Ústavní soud: Jsou to nucené práce. Veřejná služba končí. Co si o tom myslíte?

Přišli jste o místo a nedaří se najít nové? Brzy se nebudete muset bát, že vás vyženou v oranžové vestě zametat chodník. Nezaměstnaní už nemusí zadarmo vykonávat veřejnou službu. Je totiž ponižující, odporuje Listině základních práv a svobod i zákazu nucené práce. Řekl Ústavní soud. Co říkáte vy?
Ústavní soud: Jsou to nucené práce. Veřejná služba končí. Co si o tom myslíte?

Paní I. T. byla k výkonu veřejné služby přidělena od února do června 2012 v Mateřském centru. Vykonávala společně s několika dalšími ženami úklidové práce – myly okna, otíraly police – co bylo třeba. Paní I. T. vystudovala vysokou školu, nějaký čas dokonce pracovala ve školství. Ráda by se v centru věnovala dětem. Ale úklidové práce pod dohledem placené pracovnice, která dle názoru paní I. T. „elegantně delegovala“ své neoblíbené pracovní povinnosti na účastnice veřejné služby, snášela těžko. Cítila se ponížena a šikanována. Jednání pracovnice, která ji kontrolovala, ji uráželo. Když dostala při poslední návštěvě centra nařízeno umýt záchody, odmítla a službu ukončila.

To je jeden z řady příběhů, o které se ombudsman Pavel Varvařovský opíral, když Ústavní soud přesvědčoval, že by měl neplacenou veřejnou službu – povinnou pro každého, komu ji stát nabídne a kdo nechce přijít o sociální dávky – zakázat. Na ombudsmana se obrátily se stížnostmi na veřejnou službu desítky lidí. Některým podkopávala důstojnost reflexní vesta s výrazným označením VS a přiděleným číslem. Jiným vadilo, že za prací, kterou vykonávají zadarmo, dojíždějí – a životní náklady jim tak stoupají o stokoruny měsíčně, aniž cokoli vydělali. Další z pozice pozorovatelů upozorňovali na absurdity v jejich městech – kroutili hlavou nad tím, jak dvacet žen zametá padesátimetrové parkoviště nebo jak patnáct mužů řeže malý stromek mezi paneláky.

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada. Z jeho nabídky by vás mohlo zajímat třeba...

Pro zvýšení finanční gramotnosti vašich dětí!

Eva a Michal Skořepovi

Chytré pohádky z lesní mýtinky
Zvířátka ve světě ekonomie

a

Chytré pohádky z městské zahrádky
Zvířátka ve světě financí

Knížky vám pomůžou vysvětlit dětem základní ekonomické pojmy a zákonitosti světa peněz a financí hravým a jednoduchým způsobem. 

Úspěch předčil očekávání?

Celkem si letos vyzkoušely povinnou neplacenou práci pro stát desetitisíce nezaměstnaných. „Veřejnou službu v roce 2012 vykonalo nebo vykonává celkem 47 366 uchazečů o zaměstnání. Průměrná délka výkonu veřejné služby byla v roce 2012 90 dní,“ sdělil nám mluvčí Úřadu práce Jiří Reichl.

Z lidí, kteří prošli systémem veřejné služby, jich podle Jiřího Reichla 3254 následně našlo práci. „Dalších 2358 uchazečů o zaměstnání získalo zaměstnání podpořené příspěvkem v rámci aktivní politiky zaměstnanosti (VPP – veřejně prospěšné práce a SÚPM – společensky účelná pracovní místa).,“ říká mluvčí Úřadu práce. Téměř čtyři tisíce lidí veřejnou službu vykonávat odmítly. Dalších 2765 uchazečů o zaměstnání bylo z evidence odhlášeno na vlastní žádost a bez udání důvodu.

Úspěšnost projektu (tedy pokud jde o počet zúčastněných) nejspíš předčila i očekávání jeho strůjce – dnes už exministra práce a sociálních věcí – Jaromíra Drábka. Plán totiž zněl: padesát tisíc lidí za rok. Pohled na tabulku za první pololetí (najdete ji na konci článku) jednoznačně ukazuje vzrůstající tendenci. Jestli bylo v Praze v lednu vykonáno pouze třicet hodin veřejné služby, v červnu už jich bylo 6873. Pro Brno za stejné měsíce tabulka hlásí čísla 1108 a 33 197 hodin. Pro Ostravu v lednu 22 658, v červnu celých 187 692 hodin veřejné služby.

Jednoznačný prim držely úklidové práce. Následovaly činnosti spojené s výsadbou a údržbou zeleně. Našly se i činnosti v zajímavějších oblastech – jako jsou sportovní oddíly nebo kulturní instituce. Přesný druh činnosti ovšem statistika nepostihuje – není tedy jasné, zda i práce v kulturní instituci ve výsledku nefungovala jako působení výše zmíněné paní I. T. v mateřském centru.

Mluviti zlato!

Za dobré slovo knížku

Minulý týden jsme si v rubrice Co si o tom myslíte? ťukali na čelo nad výroky i činy členů vlády v akci sKarta. Přichystali nám zase jednou absurdní dramátko, jaké by nevymyslel Havel ani Ionesco. 

Knížku za obzvlášť vypečený příspěvek posíláme člověku s nickem JBenes. V takových dnech je k nezaplacení, že se člověk může aspoň trochu zasmát. V jeho příspěvku stojí: „(...) postoj vlády nelze pochopit. (...) Fešáci se zamotávají, vymýšlejí nesmysly a ekonomika jde zu grund. Doporučuji odchod ke všem čertům, večer 5. 12. k tomu bude ideální příležitost.“ 

Získat, nebo ztratit tvář?

Úřad práce si veřejnou službu pochvaluje. „Zásadním přínosem veřejné služby je mimo jiné to, že konkrétní nezaměstnaný získává ‚tvář‘, je spojený s konkrétním úsilím a výsledky,“ píše v situační zprávě. Těžko říct, jestli by s ním lidé nasazeni na veřejnou službu souhlasili. Ombudsman a Ústavní soud nesouhlasí určitě. Tvář člověk při nucených pracích asi víc ztrácí, než získává. A podle šéfa Ústavního soudu se veřejná služba za nucenou práci považovat dá. „Ústavní soud považuje veřejnou službu za nucenou práci, protože není výsledkem svobodné vůle a svobodného rozhodnutí, neboť nepřijetí toho povolávacího rozkazu, nepřijetí té nabídky znamená ztrátu podpory v nezaměstnanosti, která přitom je výsledkem pojištění, které si ten dotyčný mohl po desetiletí platit,“ komentoval Pavel Rychetský. Nelíbí se mu ani to, že se stírá rozdíl mezi nezaměstnanými a trestanci, které soud odsoudil k trestu obecně prospěšných prací.

Člověku se může docela snadno vzpřičovat i hlavní argument, který pro zavedení veřejné služby vláda používala – stát se chce postarat, abychom neztratili pracovní návyky.

Nebezpečněji však vypadá jiný pilíř obhajoby ministerstva práce a sociálních věcí – který před Ústavním soudem uplatnilo: v dobách hospodářské krize v Evropě prý platí stav nouze, který umožňuje výjimky z Listiny základních práv a svobod. Pokud nám vláda začne argumentovat podobným způsobem, máme důvod se začít opravdu bát.

Pomník svržen?

Vypadá to, že další z pomníků, který nám zůstal po Jaromíru Drábkovi, otci (zatím) poslední velké sociální reformy Česku, bude svržen. Ministerstvo se však nevzdá bez boje. Nová šéfka resortu Ludmila Müllerová ohlásila, že se chce nejprve důkladně seznámit s verdiktem Ústavního soudu a pak rozhodne, zda se pokusí pravidla veřejné služby nějak „přenastavit“. Nezapomněla také připomenout, že dokud nevyjde rozhodnutí Ústavního soudu ve Sbírce zákonů (což může nějaký ten týden trvat), nic se nemění.

Co si o veřejné službě myslíte vy? Kdo z vás má osobní zkušenost? Co říkáte na to, že „ekonomická krize umožňuje dělat výjimky z Listiny základních práv a svobod“? Své názory piště do diskuze. Nejzajímavější příspěvek odměníme knížkou od Grady.

Veřejné práce v prvním pololetí 2012

Druh činnosti

Počet hodin

Druh činnosti

Počet hodin

Administrativní práce na PC

2138

Práce pro místní sportovní oddíl

2611

Administrativní práce ruční

6798

Práce při provozu a péči o majetek obce/města

86 760

Činnosti při třídění odpadu, na sběrných dvorech

2425

Řemeslné činnosti (natírání, opravy, správa objektů atd.)

4489

Činnosti související s bezpečností a veřejným pořádkem

2871

Údržba sportovišť

6697

Činnosti v charitativních, neziskových organizacích, občanských sdruženích – kontakt s klienty

6286

Úklid a příprava sálu pro veřejné akce

2490

Činnosti v sociálních službách – kontakt s klienty

13 464

Úklid ulic a dalších veřejných prostranství

310 734

Činnosti v útulcích a zoo – kontakt se zvířaty

6071

Úklidové a pomocné práce v nemovitostech u v majetku města

6268

Činnosti ve školství – kontakt s dětmi

4201

Úklidové a pomocné práce v ZŠ, v dětském domově, v Domě dětí a mládeže a mateřských školách

4739

Jiné činnosti (např. pomocné práce pořadatelské a organizační)

32 890

Úklidové práce mechanizované – běžné

5329

Ostatní úklidové činnosti

47 108

Úklidové práce ruční – běžné

62 326

Péče o zeleň a životní prostředí

41 013

Úklidové práce ruční – venkovní

252 985

Pomoc příspěvkovým organizacím obce – úklidy půd, příprava na malování, natíraní plotů, herních prvků apod.

2 034

Úklidové práce ruční – vnitřní

8696

Pomoc v dobrovolnických organizacích a v neziskových organizacích

7124

V zimě úklid chodníků a veřejných prostranství od sněhu, posyp

3022

Pomocné a úklidové práce v domovech pro seniory, v domovech důchodců (prádelny, údržba domů, omezeně i pomoc v péči o seniory)

2270

Výřez náletových dřevin

2103

Pomocné práce pro technické služby

10 603

Výsadba a údržba zeleně

2049

Pomocné práce v kulturních institucích (muzeum, knihovna, informační centrum, kulturní dům atd.)

2108

Zametání chodníků a veřejných prostranství

10 684

Pomocné práce v pečovatelské službě

2048

Zdroj: Úřad práce ČR

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 35 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

21. 4. 2017 5:06 | Ada

Co ty co maj omezeni a nemuzou sazet otrhavat plevel ohnuty ci venku v desti ?
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 1. 2013 9:12 | Hlavnová

Složení pracovníků na Uradu práce jako kdekoliv jinde odpovídá statistice. Jsou tam i slepičí hlavy. Důkazem je nedávné rozhodnutí Ústavného soudu u zákazu veřejně prospěšných prací. Rozhodováním slepičích hlav na Úřadu práce se vlastně " provalilo",že jsou opravdu slepičí. Např. že posílají na veř. prosp.práci také VŠ vzdělanou učitelku, která nebere soc. dávky. Ti pobírači soc. dávek mohli pracovat dále. Proč by na UP přemýšlely ? Mají přece stálý plat. Nevím tedy zda na UP je přemýšlet povinnost nebo jen možnost. Nyní se za evropské peníze budou tzv.školit " do širšího obzoru ".
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 12. 2012 9:03 | Andrea

Nucené práce.
Někdo píše o flákačích, kteří pobírají stejně podporu a sociální dávky,a ty tam úřad nepošle, ale je zde i druhá strana.
Moje maminka, která 40 let pracovala ve dvousměnném provozu kam dojížděla 20 km, starala se o dvě děti, a po uzavření fabriky a propuštění ji již nikdo do práce nepřijal, neboť jí je 57. Dva roky je zaregistrovaná na úřadě práce, dostala oranžovou vestičku a zametá chodníky, i když se neflákala a platbou na sociálním,státu vydělala. Nejhorší na tom je, že Úřad práce věděl, že je bez peněz a živí ji manžel, a vyřizuje si předčasný důchod, ale stejně ji tam poslali např.hrabat trávu. Pokud ani na pracáku a u doktora nemáte známí, tak se ke koštěti stejně dostanete.Je to smutné, ale je to tak.
+16
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 12. 2012 11:33 | likud

A pokud nemáte ve městě šatlavu, pošlete si pro zametače taxíka :)
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 12. 2012 9:57 | Jaroslav

Nucené práce v oranžových vestách?
Ach Bože, jak hluboko jsme klesli.
A Vy, starostové, kteří žehráte, že nebudete mít nikoho na bezplatný úklid, se styďte, ve věznicích je přes 20 tisíc vězňů a řada z nich může uklízet.
+51
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 12. 2012 15:12 | Jarouš

Pokud nezaměstnaný nenajde práci do 2 měsíců a žije z podpory, není důvod proč by nemohl vykonávat veřejně prospěšné práce zadarmo.Sociální úřady pravděpodobně provádí namátkové kontroly.Znám důchodce vysokoškoláky,kteří pravidelně odstraňují sníh z chodníku před domem zadarmo,protože je málo těch,kteří by tyto veřejně prospěšné práce vykonávali.Za užitečnou práci se nestydí ,přes to, že je jim npřiměřená.Vykonávají ji ohleduplně,aby ostatní neutrpěli úraz.
-54
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 12. 2012 22:13 | Johny

BRAVO: a stát to všem zaplatí a bude na to nucen buď vytisknout nové bankovky nebo to musí vybrat od nás poctivě pracujících a platících daně. Výborný nápad a hodně plusových bodů - jen tak dál.

K tématu uvedu jediné: zrušit podpory v nezaměstnanosti, zrušit sociální pojištění a problém vyřešen - žádné starosti. Kdo si nedělá rezervy pro případ, že bude bez práce a nebude mít na koláče, nebude mít ty koláče a bude muset žebrat - nebo dělat za almužnu, to už je na něm.
-72
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 12. 2012 18:23 | JirkaZ

To byste králem dlouho nebyl.

Zaměstnanec ze svého platu za politiku nezapěstnanosti neplatí NIC. Platí pouze zaměstnavatel a to neuvěřitelných 1,2% z VMZ. Pokud vezmeme průměrný plat ve státě cca 25 tis. Kč/měsíc, je to 300 Kč/měsíc, tedy 3.600 Kč ročně. I když máte odpracováno 40 let a budete mít vyšší než průměrný plat, budete mít k dispozici cca 150 tis. Kč, což si troufám tvrdit, že si jako král dlouho žít nebudete.
Ale budete si moci říci, že jste si podporu v nezaměstnanosti předplatil a to může říci opravdu málokdo.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 12. 2012 14:05 | Alena

Souhlasit s vámi můžu v případě, že máte na mysli občany, kteří opravdu pracovat nechtějí a práci se zdárně i několik desetiletí vyhýbají, znám takové. Ovšem ti, kteří pracovali, a to mnohdy i dvacet, třicet let, a nyní nemohou najít práci, ti si podporu od státu zaslouží!
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 11. 2012 19:17 | Dana Figurová

"Veřejná služba" ve své podstatě byla nucenými pracemi = robotou. Člověk, který přišel o příjem za práci, byl navíc potrestán výkonem práce zdarma a veřejně zesměšněn. Zcela určitě to odporuje lidským právům. Kdybybchom žili v demokratickém a právním státě, na který se tak často politici odvolávají, nemusel tuto věc projednávat ústavní soud, protože by nikdy nebyla veřejná služba nejen schválena, ale vůbec navržena.
+50
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 11. 2012 0:47 | Radmila

A chtěla bych ústavnímu soudu poděkovat, že lidi zachránil od nucených prací. Děkuji. Protože zejména starší ročníky, kterým oddálili odchod do důchodu, aby jim ho nemuseli vylácet - při ztrátě zaměstnání - namísto důchodů, které jim stát odmítl vyplácet - je ještě budou nutit pracovat zadarmo ??? Takže děkuji ústavnímu soudu, že těmto zrůdnostem zabránil.
+50
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 11. 2012 0:39 | Radmila

Ústavní soud rozhodl správně. Jaký by pak byl rozdíl mezi trestancem a člověkem, který příšel o pracovní místo? Navíc v naší zemi nemají maminky možnost pracovat na poloviční úvazek, samozřejmě za řádnou práci řádná mzda - a namísto zaměstnávání maminkek na poloviční úvazky za řádnou mzdu - nechávat pracovat lidi zadarmo, je špatné. Mělo by se zásadně rozlišovat mezi lidmi, kteří poctivě přispívali do sociálního systému (a tudíž mají nárok na podporu v nouzi!) - a mezi těmi, kteří nikdy nepracovali, ti ať se pracovat naučí, a zdarma (za žádné vzdělávání nikdo peníze automaticky nedává), protože když do systému nepřispívali, tak z něj nemohou ani brát.
+41
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 11. 2012 23:58 | absolvent

Podle mě jsou na tom, nejhůř absolventi SŠ a VŠ, kteří nemají žádnou praxi a nemohou najít práci.Ttudíž jim nezbyde nic, než se zaregistrovat na úřadu práce. A tam se chudáci dozvědí, že po 2 měsících nezaměstnanosti budou muset vykonavat veřejnou službu. Jsou v situaci, že bydlí u rodičů, nemají nárok na žádné dávky a ještě budou muset pracovat zadarmo. Podle mě by veřejnou službu měli vykonávat pouze ti, co dostanou nejake davky.
V tomto systému je spousta chyb, které by se měli napravit.
Si tak říkám, to je lepší být zavřenej, než nezaměstnanej.
+79
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 11. 2012 23:53 | evara

Vám patří do rukou to koště.Zkuste,Vy chytrý, najít v této době práci,když Vás propustí z práce pro nadbytečnost,máte pár let do důchodu,sice ovládáte docela dobře PC i gramatiku,ale žijete v kraji,kde je velmi vysoká nezaměstnanost a navíc už taky nejste docela zdravý.Školy každý rok vychrlí spoustu vysokoškoláků,kteří sice tu gramatiku až tak neovládají,ale jsou pružnější,hezčí a hlavně mladší.
Můžeme se radovat,že po 164 letech byla u nás obnovena robota!!!!
+88
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 11. 2012 23:00 | Radka

Slyšela jsem o této novince mluvit nejméně jednoho starostu jako o chybě, která obcím přidělala hodně vrásek.

Do doby před zavedením "nucených prací" měla obec možnost ve zvláštním režimu dát práci lidem, kteří skutečně pracovat chtěli, ale nemohli z nějakého důvodu najít zaměstnání, a umožnit jim tak něco si přivydělat a zachovat si pocit potřebnosti. Po "reformě" musela tytéž úkony zadávat po celkem krátkých časových úsecích (aby se dostalo na co nejvíce nezaměstnaných) různým lidem, kteří je zhusta vykonávali nedobrovolně, jen pod pohrůžkou ztráty dávek.

Lidé, kteří práci dělali původně - a dobře - zůstali náhle bez možnosti uplatnění. A výsledky práce, vykonávané z donucení, najednou nestály za nic. Z práce pro obec se stala práce pro práci. A ta podle mě nikomu pocit potřebnosti ani důstojnost nedodá.

Jen ještě poslední věc: není trochu zvláštní, že vězni žijí plně na účet státu a nikdo je do práce - a tedy hrazení pobytu ve vězení a alespoň částečné kompenzace způsobených škod - nenutí?
+18
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit všech 35 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Odmítnete veřejnou službu, skončíte na existenčním minimu!

23. 4. 2012 | Barbora Buřínská | 33 komentářů

Odmítnete veřejnou službu, skončíte na existenčním minimu!

Od letošního roku není veřejná služba vyhrazena jen pro lidi v hmotné nouzi. Nyní k ní mohou být – a budou prý stále častěji – vyzýváni i nezaměstnaní evidovaní na úřadech práce. Jak... celý článek

Být chudý nestačí. Dávky hmotné nouze si musíte zasloužit

27. 3. 2012 | Barbora Buřínská | 37 komentářů

Být chudý nestačí. Dávky hmotné nouze si musíte zasloužit

Když klesnete na samotné finanční dno, mohly by vám pomoci odrazit se od něj dávky v hmotné nouzi. I pro těch několik tisíc, které vám pomůžou z nejhoršího, však musíte sami něco dělat.... celý článek

Končíte v práci? První kroky nezaměstnaného

28. 2. 2012 | Barbora Buřínská | 15 komentářů

Končíte v práci? První kroky nezaměstnaného

V lednu 2012 bylo evidováno zhruba 534 tisíc lidí bez práce, přičemž úřady práce vykazovaly jen 35 tisíc volných pracovních míst. A propouštělo se, míra nezaměstnanosti stoupla víc,... celý článek

Kdy pracovat zadarmo a kdy včas utéct

30. 9. 2011 | Michal Kašpárek | 9 komentářů

Kdy pracovat zadarmo a kdy včas utéct

„Peníze vám nedáme, ale bude to pro vás dobrá zkušenost“ je nové „k noze a lehni, čokle“. Jak poznat, že se s vámi někdo snaží vytřít, a kdy naopak nebýt sketa a pracovat bez nároku... celý článek

Kdo nepracuje, ať nejí? Povinné zametání je odvážný nápad, přináší ale řadu problémů

9. 9. 2011 | Michal Kašpárek | 38 komentářů

Kdo nepracuje, ať nejí? Povinné zametání je odvážný nápad, přináší ale řadu problémů

Radikální reformu sociálního systému vláda nepromyslela do detailů. Kromě čistších chodníků a drobné úspory dávek můžeme čekat i zvýšení kriminality, ještě více „věčných studentů“ i... celý článek

Partners Financial Services