Šest rad dTestu: Jak vyměnit dodavatele a ušetřit za elektřinu

Lukáš Zelený | rubrika: Jak na to | 25. 8. 2015 | 4 komentáře
Padáte při pohledu na účet za elektřinu do mdlob? Řada domácností platí za energie mnohem víc, než je nutné. Máme pro vás pár tipů, jak z vyúčtování udělat příjemnější čtení.
Šest rad dTestu: Jak vyměnit dodavatele a ušetřit za elektřinu

Cena elektřiny poslední dobou klesá. Projevit by se to mělo i na vašich vyúčtováních. Oproti loňským nabídkám dnes můžete platit o stovky až tisíce korun za rok méně. Projděte své účty a ujistěte se, jestli náhodou nepřeplácíte. Rozdíl mezi nejlepší a nejhorší nabídkou dodavatelů může být i pro domácnost s nízkou roční spotřebou 2,5 MWh až 1300 korun. U vyšších tarifů jsou možné úspory pochopitelně násobně vyšší. Pokud máte smlouvu, která se řídí starším ceníkem, můžete výrazně ušetřit.

Nezapomeňte na to, že cena elektřiny se skládá z několika složek. Regulované složky jsou pro každý kalendářní rok pevné a neměnné pro všechny dodavatele. Dodavatel ani spotřebitel je nemůže nijak ovlivnit. Neregulovaná složka ceny pak závisí na nabídce jednotlivých dodavatelů – mezi kterými si můžete vybírat.

Srovnejte přímo na Peníze.cz

A ušetřete!

I na Peníze.cz najdete srovnání cen elektřiny a plynu. Spolupracujeme s portálem Porovnej24

  • Cenu, kterou vám najdeme, taky garantujeme.
  • Dodavatele řadíme podle úspory, kterou by proti stávajícímu dodavateli nabídli.
  • Porovnáváme jen prověřené a spolehlivé dodavatele.
  • Pomůžeme s přechodem mezi dodavateli.

Klikněte si na ikonku hned a ušetřete – nebo vyzkoušejte srovnávač přímo pod článkem.

1. Srovnávejte

Vytipujte si konkrétní dodavatele a porovnejte cenové a obchodní podmínky se svou stávající smlouvou. Není to jednoduchá práce, některé společnosti uvádějí pouze část ceny za dodávku – vynechávají regulovanou cenu nebo do cen nezahrnují daň z přidané hodnoty. Pro snadné porovnání cenových nabídek dodavatelů můžete využít například nezávislý a certifikovaný kalkulátor na stránkách Energetického regulačního úřadu.

Důležité je, jaký druh smlouvy máte a jaká se k ní váže výpovědní lhůta. Pokud jste uzavřeli smlouvu na dobu neurčitou, můžete od ní zpravidla odstoupit za tři měsíce. U smluv na dobu určitou je rozpětí širší. Pokud byste ovšem výpovědní lhůtu nedodrželi a chtěli odejít dřív, zaplatíte tučnou pokutu.

2. Nezavazujte se na déle než jeden rok

Dodavatelé elektřiny (a nejen elektřiny) mají rádi své jisté, a tak velmi často nabízejí nižší ceny, když se jim upíšete na dobu určitou. Nedoporučujeme vzhledem ke klesajícím cenám uzavírat smlouvu na dobu určitou delší než jeden rok. Víc volnosti vám zaručuje smlouva na dobu neurčitou, od které můžete v případě potřeby kdykoli odstoupit a po uplynutí výpovědní lhůty začít brát elektřinu od nového dodavatele.

Propojeno!

Pomoz si sám?

Uvažujete o změně dodavatele elektřiny či plynu? Uvažujte, ať víte, co odpovědět, až se topná sezona zeptá, co jste dělali v létě. A my vám s tím přemýšlením pomůžeme, začněte třeba těmihle otázkami. Dá se ale dodavatel změnit okamžitě? Jak taková změna probíhá a kolik času zabere? Odpovědi v článcích níž:

Přišlo vyúčtování energií a dodavatel po vás chce, abyste mu příště platili vyšší zálohy? Příliš vysoké? Přečtěte si, jak dodavatelé zálohy stanovují a jak se s nimi domluvit na jejich úpravě.

3. Za všechno se platí. Pozor na akce a garance

Na akční nabídky narazíte především coby nový zákazník. Společnost vás láká exkluzivní nabídkou přinášející velkou úsporu peněz. Pozor! Řada těchto akcí je omezena na určitou dobu, která bývá kratší, než na jakou uzavíráte smlouvu. Získáte třeba supervýhodnou sazbu na půl roku, ale musíte se upsat na roky dva. Po půl roce pak přejdete z přepěkných sazeb na ceny podle standardního sazebníku, což samozřejmě pocítí i vaše peněženka.

O něco lepší jsou pak akce typu garance. Společnost slíbí, že vám v průběhu dodávek bude upravovat cenu tak, aby pro vás byla vždy nejvýhodnější. Ale i v tom často bývá háček. Výhodnost se totiž měří oproti standardním ceníkům konkurence. Pokud nějaká zlevní v akci, odpovídající slevy se u svého dodavatele nedovoláte.

4. Hlídejte si poplatky a obchodní podmínky

Poplatky za aktivaci, výpis, deaktivaci, dílčí částky měsíčního paušálu a tak podobně. Jejich celková výše se může pohybovat v řádu stovek korun. Poplateček k poplatečku – a úspora plynoucí z nižších cen elektřiny u nového dodavatele může být vymazána, ba můžete ve výsledku platit i víc. Pečlivě projděte obchodní podmínky a zaměřte se zejména na výpovědní lhůtu, nabízené služby, platný ceník, aktivační poplatek za zprostředkování změny či způsob ukončení smluvního vztahu s novým dodavatelem v případě nespokojenosti.

Neskočte na udičku

Podomní prodejci. Čas od času zvoní u dveří a nabízí levnější elektřinu nebo plyn. K tomu navíc spoustu skrytých poplatků a nevýhodné smluvní podmínky. Jak poznáte, že něco nehraje?

Anketa

Měníváte dodavatele energií?

5. Hledejte reference zákazníků

Při výběru nového dodavatele by neměla být jediným kritériem cena. Věnujte čas hledání dalších informací, ať se vyhnete případnému pozdějšímu zklamání. Pověst dodavatele můžete jednoduše zjistit na internetu. Není problém dohledat diskuze a věřte, že ti, kteří nepostupují právě poctivě, jsou v nich opakovaně propíráni.

Za jednu z dobrých referencí lze rovněž považovat přihlášení k Etickému kodexu obchodníka, který zpracoval Energetický regulační úřad. Obsahuje souhrn pravidel chování, k jejichž respektování a dodržování se může obchodník s elektřinou či plynem dobrovolně přihlásit.

6. Znáte energetické aukce?

Několik desítek až stovek odběratelů se domluví a vyhlásí tendr. Dodavatelé posléze nabízejí zvýhodněný balíček pro celou skupinu. Někdy to může být opravdu výhodné, ale buďte obezřetní. Lepší ceny vám v aukci nikdo nezaručí. Jestliže máte například akční nabídku už nyní, výsledek aukce může nabídnout horší cenu. Přitom přihláška je závazná a smlouvu musíte následně uzavřít. V aukcích se navíc nezřídka domlouvá fixní cena na dlouhou dobu. Ceny přitom v posledních letech klesaly. To, co se teď jeví jako výhodné, může při dalším poklesu tržních cen znamenat zbytečné přeplácení.

Vyzkoušejte naše kalkulačky

A ušetřete!

I na Peníze.cz najdete srovnání cen elektřiny a plynu. 

  • Cenu, kterou vám najdeme, taky garantujeme.
  • Dodavatele řadíme podle úspory, kterou by proti stávajícímu dodavateli nabídli.
  • Nepotřebujeme vaše osobní údaje, ale pokud je máme, jsme schopni vyjednat ještě lepší cenu.
  • Porovnáváme jen prověřené a spolehlivé dodavatele.
  • Pomůžeme s přechodem mezi dodavateli.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kalkulačky elektřiny a plynu: Propagace, nebo objektivní výpočty?

9. 7. 2015 | Jana Poncarová | 4 komentáře

Kalkulačky elektřiny a plynu: Propagace, nebo objektivní výpočty?

Existují na českém internetu kalkulačky, které srovnávají ceny elektřiny a plynu objektivně? Jak je poznat? A na co si dát pozor?

Vyúčtování elektřiny: Spotřeba nulová, účet za pár stovek

5. 5. 2015 | Jana Poncarová | 11 komentářů

Vyúčtování elektřiny: Spotřeba nulová, účet za pár stovek

Je období vyúčtování – tepla, zemního plynu i elektřiny. V poštovní schránce nám jednou za rok přistane verdikt: Přeplatek, nebo nedoplatek? Když jste spotřebovali víc energie, než... celý článek

Fotovoltaika na střechu? Ekonomicky žádné terno

8. 4. 2015 | Jana Poncarová | 36 komentářů

Fotovoltaika na střechu? Ekonomicky žádné terno

Touha po nezávislosti se projevuje v různých oblastech lidského života. Jednou z nich je energetická soběstačnost. Stačí si přece třeba instalovat fotovoltaické panely nebo solární... celý článek

Deset nejčastějších lží podomních prodejců elektřiny

9. 3. 2015 | Jana Poncarová | 60 komentářů

Deset nejčastějších lží podomních prodejců elektřiny

Ťuky ťuk na dveře. Kdo tam? Další nutič! V ruce nějakou kartičku, pořádně se nepředstaví a už povídá cosi o změně fakturační adresy, o slevě, a ještě vám vecpe úsporné žárovky zadarmo.... celý článek

Energie: Osm tipů na úsporu, které opravdu fungují

10. 2. 2015 | Jana Poncarová | 13 komentářů

Energie: Osm tipů na úsporu, které opravdu fungují

Elektřina pro letošní rok sice o něco málo zlevnila, ale plyn a teplo podražily. Úspory energií jsou pořád aktuální. Nemusíte se přitom pouštět do velkých a zásadních investic, jako... celý článek

Partners Financial Services