Profi úvěr FIX: Slušná půjčka, která není pro všechny

Eva Sovová | rubrika: Recenze | 22. 10. 2008 | 2 komentáře
Profi úvěr FIX: Slušná půjčka, která není pro všechny
Drobní podnikatelé a malé firmy mohou nyní u Komerční banky získat podnikatelský úvěr s pevnou úrokovou sazbou a s anuitním splácením. Této novince jsme dali tři hvězdičky.

Hodnocení Peníze.cz

Zobrazit podrobnější hodnocení

Profi úvěr FIX, jak nazvala nový podnikatelský produkt Komerční banka, je určený pro živnostníky a drobné firmy, kteří mají za sebou alespoň dva úspěšné roky podnikání. Podnikatelům s kratší historií banka tento úvěr nedá.

Profi úvěr fix je účelový úvěr. Dá se použít na financování téměř všech potřeb spojených s podnikáním včetně placení daní.Výjimkou je nákup výpočetní techniky a softwaru, který se z půjčky nesmí nakoupit samostatně, ale pouze pokud je součástí vybavení celého pracoviště firmy. Peníze může firma čerpat buď jednorázově nebo postupně a úvěr se splácí pevnými anuitními splátkami po zvolenou dobu. Banka půjčínejvýše jeden milion korun, a to se splatností na jeden rok až pět let.

Schvalovací řízení je poměrně rychlé. Klient, který má u Komerční banky vedený firemní běžný účet alespoň půl roku, získá úvěr prakticky na počkání. Nemusí předkládat ani daňové přiznání nebo účetní výkazy. Postačí předložit jen dva doklady totožnosti a aktuální doklad opravňující k podnikání, což je v případě s.r.o. výpis z obchodního rejstříku, u živnostníků to je živnostenský list.

U ostatních žadatelů, jejichž historii banka nezná, rozhoduje Komerční banka o půjčce do tří dnů. Noví klienti k žádosti předkládají spolu s dokladem o podnikání také účetní výkazy za dvě účetní období, kopie daňových přiznání s razítkem finančního úřadu za poslední dva roky a tři měsíční výpisy z běžného účtu od své banky. Nový klient si musí u banky založit běžný účet, na který mu banka peníze převede. Ten měsíčně stojí minimálně 120 korun včetně pravidelného měsíčního výpisu zasílaného poštou.

Profi úvěr FIX – měsíční splátky

Úvěr v Kč200 tisíc500 tisíc1 milion
splatnost 1 rok17 72344 30888 615
splatnost 3 roky6 59516 48932 976
splatnost 5 let4 39910 99731 993

Vyhodnocení žádosti o úvěr je zdarma, banka zpoplatňuje pouze správu úvěrového účtu, a to měsíčně částkou 300 korun, což je zhruba průměr na trhu. Drobní živnostníci a malé firmy si nyní mohou úvěr sjednat za pevný úrok 11,5 procenta, což je srovnatelné s nabídkou konkurence, a zvolit si délku splatnosti půjčky od jednoho roku do pěti let. Ručí se blanko směnkou, ručení nemovitostí banka nepožaduje, vždy ale podnikatelé musí bance dokládat účelovost čerpání úvěru, například fakturami za dodané zboží a služby.

Jaká splatnost je pro firmu nejvhodnější a jaké částky si může měsíčně dovolit splácet, se dají předem propočítat na kalkulačce, která je na webových stránkách Komerční banky.

Třeba u půlmilionového úvěru se splatností na jeden rok by měsíční anuitní splátka činila 44 308 korun, při tříleté splatnosti by firma měsíčně splácela 16 489 korun a při pětileté půjčce by anuitní splátka po celé pětileté období činila měsíčně 10 997 korun. Čím delší splatnost podnikatel zvolí, tím víc se mu úvěr prodraží. Například za pět let by firma za půlmilionovou půjčku celkově ve splátkách zaplatila 659 820 korun. Správa úvěrového účtu (300 Kč/měsíc) a vedení běžného účtu (120 Kč/měsíc) přijde za pět let na dalších 25 200 korun (18000+ 7200).

Při jednoroční splatnosti zaplatí podnikatel Komerční bance celkově 531 696 korun. Za správu úvěrového účtu a vedení běžného účtu zaplatí za rok dalších 5 040 korun.

Úvěr se dá splatit i předčasně, nebo se dá prodloužit či zkrátit splátkový kalendář například z pěti na tři roky, kdy zároveň začne platit nová aktuální úroková sazba. Za tyto změny se ale platí. Administrativní náklady spojené se změnou smlouvy přijdou minimálně na 5000 korun a přesná výše poplatku se vypočítává z částky úvěru a sazby 0,6 procenta. Změna splátkového kalendáře z milionového úvěru by tak stála 6 tisíc korun.

Nový bankovní produkt je výhodný hlavně pro stávající klienty Komerční banky. Ti mají šanci získat půjčku na počkání, bez zbytečného papírování i zakládání nového účtu. Předností produktu je, že si žadatel může předem propočítat, kolik bude muset měsíčně splácet a rozhodnout se pro nejvhodnější délku splatnosti. Poplatky za úvěr jsou srovnatelné s konkurenci a výše úrokové sazby se pohybuje ve středu bankovních nabídek.

Je Komerční banka dobrým partnerem podnikatelů, nebo dáváte přednost jiné bance? Podělte se o názor.

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Milionovou půjčku nám schválily tři banky z pěti

25. 4. 2008 | Eva Sovová | 2 komentáře

Milionovou půjčku nám schválily tři banky z pěti

Na milionový úvěr na rozvoj podnikání jsme dosáhli u třech bank, dvě banky by nám půjčily méně. V rozhodování o půjčce jsou banky obezřetné. Každý projekt posuzují naprosto individuálně. celý článek

Jak obstáli bankovní poradci při žádosti o milionovou půjčku

24. 4. 2008 | Eva Sovová

Jak obstáli bankovní poradci při žádosti o milionovou půjčku

Banky o drobné podnikatele stojí. Nejlépe v našem testu dopadl poradce České spořitelny, který dokázal bez problémů doporučit vhodný produkt. Nejhůře skončili poradci Raiffeisenbank.... celý článek

Na lepší úrok dosáhne živnostník s dobrou historií

23. 4. 2008 | Eva Sovová | 2 komentáře

Na lepší úrok dosáhne živnostník s dobrou historií

Půjčit si u banky jeden milion korun se dá za úrokovou sazbu zhruba 7 až 12 procent. Na lepší úrok dosáhne živnostník, kterého banky vyhodnotí jako méně rizikového. Snáz půjčku získá... celý článek

Co si přinést do banky při žádosti o podnikatelskou půjčku

22. 4. 2008 | Eva Sovová | 3 komentáře

Co si přinést do banky při žádosti o podnikatelskou půjčku

Kdo chce mít už při první schůzce jasno, jestli mu banka půjčí na nový podnikatelský záměr, měl by si s sebou vzít všechny potřebné podklady. Není jich málo a my vám poradíme, na které... celý článek

Začínající podnikatelé mají více šancí získat úvěr

24. 1. 2008 | Eva Sovová | 18 komentářů

Začínající podnikatelé mají více šancí získat úvěr

Podnikáte několik měsíců, nebo jste na samém začátku a chcete si na rozjezd firmy půjčit peníze? I začínající podnikatel bez historie má šanci. S žádostí o 3 miliony jsme uspěli u čtyř... celý článek

Partners Financial Services