dTest radí: Jak ušetřit na pravidelných výdajích hned teď

Lukáš Zelený | rubrika: Jak na to | 26. 1. 2016 | 3 komentáře
Možná také občas přemýšlíte nad tím, kde byste mohli ušetřit nějakou tu korunu. Můžete si říct, že tenhle měsíc ušetříte o měsíc víc, že nebudete tolik chodit po kávičkách, že si tu nekoupíte tamto, tu ono. Když se podaří, gratulujeme. Lepší než ušetřit jednou deset tisíc je ušetřit pár stovek – ale každý měsíc na pravidelných platbách.
dTest radí: Jak ušetřit na pravidelných výdajích hned teď

To rčení, že halíře dělají talíře, je otřepané a protivné. Jenže nic naplat – je to pravda. Ušetřete hloupou stovku měsíčně, ani si toho nevšimnete. Ukládejte si ji stranou a podívejte se za pár let… A nejspíš už dávno víte, kde by se ta stokoruna dala vzít. Jen pořád odkládáte ten okamžik, kdy pro ni sáhnete. Ano, příští měsíc tam bude zase. Tak se rozhoupejte.

Změňte dodavatele elektřiny a plynu

Náklady na energie tvoří podstatnou část rodinného rozpočtu. Jestli jste o tom ještě nepřemýšleli, zkuste prozkoumat, jestli úspora není ve změně dodavatele. Pokud porovnáme třeba rok 2016 s předchozím, některé nabídky zlevnily o stovky až tisíce korun. Srovnání dTestu ukazuje, že nejlepší a nejhorší nabídky dodavatelů se u domácnosti s relativně malou spotřebou 2,5 MWh ročně v posledních měsících lišily až o 1300 korun. V případě vyšších tarifů, respektive spotřeby, jsou úspory násobné.

Řežeme náklady!

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Pokud se skutečně rozhodnete dodavatele elektřiny nebo dodavatele plynu změnit, dejte si pozor na to, abyste se společnosti smluvně nezavazovali na delší dobu. Vzhledem k tomu, že ceny můžou dál klesat, nedoporučujeme uzavírat smlouvu na dobu určitou delší než jeden rok. Aktuálně můžete dodavatele elektřiny a plynu změnit i hromadně. Ve čtvrtek 11. února pořádá dTest aukci dodavatelů energií. Hromadná změna dodavatele je založená na jednoduchém principu: čím více lidí se zapojí, tím silnější vyjednávací pozici mají a tím lepší podmínky dodávek elektřiny a plynu mohou získat. Nezávaznou přihlášku můžete podávat do 10. února 2016, zatím je zaregistrováno přes 41 000 zájemců.

Existují i bankovní účty bez poplatků

Ušetřit můžete také tím, že přejdete k bance, která za vedení účtu neúčtuje zbytečné poplatky. Bezplatný účet má v nabídce několik bank. Často ale musíte splnit nějakou podmínku, aby byl účet opravdu zadarmo. Takovou podmínkou může například být minimální příjem nebo aktivita na účtu či na kartě. Existují ale i bezplatné běžné účty zcela bez podmínek. „Podle studie společnosti Scott & Rose činily průměrné roční náklady spojené s vedením bankovního účtu ke konci 3. čtvrtletí minulého roku 967 korun. Pokud takovouto částku platíte několik let, dostanete se na tisíce korun. Klientovi se určitě vyplatí investovat pár minut svého času, aby si našel banku, která poskytuje neomezený běžný účet zdarma zcela bez podmínek," uvádí Jakub Pavel, ředitel retailového bankovnictví Equa bank.

Lukáš Zelený

Autor je vedoucí právního oddělení časopisu dTest.

Přejděte na neomezený mobilní tarif

Dalším způsobem, jak snížit výdaje, je změna telefonního tarifu. Doby, kdy byl tarif s neomezeným voláním pouze výsadou podnikatelů, jsou dávno pryč. Neomezený tarif s voláním a neomezeným počtem SMS a 1,5 GB dat u operátorů získáte zhruba za 750 korun. Existuje ale způsob, jak ty samé služby získat až o 300 korun levněji. Mobilní operátoři ve snaze získat co nejvíce zákazníků oslovují velké firmy a nabízejí jejich zaměstnancům tarify za znatelně nižší ceny. Takových nabídek v poslední době začali využívat i lidé, kteří s danými firmami nemají nic společného. Aktuálním trendem v debatách o tarifech je proto otázka: „Za kolik a přes jakou firmu?“. Za zmínku stojí i to, že výhodné tarify nabízejí jako benefit svým zákazníkům i některé banky.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Na shledanou! Jak a kdy můžete odejít od operátora

8. 9. 2015 | Petra Dlouhá | 8 komentářů

Na shledanou! Jak a kdy můžete odejít od operátora

S mobilním operátorem na věčné časy? Kdepak, klidně můžete zvednout kotvy a jít hledat štěstí jinam. Přečtěte si, jak a kdy je možné operátorovi vypovědět smlouvu.

Hledání ideální nuly. Přehled běžných účtů zdarma

9. 2. 2015 | Ondřej Tůma | 19 komentářů

Hledání ideální nuly. Přehled běžných účtů zdarma

Každé zadarmo něco stojí. Aspoň u většiny „bezplatných“ běžných účtů to tak funguje. Abyste nemuseli solit, musíte splnit nějaké podmínky. A samozřejmě: co je pro někoho brnkačka, může... celý článek

Nezaplatíš za telefon – nedostaneš úvěr? Čím hrozí registry dlužníků

4. 9. 2014 | Ondřej Tůma

Nezaplatíš za telefon – nedostaneš úvěr? Čím hrozí registry dlužníků

Černý puntík v rejstříku dlužníků! V úvěrových registrech se ukládají informace o tom, jak vzorně či naopak nepříkladně splácejí své závazky klienti bank, nebankovních finančních společností,... celý článek

Aukce energií: Aby vydražit nebylo prodražit

25. 2. 2014 | Michaela Divišová | 2 komentáře

Aukce energií: Aby vydražit nebylo prodražit

Zanedlouho to bude rok, co první obec uspořádala elektronickou aukci elektřiny a plynu pro své občany. Od té doby se do takzvaných e-aukcí energií zapojila řada domácností. Dražba energií... celý článek

Šetříme na elektrice a plynu: Vyplatí se jít do aukce energií?

22. 7. 2013 | Michaela Divišová | 19 komentářů

Šetříme na elektrice a plynu: Vyplatí se jít do aukce energií?

Poslední dobou přibývá domácností, které pro výběr svého nového dodavatele elektřiny či plynu využívají elektronické aukce. Jak aukce energií fungují? Kolik se dá touto cestou ušetřit... celý článek

Partners Financial Services