že od letošního prvního července dosáhne více domácností na přídavky na děti. Navíc od státu dostanou více peněz než dosud. Nově budou mít na přídavky na děti nárok rodiny, jejichž příjem nepřevyšuje 2,5násobek životního minima. Dosud je tato hranice stanovena na 2,4násobek. Výše dávek naroste o padesát korun. Takže na dítě do šesti let budou domácnosti pobírat 550 korun, na dítě od šesti do patnácti let 660 korun a na dítě od 15 do 26 let 750 korun.

O vyšší dávky nebudou muset rodiny, které už přídavky pobírají, znovu žádat. Úřady práce, které vyplácení těchto dávek spravují, budou vyšší přídavky vyplácet automaticky. Schválená změna je ovšem dočasná. Štědřejší přídavky bude možné pobírat jen do 31. prosince 2010. Po tomto datu se hranice nároku vrátí opět na 2,4násobek životního minimaa výše dávek na nynější úroveň. Změnu dávek provedou úřady práce samy a rodinu o snížení vyrozumí dopisem.

Spočítejte si, jaké přídavky budete pobírat od 1. července 2009

Výpočet přídavků na děti

Počet členů rodiny

(studující)

(Průměrný měsíční příjem)

Změna čeká i nezaměstnané. Ti budou od 1. listopadu 2009 pobírat podporu déle, pro některé nezaměstnané se navíc pomoc státu zvýší. Lidé, kteří přijdou o práci a je jim méně než padesát let budou místo nynějších pěti měsíců pobírat podporu šest měsíců. Nezaměstnaní ve věku od 50 do 55 let budou mít na podporu nárok devět měsíců a lidé starší 55 let ji budou moci pobírat až dvanáct měsíců. Navíc místo nynějších 65 procent předchozího čistého příjmubudou všichni pobírat během prvních dvou měsíců nezaměstnanosti 80 procent předchozího čistého příjmu. Další měsíce bude podpora činit 55 procent průměrného čistého výdělku. Maximální podpora zůstane omezena na 0,58násobek průměrné mzdyv Česku, tedy na 13 307 korun za měsíc.

Pokud o práci přijde člověk, kterému zbývají maximálně dva roky do důchodu, bude moci po uplynutí nároku na podporu v nezaměstnanosti od státu dostávat až do doby odchodu do důchodu 50 procent předchozího čistého výdělku.

Poslanci zvýšili i výši podpory při rekvalifikaci. Místo 60 procent předchozího čistého výdělku budou nezaměstnaní, kteří si zvyšují kvalifikaci, dostávat 85 procent předchozího příjmu.

Pokud nezaměstnanému neuplyne 1. listopadu doba pobírání podpory, úřady práce automaticky tuto dobu prodlouží podle nových pravidel a zároveň navýší i podporu v nezaměstnanosti.

Změny platí do konce roku 2010. Nicméně ti nezaměstnaní, kterým vznikne na podporu nárok před tímto datem, budou pobírat vyšší a delší podporu ještě v roce 2011.

Spočítejte si, na jakou podporu v nezaměstnanosti budete mít nárok

Třetí změnou, která se dotkne bezprostředně peněženek Čechů, je zvýšení slevy na dani na nezaopatřené dítě. Od ledna roku 2010 roční sleva na dítě vzroste z nynějších 10 680 korun na 11 604 korun. Platnost tohoto opatření zákonodárci časově neomezili.

Spočítejte si, kolik bude od ledna 2010 činit vaše čistá mzda

Součástí balíku je i šrotovné . Využít ho bude moci ten, kdo se zbaví starého auta staršího deseti let, které předtím vlastnil aspoň dva roky. Na oplátku dostane od státu 30 tisíc korun, pokud si koupí nové auto, jehož emise oxidu uhličitého nepřesáhnou 160 gramů na kilometr a jehož pořizovací cena se vejde do půl milionu korun.

Vyšší šrotovné, 60 tisíc korun, bude moci využít ten, kdo si koupí elektromobil, nebo vůz s hybridním motoremči na zemní plyn. Takové nové auto pak může stát až 700 tisíc korun.

Rozhodnutí poslanců ovšem automaticky neznamená, že šrotovné v Česku bude. Podrobnější podmínky pro poskytování šrotovného musí stanovit vláda. Navíc na tyto dotace bude muset najít peníze ve státním rozpočtu, kde se podle bývalého ministra financí Miroslava Kalouska, budou hledat těžko. Pokud tedy vláda o poskytování šrotovného nerozhodne, žádné se vyplácet nebude.

Co si myslíte o přijatých protikrizových opatřeních? Pomohou české ekonomice? Podělte se o názor.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 5. 2009 14:00, Pesimista

Protikrizová opatření české ekonomice určitě pomohou. Pokud by měla jít nějaká ekonomika do pekel, za přispění uvedených opatření to bude určitě mnohem úspěšnější, krize bude hlubší a proto očistnější. Jen tam ještě chybí legalizace kanibalismu, protože jestli bude něčeho v takové krizi nadbytek, pak kromě zbytečných výrobků (např. automobily) to možná bude přemnožené obyvatelstvo. A ti občané, kteří budou chtít krizi přežít se budou muset živit takovou potravou, které bude v dané době dostatek - tedy možná méně úspěšnými spoluobčany, kteří krizi bohužel nepřežijí. :-(

+6
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 5. 2009 13:51, Jakub

Je dobře, že opatření jsou časově omezená. To znamená, že zákon v sobě obsahuje lhůtu platnosti, respektive do kdy je účinný? Ještě jsem se s takovým zákonem nesetkal. Klasicky obsahuje účinnost a než přijde novela stále platí.

Pokud by nebyly časově omezeny, nevěřil bych, že by po krizi existovala ve sněmovně vůle, vrátit vše zpět do "starých kolejí".

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Přišli jste kvůli recesi o práci? Jak si najdete novou?

14. 5. 2009 | redakce Peníze.CZ | 5 komentářů

Přišli jste kvůli recesi o práci? Jak si najdete novou?

V Česku je skoro půl milionu nezaměstnaných. Jejich počet každý měsíc roste o několik tisíc. Negativního vlivu na své pracoviště se obávají tři čtvrtiny Čechů. Přišli jste vy nebo vaši... celý článek

Ženám škodí recese jinak než mužům

13. 5. 2009 | Alexandra Jachanová Doleželová | 1 komentář

Ženám škodí recese jinak než mužům

Nynější recese dopadá na ženy hned z několika úhlů. Firmy ruší programy, které ženám mají pomoci sladit kariéru a rodinný život. Oproti mužům však mají jednu „výhodu“. Jsou ochotné... celý článek

Rána optimistům: recese bude nejspíš horší, než se čekalo

24. 4. 2009 | Jan Stuchlík | 6 komentářů

Rána optimistům: recese bude nejspíš horší, než se čekalo

Česko samo proti recesi nic nezmůže. Klíčové evropské trhy, kam firmy vyváží svou produkci, letos zažijí rekordní propad a v mínusu budou patrně i příští rok, varuje Mezinárodní měnový... celý článek

Mělo by se v Česku zavést šrotovné?

2. 4. 2009 | redakce Peníze.CZ | 19 komentářů

Mělo by se v Česku zavést šrotovné?

S pádem vlády vzrostla šance, že sociální demokraté nakonec prosadí i šrotovné. Jenže třeba Fabii byste s ním nekoupili. Měl by stát dávat na likvidaci starého a nákup nového auta dotace?... celý článek

Partners Financial Services