O svátcích do práce: Kdo nesmí, kdo může, kdo musí. A kolik za to

Petra Dlouhá | rubrika: Když se řekne | 10. 11. 2016 | 19 komentářů
Velké obchody musejí mít o svátcích podle nového zákona zavřeno. Jsou ale profese, kterým se práce ve svátek nevyhne. Kdo do práce musí? Kdo může dobrovolně? A na co mají zaměstnanci, kteří pracují ve svátek, nárok? Dočtete se na příštích řádcích.
O svátcích do práce: Kdo nesmí, kdo může, kdo musí. A kolik za to

Zvláštní kategorii mezi českými svátky tvoří svátky státní, i obyčejné svátky se ale považují za dny pracovního klidu. Zaměstnavatel vám může o svátcích nařídit práci jen výjimečně, v případech, které vymezuje Zákoník práce. Samozřejmě se na ní ale můžete se šéfem dohodnout dobrovolně. Každopádně – pokud půjdete ve svátek do zaměstnání, máte nárok na placené náhradní volno nebo speciální příplatek. Podrobněji o tom níž.

Vyštěkáme si!

Řekněte si o placené volno

Jsou v životě situace, kdy pracovat prostě nemůžete. A šéf to musí vzít. Tedy dát volno a ještě ho proplatit. Řečí zákona jde o osobní překážky v práci na straně zaměstnance. Přečtete si, kdy a za jakých podmínek máte na placené volno nárok.

Kdy si říct o placené volno

Na svátcích je z pohledu (většiny) zaměstnanců sympatické, že do práce nejdou, ale mzdu berou: když svátek připadne na den, který by pro vás jinak byl pracovní, a nepatříte mezi profese, které do práce ve svátek musejí, ani se na práci dobrovolně nedohodnete se zaměstnavatelem, čerpáte náhradu mzdy ve výši průměrného výdělku – za mzdu, o kterou jste v důsledku svátku přišli.

Když ale svátek připadne na den, kdy byste beztak měli volno, tedy například na víkend nebo den, na který vám nevychází směna, nedostanete nic, protože vám kvůli svátku žádná mzda neutekla.

Práce ve svátek: Kdy musíte, kdy můžete

„Zaměstnavatel může zaměstnanci ve svátek nařídit výkon nutných prací, které nemohou být provedeny až v klasický pracovní den,“ říká ředitel personální agentury Adecco ČR Ondřej Wysoglad. Například v případě nutnosti naléhavých oprav, výjimečných inventur, nebo když jde o práce konané v nepřetržitém provozu, tedy kupříkladu v továrně, která jede nonstop. Ve svátek musejí do práce někteří lékaři, hasiči, policisté, pracovníci ostrahy nebo řidiči městské a vlakové dopravy, stejně jako zaměstnanci v letecké dopravě. Podrobnější výčet vidíte v boxu.

Kdy vás můžou nutit do práce

Ve svátek může zaměstnavatel podle Zákoníku práce nařídit jen výkon nutných prací, které se nedají provádět v pracovních dnech. Konkrétně jde o:

  • naléhavé opravné práce
  • nakládací a vykládací práce
  • inventurní a závěrkové práce
  • práce konané v nepřetržitém provozu
  • práce při živelních událostech a v obdobných mimořádných případech
  • práce nutné se zřetelem na uspokojování životních, zdravotních, vzdělávacích, kulturních, tělovýchovných a sportovních potřeb obyvatelstva
  • práce v dopravě
  • krmení a ošetřování zvířat
  • práce potřebné při střežení objektů zaměstnavatele

Zásadní je, že zákoník práce omezuje pouze nařízenou práci. Přirozeně se můžete se zaměstnavatelem dohodnout, že budete ve svátek pracovat dobrovolně, aniž šlo o některý z případů jmenovaných výš.

Novinkou je, že obchody s prodejní plochou větší než dvě stě metrů čtverečních musejí o vybraných svátcích zůstat zavřené. Zákaz se ale týká pouze prodeje zboží, nejde o všeobecný zákaz práce. Pokud bude v obchodě probíhat například naskladňování zboží nebo inventura, o porušení zákona nejde. Výčet svátků, kterých se omezení prodeje týká, vidíte v boxu níž.

Výjimku mají letiště, autobusová a vlaková nádraží, čerpací stanice, lékárny a prodejny zdravotnických zařízení.

Kdy nenakoupíme

Zákaz prodeje o svátcích

Větší obchody musejí být zavřené o následujících svátcích:

  • 1. leden – Den obnovy samostatného českého státu a Nový rok,
  • Velikonoční pondělí,
  • 8. květen – Den vítězství,
  • 28. září – Den české státnosti,
  • 28. říjen – Den vzniku samostatného československého státu,
  • 24. prosinec – Štědrý den (od 12 do 24 hodin),
  • 25. prosinec – 1. svátek vánoční a
  • 26. prosinec – 2. svátek vánoční,

 

Pokud patříte mezi zaměstnance vykonávající některou z neodkladných činností, musíte se o případné povinnosti jít do práce ve svátek včas dozvědět z rozpisu směn. V případě brigád a nárazových prací by podmínky práce o svátcích měly být upraveny v dohodě o pracovní činnosti nebo dohodě o provedení práce. „Je na rozhodnutí každého zaměstnance a uchazeče o práci, zda chce pracovat v takovém provozu a vykonávat činnost, u které je pracovní nasazení o svátcích nevyhnutelné. Pokud na takovou pozici nastoupí, má povinnost plnit pracovní docházku stanovenou v rozpisu směn. V opačném případě bude mít neomluvenou absenci, kvůli které mu zaměstnavatel může krátit nárok na dovolenou - až o tři dny za každou absenci,“ upozorňuje Ondřej Wysoglad z Adecco ČR. Když se budou absence opakovat, můžou vám nakonec zůstat jen dva týdny dovolené – víc zaměstnavatel dovolenou zkrátit nesmí. Při častých absencích se ale vystavujete riziku výpovědi kvůli hrubému porušení pracovní kázně.

Propojeno!

Jak na přesčasy

Přesčasy mají jasně stanovená pravidla. Nesmí jich být příliš a zaměstnavatel za ně musí připlatit. Když zákon poruší, nemusíte si to nechat líbit. Přečtěte si, na co máte právo. A jak se bránit šéfovi, který zákoník práce porušuje.

Přesčasy: Co si nenechat líbit a jak se bránit

Kolik musíte za práci ve svátek dostat

Za práci ve svátek vám musí zaměstnavatel vyplatit mzdu a navrch poskytnout placené náhradní volno, stejně dlouhé jako čas, který jste ve svátek strávili prací. Náhradní volno musíte dostat nejpozději do konce třetího kalendářního měsíce následujícího po svátku, kdy jste pracovali. Případně v jiném dohodnutém termínu. Volno je v tomto případě placené, dostat za něj musíte náhradu mzdy ve výši svého průměrného výdělku.

Možnost číslo dvě: se zaměstnavatelem se dohodnete, že vám místo náhradního volna za práci ve svátek vyplatí ještě speciální příplatek ke mzdě, a to aspoň ve výši průměrného výdělku. Zjednodušeně řečeno, za práci ve svátek pak v součtu dostanete dvojnásobek výdělku, který byste získali za stejnou práci odvedenou v běžný pracovní den.

Příplatek může být i vyšší – například na základě ujednání v kolektivní smlouvě nebo vnitřního předpisu. Bez vašeho souhlasu ale zaměstnavatel vyplacení příplatku před poskytnutím placeného náhradního volna upřednostnit nesmí.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+52
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 9. 2018 16:56, Ivana

Jestli to dobře chápu, tak na inventuru 28 října musím, i když mám normálně svoje volno?

+12
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 11. 2016 8:15, Šárka

Je to diskriminace, kdyz některé musí mít zavřeno. Snad to brzy zruší.

-10
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Propouštění kvůli minimální mzdě? Až bude přes dvacet tisíc

29. 10. 2016 | Tereza Mynářová | 18 komentářů

Propouštění kvůli minimální mzdě? Až bude přes dvacet tisíc

Chceme dostat minimální mzdu nad hranici chudoby, tedy na víc než 12 tisíc hrubého měsíčně, říká předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. Ta částka je pro... celý článek

Očima expertů: Hledáme obor budoucnosti. Na jakou práci se chystat

21. 10. 2016 | Ondřej Tůma | 10 komentářů

Očima expertů: Hledáme obor budoucnosti. Na jakou práci se chystat

Které studijní obory jsou pro budoucí vysokoškoláky nejperspektivnější a jakým by se měli obloukem vyhnout? Zeptali jsme se zástupců vzdělávacích organizací, personálních agentur, asociací... celý článek

Nemocenská a náhrada mzdy 2016: Kalkulačky a přehled pravidel

25. 1. 2016 | Petra Dlouhá | 29 komentářů

Nemocenská a náhrada mzdy 2016: Kalkulačky a přehled pravidel

Peníze.cz přinášejí čerstvou várku kalkulaček pro všechny marody. Spočítají, kolik dostanete od zaměstnavatele a od státu, když se v roce 2016 rozstonáte. Živnostníkům nabízíme i kalkulátor,... celý článek

Šéf mě nutí do přesčasů: Co si nenechat líbit a jak se bránit

7. 10. 2015 | Petra Dlouhá | 27 komentářů

Šéf mě nutí do přesčasů: Co si nenechat líbit a jak se bránit

Přesčasy mají jasně stanovená pravidla. Nesmí jich být příliš a zaměstnavatel za ně musí připlatit. Když zákon poruší, nemusíte si to nechat líbit. Přečtěte si, na co máte právo. A... celý článek

Zaměstnavatel neplatič. Co dělat, když šéf nedává výplatu. Pět dobrých rad

2. 6. 2015 | Petra Dlouhá | 4 komentáře

Zaměstnavatel neplatič. Co dělat, když šéf nedává výplatu. Pět dobrých rad

Bez práce nejsou koláče, to ví i malé dítě. Ale co když se karta obrátí: dřete, snažíte se, plníte povinnosti, potíte krev, ale výplata nikde? Pár dobrých rad pro všechny, u kterých... celý článek

Partners Financial Services