LED žárovka ušetří jen někde

Klasické žárovky můžete koupit i dnes. Pravděpodobně jste ale už po jejich „zákazu“ uvažovali, jestli a čím je postupně nebo naráz nahradit. LED žárovky už dnes představují uspokojivou variantu. V místnostech, kde se svítí hodně, jejich instalací ušetříte.
LED žárovka ušetří jen někde

Klasické žárovky „edisonky“ kdysi vnesly do osvětlení domácností opravdovou revoluci. Interiéry osvětlovaly víc než 130 let. Před pár lety ale byly oficiálně prohlášené za nežádoucí – protože neefektivní. Větší část energie totiž přeměňují na teplo a jen její zlomek (zhruba osm procent) využijou na svícení. A tak klasické žárovky z moci úřední postupně mizely z pultů – nejprve sto- a vícewattové, později i žárovky s nižším výkonem a v roce 2012 definitivně odzvonilo všem.

Nebyl to ale konec definitivní, ve skutečnosti v leckterém menším krámku se dají žárovky koupit. Třeba jako „tepelná koule“ (ostatně i slovo žárovka má v základu žár, nikoli svit). Ostatně není přesné mluvit o zákazu prodeje, žárovky se v Evropské unii nesmějí vyrábět či dovážet a nově „umisťovat na trh“ – pokud už na trhu byly, prodat se smějí. Každopádně už jste za ty roky asi uvažovali, čím nahradit prasklou žárovku a jestli by se vůbec nevyplatilo vyměnit všechny zdroje světla. Ostatně náklady na osvětlení, jak upozorňuje Lukáš Rymer z e-shopu Led Solution, můžou v domácnosti představovat až 15 procent nákladů na elektřinu vůbec.

Účinnost LED osvětlení se zvyšuje

Když omezování žárovek začalo, alternativami, o kterých se dalo uvažovat, byly halogenové žárovky nebo zářivky. O pár let později se začaly prosazovat „žárovky“ z LED – light emitting diodes, diod produkujících světlo. Zpočátku byly nehorázně drahé a nepříliš účinné. Jenže doba se mění, ledky zlevňují a jsou stále účinnější.

Pravděpodobně znáte energetické štítky na spotřebičích. I žárovky je mají. Klasické „edisonky“ jsou většinou v nejméně úsporné třídě (E), zatímco LED osvětlení zpravidla spadá do úsporné kategorie A. „Účinnost LED osvětlení se každým rokem zvyšuje. Na stupnici energetického štítku je většina LED žárovek ve třídě A+, třída A++ je navržena totiž velmi přísně,“ říká Michal Staša ze Střediska pro efektivní využívání energie SEVEn.

Jak si LED žárovky vedou v porovnání spotřeby s ostatními zdroji světla?

Energetická třída směrového i nesměrového osvětlení

Energ. třída

Nesměrové světelné zdroje

 

 

Směrové (reflektorové) světelné zdroje

A++

nejefektivnější LED žárovky

 

 

nejefektivnější LED žárovky

A+

nejlepší kompaktní zářivky, lepší LED žárovky

 

 

lepší LED žárovky

A

průměrné LED žárovky, průměrné až dobré kompaktní zářivky

 

 

průměrné LED žárovky, průměrné až dobré kompaktní zářivky

B

špatné kompaktní zářivky, nesmí být umisťovány na trh od roku 2009

 

 

špatné kompaktní zářivky, špatné LED žárovky, nejlepší nízkonapěťové halogenové žárovky

C

halogenové žárovky (síťové napětí), minimální energetická třída pro čiré světelné zdroje

 

 

průměrné nízkonapěťové halogenové žárovky

D

konvenční halogenové žárovky, nejlepší klasické žárovky (nesmí být umisťovány na trh od roku 2012)

 

 

špatné nízkonapěťové halogenové žárovky, kvalitní halogenové žárovky na síťové napětí

E a horší

typické klasické žárovky (nesmí být umisťovány na trh od roku 2012)

 

 

klasické reflektorové žárovky, špatné halogenové žárovky na síťové napětí

Zdroj: SEVEn, redakčně upraveno

Spoříme

Náklady na domácnost můžete snížit nejen díky úspornému svícení. Poradíme, kde všude se dá ušetřit, až už jde o svícení, nebo topení.

Zhasínat, vypínat, neplýtvat jednoduše nestačí, když platíte zbytečně moc. Někdy pomůže spíš výměna dodavatele nebo spotřebičů. Víme, jak na to.

LED: tam, kde svítíte hodně

Už i obyčejné LED žárovky se dnes dostávají k měrnému výkonu až sto lumenů na watt (účinnější a pořádně drahé ledky mají třeba i 150 nebo 180 lm/W). Jejich účinnost je tak v porovnání s obyčejnými žárovkami pěti- až desetinásobná. Podle odborníků se proto výměna klasických žárovek za LED osvětlení vyplatí ve většině prostorů. „Nejvíc je taková výměna rentabilní v místnostech, kde pobýváme nejčastěji, tedy například v obývacím pokoji,“ uvedl Michal Staša.

LED osvětlení prý v takových místnostech ročně ušetří zhruba 200 až 300 korun, samozřejmě s ohledem na cenu elektrické energie i počet prosvícených hodin. „Například pokud vyměníme 75wattovou žárovku v centrálním svítidle za 12wattovou LED žárovku, tak při ceně elektrické energie tři až čtyři koruny za kilowatthodinu a při svícení tři až čtyři hodiny denně, ušetříme 200 až 370 korun ročně,“ vypočetl Michal Staša.

Ještě před pár lety jsme za LED žárovku v obchodě zaplatili kolem 500 korun, dnes se už dá relativně kvalitní značkové osvětlení pořídit za nějakých 200 až 300 korun (životnost LED žárovek má být proti obyčejným žárovkám delší). Znamená to, že náklady se můžou vrátit už po prvním roce svícení. Jiná ale bude situace v místnostech, kde svítíme o poznání méně. Třeba v pokoji, kde v průměru prosvítíme hodinu denně, ušetříme s LED osvětlením zhruba sto korun ročně.

Je proto logické, že výměna klasické žárovky za LED osvětlení v prostorách, kde se svítí spíš výjimečně (půda, sklep), nebude z ekonomického hlediska výhodná. Osvětlení lze v tomto případě řešit třeba levnější halogenovou žárovkou. Další možností jsou kompaktní žárovky. Ty sice mají podle odborníků největší slávu už za sebou. Pořád ale můžou dobře posloužit pro náhradu větších výkonů, tam totiž LEDky zatím moc alternativu nenabízejí.. „LED žárovky nahrazující stowattové žárovky sice existují, ale nejsou zatím příliš běžné. Pro tyto případy je vhodné zvolit kompaktní zářivku o příkonu například kolem 23 wattů, která výrazně ušetří a bude svítit mnohem déle než obyčejná žárovka,“ doporučuje Michal Staša.

Kolik uspoří úsporné osvětlení

Příklady úspory jsou vždycky orientační a modelové. Zkuste si proto alespoň rámcově spočítat úsporu sami. Důležité je zjistit si cenu kWh elektřiny. Pro většinu domácností se pohybuje kolem tří až čtyř korun. Ke zjednodušenému výpočtu použijte spotřebu uvedenou na obalu každé žárovky (ta se uvádí za 1000 hodin svícení, kdybychom je rovnoměrně rozložili do jednoho roku, odpovídá to asi 2,7 hodinám svícení denně). Spotřebu vynásobte cenou elektřiny a tak zjistíte, kolik byste ročně utratili za svícení. Roční útratu za svícení si můžete spočítat i přesněji, a to podle následujícího vzorce: cena elektrické energie Kč/kWh × příkon W × hodin svícení za den × 365 dní / 1000.

Výběr LED osvětlení

Úspornému osvětlení bývá vyčítáno mnoho chyb a nedokonalostí. Třeba nepříjemné nebo nedostatečné světlo. Správným výběrem lze tyto nepříjemnosti zmírnit. Když pomineme volbu úsporného zdroje světla podle energetické třídy nebo minimální doby životnosti (25 000 hodin) a počtu spínacích cyklů (rovněž alespoň 25 000), je dobré zaměřit se na barevný tón. Odborně se mu říká barevná teplota nebo teplota chromatičnosti. Pro místa odpočinku je vhodné zvolit teple bílý barvený tón (2700 kelvinů), který odpovídá obyčejné žárovce. Pro prostory, kde pracujeme, můžeme zvolit i chladnější tóny (4000 kelvinů). 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+42
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 10. 2015 11:09, User

Čísla Vám vyšla pěkně, ale s tím výběrem jste si to trošku rozházel. Zkuste si tu spotřebu změřit a pak uvidíte.
Udávaná spotřeba noname dodavatelů LED nemusí a neodpovídá tomu, co je na štítku (používají staré a neúčinné čipy, které u značkových dodavatelů už nenajdete). Životnost je taky na štíru, jak jste zmínil. Takže LED ano, ale zvážit, odkud a jaký typ si koupíme.

Zobrazit celé vlákno

+19
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 10. 2015 10:52, RaK

No to máte pravdu. Je to náhrada tak 50W žárovky, u noname dodavatelů možná ještě méně. Už jsem takovýchto spořivých ubytovatelů pár zažil. Takové světlo je tak akorát dobré k tomu, abych trefil do postele. Ale číst se už při něm nedá.

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Srovnání: Jaký tarif je nejvýhodnější u ČEZ, E.ON a PRE?

10. 9. 2015 | Jana Poncarová | 4 komentáře

Srovnání: Jaký tarif je nejvýhodnější u ČEZ, E.ON a PRE?

Už dávno neplatí, že co jeden dodavatel, to jeden produkt. Elektřina je sice pořád ta samá, ale odebírat ji můžete v celé řadě tarifů. Dominantní dodavatelé nabízejí hned několik produktů,... celý článek

Šest rad dTestu: Jak vyměnit dodavatele a ušetřit za elektřinu

25. 8. 2015 | Lukáš Zelený | 4 komentáře

Šest rad dTestu: Jak vyměnit dodavatele a ušetřit za elektřinu

Padáte při pohledu na účet za elektřinu do mdlob? Řada domácností platí za energie mnohem víc, než je nutné. Máme pro vás pár tipů, jak z vyúčtování udělat příjemnější čtení.

Kalkulačky elektřiny a plynu: Propagace, nebo objektivní výpočty?

9. 7. 2015 | Jana Poncarová | 4 komentáře

Kalkulačky elektřiny a plynu: Propagace, nebo objektivní výpočty?

Existují na českém internetu kalkulačky, které srovnávají ceny elektřiny a plynu objektivně? Jak je poznat? A na co si dát pozor?

Vyplatí se vybírat spotřebiče podle energetických štítků?

25. 2. 2015 | Jana Poncarová | 7 komentářů

Vyplatí se vybírat spotřebiče podle energetických štítků?

Jsou barevné, plné ikonek a v obchodech se objevují na stále větším počtu spotřebičů. Letos je nově získaly třeba digestoře nebo plynové a elektrické trouby. Smysl energetických štítků... celý článek

Energie: Osm tipů na úsporu, které opravdu fungují

10. 2. 2015 | Jana Poncarová | 13 komentářů

Energie: Osm tipů na úsporu, které opravdu fungují

Elektřina pro letošní rok sice o něco málo zlevnila, ale plyn a teplo podražily. Úspory energií jsou pořád aktuální. Nemusíte se přitom pouštět do velkých a zásadních investic, jako... celý článek

Partners Financial Services