Podmínka, vazba, vězení: Kdy vám můžou dát padáka a kdy ne

Petra Dlouhá | rubrika: Když se řekne | 12. 4. 2017 | 4 komentáře
Dostanete podmínku, skončíte ve vazbě nebo ve vězení. Co z toho je důvodem k vyhazovu z práce, co ne? Jak se krátí dovolená? A jak je to s náhradou mzdy?
Podmínka, vazba, vězení: Kdy vám můžou dát padáka a kdy ne

O tom, že jste ve vazbě, musejí orgány činné v trestním řízení vašeho zaměstnavatele bez průtahů informovat. Máte právo jim v tom svým výslovným přáním zabránit. Pak ale počítejte s tím, že s vámi velmi pravděpodobně zaměstnavatel rozváže pracovní poměr pro neomluvenou absenci, pokud se vám s ním nepodaří spojit a dohodnout se třeba na čerpání neplaceného volna.

Když nastupujete do vězení (tedy do výkonu trestu poté, co jste byli odsouzení), musíte už dát v práci vědět sami.

Jaké to je

Když do toho člověk spadne

Připomeňte si naši reportáž z ruzyňské věznice. A taky příběh Davida Vavříka, který prošel šesti kriminály. Drogy, loupeže a vykrádačky dvacet let lemovaly jeho život jak patníky u silnice. Pak se znovu nadechl a dal životu nový směr:

Odpoledne v base

Vězení? Jak lehnout pod lis

Jsem ve vazbě: Dostanu padáka?

Samotný fakt, že jste ve vazbě, není důvodem k výpovědi ani okamžitému zrušení pracovního poměru ze strany zaměstnavatele. Musí ctít presumpci nevinny.

Pobyt ve vazbě sám o sobě dokonce není důvodem ani k tomu, aby vám zaměstnavatel krátil dovolenou. Na to dojde, až jestli vás pravomocně odsoudí.

Záleží ale, z jakého důvodu jste trestně stíhaní. Když budete podezřelí z vraždy příbuzného, zaměstnavatel s vámi kvůli tomu pracovní poměr zrušit nesmí, minimálně do té doby, než budete pravomocně odsouzení. Když půjde o čin, který souvisí s výkonem vaší práce, vyhodit vás může: zaměstnavatel s vámi může okamžitě zrušit pracovní poměr, když jdete do vazby v souvislosti s jednáním, kterým jste zvlášť hrubě porušili pracovní povinnosti, respektive povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k práci, kterou vykonáváte.

Zvlášť hrubě své pracovní povinnosti porušíte třeba, když zaměstnavatele fyzicky napadnete, okradete nebo úmyslně poničíte jeho majetek, případně majetek jiných zaměstnanců. Nebo třeba pracujete jako řidič autobusu a přijdete do práce opilí. Pak vás šéf může vyhodit takzvaně na hodinu – pracovní poměr se ruší okamžitě, jakmile vám písemné zrušení pracovního poměru doručí. Do vazby i vězení vám ho může poslat doporučeně poštou.

Potíže se spravedlností

... a podnikání

Kdo chce provozovat živnost nebo být jednatelem firmy, musí splňovat několik podmínek, mimo jiné být bezúhonný. Škraloup v rejstříku trestů ale nemusí znamenat, že pro účely podnikání bezúhonní nejste.

Anketa

Už jste měli potíže se zákonem?

Jdu do vězení

Jiná je situace po odsouzení. Pokud budete pravomocně odsouzení za úmyslný trestný čin k nepodmíněnému trestu odnětí svobody (tedy vězení) na dobu delší než jeden rok, je to pro zaměstnavatele důvod k tomu, aby s vámi okamžitě zrušil pracovní poměr – bez ohledu na to, co jste spáchali. Pokud jste odsouzení za nedbalostní trestný čin nebo „jen“ dostanete podmínku, zaměstnavatel vás na základě toho propustit nesmí.

Opět ale záleží, co jste provedli: zaměstnavatel vás může na hodinu vyhodit, pokud jste pravomocně odsouzení pro úmyslný trestný čin spáchaný při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním k nepodmíněnému trestu odnětí svobody na dobu nejméně šesti měsíců.

Pořád také platí, že s vámi šéf může okamžitě zrušit pracovní poměr, pokud zvlášť hrubě porušíte pracovní povinnosti – tento důvod může zaměstnavatel použít ke skončení pracovního poměru například, když jste odsouzení za nedbalostní trestní čin spáchaný při práci nebo v souvislosti s ní (i když samotné odsouzení by podle zákoníku práce výpovědním důvodem nebylo).

Hledej práci!

Nečekejte , že práce přijde za vámi!

Sháníte práci? Zkuste se rozhlédnout u nás. Nabídky práce ze všech úřadů práce a předních pracovních portálů na jednom místě!

Nabídky práce na Peníze.cz

Když s vámi zaměstnavatel zruší pracovní poměr, aniž k tomu měl zákonný důvod, bude zrušení neplatné. Bránit se musíte žalobou u soudu, jen pozor na to, že je nutné podat ji do dvou měsíců od ode dne, kdy měl pracovní poměr skončit.

Vyhodit vás nesmí. Ale platit nebude

Když jste ve vazbě nebo ve výkonu trestu a zaměstnavatel s vámi neukončil (případně zatím neukončil) pracovní poměr, považuje se pobyt ve vězení za důležitou osobní překážku v práci na straně zaměstnance, za kterou vám nenáleží náhrada mzdy nebo platu. Nejde o neomluvenou absenci a zameškání práce. Výkon trestu a vazba se považují za neomluvenou absenci, jen když zaměstnavatele včas neinformujete, že u vás tato překážka v práci nastala.

Dovolená: Jak se krátí

Když nechodíte do práce kvůli tomu, že jste ve vězení, krátí se vám roční dovolená za každých jednadvacet takto zameškaných pracovních dnů o jednu dvanáctinu. Stejně se krátí dovolená za dobu strávenou ve vazbě, ale jen v případě, že jste byli pravomocně odsouzení. Nebo když vás soud zprostí obžaloby či zastaví vaše trestní stíhání z důvodu, že nejste za spáchaný trestný čin trestně odpovědní (třeba proto, že jste v době jeho páchání nebyli příčetní), dostali jste milost nebo amnestii.

Pokud vás soud zprostí obžaloby, protože se neprokáže, že jste trestný čin spáchali, dovolená za dobu strávenou ve vazbě se nekrátí.

Propojeno!

Kolik vám dají za dovolenou

Když čerpáte dovolenou, nedostáváte mzdu, ale náhradu mzdy. Kolik to dá, spočítá naše kalkulačka. Může se stát, že budete brát víc, než kdybyste potili krev v práci:

Náhrada mzdy za dovolenou: Kolik bude na výplatní pásce

Když ztratíte bezúhonnost

Existují profese, které vyžadují trestní bezúhonnost. Tato podmínka může být stanovena zákonem nebo přímo zaměstnavatelem. Pokud platí pro vaše místo a jste pravomocně odsouzení, může to být důvod, aby se s vámi zaměstnavatel rozloučil.

„Jsou případy, kdy čistý rejstřík zaměstnanec potřebuje pro danou pozici ze zákona, často ovšem zaměstnavatelé požadují po zaměstnancích bezúhonnost, i když to pro danou pozici není odůvodnitelné. Pak záleží na tom, zda se proti nezákonnému či diskriminačnímu postupu zaměstnavatele zaměstnanec brání,“ komentuje Pavla Aschermannová, právnička Rubikon centra, které pomáhá lidem s trestní minulostí.

Je například pochopitelné, že zaměstnavatel nebude chtít na místě pokladní nebo bankéře člověka odsouzeného za majetkovou trestnou činnost.

Dalším příkladem je soudce – jakmile je odsouzený, přichází o funkci. Bez ohledu na to, jaký trest dostal. S výjimkou trestného činu spáchaného z nedbalosti, pak přijde o funkci, jen když dostane nepodmíněný trest odnětí svobody, tedy vězení.

Čistý rejstřík musí mít například úředníci na ministerstvech (podle služebního zákona), policisté, hasiči, zdravotní sestry, porodní asistentky, sociální pracovníci nebo učitelé. Povinnost se týká i auditorů, notářů, advokátů nebo veterinářů.

V některých případech je nutné brát podmínku bezúhonnosti šířeji, než vymezuje zákon pro danou profesi. „Například na učitele, jsou kladeny vyšší nároky nejen z hlediska bezúhonnosti, jak ji vyžaduje zákon o pedagogických pracovnících, ale i z hlediska zásad vzdělávání a obecných etických principů,“ pokračuje Pavla Aschermannová.

Učitelé by měli být pro žáky morálními vzory. Může se tedy stát, že s učitelem bude rozvázán pracovní poměr i kvůli provinění, které s výkonem povolání nesouvisí a za které třeba ani nebyl odsouzen, ale snižuje jeho morální autoritu.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

22. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

Jaké podmínky platí pro dohodu o provedení práce (DPP) a dohodu o pracovní činnosti (DPČ)? Co se změnilo a co se brzy měnit bude? Tady je přehled.

Převrat v zákoníku práce: Kratší výpovědi, delší zkušebka a dětská práce

17. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Převrat v zákoníku práce: Kratší výpovědi, delší zkušebka a dětská práce

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka představil návrh zásadních změn v zákoníku práce. Tady je jejich přehled.

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

10. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

Jste v práci svědkem nějaké nečekané dramatické události – začne hořet, kolega spadne z výšky nebo se ocitnete u dopravní nehody. Po čase se u vás projeví posttraumatický syndrom. Jde... celý článek

Královské školy: Jsme střední proud. Žádná alternativa

10. 4. 2024 | Lucie Kocurová

Královské školy: Jsme střední proud. Žádná alternativa

Soukromých škol přibývá každým rokem zejména ve větších městech. Už dávno přitom nesbírají jen děti, které se jinam nedostaly. Rodiče platí třeba za menší počet žáků ve třídě, za chutnější... celý článek

I za tohle můžete dostat výpověď. Případy, které potvrdil soud

26. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

I za tohle můžete dostat výpověď. Případy, které potvrdil soud

Kdy možné dát výpověď zaměstnankyni, která tráví část pracovní doby na internetových seznamkách? A musí si zaměstnavatel nechat kutila, který kvůli nepozornosti způsobí v práci výbuch?... celý článek

Partners Financial Services