Bezkontaktní platby: zaplatíte mávnutím proutku, mobilu, ruky. Co si o tom myslíte?

Bezkontaktní platby: zaplatíte mávnutím proutku, mobilu, ruky. Co si o tom myslíte?
Někomu technologie čím dál víc zjedndodušují život. S bezkontaktními platbami je utrácení peněz ještě bezbolestnější než dřív. Na druhé straně máme lidi ze starého světa, kteří pořád ještě každou korunu několikrát otočí, než ji dají z ruky. Na první pohled je zřejmé, komu patří budoucnost. Nebo není?

Jaromír Drábek je ministr, který aktivně hledá cesty, jak by stát využitím moderních technologií mohl elegantně šetřit. Jedním z plodů tohoto hledačství byl nápad vyplácet penzistům důchody výhradně na účet, že si ho pak můžou vytahat z bankomatu a rozdělit do hrníčků, jak jsou zvyklí.

Běžte s tím plastem, dejte důchodcům peníze

Návrh nakonec skončil u ledu, a jestli tam chytí rýmičku, žádná škoda. Příznačné ovšem je, že když ho Drábkovi kolegové k ledu posílali, nejsilnějším argumentem pro ně bylo, že na projektu by nemístně vydělala jediná banka. Pitomost návrhu ale spočívala především v něčem jiném. Jednak v tom, že v Česku nemáme takovou síť bankomatů, a dokonce ani pošt (už tušíte, která banka by vyhrála tendr, jakožto zdaleka nejdostupnější podnik?), aby se z vybírání důchodu nestala pro leckterého důchodce komplikovaná celodenní výprava. Z Prahy to možná není tak vidět, ale mnoho starých lidí bydlí na venkově. A mnoho jich nemá auto. A do mnoha vsí zajíždí veřejná doprava dvakrát denně, pokud vůbec... Takže díky za moderní technologie, ale zaplaťpámbu za poštovského panáčka, který za vámi dojede i do nejzapadlejší vísky, vpředu má trubičku, vzadu truhličku a z té truhličky vytáhne jednou za měsíc vaši penzi.

Jablotron maximobil

„Stolní mobil“ firmy Jablotron. Velká tlačítka, velký displej. A zavolat z něj vnoučatům – která samozřejmě lítají po světě s mobilem – je levnější než z pevné linky.
Zdroj: maximobil.cz

A pak je tu ještě jeden důvod. I kdyby banky nainstalovaly své bankomaty i do nejzapadlejších vísek, kdekterý senior by s  výše řečeným díky za moderní technologie prostě nesouhlasil. Starého psa novým kouskům nenaučíš. Jsou jistě babičky surfující po internetu stylem, který by mohla na údajně chystaném novém albu oslavit legenda surf rocku Beach Boys. Ale jsou také babičky, které stály za úspěchem nemobilního mobilu firmy Jablotron: kdepak pro nás nějaké nové vynálezy, je to telefon, ať to prosimvás vypadá jako telefon!

Ještě pohodlnější utrácení

Jakoby na druhém konci světa, ve skutečnosti ale ve stejné republice, najdeme lidi, kterým jsou i klasické bankovní karty málo: jsou nemoderní a placení s nimi je zoufale nepohodlné a pomalé. „Spotřebitelé již dlouho volají po snazším způsobu úhrady malých částek, aby nemuseli při sobě neustále nosit kilogramy drobných mincí. Zároveň žádají rychlejší řešení, než je vložení plastové karty do terminálu, zadáni PIN kódu a čekání na dokončení transakce. To vedlo banky k rozvoji bezkontaktních plateb,“ tvrdil letos v příloze Hospodářských novin Bhaskar Katta, šéf sekce zaměřené na drobné klientstvo u Citibank.

Minulý týden jsme se ptali, co si myslíte o evropskounijním předpisu, podle kterého musí být právě za rok nastolena úplná rovnost pohlaví před pojišťovnami. Jsou ženy zdravější? Žijí déle? Řídí opatrněji? Napříště na to pojišťovny nebudou smět brát zřetel. Je to sice útok na samotný základ pojišťovnictví, ale prý to tak musí být, aby byla na světě spravedlnost. Ptali jsme se vás, co si o tom myslíte.

Co Unie činí, dobře činí

-6
+
-

Vedlejším produktem tohoto cvičení je potěšující zpráva, že pojištění bude dražší spravedlivě pro všecky.

Jako každý týden jsme nabízeli knížku za výjimečný komentář, výjimečně vtipný, výjimečně výstižný, výjimečně informovaný..., ale žádný nám tentokrát zvlášť speciální nepřišel.

A tak se pro tyto spotřebitele s igelitkami drobných vymýšlejí bezkontaktní platby. Tedy – vymyšlené už dávno jsou, leckde už jsou prý i docela časté, u nás však jde o novinku. Ovšem o novinku, která se zřejmě brzy prosadí.

Průkopnice Citibank vydávala v Česku bezkontaktní karty dokonce ještě dřív, než tu byl jediný terminál, který by s nimi byl s to komunikovat. Takže prvně s nimi Češi platili v rozvinutějších zemích, tedy na Slovensku a v Polsku. To si ještě asi dokáže představit i poučenější babička: kartu prostě přiblížíte k platebnímu terminálu, pokud je nákup do pěti stovek, obchod si strhává peníze, vy odcházíte od kasy, v jedné tašce nákup, v druhé mince, kterých se vám nepodařilo zbavit. Když je nákup nad pětistovku, přichází ke slovu stará známá číselná klávesnice a PIN.

Bezkontaktní platby ale mohou být i bezkaretní. S vaším účtem lze prý nějak tajemně propojit hodinky, přívěšek na klíče nebo mobilní telefon. Ba dokonce místo karty můžete prý dostat i jen jakousi nálepku, kterou si můžete nalepit zřejmě, kam chcete. Ovšem nečekejte, že vás ochranka nevyvede z obchoďáku, když budete na nebohou pokladní vystrkovat zadní část těla, tvrdíce, že tam přece máte veškeré úspory.

Pomazlete se občas se svými penězi

Bankovní karty nám daly mnoho dobrého, je to věc pohodlná, je to věc relativně bezpečná, zbavila nás nutnosti nosit s sebou kilogramy bankovek – a ty platby za nákupy na internetu. Když to někdo umí s kreditkou, může si s ní vylepšovat cashflow. A tak dál, jistě vás ještě něco napadne. Zároveň nás ale o něco taky připravily: o osobní vztah s penězi. Když se člověk loučí s Boženou Němcovou, s níž měl osobní čest, srdce má těžké. PIN vyťukáváme se srdcem mnohem lehčím. I když se jeho zadáním fakticky loučíme třeba i s božskou Emou. Bezkontaktní placení nás zase trochu víc od našich peněz vzdálí. Utrácení bude zas o něco lehčí.

Jenže ono prý v příštím roce a pak dál bude prý potřeba spíš umět šetřit.

Technologické nůžky se rozevírají. Koho budou střihat? Vítáte nové, pohodlnější možnosti placení? Nebo byste radši zpátky dobu, kdy všichni o výplatní den inkasovali pytlík s hotovostí?

Cash je král

+41
+
-

Chci utrácet pohodlně

+36
+
-

Napište nám, co si o tom myslíte, a přečtěte si názory ostatních. Autor nejzajímavějšího diskusního příspěvku zveřejněného do 15 hodin v úterý 27. prosince získá knihu Krotitelé dluhů, kterou připravil kolektiv autorů pod vedením Lenky Králové. Pokud chcete o svazek s podtitulem Průvodce vaším rodinným rozpočtem soutěžit, zanechte u příspěvku i kontakt, abychom měli šanci dozvědět se, kam výhru poslat.

Výsledky vyhlásíme za týden u dalšího článku z rubriky Co si o tom myslíte?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

20. 2. 2012 12:15 | kony

Je vidět, že nečteš-nevíš... Platbu můžeš udělat max 3x za den bezkontaktně bez pinu... Je to pohodlnější pro každeho. Jak pro mě tak i pro pokladní. Netvoři se jí takové fronty kdyby tak platil skoro každý. Navíc platba se autorizuje max do 5 sekund. stačí jen přiložit peněženku ani kartu nevytahuješ.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 12. 2011 13:15 | pavjan

Mám otázku: Co se stane, když Zemi zasáhne silná elektromagnetická bouře?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 12. 2011 9:24 | Aleš Müller

V současné době patří na svět oba konce technologie - jak šustící či kutálející se hotovost, tak bezkontaktní platby. Někdo preferuje to, někdo umí tamto a neumí ono. Miluji oboje, používám oboje. Díky hrníčkům či obálkám, které jsem se musel naučit používat v dobách nouze, jsem se naučil trochu hospodařit, takže své cash flow zatím držím v rukou i s několika kreditními kartami.
Za několik desítek let něco zmizne a něco nového se objeví, opět se bude řešit podobný problém, jen s jinými technologiemi. Toto dilema není nic nového pod sluncem.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 12. 2011 20:58 | Babca

Technologické nůžky se rozevírají. Koho budou střihat?
Nesnáším nesvobodu,nevidím důvod k tomu,aby veškeré mé peníze šly takzvaně okolo mě k někomu, kdo mi je bude potom vydávat za poplatek, a to přesto, že s mými penězi celý měsíc a s úsporou déle, pracuje a jemu přináší profit a mě ne - umím si to spočítat. Každý v tomto státě křičí po svobodě, ale mnoho mladých lidí se nechává dobrovolně bankovními instituty, ale i zaměstnavateli zotročovat. Já chci a pokud to jenom trochu půjde uhájit své svobodné rozhodování. Chci, aby mě byly výplaty dávány keš.Potom si rozdělit své hromádky na to a ono a když z toho ušetřím jít si uložit do banky, kde na mě někdo čeká, jedná se mnou slušně a je rád, že své úspory svěřím právě jeho bance. Nenávidím chvíle, kdy se mnou človíček ještě s mlékem na bradě diskutuje o tom jestli tento podpis je, nebo není můj, i když drží můj průkaz totožnosti v ruce a dívá se na mě. Toto mládě není schopné pochopit, že jemu se budou ruce třást po drogách, ale mě, protože jsem stará. Sice vím, kdo z nás na tom je lépe, ale nemá cenu mu nic vysvětlovat. Nikdy se dobrovolně otrokem žádné banky nestanu. Naopak požaduji od nich to, co je kdysi židovští majitelé, naučili, a to je seriózní jednání, dostatek poboček, protože za poplatek jim na jejich bankomaty kašlu, peníze nenacházím na chodníku a vážím si jich narozdíl od nich...................
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 12. 2011 16:29 | Martin

Takhle to nefunguje. Platba 500 Kc je kumulativni. Jakmile za den presahnete 500 Kc bude to vzdy s PINem. Bezkontaktni cip vyuzivam jiz druhy mesic v Intersparu a oproti placeni s kreditkou se jedna urcite o krok dopredu. I pokladni se tesi az budu platit cipem (mene prace pro ne).
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 12. 2011 11:41 | Eva

Pouze to zhorší krizi.Lidi se budou ještě víc zadlužovat.Je to manipulace lidí spotřebně poblázněných.
Eva
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 12. 2011 11:09

S terminály se počítá opravdu zatím asi jen v řetězcích. A pak prý na takových místech kde je hodně lidí a dělají se fronty. Typicky fotbalový stadion. Limity v zemích, kde se to používá, bývají nastavené na 20 či 25 ojro, u nás to bude asi pětikule. Ovšem – dneska najdete terminál na bezhotovostní platbu skoro všude, i tam, kde byste s tím před pár lety nepočítali. Dá se předpokládat, že tohle půjde podobným tempem a směrem
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 12. 2011 11:07

Víceméně vyřešeno. Pokud by mělo dojít k více platbám rychle za sebou, systém se blokne a bude chtít PIN.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 12. 2011 10:11 | Jirka

To bude paráda ty karty pro bezkontaktní placení! Hlavně když vám někdo tu kartu šlohne. Už vidím, jak nějaký kapsář se během chvilky 10x "protočí" kasou v Kauflandu s lahví chlastu za 499 Kč a skoro 5.000 je z karty v háji. A to nemluvím o tom, že někdo třeba zjistí, že mu zmizela karta, třeba až za půl dne.
Prostě šupa.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 12. 2011 9:38 | Nox

Jako vzdy - teoreticke je to hezke, bohuzel v praxi se setkame s nulovym zabezpecenim, limity, ktere smi urcovat jen buh, tedy banka a terminaly budou mit jenom velke retezce, takze do stanku se zmrzlinou stejne musim nosit hotovost. Ve vysledku jsou pak vyhody pro uzivatele minimalni.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazeno všech 10 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Česká spořitelna: Platit zahraniční kartou? Zakazuje se!

22. 6. 2011 | Petra Dlouhá | 40 komentářů

Česká spořitelna: Platit zahraniční kartou? Zakazuje se!

„Majitelům zahraničních platebních karet vstup zakázán.“ To by si měla na dveře vyvěsit řada českých e-shopů. „Vděčí“ za to podivnému bezpečnostnímu opatření České spořitelny. Ale pozor... celý článek

Do hospody klidně bez peněz. Zaplatíte mobilem

8. 4. 2011 | Michal Kašpárek | 5 komentářů

Do hospody klidně bez peněz. Zaplatíte mobilem

Telefony nám slouží jako přehrávače MP3, foťáky a navigace – zvládnou ale taky roli peněženek? Poslední novinky ukazují, že ano. Jen se neví, jestli budete mobilem u pokladny mávat,... celý článek

Platby kartami rostou, důkazem bylo i nákupní šílenství o Vánocích

28. 1. 2011 | Ondřej Tůma | 8 komentářů

Platby kartami rostou, důkazem bylo i nákupní šílenství o Vánocích

Od loňských parlamentních voleb vládnou v ČR politické strany, které zastávají filosofii rozpočtové zodpovědnosti. Domácnosti se však stále více zadlužují. Příkladem dalšího nákupního... celý článek

Co dělat, když máte podezření, že vám zneužili platební kartu

16. 8. 2010 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Co dělat, když máte podezření, že vám zneužili platební kartu

Zvláště po návratu z dovolené, kde jste platili kartou na neznámých místech, byste měli důsledně kontrolovat výpis z účtu ke kartě. Pokud se na něm objeví transakce, o kterých nevíte,... celý článek

Mobil jako peněženka? V Česku ještě pár let ne.

24. 4. 2008 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Mobil jako peněženka? V Česku ještě pár let ne.

Placení mobilem by usnadnilo život milionům lidí. Zatím ale neexistuje jednotný systém, který by podporovali mobilní operátoři i banky. Ti se zatím na spolupráci nejsou schopni dohodnout.... celý článek

Partners Financial Services