U moře ve svém. Češi kupují levné bydlení v Bulharsku, nejvíc investují v Chorvatsku

Adam Váchal | rubrika: Aktuálně.cz | 7. 8. 2016 | 2 komentáře
Největší zájem v Bulharsku je o lokalitu Burgas u Černého moře, kde lze pořídit apartmán už od necelého milionu korun. To je výrazně méně než v Chorvatsku, kde si Češi pořizují bydlení k rekreaci nejčastěji. Dům v zahraničí podle obchodníků s nemovitostmi vlastní v současnosti desítky tisíc Čechů.
U moře ve svém. Češi kupují levné bydlení v Bulharsku, nejvíc investují v Chorvatsku

Příznivá ekonomická situace nenahrává pouze prodeji tuzemských nemovitostí, stále více Čechů si pořizuje dům v zahraničí. Podle společností, které prodej zprostředkovávají, letos roste zájem především o Bulharsko.

„Zatímco v loňském roce jsme měli každý měsíc jen pár zájemců, za první pololetí letošního roku se nám ozvalo více než tři sta lidí se zájmem koupit v Bulharsku dům,“ říká jednatel realitní kanceláře Alexandria Real Martin Pinl.

Vyberte si nemovitost

Výběr nemovitosti.
Zdroj: Shutterstock.com

Hledáte dům nebo byt snů a nemůžete nalézt ten pravý? Nebo potřebujete najít pronájem? Vyzkoušejte náš katalog nemovitostí, při jehož tvorbě jsme se spojili s předním českým portálem Bezrealitky.

Reality Peníze.cz

Realitky nedokážou přesně říct, co za nárůstem poptávky stojí, předpokládají však, že je to nízká cena tamních nemovitostí, která začíná v přepočtu zhruba na 13,5 tisíce korun za metr čtvereční. Průměrná cena nových bytů v Praze je pro srovnání pětkrát vyšší.

Největší zájem v Bulharsku je o lokalitu Burgas u Černého moře, kde lze pořídit apartmán už od necelého milionu korun. Cena domů začíná na 1,5 milionu korun. To je výrazně méně než v Chorvatsku, kde si Češi pořizují bydlení k rekreaci nejčastěji.

Dům v zahraničí podle obchodníků s nemovitostmi vlastní v současnosti desítky tisíc Čechů. „Největší zájem ze strany klientů je dlouhodobě především o Chorvatsko a následně Rakousko, kde lidé investují do nemovitostí, které jsou součástí horských středisek,“ popisuje šéf realitní společnosti Rellox Jan Rejcha. Jeho firma za letošní půlrok zaznamenala zhruba desetiprocentní nárůst poptávky.

O Rakousko stojí především podnikatelé, kteří hledají příležitost, jak investovat či uložit své peníze. Nejčastěji kupují apartmány v horských centrech, které většinu roku pronajímají a několik týdnů v roce na místo sami jezdí na dovolenou. O správu a pronájem apartmánu se jim ve většině případů stará firma, která garantuje určitý výnos, většinou okolo čtyř až pěti procent.

Ručit musíte českou nemovitostí

Přestože podle makléřů platí většina kupců za zahraniční nemovitost v hotovosti, za zvyšující se poptávkou stojí právě i nízké úrokové sazby hypoték. Levných peněz lze využít právě i při nákupu domu či bytu v cizině.

 „České banky hypotéky na koupi domu v zahraničí nabízejí. Kupec však musí vždy ručit nemovitostí, kterou má v Česku,“ popisuje Martin Pinl z Alexandria Real.

Některé společnosti, které zprostředkovávají prodej zahraničních domů, usilují o to, aby se situace změnila a kupci mohli ručit nemovitostí v cizině.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+138
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Pořizujeme nemovitost. Jak chytře na daně

1. 6. 2016 | Ondřej Antoš | 21 komentářů

Pořizujeme nemovitost. Jak chytře na daně

V dalším dílu seriálu Daně v nemovitostech a jak na ně se zaměříme na fázi pořizování nemovitostí. I ta má řadu daňových úskalí. Platí to nejen při koupi nemovitosti na investici, nýbrž... celý článek

Investiční byt: Jak výnosné umí být nemovitosti?

10. 12. 2014 | Vladimír Zuzák | 23 komentářů

Investiční byt: Jak výnosné umí být nemovitosti?

Hlavní lákadlo každého investora? Výnos. A nemovitosti, ty přinášejí výnos hned dvakrát – postupně se zhodnocují, stejně jako jiné komodity, ale také generují pravidelný měsíční příjem... celý článek

Investiční byt: Cesta k rentě bez práce? Jak pro koho

26. 11. 2014 | Vladimír Zuzák | 20 komentářů

Investiční byt: Cesta k rentě bez práce? Jak pro koho

Investovat, kupovat a pronajímat na realitním trhu – to všechno musíte umět, aby se z vás stal úspěšný majitel investičního bytu a aby vám ten byt přinášel příjem bez práce, a ne zbytečné... celý článek

Očima expertů: Nákup nemovitosti jako nejlepší investice na stáří. Ano, či ne?

22. 2. 2013 | Ondřej Tůma | 25 komentářů

Očima expertů: Nákup nemovitosti jako nejlepší investice na stáří. Ano, či ne?

Zajistí nám nákup vlastní nemovitosti klidný důchod, nebo je lepší investovat jinam? Zeptali jsme se Petra Macha, Tomáše Prouzy, Martina Skalického, Lukáše Kovandy a dalších osobností... celý článek

Nemovitost jako investice: analýza výkonnosti a rizik

14. 2. 2007 | Roman Stuchlík

Nemovitost jako investice: analýza výkonnosti a rizik

Jste vlastníkem nemovitosti určené k pronajímání? Umíte spočítat, jestli vám vydělává nebo prodělává? Pravdu odhalí vnitřní výnosové procento. Pro některé nadšence může být nepříjemná.... celý článek

Partners Financial Services