Očima expertů: Jak zahýbou povodně s realitním trhem

Ondřej Tůma | rubrika: Očima expertů | 21. 6. 2013
Jakým způsobem se letošní povodně promítnou do cen nemovitostí? A zopakuje se situace z roku 2002, kdy se spousta domů stala nepojistitelnými? Zeptali jsme se realitních makléřů, developerů a zástupců hypotečního trhu.
Očima expertů: Jak zahýbou povodně s realitním trhem

Je to sotva dva týdny, co se Českem prohnala velká voda. Postižení ze zatopených oblastí společně se stovkami dobrovolníků ještě stále vyklízejí zasažené objekty, pojišťovny sčítají škody, které podle prvních odhadů budou dosahovat několika miliard korun. Jisté je také to, že povodně opět zahýbají realitním trhem, na kterém se budou ještě víc rozevírat pomyslné nůžky mezi cenami nemovitostí, které spadají do povodňových zón a které jsou naopak mimo ohrožení. Odborníci se shodují na tom, že největší dopad budou mít povodně na lokální realitní trhy. Do velkých problémů se dostanou především majitelé domů a bytů, které povodně znehodnotily opakovaně, ale také developeři, kteří podcenili umístění nové výstavby. Pojišťovny budou zároveň měnit povodňové mapy, takže se nemovitosti v některých místech stanou nepojistitelnými, jiným pak pojištění podstatně zdraží.   

Jaké důsledky povodní očekávají u nemovitostí odborníci z branže? Zahýbá letošní velká voda výrazně s cenami realit?

Libor Ostatek

ředitel Golem Finance

Libor Ostatek
+2
+
-

Vzhledem k tomu, že takto velká povodeň se opakuje v těch samých místech v relativně krátké době již podruhé, je zřejmé, že bude mít dopad na ceny nemovitostí. A to nejen v aktuálně zasažených oblastech, ale i jinde na území České republiky, kde existuje riziko rozlití řeky či potoku a zasažení nemovitosti velkou vodou. Jsme ale toho názoru, že dopad bude lokální a neovlivní realitní trh plošně. Úhlem našeho pohledu, tedy skrze úvěry na bydlení, si myslíme, že v poptávce po hypotékách se tyto události nijak výrazně neprojeví. A to ze dvou důvodů, jednak banky na stavbu či rekonstrukci klientům v oblastech s opakovaným výskytem povodní nepůjčí, respektive nepřijmou nemovitost jako zástavu, a jednak také proto, že reálně se tato situace týká několika tisíc rodinných a bytových domů, což je v porovnání s celkovou sumou realizovaných úvěrů pouhý zlomek. Kde očekáváme mírný nárůst poptávky, mohou být nezajištěné úvěry a úvěry ze stavebního spoření, poskytované za účelem oprav a rekonstrukcí.

Hypotéky: Vývoj úrokových sazeb

Indexy průměrných úrokových sazeb hypoték GOFI 70, 85, které vám přinášíme ve spolupráci se společností GOLEM FINANCE, jsou sestavovány na základě nabídkových úrokových sazeb hypoték s 5letou fixací a LTV (loan-to-value ratio) 70 a 85 %. Podklady jsou čerpány ze standardních nabídek všech bank poskytujících hypotéky.

Index GOFI 70
Index GOFI VAR 85
Index GOFI VAR 70
FINCENTRUM HYPOINDEX

Zdroj: GOLEM FINANCE logo

Naděžda Ptáčková

ředitelka odboru prodej a marketing Skanska reality

Naděžda Ptáčková
+6
+
-

Předpokládáme, že kvůli povodním opět klesnou ceny nemovitostí postavených v záplavových oblastech, které nelze ani povodňovými opatřeními před velkou vodou uchránit nebo kde není možné realizovat val ani zábrany. Poslední velké záplavy v roce 2002 způsobily pokles cen nemovitostí v těchto oblastech až o 90 procent a zatopené pozemky se tak staly prakticky neprodejnými. Vzhledem k tomu, že v důsledku klimatických změn bude muset v souvislosti s povodněmi stále více lidí počítat se škodami na nemovitostech a na pozemcích, je v  tuto chvíli také takřka nemožné nemovitosti v záplavových oblastech pojistit. V Praze pravděpodobně dojde k snížení zájmu a pádu cen u nemovitostí umístěných v lokalitách, které byly povodněmi dotčeny nejvíce. Jedná se například o několik málo ulic v Libni (převážně v okolí Libeňského mostu) a v Karlíně. Tyto nemovitosti už nebude možné pojistit, a pokud ano, tak za extrémně nevýhodných podmínek.

Jan Kruntorád

generální ředitel Gepard Finance

Jan Kruntorád
+2
+
-

Dle mého názoru nebudou mít letošní povodně na celkový realitní trh v Česku zásadní vliv. Velky vliv naopak má tato událost především na lokální trhy s nemovitostmi v zaplavených oblastech, respektive zasažených městech a obcích. Tam se v tomto okamžiku obchodování s nemovitostmi zastavilo a lze jen těžko předpokládat, za jakých podmínek a zda vůbec se obchodování s nemovitostmi rozeběhne. V lokalitách s recidivou záplav je a bude ochota kupovat nemovitosti, které jsou ještě navíc těžko pojistitelné nebo nepojistitelné, velice nízká, to se může změnit pouze v souvislosti s dobudováním, respektive vybudováním protipovodňových systémů, které zabezpečí hodnotu nemovitosti co do užívání i obchodovatelné ceny.

Ceny bytů i dalších nemovitostí na Peníze.cz bedlivě sledujeme. Díky interaktivním grafům, připraveným ve spolupráci s Hypoteční bankou, můžete vývoj reálných cen nemovitostí sledovat i vy. 

Index cen bytů

Index cen pozemků

Index cen rodinných domů

Daniel Kotula

realitní makléř

Daniel Kotula
+1
+
-

Následky budou rozdílné podle lokality. V lukrativních lokalitách měst je dopad povodní minimální, popřípadě žádný, naopak v lokalitách, které lukrativní nejsou – zejména menší už několikrát vytopené obce –, se dlouhodobě hodnota nemovitostí sníží. Tuto myšlenku zdůvodňuji faktem, že města jsou schopna si dlouhodobě svoje dobré lokality ochránit protipovodňovými zábranami nebo obyvatelé občasné povodně „přetrpí“, protože je jejich lokalita i přes vyplavení v rámci města stále lukrativní. Na druhou stranu obyvatelé vesnic, jejichž domy jsou vyplaveny každých několik let, nebudou dlouhodobě ochotni se s obtížemi prát, nehledě na to, že pojišťovny tyto lokality již pojišťovat nebudou, popřípadě budou, ovšem za nekřesťansky vysoké pojistné. Dalším dopadem bude zvažování, zda se jedná o záplavovou oblast při nové výstavbě, a je pravděpodobné, že pozemky v záplavové oblasti umístěné na své hodnotě nyní ztratí. Ovšem jako je to se vším – po nějaké době i na letošní záplavy zapomeneme a každým rokem se jejich dopad bude snižovat.

Petr Němeček

ředitel odboru nemovitosti Hypoteční banky

Petr Němeček
+6
+
-

Anketa

Komu z expertů byste dali svůj (sou)hlas?

Pokud se podíváme na letošní povodně a porovnáme je s tím, co jsme měli možnost vidět v minulosti, tedy s velkou vodou na Moravě v roce 1997 a v Čechách v roce 2002, je zřejmé, že zejména z hlediska poškození jsou ty letošní charakteristické hlavně způsobem poškození nemovitostí. V minulosti se jednalo hlavně o totální zničení řady domů staré konstrukce. U těch letošních ukazují naše dosavadní zjištění a odhady na velké škody zejména uvnitř domů (technologie, interiéry). Je to z části dáno i tím, že řada lokalit má již dnes vytvořená protipovodňová opatření, která dokázala masu vody alespoň částečně zmírnit, a novější domy mají stabilnější konstrukce.

Pokud na toto porovnání navážeme otázkou, jakým způsobem se vyvíjel trh v oblastech nejvíce zasažených povodněmi, tak dopady snížené poptávky na cenu nemovitostí byly v minulosti v rizikových zónách v řádech desítek procent. Zároveň je ale nutné dodat, že tyto dopady po roce 1997 i 2002 poměrně rychle odezněly a ceny nemovitostí obecně stoupaly až do roku 2008. Po letošních povodních lze tedy očekávat, že snížení cen a ochladnutí poptávky v zaplavených lokalitách může nastat. Zároveň také předpokládáme výrazně větší obezřetnost kupujících, kteří se budou v případě výběru svého nového domova zajímat také o to, jak je oblast zabezpečena proti povodni a jaká je pravděpodobnost, že by se jejich nemovitostí mohla v budoucnu prohnat velká voda. Je možné se také domnívat, že se zvýší počet budov, které pojišťovny nepojistí nebo u kterých se cena jejich pojištění zvýší. V souvislosti s tím můžeme rovněž očekávat aktualizaci povodňových map. 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Jak v bazaru poznat, že bylo auto zasažené vodou?

10. 6. 2013 | Jindřich Hradecký | 4 komentáře

Jak v bazaru poznat, že bylo auto zasažené vodou?

Na trhu s ojetými vozy by se po červnových povodních mohlo objevit až deset tisíc zaplavených aut. A mnoho z nich se budou lidé snažit prodat jako vodou nezasažené.

Povodeň a pojištění. Balíček první pomoci

4. 6. 2013 | Petra Dlouhá | 1 komentář

Povodeň a pojištění. Balíček první pomoci

Velká voda ještě neřekla poslední slovo. Už teď je ale jasné, že škody se budou počítat na miliardy. Některé pojišťovny přestaly na riziko povodní přechodně uzavírat pojistky. Jiné... celý článek

Darování versus dědictví: jak výhodněji přenechat nemovitost? Přehled a kalkulačky

25. 2. 2013 | Petra Dlouhá | 22 komentářů

Darování versus dědictví: jak výhodněji přenechat nemovitost? Přehled a kalkulačky

Chalupa synovi, domek dceři. Přemýšlíte, jak rozdělit dědictví? Výhodnější může být vyřešit to už za života. Darování nemovitosti vyjde něco přes tisícovku, dědictví i na desetitisíce.... celý článek

Očima expertů: Nákup nemovitosti jako nejlepší investice na stáří. Ano, či ne?

22. 2. 2013 | Ondřej Tůma | 25 komentářů

Očima expertů: Nákup nemovitosti jako nejlepší investice na stáří. Ano, či ne?

Zajistí nám nákup vlastní nemovitosti klidný důchod, nebo je lepší investovat jinam? Zeptali jsme se Petra Macha, Tomáše Prouzy, Martina Skalického, Lukáše Kovandy a dalších osobností... celý článek

Ceny bytů 2013: obrat a cestu vzhůru nečekejte

3. 1. 2013 | Daniel Kotula | 4 komentáře

Ceny bytů 2013: obrat a cestu vzhůru nečekejte

Ceny bytů zhruba od přelomu let 2007 a 2008 padají a padají. Donekonečna padat nemůžou. Dojde k obratu v roce 2013? Zvýšení daně z převodu nemovitostí ani konečná deregulace nájemného... celý článek

Partners Financial Services