Investiční chyby: Orientujete se podle hvězd

Martin Tománek | rubrika: Seriál | 29. 7. 2013
Jak se při investování neztratit? Je to jednoduché: kupujte fondy s pěti hvězdičkami, orientujte se podle hvězd! Ovšem dost možná se vám stane, že místo přístavu jménem Blahobyt skončíte na Ostrově nuzáků.
Investiční chyby: Orientujete se podle hvězd

Na orientaci podle hvězd není nic špatného. Není to vlastně tak dávno, kdy s ní mořeplavci dokázali velké věci. A i dnes se vám jednoduše může stát, že se ocitnete někde v přírodě bez GPS, mapy či kompasu a potřebujete najít správný směr. V takové situaci vám může přijít vhod jasná noc. Pak stačí vědět, jak najít Polárku – a máte vlastně vyhráno.

Tento text ale není o tom, jak se orientovat a přežít v přírodě.

Fondy pěti- a méněhvězdičkové

Jednou z nejrozšířenějších strategií, kterou používají individuální investoři po celém světě, je výběr podílových fondů s vysokým hodnocením od agentury Morningstar. Ta fondům uděluje hvězdičky na základě historické výkonnosti na různých časových horizontech, přičemž zohledňuje riziko. Výhodou je pro investora snadná intepretace: fond s pěti hvězdičkami patřil ve své kategorii na určitém horizontu k nejvýkonnějším, zatímco fond s jedinou hvězdičkou si vedl ve srovnání s konkurenčními fondy špatně. Pět hvězdiček dostane pouze deset procent fondů.

Důkazů, že se investoři podle hvězd skutečně orientují, existuje mnoho. Agentura Morningstar například ve své zprávě Annual Global Flows Report uvádí, že v roce 2012 zaznamenaly čtyřhvězdičkové a pětihvězdičkové fondy čistý příliv aktiv v objemu 462 miliard dolarů. Naopak z hůře hodnocených fondů celkově odteklo 385 miliard. A teď klíčová otázka: chovají se investoři rozumně, nebo jsou hvězdičky k ničemu?

Když je pět méně než tři

Odpověď najdeme v zatím poslední, červencové zprávě S&P Persistence Scorecard, která sleduje, jak si nejvýkonnější fondy vedou v následujícím tříletém a pětiletém období. Detailnější pohled na data ukazuje, že fondy, které zaznamenaly velmi dobrou výkonnost, mají v dalším období velkou tendenci tento výsledek nezopakovat. Jako příklad uveďme kategorii fondů zaměřených na americké akcie. Z nejvýkonnějších fondů v této kategorii (do března 2010) si svou prvotřídní výkonnost v následujícím tříletém období udrželo pouze 23,81 procenta fondů. Zajímavé je, že více fondů skončilo v nejhorším, čtvrtém kvartilu (24,02 %) a více než devět procent fondů bylo sloučeno nebo zlikvidováno. Investoři by tedy měli mít na paměti, že pět hvězdiček nemusí do budoucna znamenat vůbec nic.

Anketa

Dáte na hvězdy?

Kontrariánský přístup

Je zřejmé, že minulá výkonnost nám neřekne vůbec nic o výkonnosti budoucí. A právě neznámou budoucí výkonnost si ve fondu kupujeme. Naštěstí existuje spolehlivější indikátor budoucího výkonu konkrétního podílového fondu. Není sice úplně perfektní, nicméně jeho spolehlivost roste v průběhu času. Tím indikátorem jsou poplatky, respektive náklady fondu.

Praktická rada na závěr? Pokud najdete fond, který má relativně nízké poplatky a zároveň v posledních letech výkonností zrovna nezářil, může to být dobrá volba. Takový fond může představovat příležitost k nákupu, protože má pravděpodobně v portfoliu relativně levné cenné papíry. Jistě, nejedná se o žádný zázračný recept k nalezení budoucího vítěze, ale určitě je to lepší strategie než bezmyšlenkovitý nákup pětihvězdičkového fondu. 

Investiční seriály Martina Tománka

Fondy, které za to stojí

Investice do komodit

Martin Tománek

Zaměřením hodnotový investor. Předmětem jeho zájmu jsou především akciové trhy a podílové fondy. V Partners Financial Services se věnuje exkluzivní službě poskytování nadstandardních produktů, sestavování portfolií pro bonitní klientelu a školení v oblasti investic. 

Vyučuje mezinárodní politickou ekonomii na Univerzitě Hradec Králové.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+21
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Malé peníze: Kdo smí radit s investicemi

21. 6. 2013 | Jan Müller | 18 komentářů

Malé peníze: Kdo smí radit s investicemi

Náš čtenář by rád investoval do podílových fondů. Jak mu může poradit finanční poradce? Nijak! Na to musí být poradce investiční, certifikovaný centrální bankou. Rozdíl v jediném slůvku,... celý článek

Podílové fondy. Poplatek zleva, poplatek zprava – investice K. O.

5. 3. 2013 | Martin Tománek | 8 komentářů

Podílové fondy. Poplatek zleva, poplatek zprava – investice K. O.

Mnozí investoři zřejmě myslí, že nejdůležitější pro výběr fondu je to, jak byl poslední dobou úspěšný. Jenže minulé výnosy neříkají vůbec nic o výnosech – nebo ztrátách! – budoucích.... celý článek

Fondy, které za to stojí: Conseq Invest Akciový

27. 11. 2012 | Martin Tománek | 4 komentáře

Fondy, které za to stojí: Conseq Invest Akciový

Věnovali jsme se kvalitním fondům zaměřeným tu na akcie americké, tu evropské, tu na rozvojové země. Dnes se podíváme pod kapotu domácího fondu. Na řadě je fond středoevropských akcií... celý článek

Fondy, které za to stojí: Mutual Global Discovery Fund

30. 10. 2012 | Martin Tománek | 1 komentář

Fondy, které za to stojí: Mutual Global Discovery Fund

V předchozím dílu seriálu věnovaného zajímavým podílovým fondům jsme představili fond orientovaný na evropské akcie, dnes dojde na globální akciový fond, který se díky své investiční... celý článek

Fondy, které za to stojí: Jak vybrat podílový fond a nespálit se?

16. 10. 2012 | Martin Tománek | 25 komentářů

Fondy, které za to stojí: Jak vybrat podílový fond a nespálit se?

Peníze.cz přinášejí úvodní díl nového seriálu věnovaného podílovým fondům. Jeho autor se rozhodl postupně představit některé fondy do hloubky. A volí pozitivní přístup: nebude se zabývat... celý článek

Partners Financial Services