Michal Gabriel: Splatnost faktur 75 dní? V Česku žádný problém

Martin Vlnas | rubrika: Rozhovor | 16. 7. 2014 | 10 komentářů
„Průměrná splatnost faktur se u našich klientů pohybuje mezi 65 a 75 dny. To je nejen pro malou firmu hodně dlouhá doba. Peníze se musejí otáčet. Zaměstnanci na výplaty navíc čekají opravdu neradi,“ říká Michal Gabriel, generální ředitel společnosti Bibby Financial Services pro Českou republiku a Slovensko.
Michal Gabriel: Splatnost faktur 75 dní? V Česku žádný problém

Úvodní otázka se přímo nabízí. Co je to faktoring a kdy by měla moje firma přemýšlet o tom, jestli by se mi nevyplatilo faktoringové služby využívat?

Faktoring je moderní nástroj provozního financování, který je určen hlavně pro malé a střední firmy…

Můžu vás přerušit? Určitě můžete faktoring vysvětlit konkrétněji?

Samozřejmě. Faktoring uvolní peníze zamrzlé v pohledávkách, takže je firma může hned použít pro svoje podnikání. Navíc velmi pružně reaguje na potřeby podnikatelů a firem. Pokud vám například začne rychle růst počet zakázek, je to příjemná starost, ale pokud chcete své zákazníky uspokojit, musíte reagovat. Víc zakázek vyžaduje vyšší provozní náklady. Jenže kde na ně vzít? U klientů vám sice leží faktury na miliony, ale vy čekáte, až se konečně rozhodnou zaplatit. Nové klienty, kteří mají zájem o vaše služby, samozřejmě odmítat nechcete. V tu chvíli je nejvyšší čas poohlédnout se po nástroji, který vám optimalizuje finanční toky – faktoringu.

Propojeno!

Při podnikání se to stává často: aby bylo lepší – nebo aby se vůbec dalo rozjet – chce to finanční injekci. Můžete si říct o půjčku v bance, existují ale i nebankovní podnikatelské úvěry, jsou ale i jiné cesty. Víc v příslušných dílech našeho podnikatelského seriálu:

Můžete to popsat na konkrétním příkladu?

Podstata a výhody faktoringu jako alternativní formy financování vyniknou, pokud ho srovnáme s podnikatelskými úvěry. Úvěr banka sjednává na základě historické zkušenosti s klientem, dívá se do minulosti. Na základě jeho výsledků mu pak nastaví limity financování pro následující období. Faktoring se naopak dívá primárně dopředu. Není tak závislý na krátkodobé ekonomické kondici klienta, ale především na jeho aktuálních zakázkách a aktuálních odběratelích. Pokud firma získá novou významnou zakázku, kterou potřebuje velmi rychle profinancovat, dokážou faktoringové společnosti zareagovat v řádu dnů. V bankách to trvá týdny, někdy i měsíce. Riziko, že vám banka provozní úvěr na základě historických údajů nepřiklepne, je navíc velmi vysoké.

I faktoringové firmy si ale musejí prověřovat kreditní historii svých klientů. I vy musíte hledět do minulosti…

Ano, ale… U nás není prověření klientovy kreditní historie na prvním místě, na rozdíl od banky. U nás jsou na prvním místě obchodní partneři klienta. Malé a střední firmy, pro které je faktoring primárně určený, jsou často subdodavateli velkých českých i zahraničních klientů. A právě o jejich bonitu nám jde.

Důležité tedy není ani tak to, kdo jste, ale s kým obchodujete.

Přesně tak, rozhodující je struktura odběratelů a bonita partnerů klienta.

Michal Gabriel

Michal Gabriel

Věk: 37 let

Pozice: Generální ředitel společnosti Bibby Financial Services pro Českou republiku a Slovensko

Vzdělání: Ekonomicko-správní fakulta Masarykovy univerzity v Brně, University of Leicester, Nottingham Trent University (MBA).

Mluvíte o malých a středních firmách. Kdo podle vás do této kategorie spadá, respektive, kdy se pro vás stává zajímavým klientem?

U nás nabízíme faktoringové financování už klientům s ročním obratem zhruba deset milionů korun. Nejčastějšími klienty jsou pak společnosti s obratem mezi dvaceti a pěti sty miliony korun.

Máte nějakou představu, kolik takových firem v České republice existuje?

V Česku máme momentálně stovky klientů. Největší konkurenti jsou na tom podobně. Potenciálních klientů je ale samozřejmě mnohem víc. Podle našeho průzkumu je takových společností přibližně dvacet až třicet tisíc.

Bibby Financial Services

Bibby Financial Services je v současnosti největší nezávislá faktoringová společnost zaměřená na provozní financování malých a středních podniků. Poskytuje finanční řešení pro víc než 7000 firem po celém světě. Lokální týmy se 47 pobočkami pokrývají evropský, americký a asijsko-pacifický region, pomáhají klientům maximalizovat obchodní příležitosti na domácích trzích i v mezinárodním obchodu.

Bibby Financial Services je součástí skupiny Bibby Line Group (BLG), která nabízí služby business-to-business. BLG je zaměřená na finanční služby, vlastní a provozuje lodi, ubytování v plovoucích botelech, pomáhá při těžbě ropy a plynu, poskytuje smluvní logistické služby, leasing speciálních zařízení, provozuje unikátní lesní parky a síť maloobchodních prodejen. Společnost byla založena v roce 1807 v Liverpoolu Johnem Bibbym.

To vypadá na pořádný obchodní potenciál…

Máte naprostou pravdu. Ve srovnání se zahraničím je u nás faktoring stále v plenkách. V západní Evropě využívá faktoring poměrně k HDP dvakrát až třikrát víc firem.

Představte si, že jsem majitel firmy, která splňuje vstupní parametry. Čtu si takhle v sobotu nad kávou a koláčky náš rozhovor a říkám si To by nemuselo být špatné. Čím byste mě přesvědčil? Jen dodám, že vyrábím krásné a kvalitní židle a mám momentálně patnáct zaměstnanců. Protože jsou mé židle výborné, zakázky se jen hrnou.

Určitě bych vám řekl, že je pro vás faktoring jako dělaný. Dostane do vaší firmy peníze, které potřebujete, protože vám váš hlavní odběratel nadiktoval do smlouvy šedesátidenní splatnost vašich faktur.

Tím pádem mohu počítat s tím, že peníze uvidím nejdřív za tři měsíce. Žijeme v Česku…

Nechci paušalizovat, ale… máte pravdu, je to poměrně běžné. U našich klientů se průměrná splatnost faktur pohybuje mezi 65 a 75 dny. A to je pro malou firmu hodně dlouhá doba. Zaměstnanci navíc na výplatu čekají opravdu neradi.

A v tu chvíli vstupuje do hry faktoring?

Ano. Výrobce židlí nám může postoupit, prodat své pohledávky za odběrateli a my mu ihned vyplatíme hotovost na bankovní účet. Faktoringové společnosti vyplácejí zhruba osmdesát procent hodnoty pohledávky ihned, zbývajících dvacet procent pak vyplatí ve chvíli, kdy je pohledávka uhrazena odběratelem.

To nám dává dohromady sto procent hodnoty pohledávky. Kde generujete zisk? Kolik faktoring stojí?

Cena faktoringu je závislá na objemu spolupráce, délce spolupráce a rozsahu čerpaných služeb. Klientům nabízíme i takové formy faktoringu, kde na sebe převezmeme riziko, že odběratel faktury nezaplatí vůbec, dostane se do insolvence, zbankrotuje. Standardně si faktoringové společnosti účtují částku mezi půl procentem až dvěma procenty z hodnoty faktury. Čím vyšší objem financování a čím déle s námi spolupracujete, tím levnější naše služby budou.

Co se stane, pokud odběratel nezaplatí a já nemám přikoupenu „garanci“?

Taková služba se odborně nazývá regresní faktoring. Pokud máte u nás sjednaný pouze regresní faktoring, budeme po vás žádat vrácení poskytnutých peněz. Jde o standardní postup. Klient si koupil financování a my jsme financovali. Chce-li mít klient jistotu úhrady, určitě se vyplatí volit bezregresní faktoring – tedy faktoring s garancí.

Jaký je tedy postup u bezregresního faktoringu?

V tomto případě jdou rizika neúhrady za námi a my si peníze vymáháme vlastní cestou ve spolupráci s úvěrovými pojišťovnami.

Kolik procent firem si v České republice volí regresní a kolik bezregresní faktoring?

Zhruba třetina společností volí bezregresní faktoring a toto číslo rok od roku roste o více než deset procent. Firmy volí bezpečnější variantu. Je vidět, že krize české podnikatele naučila, že obchod opravdu nekončí objednávkou, ale teprve ve chvíli, kdy vám na účtu přistanou peníze od odběratele. Mnohem víc si dnes prověřujeme, s kým obchodujeme.

Jak je to v zahraničí?

Zastoupení bezregresního faktoringu je ještě mnohem větší a například Německo je především bezregresní trh.

Anketa

Platí vám všichni včas?

Pojďme ještě na chvíli zpět k našemu výrobci židlí. Čas mírně pokročil a on se ocitl v situaci, kdy má dva klíčové odběratele. Jednoho s výbornou platební morálkou, kreditní historií a vysokou ziskovostí, s druhým to ale jde od desíti k pěti. Nedaří se mu… Sice platí, ale s velkým zpožděním. Profinancujete mi pohledávky u obou obchodních partnerů?

Nemusí to tak být. Oba odběratele si prověříme, a pokud dojdeme k závěru, že riziko je zásadní, doporučíme výrobci židlí, aby se hodně rychle poohlédl po jiném odběrateli, protože reálně hrozí, že o své pohledávky přijde. Na rozdíl od živnostníků je pro nás prověřování partnerů denní chléb. Využíváme řadu kreditních databází, máme vlastní analytiky. Za svými názory si stojíme. Nemusí to ale dopadnout tak, že bychom financování odmítli zcela. Klientovi například doporučíme, aby tomuto partnerovi nedodával za deset milionů, ale třeba jen za tři.

Tohle se týká obou zmíněných forem faktoringu?

Ano. I u regresního faktoringu. U bezregresního je to samozřejmost, protože zde přebíráme riziko my.

Poslouchají vás klienti, když jim doporučujete, aby se z nějakého potenciálně velmi zajímavého obchodu stáhli?

Samozřejmě to slyší velmi neradi. Speciálně v posledních relativně hubených letech. Ale je to naše role – být partnerem a rádcem. Musíme být trpěliví a vysvětlovat.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 7. 2014 9:58, kala jan

Pane Šimone asi i osoba s podprůměrnou rozlišovací schopností dokáže odhadnout že váš návrh je poněkud mimo mísu.

Já osobně neuznávám to, aby se na úkor malých a středních podnikatelů hojily nadnárodní firmy, které sem nešvar extrémně dlouhých splatností faktur zatáhly.

+4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investiční aukce: Faktoring naruby pro malé a střední firmy

1. 11. 2016 | Monika Veselíková, Martin Vlnas

Investiční aukce: Faktoring naruby pro malé a střední firmy

Jednomu váznou peníze u zákazníka. Jenže by se hodily hned. Druhý peníze má a klidně by je pustil z ruky, kdyby věděl, že se mu za čas vrátí trochu rozmnožené. Kdyby ti dva o sobě věděli!... celý článek

Kdo půjčí malé firmě 300 tisíc korun

29. 4. 2009 | Eva Sovová | 1 komentář

Kdo půjčí malé firmě 300 tisíc korun

S ochlazením ekonomiky některé banky přitvrdily podmínky pro poskytování podnikatelských úvěrů. Drobní živnostníci se nyní začínají víc obracet na družstevní záložny. Přístup k úvěrům... celý článek

Kontrolovat riziko nesplácení pohledávek se vyplatí

22. 6. 2007 | Radek Laštovička

Kontrolovat riziko nesplácení pohledávek se vyplatí

Proti neplatícím odběratelům se mohou firmy bránit vhodným systémem řízení rizik pohledávek. Ten se vyplatí, když jeho přínosy převýší náklady na jeho zřízení a provozování.

Co je faktoring

14. 7. 2003 | redakce Peníze.CZ

Faktoring je předem smluvně sjednaný průběžný odkup krátkodobých pohledávek (obvykle se splatností do 180 dnů) faktoringovou organizací. Dodavatelé zboží nebo služeb převádějí na faktora... celý článek

Partners Financial Services