Za kolik banky půjčují firmám v době krize milion korun

Eva Sovová | rubrika: Jak na to | 30. 4. 2009 | 1 komentář
Za kolik banky půjčují firmám v době krize milion korun
Malým a středním firmám půjčí banky milion korun za úrok 6 až 12 procent. Oproti loňsku se úrokové sazby příliš nezměnily. Při pětileté splatnosti zaplatí podnikatelé kromě úroků na poplatcích 17 až 24 tisíc korun.

Malé a střední firmy se snaží hledat nové firemní strategie a překonávat recesi úvěrovým financováním nových projektů. Přístup k financím ale není často snadný a úvěry jsou poměrně drahé. Podle průzkumu, který mezi podnikateli letos uskutečnila GE Money Bank, potřebují malé a střední firmy nyní zpravidla dosáhnout na úvěr ve výši jednoho milionu korun se splatností na pět let. Při pravidelném rozložení splátek tak musí firma počítat s měsíčními splátkami ve výši zhruba okolo 19 až 21 tisíc korun.

Banky a záložny posuzují každou žádost zcela individuálně a úroková sazba, za kterou podnikatel úvěr získá, závisí na tom, jaké pro banku znamená riziko. U investičních úvěrů ve výši jeden milion korun na nákup například nové technologie, která pomůže firmě obstát v době krize na trhu, se úrokové sazby v bankách pohybují v rozpětí od 5,76 (Poštovní spořitelna) do 10,5 procenta (ČSOB). Družstevní záložny mají sazby o něco vyšší, například Moravský Peněžní Ústav (MPÚ) poskytne podnikatelský úvěr za úrokovou sazbu od 10 procent a spořitelní družstvo WPB Capital od 11,1 procenta.

Jak a za kolik se dá získat milionový úvěr na novou technologii

Úrokové sazby a některé další údaje jsou orientační, každý podnikatelský projekt posuzují banky a družstevní záložny zcela individuálně!
zdroj: jednotlivé banky a záložny

ČSOB
KB
GE Money Bank
Poštovní spořitelna
MPÚ
WPB Capital

Rychlost schválení: do pěti pracovních dnů
Forma půjčky: Malý úvěr pro podnikatele
Úroková sazba: pevně daná na celé období (je vyšší) nebo fixovaná na dva roky či jeden rok (nyní aktuální sazba 10 až 10,5 procenta)
Poplatky: za poskytnutí úvěru 0,5 procenta ze sjednané částky (4 tisíce korun), vedení a správa účtu 200 korun za měsíc
Poplatky za pět let celkem: 16 tisíc korun
Ručení: biankosměnka s avalem plus pojištění pořizované investice s vinkulací ve prospěch banky
Podmínky splácení: 20procentní spoluúčast na financování projektu z vlastních prostředků, od sedmého měsíce po podpisu smlouvy
Podmínky předčasného splacení: za poplatek dle aktuálního zůstatku úvěru (až 0,3procenta z předčasné splátky)

Žádost o úvěr vyhodnocují banky i záložny vcelku rychle, zpravidla do dvou až pěti pracovních dnů. U milionového úvěru se splatností na pět let musí podnikatelé počítat s tím, že kromě úroků zaplatí další peníze i na poplatcích. Nejnižší poplatky za pět let naúčtuje ČSOB (16 tisíc korun) a Poštovní spořitelna (celkem 17 tisíc korun), nejvíc Komerční banka (celkem 24 tisíc korun). Družstevní záložny účtují poplatky zcela individuálně, podle složitosti případu a toho, nakolik je firma pro ně riziková.

Úvěrové produkty se liší v tom, od jakého momentu musí začít firma úvěr splácet. Měsíc po podpisu smlouvy a načerpání úvěru se začíná splácet kupříkladu půjčka od GE Money Bank a Raiffeisenbank. Naproti tomu Malý úvěr pro podnikatele od ČSOB lze začít splácet až od sedmého měsíce po podpisu smlouvy. ČSOB však vyžaduje 20procentní spoluúčast, což znamená, že na projekt v hodnotě 1 milionu korun půjčí 800 tisíc korun a zbývajících 200 tisíc korun musí firma investovat z vlastních zdrojů. Vlastní investici přitom musí žadatel o úvěr řádně doložit a teprve poté banka půjčku uvolní. Záložny MPÚ a WPB Capital sjednávají podmínky splácení individuálně, WPB Capital přitom umožňuje odklad splátek až o jeden rok.

Značné rozdíly jsou mezi bankami a záložnami v požadavcích na zajištění úvěru. V GE Money Bank se dá třeba získat úvěr až do výše 1,5 milionu korun bez jakéhokoliv zajištění. Naproti tomu záložny dávají přednost ručení nemovitostí. Některé banky, jako například Komerční banka stanoví záruku až podle rizikovosti případu. V Poštovní spořitelně a ČSOB lze ručit směnkou, v ČSOB ale zároveň požadují, aby pořizované zařízení nebo technologie byly pojištěné a v případě pojistné události získala peníze z pojistky banka.

Předčasně splatit úvěr ve výši jednoho milionu korun se nevyplácí, za mimořádné splátky si účtují banky i záložny poměrně vysoké sazby. Nejvyšší sankci na předčasné splacení má GE Money Bank (5 procent z nesplacené jistiny a minimálně jeden tisíc korun) a Raiffeisenbank, která naúčtuje jedno procento z předčasné splátky a minimálně 5 tisíc korun.

Je snadné získat nyní úvěr? Jakou máte zkušenost s bankami a družstevními záložnami?Podělte se o názor.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Oblíbená témata

úvěry

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Na lepší úrok dosáhne živnostník s dobrou historií

23. 4. 2008 | Eva Sovová | 2 komentáře

Na lepší úrok dosáhne živnostník s dobrou historií

Půjčit si u banky jeden milion korun se dá za úrokovou sazbu zhruba 7 až 12 procent. Na lepší úrok dosáhne živnostník, kterého banky vyhodnotí jako méně rizikového. Snáz půjčku získá... celý článek

Co si přinést do banky při žádosti o podnikatelskou půjčku

22. 4. 2008 | Eva Sovová | 3 komentáře

Co si přinést do banky při žádosti o podnikatelskou půjčku

Kdo chce mít už při první schůzce jasno, jestli mu banka půjčí na nový podnikatelský záměr, měl by si s sebou vzít všechny potřebné podklady. Není jich málo a my vám poradíme, na které... celý článek

Začínající podnikatelé mají více šancí získat úvěr

24. 1. 2008 | Eva Sovová | 18 komentářů

Začínající podnikatelé mají více šancí získat úvěr

Podnikáte několik měsíců, nebo jste na samém začátku a chcete si na rozjezd firmy půjčit peníze? I začínající podnikatel bez historie má šanci. S žádostí o 3 miliony jsme uspěli u čtyř... celý článek

I proti přerušení podnikání se dá pojistit

22. 1. 2008 | Eva Sovová

I proti přerušení podnikání se dá pojistit

Spouštíme novou rubriku, v níž budeme hodnotit produktové novinky na trhu. V první recenzi jsme se zaměřili na produkt pojišťovny Uniqa chránící živnostníky, kteří musí na čas kvůli... celý článek

Partners Financial Services