Rekvalifikace 2015: Komu zaplatí kurz stát a jak vysokou podporu dostanete

Petra Dlouhá | rubrika: Když se řekne | 11. 8. 2015 | 5 komentářů
Hledáte práci a zaměstnavatelé vám zavírají dveře před nosem. Chybí dovednosti nebo vzdělání. Pomoct může rekvalifikační kurz. Nezaměstnaným rekvalifikaci proplácí stát. Za jakých podmínek? Smíte si kurz vybrat? A jak vysokou podporu budete v průběhu rekvalifikace pobírat?
Rekvalifikace 2015: Komu zaplatí kurz stát a jak vysokou podporu dostanete

Jen za první pololetí letošního roku absolvovalo rekvalifikační kurz 22 396 uchazečů o zaměstnání; jejich vzdělávání přišlo celkem na 183 090 492 korun.

„Velký zájem je o kurzy zaměřené na základní počítačové dovednosti, práci v sociálních službách, dále o svářečské kurzy a kurzy účetnictví,“ říká mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková. Chcete, aby stát zaplatil rekvalifikaci i vám? Musíte splňovat několik podmínek.

Hledej práci!

Nečekejte , že práce přijde za vámi!

Sháníte práci? Zkuste se rozhlédnout u nás. Nabídky práce ze všech úřadů práce a předních pracovních portálů na jednom místě!

Nabídky práce na Peníze.cz

Šanci má jen člověk v evidenci

Tak předně: na rekvalifikaci na státní útraty může pomýšlet jen člověk zařazený v evidenci uchazečů o zaměstnání. Doba, po kterou jste v evidenci, nehraje roli. Důležitá je spíš konkrétní situace a možnosti. Úřad práce bude posuzovat, jestli budete moct nově nabyté vzdělání uplatnit a jestli s hledáním práce skutečně pomůže. „Kandidát také musí splňovat předpoklady požadované v rámci konkrétního kurzu. Například stupeň vzdělání, určité dovednosti a znalosti, jako je třeba práce s počítačem, řidičský průkaz a podobně. A musí být zdravotně způsobilý – nejen pro absolvování kurzu, ale i pro výkon nové profese,“ vysvětluje Kateřina Beránková.

Varianty jsou tři: rekvalifikace zajišťovaná úřadem práce, zvolená rekvalifikace (kterou si zájemce vybírá i zajišťuje sám) a kurzy od zaměstnavatelů.

Když rekvalifikaci zajišťuje úřad práce

První možností je, že vám rekvalifikační kurz kompletně zajistí úřad práce – pokud mu tedy předem sdělíte, že o rekvalifikaci máte zájem. O tom, zda budete do kurzu zařazeni, rozhodnou úředníci na základě pohovoru. „Během něj zjišťuje pověřený pracovník úřadu práce, zda absolvování vybraného kurzu skutečně zvýší šance dotyčného na získání nové práce. Podstatné je, zda je po konkrétní profesi poptávka,“ dodává Kateřina Beránková. Když úřad práce na rekvalifikační kurz kývne, uhradí za vás kurzovné. V průběhu rekvalifikace vám navíc bude vyplácet zvýšenou podporu v nezaměstnanosti: ve výši šedesáti procent předchozího příjmu, maximálně však 16 367 korun měsíčně. Pro srovnání: v případě, že přijdete o práci, nerekvalifikujete se a splňujete stanovené podmínky, vyplácí vám stát v roce 2015 měsíční podporu v maximální výši 14 604 korun.

Podpora v nezaměstnanosti při rekvalifikaci

Podpora při rekvalifikaci dosahuje 60 procent průměrného měsíčního čistého výdělku, kterého uchazeč o zaměstnání dosáhl ve svém posledním zaměstnání. Uchazeči, který vykonával samostatnou výdělečnou činnost, se podpora při rekvalifikaci stanoví procentní sazbou z posledního vyměřovacího základu v rozhodném období, přepočteného na jeden kalendářní měsíc. Uchazeči, kterému nelze stanovit vyměřovací základ nebo uchazeči, kterému vznikl nárok na podporu započtením náhradní doby, nebo uchazeči, který bez svého zavinění nemůže osvědčit výši průměrného čistého výdělku, se podpora při rekvalifikaci stanoví ve výši 0,14násobku průměrné mzdy. Maximální výše podpory při rekvalifikaci dosahuje 0,65násobku průměrné mzdy.

Úřad práce může účastníkovi rekvalifikačního kurzu poskytnut také příspěvek na další výdaje spojené s kurzem – například na jízdné nebo pojištění pro případ škody. „Na tyto příspěvky ale nevzniká automaticky nárok. Vše je otázkou individuální domluvy,“ upozorňuje mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková.

Každopádně, dřív než do kurzu nastoupíte, musíte s úřadem práce uzavřít písemnou dohodu o rekvalifikaci. Upíšete se v ní i k tomu, že když kurz bez vážného důvodu nedokončíte, peníze vynaložené za vaše vzdělávání vrátíte. 

Anketa

Nestřihli byste si nějaký prima kurz na něco úplně jiného, než děláte?

Zvolená rekvalifikace: Kurz si můžete zajistit sami

Varianta číslo dvě: rekvalifikační kurz i příslušné rekvalifikační zařízení si vyberete sami. A sami si ho zajistíte. Pokud chcete pomýšlet na státní podporu, musíte samozřejmě úřad práce o záměru informovat. Vyplníte potřebné formuláře a doručíte je kontaktnímu pracovišti – nejpozději čtrnáct dní před začátkem kurzu.

„Požadavek posoudí odborná komise podle podobných kritérií jako v předchozím případě, včetně kvality požadovaného kurzu,“ objasňuje Kateřina Beránková. Podmínkou samozřejmě také je, že je vybrané vzdělávací zařízení pro tento účel akreditované. Nabídku akreditovaných zařízení, která nabízejí rekvalifikační kurzy, najdete na webu Ministerstva školství.

Pokud vaši žádost úřad práce schválí, kurz zaplatí. Na rekvalifikaci můžete vyčerpat až padesát tisíc korun během tří let. V případě takzvané zvolené rekvalifikace ale nemůžete počítat s tím, že vám bude stát hradit další náklady – například za dopravu. A především: nedostanete podporu v nezaměstnanosti.

Tato varianta má zkrátka zaujmout pouze člověka, kterému jde o vzdělání, a nikoli o dávky.

„V rámci zvolených rekvalifikací mají lidé největší zájem o kurzy pro získání řidičských a profesních průkazů, pro svářeče, kosmetičky a práci v sociálních službách,“ zmiňuje mluvčí Úřadu práce Beránková.

O příspěvek můžou žádat i zaměstnavatelé

Poslední alternativou je rekvalifikace zajištěná zaměstnavatelem. „O příspěvek na získání nebo obnovení kvalifikace svých pracovníků mohou Úřadu práce ČR požádat i zaměstnavatelé. Po důkladném posouzení a na základě písemné dohody jim Úřad práce ČR může poskytnout příspěvek na realizaci kurzu,“ uzavírá Kateřina Beránková.

Kolik vám dají

Co kdybyste teď přišli o práci? Co vám dají za poctivě odváděné sociální pojištění?

Výpočet podpory v nezaměstnanosti 2015

výdělků
let

Další kalkulačky

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-23
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Podpora v nezaměstnanosti 2015. Kolik vám dají. A lze si přilepšit?

29. 1. 2015 | Petra Dlouhá | 54 komentářů

Podpora v nezaměstnanosti 2015. Kolik vám dají. A lze si přilepšit?

Přišli jste o práci? Stát vás na holičkách nenechá. Alespoň ne všechny, ne zcela. Přečtěte si, za jakých podmínek v roce 2015 dostanete podporu v nezaměstnanosti a v jaké výši. Dozvíte... celý článek

Jak přežít (v) zaměstnání. Pracujeme v Unii

4. 2. 2014 | Jiří Lojda | 6 komentářů

Jak přežít (v) zaměstnání. Pracujeme v Unii

Občan Evropské unie může pracovat v Evropské unii. Tedy kdekoli v Evropské unii. Ovšem jakým právem se pak řídí vztah mezi ním a jeho zaměstnavatelem, řekněme třeba v případě, že český... celý článek

Jak přežít (v) zaměstnání: Výpověď. Mávejte rukama, poletíte!

21. 1. 2014 | Jiří Lojda | 9 komentářů

Jak přežít (v) zaměstnání: Výpověď. Mávejte rukama, poletíte!

V předchozích dílech našeho nového seriálu jsme mluvili o případech, kdy se zaměstnanec rozhodne, že mu bez stávající práce bude líp. Bohužel existují na světě také případy opačné:... celý článek

„Byl jste někdy na úřadu práce?“ O službě, která pomáhá vyhazovaným i vyhazujícím

16. 2. 2013 | Ondřej Tůma | 23 komentářů

„Byl jste někdy na úřadu práce?“ O službě, která pomáhá vyhazovaným i vyhazujícím

Pro outplacement zatím nemáme a možná nikdy ani mít nebudeme vlastní slovo. Služba, která pomáhá firmám překonat s citem a se ctí vyhazovy zaměstnanců a propuštěným zase hledat novou... celý článek

Hledáme práci: Vyjednávání o platu

5. 11. 2012 | Barbora Buřínská | 20 komentářů

Hledáme práci: Vyjednávání o platu

Kdy během pohovoru přijde řeč na mzdu? A jak se na to připravit? Rozhodně nespěchejte! Kromě jiného si napřed přečtěte tenhle článek.

Partners Financial Services