Mám záznam v rejstříku trestů a chci podnikat: Překážet nemusí ani těžké zločiny

Kdo chce provozovat živnost nebo být jednatelem firmy, musí splňovat několik podmínek, mimo jiné být bezúhonný. Škraloup v rejstříku trestů ale nemusí znamenat, že pro účely podnikání bezúhonní nejste.
Mám záznam v rejstříku trestů a chci podnikat: Překážet nemusí ani těžké zločiny

Základní podmínky pro získání živnostenského oprávnění: je vám alespoň osmnáct, jste svéprávní a bezúhonní. Nevyžaduje se ale bezúhonnost v plném slova smyslu.

Pro účely podnikání není bezúhonný pouze člověk, který byl pravomocně odsouzený pro úmyslně spáchaný trestný čin, který souvisí s podnikáním nebo s předmětem podnikání, jemuž se věnuje nebo chce věnovat. Ani když takový trestný čin spácháte, nemusí být všechno ztraceno: bezúhonným se znovu stanete, jakmile dojde k zahlazení odsouzení. Podrobněji se o možnosti zahlazení dočtete níž.

Jaké to je

Když do toho člověk spadne

Připomeňte si naši reportáž z ruzyňské věznice. A taky příběh Davida Vavříka, který prošel šesti kriminály. Drogy, loupeže a vykrádačky dvacet let lemovaly jeho život jak patníky u silnice. Pak se znovu nadechl a dal životu nový směr:

Odpoledne v base

Vězení? Jak lehnout pod lis

Bezúhonnost podnikatele: Jak se posuzuje

„Jestli trestný čin souvisí s podnikáním, posuzuje živnostenský úřad, kde podnikatel o živnost žádá. Záznam v rejstříku trestů nutně není překážkou pro provozování živnosti. V případě, že živnostník spáchá trestný čin v průběhu podnikání, opět záleží, jestli to bylo v souvislosti s provozováním živnosti. Pokud ne, nic se neděje, pokud ano, ztratí oprávnění k provozování živnosti, dokud nebude záznam z rejstříku vymazán,“ vysvětluje Pavla Aschermannová, právnička Rubikon centra, které pomáhá lidem s trestní minulostí s návratem do života. Podmínka bezúhonnosti se posuzuje individuálně u každého žadatele o živnostenský list.

Příklad. Účetní byla odsouzená za zpronevěření peněz a odsouzení nebylo zahlazeno. Nemůže živnostničit v oblasti účetnictví, ale na živnostenský list může podnikat třeba jako kosmetička. Nebo. Truhlář dostane roční podmínku za neplacení výživného. Na provozování jeho živnosti trest nebude mít vliv, nijak totiž s podnikáním nesouvisí. „Pokud by ale například kadeřnice byla odsouzená za krádež, kterou spáchala při výkonu své činnosti, třeba okradla zákaznici v kadeřnictví, pak by mohla o oprávnění vykonávat živnost přijít. Problematické jsou trestné činy související s daňovými povinnostmi, ty by mohly některé živnostenské úřady posuzovat jako trestné činy, které zabraňují jakémukoli podnikání,“ dodává právnička Pavla Aschermannová.

Překážkou provozování živnosti samozřejmě je trest zákazu činnosti, který se týká vašeho (nebo příbuzného) oboru podnikání. „Například vázanou živnost provozování autoškoly nelze provozovat po dobu výkonu trestu zákazu řízení motorových vozidel,“ uvádí Anita Baganyová z Rubikon centra.

Bezdlužnost podmínkou pro získání živnosti není, jen pozor na to, že živnost nemůže provozovat člověk, na jehož majetek byl vyhlášený konkurz v insolvenčním řízení.

Jestli máte firmu, je zásadní, jestli jste pouze společník, nebo i jednatel. Jednatel na rozdíl od společníka musí být bezúhonný, platí pro něj stejné podmínky jako pro živnostníka. Pokud splňuje bezúhonnost podle živnostenského zákona, záznam v rejstříku není při výkonu funkce jednatele na překážku. Kupříkladu neplacení výživného by vykonávání funkce jednatele nevadilo, ale trestný čin zkrácení daně nebo úvěrový podvod už by překážkou byly.

Region pod lupou

Všechno o vašem kraji

Adresy nejen finančních úřadů, živnostenských úřadů, správ sociálního zabezpečení a všech dalších státních institucí. Přehled firem. Nabídky práce podle regionu.

Regiony na Peníze.cz

Nepříjemná situace nastává, když musí člověk do vězení. Co je s živností a podnikáním potom? „Při nástupu do výkonu trestu je vhodné živnost přerušit, informovat o přerušení správu sociálního zabezpečení, zdravotní pojišťovnu, finanční úřad a podat daňové přiznání, z vězení se to řeší těžko. Pokud je někdo, kdo by se mohl o záležitosti odsouzeného postarat, je ideální dát mu ještě před nástupem do výkonu trestu plnou moc,“ říká právnička Aschermannová.

Po propuštění je možné živnost zase obnovit, pokud trestný čin nesouvisel s podnikáním. Jestli souvisel, nezbývá než počkat, až bude odsouzení zahlazené.

Zahlazení odsouzení: Kdy se trest maže

Ať jste spáchali a byli odsouzení za cokoli, neznamená to, že cejch musíte nést celý život, alespoň ne cejch v podobě záznamu v rejstříku trestů. Když se odsouzení zahladí, hledí se na vás jako byste nikdy nebyli trestaní. Podmínky zahlazení trestu se liší podle toho, jestli jste byli ve vězení nebo „jen“ dostali podmínku.

Propojeno!

Končíme s podnikáním!

V podnikání to nešlape, jak jste si představovali. Potřebujete pauzu. Nebo si ji musíte dát nuceně. Chcete změnit obor. Vrátit se do zaměstnání. Nebo se odebrat do penze. Důvodů pro ukončení živnosti je nespočet. Jak na to? A je rozdíl, jestli živnost rušíte, nebo jen pozastavujete? Jak obtížné je obnovení? Poradíme.

Jak zrušit nebo pozastavit živnost

Nepodmíněný trest odnětí svobody (ve věznici) je možné zahladit, když po výkonu trestu vedete nepřetržitě řádný život:

  • po dobu tří let, když trest nepřesáhl jeden rok,
  • po dobu pěti let, když trest přesáhl jeden rok,
  • po dobu deseti let, když trest přesáhl pět let,
  • po dobu patnácti let, když byl uložený výjimečný trest.

„Počítá se délka skutečně vykonaného trestu a doba pro zahlazení běží od okamžiku propuštění z věznice. I v případě, že je trest zmírněný milostí nebo amnestií prezidenta,“ dodává Anita Beganyová z Rubikon centra.

O zahlazení musíte požádat u soudu místně příslušného podle vašeho trvalého bydliště. Žádost není zpoplatněná. Jestli jste dostali trestů víc, nemusíte žádat o zahlazení každého zvlášť, soud prozkoumá všechny vaše trestné činy zanesené v rejstříku trestů.

Co znamená vést řádný život, zákon přesně nedefinuje. „Člověk by měl žít v souladu se zákony a základními morálními pravidly, takže nepáchat trestnou činnost, plnit své rodičovské povinnosti, platit výživné, starat se o děti, plnit své závazky, podle svých možností platit dluhy, nebýt v kontaktu s kriminálním prostředím, nezdržovat se v komunitách uživatelů drog a podobně,“ vyjmenovává Anita Beganyová. Soud by měl vždycky posuzovat konkrétní okolnosti. „Prostá skutečnost, že byl člověk odsouzený za jiný trestný čin, nemusí sama o sobě znamenat, že nevede řádný život. Například byl odsouzený za ublížení na zdraví při autonehodě, jinak ale pracuje, stará se o rodinu. Na druhou stranu, jenom skutečnost, že nebyl odsouzený za trestný čin, nemusí sama o sobě svědčit o tom, že řádný život vede,“ pokračuje.

Jestli jste dostali podmíněný trest odnětí svobody, tedy lidově podmínku, k výmazu z rejstříku trestů dojde na základě rozhodnutí soudu, že jste se osvědčili. Na takové rozhodnutí má soud jeden rok od konce podmínky; když během této lhůty nerozhodne, provede se výmaz z rejstříku automaticky – nemusíte tedy sami žádat o zahlazení trestu. Jestli chcete výmaz urychlit, můžete zkusit po uplynutí doby podmíněného trestu požádat soud o vydání rozhodnutí o tom, že jste se osvědčili. Soud ale nemá povinnost o vaší žádosti rozhodnout. Platí, že trest se nezahladí dřív, než soud rozhodne, že jste se osvědčili, nebo uplyne rok od skončení zkušební doby.

Jestli jste dostali trest obecně prospěšných prací nebo zákaz činnosti, pohlíží se na vás, jako byste nebyli odsouzení hned po té, co trest vykonáte. Samozřejmě s výjimkou případů, kdy se původní trest z důvodu jeho maření změní v přísnější druh trestu. „V praxi to funguje tak, že po vykonání trestu soud zašle podnět k výmazu záznamu z Rejstříku trestů,“ uzavírá Anita Beganyová z Rubikon centra.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+68
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 4. 2017 14:03, blik

jo přesně jak píšete, oni vám záznam s rejstříku sice vymažou ale když vás třeba lustruje městská policie tak má opis a tam je o vás vše i x desítek let starých. Takže jsou schopný vám připomenout i hříchy odsouzení k podmínce před 15-20 let starý. Stejný informace má soud. Jednou něco málo posereš a policie ,soud to ví celý život.

Zobrazit celé vlákno

+36
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 4. 2017 13:27, Pedro

ČNB ukončila intervence! Hurá!

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

4. 4. 2024 | Hynek Just

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

Jak to funguje? „Dodavatel se většinou pokusí vystavit podvodnou fakturu nebo se cizí člověk vydává za odběratele a pak se obrátí na nás, jestli jsme schopni zakázku financovat,“ popisuje... celý článek

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

4. 4. 2024 | PR text

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

Spousta lidí by chtěla začít podnikat, nebýt na nikom závislý a pracovat sám na sebe. Málokdo ale přijde s originálním nápadem, který má šanci uspět. Dobrá zpráva je, že takový nápad... celý článek

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

2. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

Nejbohatším člověkem světa zůstává Francouz Bernard Arnault, vlastník podniku s luxusním zbožím LVHM. Časopis Forbes spočítal jeho jmění na 233 miliard dolarů – v přepočtu asi 5,5 bilionu... celý článek

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

1. 4. 2024 | Petr Kučera

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

Jaké jsou termíny pro daňové přiznání, přehledy pojištění OVSČ a oznámení osvobozených příjmů? Máme podrobnosti.

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

22. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

V každé druhé dosud neotevřené datové schránce se nachází dopis od finančního úřadu nebo exekutora. Vyplývá to ze statistik odesílatelů zpráv do datovek, které zveřejnila Digitální... celý článek

Partners Financial Services