Předplacené platební karty: Anonymní a bezpečné

Ondřej Tůma | rubrika: Když se řekne | 23. 10. 2014 | 50 komentářů
Vypadá to jako bankovní karta, platí se tím jako bankovní kartou – a není to bankovní karta. Na český trh vstupují předplacené platební karty. K čemu jsou? Nejsou propojené s účtem, takže se mohou hodit na bezpečné placení na internetu nebo kdykoli, když si člověk nechce brát svou „hlavní kartu“, třeba na večírek. A pak samozřejmě pro ty, kdo chtějí zůstávat skrytí…
Předplacené platební karty: Anonymní a bezpečné

Minulý týden přišla s předplacenou kartou společnost MasterCard a mediální dům Czech News Center, který vydává například Blesk. Právě v nejprodávanějších českých novinách je karta denně mohutně inzerována a jejich jméno rovněž nese – Blesk peněženka.

Záměr nabízet předplacenou platební kartu minulý týden ohlásil také řetězec družstevních prodejen COOP, který bude spolupracovat s ČSOB. Předpokládá se, že v nejbližší době budou následovat další firmy a platební metoda se v Česku možná dočká – po dosavadním nesmělém oťukávání – velkého rozšíření.

Největší výhodou předplacených karet je, že k jejich využívání není potřeba účet v bance. Předplacená karta není kartou debetní (není spojena s běžným účtem) ani kreditní (nepůjčujete si s ní od banky). Princip fungování je podobný jako u předplacené SIMky od telefonního operátora: k dispozici je vám jen suma, na kterou je karta nabita, případně kterou si na ni později sami vložíte. A za její zřízení či používání samozřejmě platíte poplatky, protože oběd zdarma je snad jen v pohádkách.

Propojeno!

Proč tu lidé tak často chtějí platit v hotovosti?

Z tohoto hlediska jsme překvapivě celkem podobní Němcům. To je také země, kde jsou lidé hodně orientovaní na hotovost. Ve srovnání s Velkou Británií, Francií nebo Beneluxem se v Německu platí kartami mnohem méně. Příčinu můžeme hledat například v tom, že v Německu, ale ostatně také i v Česku, není úvěr běžnou součástí chodu domácnosti. Proto v těchto zemích není taková poptávka po kreditních kartách jako třeba v dalších státech západní Evropy.

Funguje to v zahraničí. Bude i u nás?

Předplacené platební karty dnes fungují v devatenácti evropských zemích. Podle průzkumu, zadaného společností MasterCard, by do roku 2020 měly útraty prostřednictvím těchto karet v Evropě dosáhnout až 112 miliard eur. Nejaktivnější uživatelé jsou zatím Britové a Italové. Co do celkového počtu vydaných karet má zatím navrch Rusko. V Polsku, kde se předplacené karty začaly vydávat v roce 2011, jejich počet přesáhl jeden milion. „Úspěch předplacených karet v zahraničí ukazuje, že tento produkt má i v České republice své místo a vidíme v něm velký potenciál. Karta není vázaná ke konkrétnímu účtu v bance, je k dostání i mimo tradiční prostředí bank, a má tedy všechny předpoklady oslovit široké spektrum klientů hledajících další možnosti, jak pohodlně a bezpečně zaplatit v obchodě i na internetu,“ říká Matouš Michněvič, ředitel pro produktová řešení MasterCard.

Zavedení předplacených platebních karet v České republice v dohledné době plánuje i další karetní gigant, společnost Visa Europe. Ta v letošním roce už spolupracovala s Coca-Colou na marketingové akci, ve které se o přednabité platební karty soutěžilo. Regionální manažer Visa Europe pro Českou republiku a Slovensko Marcel Gajdoš sice na jednu stranu připouští, že dosavadní pokusy zaujmout u nás předplacenými kartami neslavily velký úspěch, jedním dechem ale dodává, že si karty místo na českém trhu určitě najdou: „Věříme, že při atraktivním nastavení tohoto produktu a odpovídající marketingové podpoře se tu předplacené platební karty prosadí. Jako nejzajímavější segmenty pro předplacené karty se nám jeví doprava, oblast dárkových karet či kulturních akcí pro mladé.“

Dobírka je král

Jak Češi platí v e-shopech

  • Dobírka – 82 %
  • Bankovní převod – 56 %
  • Platební karta – 31 %
  • Platba v sídle společnosti – 24 %
  • Mikroplatební systém (např. payPal) – 15 %
  • Platební tlačítka (rychlá online platba) – 7 %
  • Na splátky – 4 %
  • Přes SMS – 3 %

Pozn. Respondenti výzkumu odpovídali, který platební nástroj alespoň jednou během roku 2012 využili při placení v internetovém obchodě.

Zdroj: Heureka.cz, prosinec 2013

Bezpečné platby, kapesné i únik před exekutorem

Koncept předplacených platebních karet má v České republice velkou budoucnost podle karetního odborníka a šéfredaktora webu Měšec.cz Dalibora Chvátala: „Existuje velmi početná skupina lidí, která potřebuje čas od času platební kartu a z různých důvodů nechce nebo nemůže použít kartu k bankovnímu účtu. Hlavní výhody předplacených karet jsou z mého pohledu tři: svoboda, bezpečí a jednoduchost při používání. Žádný účet v bance, jednoduchá pravidla, přitom se karta chová naprosto stejně jako karta k účtu nebo karta kreditní. Předplacenou kartu nemáte obavy dát do ruky svému dítěti a poslat je na nákup, nebo mu ji dát zkrátka k volnému užívání. S kartou zaplatíte jen tolik, kolik na ní máte. A pomyslně tuto kartu pachatel zneužije rovněž jen do výše zůstatku, respektive denního limitu. Kartu lze použít také jako alternativu k zaslání peněz místo poštovní poukázky, zvláště do zahraničí. Předplacenky budou rovněž oblíbené u dlužníků a lidí v exekuci, protože jsou anonymní, je na ně možné posílat peníze a vyhnout se tak exekutorovi.“

Radost ze zavedení předplacených karet budou mít jistě i provozovatelé e-shopů, protože by se postupně měl odbourávat strach ze zneužití při platbách na internetu, který je mezi spotřebiteli v České republice stále patrný. „Lidé se tu obávají zneužití karty na internetu a ztráty osobních úspor, když je karta navázaná přímo na jejich účet. I když je tato obava díky všem poskytovaným garancím bank zbytečná, subjektivně to může spotřebitele přesvědčit. Neočekávám, že by se něco zásadního stalo ze dne na den. Z dlouhodobého hlediska ale tyto karty určitě přispějí k obecnému používání a přijímání platebních karet běžnými lidmi, kteří je doteď odmítali,“ myslí si Petr Kováčik, ředitel portálu Skrz.cz.

Minusy

Na co si dát pozor a co může lidi od používání předplacených karet odrazovat? Odpovídá specialista na platební karty Dalibor Chvátal:

Dalibor Chvátal

Nevýhody jsou teoreticky jen dvě. První můžou být poplatky. Existuje mnoho předplacených platebních karet, které mají vysoké poplatky právě proto, že jejich vydavatelé sázejí na to, že si je pořídí lidé, kterým banka odmítne účet otevřít, protože nemají jinou alternativu. Anebo se chtějí skrývat před úřady a poplatky pro ně nejsou stěžejní. V Česku ale toto podle mě nehrozí, jsme citliví na poplatky a příklad Blesk peněženky ukazuje, že lze prodávat „předplacenku“ s rozumnou poplatkovou politikou. Jiným druhem poplatku můžou být směnné kurzy a záleží jen na vydavateli karty, jak je nastaví a zda budou výhodné pro držitele karty, nebo pro vydavatele.

Další nevýhodou ještě může být horší způsob ovládání a nastavení karty, ale i to závisí na vydavateli. Jsou karty, ke kterým dostanete jen základní přístup přes internet, a jsou karty, u kterých si můžete libovolně nastavovat limity transakcí a další služby.

Anketa

Dokážete si představit, že budete používat předplacenou kartu?

Jak se karta používá

Jak předplacená karta funguje a jak se v praxi používá, si předvedeme na Blesk peněžence. Zakoupit si ji můžete v široké distribuční síti trafik, obchodů a čerpacích stanic, které ji nabízejí za 125 korun. Kartu je možné objednat také na webových stránkách.

První krok po zakoupení je aktivace karty prostřednictvím mobilního telefonu. K danému telefonnímu číslu je pak karta přiřazena – jsou na něj například odesílány potvrzovací SMS atp.

Abyste mohli s Blesk peněženkou platit, musíte ji samozřejmě také dobít nějakými penězi. K tomu můžete využít terminály Sazky, kde vám za poplatek 25 korun, který se strhne z dobitého kreditu, peníze na kartu převedou. Dále je možné k dobití využít platbu jinou platební kartou na internetu. Zde počítejte s poplatkem 1,5 procenta z převáděné částky (minimálně 25 korun). Musíte navíc použít kartu s povoleným 3D Secure, tedy potvrzením platby přes SMS zprávu. Předplacenou platební kartu můžete nabít i bankovním převodem, který opět stojí 25 korun. Peníze se ale přičtou až následující pracovní den.

Podstatné je také nastavení limitů. Pokud se rozhodnete pro anonymnější využívání předplacené karty, tedy pouze přiřazení k telefonnímu číslu mobilu, bude maximální limit na kartě deset tisíc korun. Jestliže si přejete limit navýšit na 55 tisíc korun ročně, musíte vydavateli karty nahlásit jméno, adresu, datum narození a e-mail. Připravuje se i třetí možnost ověření přes notáře nebo Czech Point, pak by mělo být možné dosáhnout vysokých limitů v řádu statisíců ročně. „Výši limitů bohužel ovlivňovat nemůžeme, neboť podléhají regulaci karetní asociace MasterCard a zákonu proti praní špinavých peněz. Stejná pravidla platí také pro výběr peněz v zahraničí,“ vysvětluje Filip Milde, manažer komerčních aktivit Czech News Center.

Blesk peněženka je bezkontaktní, platit s ní ale samozřejmě můžete i pomocí čipu a přes internet. Jelikož se jedná o mezinárodní platební kartu, u obchodníků s ní můžete platit po celém světě. Platby na internetu si musíte aktivovat, což zabere jen pár minut. Abyste mohli z karty vybírat hotovost v bankomatu nebo na pobočce banky, musíte za odblokování zaplatit poplatek 25 korun. Potřeba je navíc ověření totožnosti shodné s navýšením limitu na 55 tisíc korun. I tak můžete hotovost z karty vybrat jen v České republice, nepočítejte ale s cashbackem, tedy výběrem peněz u pokladně obchoďáku. V zahraničí neuspějete u bankomatu, ani se službami cash advance a cashback.

Limity Blesk peněženky

Karta se základním limitem po aktivaci

Karta s navýšeným limitem

Jednotlivé dobití

10 000 Kč

10 000 Kč

Denní dobití

10 000 Kč

20 000 Kč

Max. úhrn bezkontaktních transakcí v řadě za sebou

2 000 Kč

2 000 Kč

Maximální dobití, zůstatek a útrata

10 000 Kč/po dobu platnosti karty

55 000 Kč/za kalendářní rok

Jednotlivá platba

10 000 Kč

20 000 Kč

Převod z karty

-

25 000 Kč/ v kalendářním roce včetně výběrů z bankomatů

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+120
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 50 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 10. 2014 7:41, Lukáš

Ty poplatky jsou šílené, 25 Kč za příchozí platbu?

+37
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 11. 2014 13:55, Eva

Můžu poslat 10tiletou dceru na nákup s kartou? Asi ne

-14
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (50 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Je třeba zabít dobírku. Mladý podnikatel chce změnit návyky Čechů při nákupech na webu

16. 8. 2014 | Ondřej Tůma | 41 komentářů

Je třeba zabít dobírku. Mladý podnikatel chce změnit návyky Čechů při nákupech na webu

„Dobírka je archaický přežitek. Nechápu, proč by měl člověk v peněžence nosit čtyři tisíce, aby zaplatil za objednané zboží. Placení dobírkou je víc rizikové, než když platíte kartou... celý článek

Zlatá karta: Vstupenka do světa výjimečných, nebo holka za padesát?

2. 7. 2014 | Petra Dlouhá | 9 komentářů

Zlatá karta: Vstupenka do světa výjimečných, nebo holka za padesát?

Posloužila by stejně spolehlivě – jenže proč jezdit škodovkou, když můžete mít BMW? Stříbrné, zlaté, platinové, diamantové… kreditní a debetní karty. Jsou výsadou pro vyvolené… Opravdu?... celý článek

Šéf české a slovenské Visy: Jsme jako Němci. Orientovaní na hotovost

5. 4. 2014 | Ondřej Tůma | 10 komentářů

Šéf české a slovenské Visy: Jsme jako Němci. Orientovaní na hotovost

Rozvoj bezkontaktních plateb, regulace mezibankovních poplatků, nakupování kartou na internetu, nedostatečný počet platebních terminálů, srovnání návyků spotřebitelů ve střední a západní... celý článek

Bezkontaktní platební karty. Jsou bezpečné?

22. 8. 2013 | Ondřej Tůma | 46 komentářů

Bezkontaktní platební karty. Jsou bezpečné?

Počet bezkontaktních karet raketově roste. Co o nich ale doopravdy víme? Palčivá je zejména otázka jejich bezpečnosti. Může vám někdo bezkontaktně vycucnout z karty peníze někde na... celý článek

Ztráta, odcizení nebo zničení dokladů: podrobný návod, jak postupovat

27. 5. 2013 | Petra Dlouhá | 19 komentářů

Ztráta, odcizení nebo zničení dokladů: podrobný návod, jak postupovat

Ztratit, nebo najít peněženku? Ukrást ji, nebo o ni být okraden? Víte, že do maléru vás můžou přivést všechny čtyři varianty. Pro ty, kteří o peněženku i s doklady přijdou nebo kteří... celý článek

Partners Financial Services