Víc než 145 tisíc lidí hledá práci marně víc než rok

Petr Kučera | rubrika: Aktuálně.cz | 10. 5. 2015 | 2 komentáře
V delším časovém období se v Česku významněji snižuje počet nezaměstnaných žen než mužů. Přesto je i nadále míra nezaměstnanosti žen výrazně vyšší.
Víc než 145 tisíc lidí hledá práci marně víc než rok

Déle než jeden rok bez práce je 144,9 tisíce obyvatel České republiky. Na celkovém počtu osob aktivně hledajících práci se dlouhodobě nezaměstnaní lidé podílejí téměř polovinou (45,7 procenta). Oproti stejnému období loňského roku klesl počet dlouhodobě nezaměstnaných o 2,2 tisíce osob.

Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu za letošní první čtvrtletí.

Celkový počet nezaměstnaných osob v Česku podle statistiků dosáhl 317,1 tisíce, z toho 161,9 tisíce jsou ženy. Meziročně se počet nezaměstnaných snížil o 40,7 tisíce lidí.

Již v delším časovém období se významněji snižuje počet nezaměstnaných žen než mužů, upozorňují statistici. Přesto je i nadále míra nezaměstnanosti žen ve věku 15 až 64 let výrazně vyšší než u mužů (sedm procent proti 5,3 procenta). V součtu všech zemí Evropské unie je přitom míra nezaměstnanosti žen a mužů vyrovnaná.

Propojeno

Kreativní statistika

Má váš stát problém s nezaměstnaností? Nevíte jak z toho ven? Jak přilákat investory? Jak zlepšit náladu občanů? Recept je jednoduchý. Stačí si pohrát s metodikou výpočtu, dát tomu lákavější název – a fronta na úřadech práce je hned poloviční. Nebo ne?

Čísla od statistiků uvádějí nižší nezaměstnanost než měsíční údaje od úřadů práce, protože pracují s jinou definicí. Český statistický úřad vychází z metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO), která je jednotná pro celou Evropskou unii a pracuje s ní i unijní úřad Eurostat. Za nezaměstnané považuje jen osoby, které v daném období neměly žádné zaměstnání, neodpracovaly ani jednu hodinu za mzdu nebo odměnu a aktivně hledaly práci, do které by byly schopny nastoupit nejpozději do dvou týdnů. 

Obecná míra nezaměstnanosti podle definice ILO ve věkové skupině od 15 do 64 let dosáhla v prvním čtvrtletí 6,1 procenta. Nízkou míru nezaměstnanosti si drží vysokoškoláci (2,7 %) a osoby s úplným středním vzděláním s maturitou (4,4 %). Naopak vysoká míra nezaměstnanosti přetrvává ve skupině osob se základním vzděláním (24,3 %), nadprůměrná je i ve skupině osob se středním vzděláním bez maturity včetně vyučených (7,2 %).

Celý text si přečtete na Aktuálně.cz

Máte padáka! Jak vás podpoří?

Výpočet podpory v nezaměstnanosti 2015

výdělků
let

Další kalkulačky

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Co chybí absolventům našich škol?

7. 5. 2015 | Ondřej Tůma | 15 komentářů

Očima expertů: Co chybí absolventům našich škol?

V některých jižních zemích Evropské unie je nezaměstnanost mladých lidí až padesátiprocentní. U nás čísla zdaleka tak strašidelná nejsou. Přesto se často žehrá na to, že absolventi... celý článek

Pět dobrých rad: Chcete si přivydělat?

21. 4. 2015 | Petra Dlouhá | 6 komentářů

Pět dobrých rad: Chcete si přivydělat?

Chcete si přivydělat, čas i příležitost by byly… Jenže nevíte, nakolik vás sváže řemen byrokratických brzd a omezení? Přinášíme pět tipů. Do začátku se můžou hodit.

Dohoda o provedení práce a dohoda o pracovní činnosti: Jak se daní v roce 2015

19. 2. 2015 | Petra Dlouhá | 37 komentářů

Dohoda o provedení práce a dohoda o pracovní činnosti: Jak se daní v roce 2015

Většina brigád a přivýdělků probíhá na bázi dohody o provedení práce. Případně dohody o pracovní činnosti. Přečtěte si, jaká pravidla platí v roce 2015 pro jejich danění. Nejdůležitější... celý článek

Podpora v nezaměstnanosti 2015. Kolik vám dají. A lze si přilepšit?

29. 1. 2015 | Petra Dlouhá | 54 komentářů

Podpora v nezaměstnanosti 2015. Kolik vám dají. A lze si přilepšit?

Přišli jste o práci? Stát vás na holičkách nenechá. Alespoň ne všechny, ne zcela. Přečtěte si, za jakých podmínek v roce 2015 dostanete podporu v nezaměstnanosti a v jaké výši. Dozvíte... celý článek

Partners Financial Services