Bezkontaktní platební karty. Jsou bezpečné?

Počet bezkontaktních karet raketově roste. Co o nich ale doopravdy víme? Palčivá je zejména otázka jejich bezpečnosti. Může vám někdo bezkontaktně vycucnout z karty peníze někde na ulici? A co se stane, když vám kartu někdo ukradne a vydá se s ní na nákupy do obchodního centra?
Bezkontaktní platební karty. Jsou bezpečné?

Bezkontaktní platební karty se v českých peněženkách rychle zabydlily. První bezkontaktní karty začala v červnu roku 2011 nabízet Citibank. Od té doby bylo v Česku vydáno 2,5 milionu kreditních i debetních karet, se kterými můžete zaplatit pouhým přiložením k platebnímu terminálu. Při nákupu do 500 korun platba probíhá bez další autorizace, u vyšších částek musí majitel karty vyťukat čtyřmístný PIN kód. V provozu je teď v Česku zhruba 23 tisíc bezkontaktních terminálů, nejčastěji tam, kde rychlost platby představuje velkou výhodu. Bezkontaktně můžete platit například v obchodních řetězcích, drogeriích, kinech, knihkupectvích, v globálních fastfoodech a kavárnách. Obchodníci i zákazníci si pochvalují, že nakupování probíhá rychleji, banky jsou zase rády, že jejich klienti začínají častěji využívat platební karty. „Klienti přijali novou technologii velmi pozitivně. Je to vidět i na výrazném nárůstu žádostí, ve kterých klienti sami požadují ‚převydání‘ jejich současné kontaktní karty za bezkontaktní. Úspěch bezkontaktních karet dokazuje také transakční chování klientů – dnes kartou platí častěji i drobnější sumy, u kterých dřív dávali přednost hotovosti,“ říká tisková mluvčí ČSOB Pavla Hávová. Bankovní domy většinou motivují klienty k výměně karet nulovým poplatkem, některé banky si však za předčasnou výměnu účtují až 200 korun.

Bezkontaktní karty nabízejí:

U někoho jenom kreditky

První bankou, která začala na našem trhu nabízet bezkontaktní platební kartu, byla Citibank. Ta v červnu 2011 představila bezkontaktní kreditní kartu. Na podzim 2011 ji následovala Česká spořitelna, která naopak přišla s první debetní bezkontaktní kartou. V polovině roku 2012 se mezi banky, které mají v nabídce bezkontaktní kartu, zařadila také Fio banka. Od té doby se s bezkontaktními kartami roztrhl pytel a seznam bank, které využívají tuto technologii, se podstatně rozšířil. Některé z nich ale stále nabízejí pouze bezkontaktní kreditní karty, takže si jejich klienti stále ještě nemůžou sjednat bezkontaktní debetní kartu, která by čerpala přímo z jejich běžného účtu.

Jinak konzervativní Češi se novému trendu nebrání

Češi jsou sice jako bankovní klienti tradičně spíš konzervativní, bezkontaktní platební karty ale přijali až s překvapivou samozřejmostí. „Minulý měsíc oslavila Visa Europe již miliontou bezkontaktní kartu vydanou Českou spořitelnou. Od okamžiku, kdy Česká spořitelna tento typ karty představila svým klientům, bylo provedeno už víc než sedm milionů bezkontaktních plateb v celkové výši přibližně 2,9 miliardy korun,“ říká spokojeně Marcel Gajdoš, regionální manažer Visa Europe pro Českou republiku a Slovensko. Pokud tedy někdo očekával, že klienti kartám nebudou důvěřovat například z bezpečnostních důvodů, byl na omylu. I když má člověk možnost při vystavení nové karty bezkontaktní technologii odmítnout a zažádat o klasickou čipovou platební kartu, tuto možnost podle informací od bank využívají pouze nízká procenta všech klientů, kteří dostávají novou kartu. „V případě České spořitelny se jedná řádově o několik tisíc klientů. V porovnání s více než 1,2 milionu vydaných bezkontaktních karet tak jde opravdu o zanedbatelné číslo,“ vysvětluje Jan Holinka z tiskového centra České spořitelny.

O tom, že jednoduchost a rychlost při placení u kasy nakonec zvítězí nad nedůvěrou, kterou někteří spotřebitelé cítí při zavádění nových platebních metod, nepochybují ani odborníci. „Zatímco dva tři roky zpět zvláště starší lidé zápasili se zadáváním PIN při platbě kartou, poté, co většina vydavatelů karet přešla na bezkontaktní karty, běžně kartu jen přikládají ke snímači a je na nich vidět, že jsou spokojení. Paradoxně je bezkontaktní platba i bezpečnější, protože kartu – či jiné bezkontaktní zařízení – nemusím dávat z ruky. Nevnímám to jako nebezpečné při rozumné míře akceptovatelného rizika. Riziko máte přece i při používání hotovosti,“ myslí si šéfredaktor finančního serveru Měšec.cz Dalibor Chvátal.

Bezpečnostní obal na „bezkontaktku“

Na internetu můžeme najít řadu článků, které varují před nedostatečnou bezpečností bezkontaktních platebních karet. Upozorňují především na to, že pokud by se do bezprostřední blízkosti vaší karty dostal někdo se speciálním čtecím zařízením se silnou anténou, mohl by načíst údaje vaší karty, nebo přímo uskutečnit transakci. Informace o hrozbě takovéhoto zneužití ovšem často pocházejí od zástupců společností, které vyrábějí speciální ochranné obaly na bezkontaktní karty. Zástupci bank a vydavatelů karet odmítají, že by hrozilo reálné riziko, a obaly považují za zbytečné. Ekonomický novinář Dalibor Chvátal nabízí ještě trochu jiný náhled na tento problém: „Já sám je nepoužívám, ale pro klid duše držitele karty je lze doporučit. Když už si ale o nich povídáme, máte nový pas? A víte, že obsahuje vaše biometrické údaje a že je ‚bezkontaktní‘? A chráníte si svá data v pasu také ochranným pouzdrem tohoto typu?“

„Švýcarská armáda“ proti krádežím dat

K výrobcům obalů, které mají zabránit krádežím dat z bezkontaktních karet (ale i biometrických pasů) nabízí i značka Victorinox, výrobce světoznámých „švýcarských armádních nožů“.

Vlevo v kabele čtečka, vpravo nechráněné nosiče informací... 

Vlevo v kabele čtečka, vpravo speciální ochrana „od švýcarské armády“, mobilní čtečka je bezmocná.

Obrázky zvětšíte klikem, zdroj obrázků: http://victorinox.com

Bezkontaktní karty jsou bezpečné, ale…

Lidé, kteří bezkontaktní platební kartu odmítají z důvodu možného zneužití, se obávají především toho, že by jim někdo mohl z karty „vysát“ peníze speciálně upravenou čtečkou například v tlačenici v městské hromadné dopravě. Něco takového však naprosto odmítá Miroslav Lukeš, generální ředitel MasterCard Europe pro Českou republiku a Slovensko: „Pro realizaci bezkontaktní transakce je potřeba ve stejný okamžik aktivovat čtečku na platebním terminálu a přiložit přesně na správné místo a chvíli na něm podržet bezkontaktní platební kartu. Prakticky není možné, aby se takováto transakce stala náhodně tím, že máte kartu v peněžence a někdo kolem vás projde se čtecím zařízením. Aby takováto náhodná transakce proběhla, muselo by jít o čtečku velikosti slona. A i potom by byla tato transakce dohledatelná.“

Někteří bankovní klienti mají strach také z toho, že jim z karty někdo nenačetl údaje, které později využije k platbě na internetu. Ta by přitom mohla být už mnohem vyšší než jen 500 korun. „Toto není reálně možné. Pro platbu na internetu je navíc nutné znát detaily karty včetně například CVC kódu,“ uklidňuje klienty tiskový mluvčí GE Money Bank Pavel Zúbek. Reportáž britské televizní stanice Channel 4 však ukazuje, že k načtení údajů stačí, když k peněžence, ve které je karta uschována, přiložíte na pár vteřin smartphone se speciální aplikací. CVC kód tímto způsobem sice nezjistíte, na internetu se ale najde řada e-shopů, kde můžete nakupovat i bez tohoto kódu. „Nedělám si o bezpečnosti karet iluze a už vůbec ne o bezpečnosti bezkontaktního placení. Ale říkám a píšu to stále dokola: není problém vymyslet velmi bezpečný a sofistikovaný systém placení, otázkou však je: Bude jej někdo používat? Každé zabezpečení s sebou přináší náklady a ty nejsou zanedbatelné. Platební karty jsou také byznys, proto ve výsledku může být levnější zaplatit případnou škodu při případném zneužití karty než investovat nevratné miliony dolarů do zabezpečení. I to je jeden z důvodů, proč vydavatelé motivují k používání bezkontaktních plateb výměnou za stoprocentní ručení při případném zneužití karty,“ zamýšlí se nad otázkou bezpečnosti bezkontaktních plateb Dalibor Chvátal.

Situace, že vám někdo kartu odcizí a vydá se s ní do supermarketu, kde si několikrát za sebou koupí zboží do 500 Kč, se tak nemusíte bát. „V případě odcizení a prokazatelného zneužití karty, dojde-li k němu při bezkontaktní platbě bez zadání PIN, získá klient své peníze zpět,“ říká Jan Holinka z České spořitelny. Banky mají navíc nastavené systémy tak, aby byly podezřelé transakce hlášeny. Může se vám navíc stát, že po vás v obchodě budou chtít vyťukání PINu i při nákupu, který je nižší než pět stovek. „Pokud karta zaznamená několik po sobě následujících bezkontaktních transakcí, je držitel karty požádán o vložení karty a zadání PINu, a to bez ohledu na výši nákupu. Tento limit stanovuje vydávající banka podle míry využití konkrétním majitelem karty a může zohledňovat množství, hodnotu nebo náhodný prvek. Toto opatření slouží k potvrzení skutečnosti, že uživatel karty je jejím právoplatným držitelem,“ dodává Miroslav Lukeš. Když jsme se však v bankách snažili dopátrat toho, kolik rychle po sobě jdoucích bezkontaktních plateb terminál ještě přijme a kdy už bude naopak platba zamítnuta, nepochodili jsme. „Přesné informace vám bohužel nemůžeme sdělit, právě kvůli samotné bezpečnosti,“ vysvětluje Pavla Hávová z ČSOB. Podobnou odpověď jsme dostali i z tiskových oddělení ostatních bank.

Anketa

Používáte bezkontaktní kartu?

Patří budoucnost telefonům?

Velké banky hlásí, že už dnes je mezi jejich platebními kartami víc než jedna čtvrtina bezkontaktních. Analytici přitom odhadují, že do tří let bude mít bezkontaktní kartu drtivá většina bankovních klientů. Stále víc bank navíc začíná zavádět bezkontaktní platební nálepky, které je v podstatě možné nalepit na cokoliv. A oblibu si získávají i bezkontaktní platby prostřednictvím mobilních telefonů. Můžeme se tak často setkávat s názory, že mince a bankovky by se postupem času mohly stát „ohroženým druhem“. Dalibor Chvátal má ale zatím jiný názor: „To se jen tak nestane, spíše se zjednoduší a zrychlí platby. Nahrazovat hotovost můžete v situaci, kdy máte rozsáhlou akceptační síť. A takovou v Česku stále nemáme, na většině míst stále kartou nezaplatíte ať pro všeobecný odpor obchodníků k bankám, nebo pro samotné obstrukce akceptantů karet, kteří se brání nízkým transakcím. Bezkontaktní karty však mohou zpříjemnit i výběr hotovosti. Místo klasické štěrbiny může být snímač v bankomatu bezkontaktní. Proces autorizace se přitom nemění, zadáte PIN. Rozdíl je v tom, že hotovost pak vybere i pomocí nálepky, přívěsku či mobilu.“

Zástupci společností MasterCard a Visa vidí budoucnost především v mobilních bezkontaktních platbách. „V mobilních bezkontaktních platbách spatřujeme velký potenciál. Jsme přesvědčeni, že k této technologii se bude přiklánět stále více obchodníků, a to díky jejímu snadnému, pohodlnému a rychlému používání. Do roku 2020 bude podle nás víc než polovina všech transakcí provedena prostřednictvím mobilních zařízení,“ uzavírá Marcel Gajdoš z Visa Europe. Můžeme tak očekávat, že naše telefony budou postupem času ještě chytřejší a univerzálnější. Pokud ovšem patříte mezi ty, kteří svůj telefon neustále ztrácejí, můžou vás v budoucnu čekat nepříjemné starosti…

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+160
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 46 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 2. 2016 20:59, Vaclav

Nikdo si tu neuvedomuje skutečnost,ze se s tim da platit na všech ofline terminálech a je uplne jedno jaky mate nastaveny limit . Obejdete si ofline terminaly a uvidíte sami . A verte , ze ti co karty kradou to moc dobře vedi . Co vam je pak platne , ze vam v bance reknou , ze vam tyto platby vrati. Je jen otázkou casu kdy daji banky od vas ruce pryc a reknou vam , ze jste ji mel mit pojistenou . Obejdu vam dvacet terminalu a na kazdem zaplatim třikráte po 500 a pak se budete divit . Na zablokovani vas bou honit,ale ofline terminal se aktualizuje az si sam obchodnik terminal pripoji na online . Takze klidne az za tyden . Ubezpecuji vas , ze i toto mi potvrdila Airbanka a se slovy mi povazujeme tyto karty za bezpecne mi doporučila jinou banku když s tim mam problém . Takze tot vse a uzijte si bezkontaktni platby v blahovem opojeni jak jsou karty bezpecne .

Zobrazit celé vlákno

+19
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 8. 2013 9:28, Broucajz

Pokrok nezastavíš. Během několika let budou JEN bezkontaktní karty a lidi se budou muset přizpůsobit.

-81
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (46 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dostihy nových bank: Zuno, Equa a Air bank. Jaké jsou průběžné výsledky?

13. 8. 2013 | Ondřej Tůma | 12 komentářů

Dostihy nových bank: Zuno, Equa a Air bank. Jaké jsou průběžné výsledky?

Nové banky před dvěma lety slibovaly, že pořádně provětrají faldy zlenivělým bankovním tlouštíkům. Nasadily ostré tempo, ovšem zatím jsou všechny v červených číslech. Neznamená to ale... celý článek

Akční nabídky finančních produktů, srovnání investičních poplatků a další novinky na Peníze.cz

14. 6. 2013 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Akční nabídky finančních produktů, srovnání investičních poplatků a další novinky na Peníze.cz

Přinášíme vám stručné představení klíčových novinek na našem webu za poslední tři měsíce.

Air Bank opět útočí. Kolik klientů přivábí jediný opravdu úročený běžný účet?

10. 4. 2013 | Ondřej Tůma | 11 komentářů

Air Bank opět útočí. Kolik klientů přivábí jediný opravdu úročený běžný účet?

Zástupci Air Bank slibují velkým bankám další úder. Nové produkty sice mají parametry, které pro leckoho budou atraktivní, někam se ale začíná ztrácet přehlednost a jednoduchost, na... celý článek

Malá a velká banka: moderní a zatuchlé

30. 1. 2013 | Michal Chleboun | 33 komentářů

Malá a velká banka: moderní a zatuchlé

Taky se při televizních spotech propagujících jednu z nových bank culíte při pohledu na otylého bankovního úředníka, ze kterého čiší jeho vlastní nenažranost, zatímco mu mladý, dynamický... celý článek

Dávejte si pozor na platební kartu! Podvodníci jsou stále vynalézavější

17. 1. 2013 | Ondřej Tůma | 13 komentářů

Dávejte si pozor na platební kartu! Podvodníci jsou stále vynalézavější

Stačí jeden výběr z bankomatu a zločinci mají dost informací k výrobě duplikátu vaší karty, a znají dokonce i PIN. Přesto ale za největším počtem zneužití platební karty nestojí skvělé... celý článek

Partners Financial Services