Nízkonákladových bank v Česku přibývá. Co od nich můžete čekat?

Věra Tůmová | rubrika: Co se děje | 20. 5. 2010 | 21 komentářů
Nízkonákladových bank v Česku přibývá. Co od nich můžete čekat?
Kdo chce maximálně ušetřit na bankovních poplatcích a nebojí se internetového bankovnictví, může být pro něj dobrou volbou přejít k nízkonákladové bance. Nemůže ale od ní očekávat, že mu banka poskytne stejnou šíři bankovních služeb a produktů, jako velké banky.

Patříte-li k těm, kterým se z duše protiví bankovní poplatky, určitě vás těší rozšiřující se možnosti využívání nízkonákladových bankv Česku. Jestliže vám stačí jen základní bankovní služby, vyhovuje vám internetové bankovnictví a nic dalšího od banky nepotřebujete, stojí za zvážení, zda k takové instituci nepřejít. Kdo potřebuje využívat naopak řadu produktů a služeb v rámci jedné banky, nízkonákladové bankovnictví jej asi nenadchne, protože u takovýchto bank zpravidla nenajde všechny produkty a služby, které vyžaduje. I když všechny dosavadní tuzemské nízkonákladové banky tvrdí, že postupně budou rozšiřovat nabídku produktů.

mBank přinesla běžný účet zdarma

Mezi typické tuzemské nízkonákladové banky patří polská mBank, která období nízkonákladových bank v Česku v závěru roku 2007 spustila. Jako první banka začala nabízet základní bankovní služby jako je běžný osobní účetbez poplatků. Bez poplatku je k tomuto účtu už od začátku nabízena také platební karta s třemi výběry z jakéhokoliv tuzemského bankomatu zdarma. Každý další výběr hotovosti z bankomatu ovšem od letošního března vyjde už na 35 korun (dříve si účtovali jen 19 korun).

Zřízení produktů mBank od začátku umožňuje přes internetové bankovnictví, mKiosky v obchodních centrech a doručování smluv k bankovním produktůmpřímo domů ke klientovi prostřednictvím kurýrní služby. S mKontem od mBank může klient provádět přes internetové bankovnictvíprakticky veškeré základní finanční operace. Zpoplatněné jsou u tohoto účtu pouze služby telefonického call centra, papírové výpisy zasílané na korespondenční adresu klienta, speciálně vydávaná papírová potvrzení z banky na žádost klienta a upomínky.

Fio, průkopník v internetovém bankovnictví

Další klasickou nízkonákladovou institucí, která v Česku už delší dobu nabízí základní finanční služby je družstevní záložna Fio, která se postupně mění na banku. Po několika letech totiž získala finanční skupina Fiobankovní licenci od České národní banky. Konečná integrace družstevní záložny na banku podle šéfa finanční skupiny Fio Jana Sochora bude dokončená nejspíš až letos v září. Do té doby bude skupina bankovní služby retailové klientele poskytovat stále pod hlavičkou družstevní záložny.

A právě Fio kdysi pro změnu zahájila nástup elektronického bankovnictví do tuzemského finančního světa, když v roce 1998 zřídila první internetbankingv Česku. Teprve za nějakou dobu po ní následovaly s tímto komunikačním kanálem přímého bankovnictví banky. (Podrobnosti o rozvoji internetového bankovnictví v Česku se dočtete v článku Odkud kam míří český internetbanking .)

Dnes Fio družstevní záložna umožňuje téměř stejné bankovní služby jako velké banky. V portfoliu služeb pro běžnou klientelu ji zatím ale chybí spotřebitelské úvěry a klasické hypotéky. Fio nicméně nabízí prostřednictvím dceřiné společnosti možnosti investování. Tím se liší od konkurenční mBank, která má produkt mFondy (Supermarket podílových fondů) již delší dobu pouze v přípravě. (Co dalšího je zatím u mBank v přípravě se dočtete v článku mBank se mění k horšímu.)

Axa Bank zatím nabízí jen spořící účet

Dalším horkým kandidátem na nízkonákladovou banku je tuzemský bankovní nováček Axa Bank. Ta prozatím poskytuje z bankovních služeb pouze spořicí účet s platební debetní kartou. Klient tuto kartu dostane na vyžádání k účtu při splnění podmínek banky, tedy od okamžiku, kdy minimální zůstatek na účtu přesáhne dva tisíce korun. Na další bankovní produkty od Axa Bank nejspíš podle mluvčího banky Marka Zemana dojde až v příštím roce. (Více se dočtete v článku AXA bank, nová internetová banka má jen spořící účet .)

Z ostatních bank v Česku, které mají v nabídce běžných osobních účtů také nějaký produkt bez dalších speciálních podmínek zdarma či s minimálními poplatky, je třeba zmínit LBBW Banks IQ Kontem zdarma. Tento účet také poskytuje s internetovým bankovnictvím platební kartu k účtu zdarma. Další transakce z účtu jsou však zpoplatněné dle sazebníku. Pokud si ovšem někdo vystačí pouze s internetovým bankovnictvím, zaplatí za každou odchozí transakci pětikorunu a za výběr z jakéhokoliv bankomatu v Česku 6,50 korun.

Do budoucna je v Česku pro nízkonákladové bankovnictví prostoru dost. Část českých bankovních klientů totiž dokáže důkladně porovnávat výhodnost a nízkonákladovost finančních produktů a nedělá jim problém rychle a snadno změnit svou hlavní banku. A jak se zvyšuje finanční gramotnost mezi mladými lidmi, je pravděpodobné, že i tito budoucí klienti bank budou více zvažovat, kde je pro ně nejlepší využívat bankovní produkty. To je šance pro banky, které základní služby budou nabízet bez poplatků.

Jaké zkušenosti s nízkonákladovými bankami máte vy? Podělte se o názor.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 5. 2010 17:17, doktor

Dámy a pánové, autor na Poštovní spořitelnu jistě nezapoměl, ale zde se mluví o nízkonákladových bankách... A to Poštovní spořitelna coby sestra ČSOB, byť má účet zadarmo, nesplňuje

+4
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 2. 2011 9:51, Šach

FÍÍÍ . . . a peníze jsou fuč!
JOO banka.

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Čipové karty nejsou tak bezpečné, jak se předpokládalo

30. 4. 2010 | Věra Tůmová | 7 komentářů

Čipové karty nejsou tak bezpečné, jak se předpokládalo

Držitelé čipových karet očekávají, že jejich platební karta je zabezpečena tak, že téměř znemožňuje zneužití při ztrátě. I u tohoto typu karet ovšem existuje bezpečnostní chyba. Tuzemské... celý článek

Nejlepší jarní spořicí účty pro vašich 50 tisíc korun

31. 3. 2010 | Věra Tůmová | 8 komentářů

Nejlepší jarní spořicí účty pro vašich 50 tisíc korun

Češi mají nejčastěji úspory do 50 tisíc korun, které slouží jako finanční rezerva. Měli by je však mít uložené tak, aby je šlo kdykoliv vybrat. Nejlépe se k tomu hodí spořicí účty.... celý článek

Boj s bankovními poplatky není marný. Část jich už zmizela.

25. 3. 2010 | Petr Kolář | 2 komentáře

Boj s bankovními poplatky není marný. Část jich už zmizela.

České banky sice každý rok vyberou na bankovních poplatcích desítky miliard korun. Pomalu ovšem pod tlakem veřejnosti od některých poplatků upouštějí, nebo nabízejí balíčky služeb,... celý článek

Proč se útrata kartou odepíše z účtu až za několik dnů

27. 5. 2009 | Věra Tůmová | 11 komentářů

Proč se útrata kartou odepíše z účtu až za několik dnů

Útrata placená kartou se jednou strhne z účtu držitele karty ve stejný den, jindy až za řadu dní. Každý, kdo si nastavuje příjmy i výdaje tak, aby se nedostal do mínusu na účtu, z toho... celý článek

Partners Financial Services