Jak známe pojištění odpovědnosti: Horší čtyřka!

K pojištění odpovědnosti přistupují Češi nezodpovědně, umí ale přiznat svou chybu, pokud způsobí škodu
Jak známe pojištění odpovědnosti: Horší čtyřka!

Poslední průzkum České asociace pojišťoven (ČAP), zaměřený na pojištění odpovědnosti v občanském životě ukázal, že nevíme, jaké jsou naše nároky, když nám někdo způsobí škodu, ani povinnosti, když ji někomu způsobíme my. V problematice pojištění odpovědnosti se dobře orientuje jen každý pátý, často ani nevíme, jaké pojištění může nechtěně způsobenou škodu. Znalosti pojištění odpovědnosti v občanském životě odpovídají v České republice horší čtyřce.

Sjednané ho má třicet procent z nás. Příčina není ale zdaleka jen v lehkovážnosti, ale spíš v neznalosti. Jedničku a dvojku by za své znalosti dostalo jen 21 procent respondentů nedávného průzkumu. Se známkou dostatečně a nedostatečně skončilo 56 procent tázaných. Pouze třetina tázaných slyšela o tom, že do uplatňování odpovědnostních škod vnesl výrazné změny nový občanský zákoník. Lidé mají mezery především v tom, za jaké škody v občanském životě odpovídají. Víc než 30 procent respondentů si například myslí, že pojištění kryje škody způsobené zaměstnavateli na pracovišti, často ho ale také zaměňují například s pojištěním odpovědnosti z držby nemovitosti,“ upozorňuje manažerka komunikace a vzdělávání České asociace pojišťoven Marcela Kotyrová.

únor – měsíc pojištění

Čísla v článku pocházejí z průzkumu, který pro Českou asociaci pojišťoven vypracovala v listopadu 2014 agentura NMS Market Research. Průzkumu se zúčastnilo 1018 respondentů, představujících reprezentativní vzorek populace mezi 18 a 65 roky.

Další zjištění budou zveřejňována po dobu měsíce února na webovém portálu www.jaksepojistit.cz. pod záložkou Výzkumy.

Víc než polovina Čechů má alespoň zprostředkovanou zkušenost s odpovědnostní škodou na zdraví či na majetku. Fakt, že tento typ pojištění má uzavřeno ani ne třetina obyvatel České republiky, proto vnímáme jako alarmující. V souvislosti s novými nároky při vzniku újmy na zdraví a dalšími změnami vyplývajícími z nového občanského zákoníku, mohou v této oblasti nastat výrazné problémy s  vymahatelností škod,“ varuje Kotyrová a dodává: Pozitivní zpráva je, že téměř 90 % dotázaných považuje pojištění odpovědnosti za užitečné.“ Mezi pojištěné patří častěji muži, ve věku od 25 let výš a převážně s vysokoškolským vzděláním. Víc než dvě třetiny těch, kteří pojištění odpovědnosti mají, ho uzavřeli jako připojištění v rámci pojištění domácnosti. Čtvrtina má pojištění odpovědnosti sjednáno samostatně.

Několik otázek v průzkumu se zaměřilo také na poctivost – a podle odpovědí by většina respondentů škodu, kterou způsobili, uznala. Téměř dvě třetiny dotázaných by samy nabídly odškodnění a třetina by čekala, jestli se poškozený sám přihlásí. Pouze čtyři procenta odpovídajících by se snažila svoji vinu zpochybnit nebo alespoň snížit míru zavinění. Jednalo se převážně o mladé lidi ve věku 18–24 let. Tyto údaje nás opravdu mile potěšily. Ukázalo se, že na tom nejsme až tak špatně a umíme se ke způsobeným škodám postavit čelem. Musím se přiznat, že jsme čekali spíše opačné výsledky,“ uzavírá vedoucí oddělení komunikace a vzdělávání České asociace pojišťoven Marcela Kotyrová.

A jak byste obstáli vy? Otestujte se!

TEST POJISTNÉ GRAMOTNOSTI

Pojištění odpovědnosti v občanském životě

Pokud někomu způsobíte škodu...

Víte, které pojištění kryje škody, které nechtěně způsobíte druhým?

Jakou škodu pojištění odpovědnosti v občanském životě kryje?

Která ze způsobených újem není v rámci pojištění odpovědnosti v občanském životě pojistitelná?

Jakou změnu do uplatňování odpovědnostních škod přinesl nový občanský zákoník?

Ve kterých oblastech činností vám běžné pojištění občanské odpovědnosti nepomůže.

Nejvyšší počet odpovědnostních škod vzniká provozem domácnosti. Ve které situaci vám nepomůže pojištění občanské povinnosti?

Pokud máte pojištění sjednané v rámci domácnosti, jsou pojištěny i vaše děti. Která ze situací z něj ale kryta není?

I za předpokladu, že máte připojištěného vašeho čtyřnohého kamaráda, vám pojištění občanské odpovědnosti nebude nic platné v jedné ze situací:

Pojištění občanské odpovědnosti kryje i škody, které způsobíte okolí při sportovních a rekreačních činnostech. Ve kterém z případů, vám pojišťovna pojistné plnění neposkytne?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

Trh pojištění v Česku loni stoupl meziročně o 7,1 %, celkový předpis smluvního pojistného dosáhl 168,49 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů za rok 2023, které podle své metodiky... celý článek

Ergo pojišťovna se přejmenovala, zviditelní nového vlastníka

31. 10. 2022 | Petr Kučera

Ergo pojišťovna se přejmenovala, zviditelní nového vlastníka

Ergo pojišťovna se 28. října přejmenovala na SV pojišťovnu. S novým názvem chce veřejně zviditelnit změnu vlastníka, která byla dokončena před rokem.

Perličky z pojišťoven. Nejsem Bivoj. Kroupy mám v mrazáku

31. 12. 2021 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Perličky z pojišťoven. Nejsem Bivoj. Kroupy mám v mrazáku

Projděte si silvestrovský výběr ze zajímavých hlášení a příběhů klientů tuzemských pojišťoven. Letos se o ně podělily Allianz, ERV Evropská pojišťovna a Uniqa, od ostatních jsme na... celý článek

Na lyžaře v Itálii čeká nová povinnost

21. 12. 2021 | Petr Kučera | 2 komentáře

Na lyžaře v Itálii čeká nová povinnost

Italská vláda schválila nový zákon, podle něhož od 1. ledna 2022 musí mít každý lyžař nebo snowboardista na sjezdovce sjednané pojištění odpovědnosti za škody způsobené třetí osobě.... celý článek

Jak chránit mobil před poškozením

2. 1. 2021 | FINMARKET

Jak chránit mobil před poškozením

Kvalitní mobil není levná záležitost. Ceny těch nejlepších stále častěji šplhají do desítek tisíc korun. Zničit chytrý telefon přitom není nijak těžké. Chraňte své mobily před poškozením... celý článek

Partners Financial Services