Statistici: Mzdy rostou nejrychleji za pět a půl roku

Petr Kučera | rubrika: Aktuálně.cz | 6. 9. 2015 | 5 komentářů
Češi si vydělají v průměru o 875 korun více než loni. Po odečtení inflace stoupla průměrná mzda ve druhém čtvrtletí meziročně o 2,7 procenta.
Statistici: Mzdy rostou nejrychleji za pět a půl roku

Průměrná mzda stoupla ve druhém letošním čtvrtletí na 26 287 korun, což je o 875 korun (3,4 procenta) více než ve stejném období loňského roku. Po odečtení inflace se reálně zvýšila o 2,7 procenta. Oznámil to Český statistický úřad.

Výrazněji rostly výdělky opět v nepodnikatelské sféře – o 4,3 procenta (reálně o 3,6 procenta). V podnikatelské sféře stoupla průměrná mzda o 3,2 procenta (reálně o 2,5 procenta). „Nárůst je silně tažen jednorázovým zvýšením tarifních platů ve státní sféře na konci roku 2014, a méně již podnikatelskou sférou, kde jsou mzdy určovány tržními silami a kolektivním vyjednáváním,“ říká Dalibor Holý z Českého statistického úřadu.

Proti prvnímu čtvrtletí letošního roku vzrostla průměrná mzda – po očištění od sezónních vlivů – o 0,8 procenta. Do průměrné hrubé mzdy se počítají výdělky před zdaněním a povinnými odvody, včetně příplatků za přesčas, odměn, náhrad mzdy a podobně. Podle statistiků mají zhruba dvě třetiny zaměstnanců mzdu nižší, než je celostátní průměr.

Medián mezd dosáhl 22 230 korun. Oproti stejnému období loňského roku je vyšší o 4,3 procenta. Muži přitom vydělávají výrazně více (24 398 korun) než ženy (19 837 korun). Osmdesát procent zaměstnanců pobíralo mzdu mezi 10 860 a 42 698 korunami.

Medián představuje hodnotu mzdy zaměstnance uprostřed jejich pomyslné řady. To znamená, že polovina hodnot mezd je nižší a druhá polovina je vyšší než medián. Tento ukazatel je tedy méně zkreslený případnými extrémně vysokými či nízkými hodnotami než průměr.

Objem mezd vzrostl meziročně o 5,5 procenta, počet zaměstnanců o dvě procenta, uvedli statistici.

Jak jste na tom?

Porovnejte svoji hrubou mzdu s průměrnou mzdou ve svém oboru, jak ji udává Český statistický úřad.

Porovnejte si svoji hrubou mzdu

Další kalkulačky

Anketa

Tak co vám řekla kalkulajda? Jste nad průměrem, nebo pod ním?

Nejsilnější růst za pět a půl roku

„Jde o nejsilnější meziroční nárůst od závěrečného čtvrtletí roku 2009,“ říká k dnešním číslům o průměrné mzdě Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE. Díky nízké inflaci to znamená, že velmi svižně rostla také reálná mzda.

„I tentokrát se rychleji přidávalo ve veřejném sektoru, zvláště pak ve veřejné správě a ve zdravotnictví. Ve školství rostly mzdy jen o 2,3 procenta, i když je tento obor ve srovnání se správou i zdravotnictvím podhodnocený,“ upřesňuje analytik ČSOB Petr Dufek.

V podnikatelském sektoru se tentokrát nejrychleji přidávalo zaměstnancům restaurací a hotelů. „Možná zde zafungovalo zvýšení minimálních mezd, které se zde hojně využívají, avšak i tak jsou mzdy těchto zaměstnanců i nadále oficiálně nejnižší,“ dodává Dufek.

V celém prvním pololetí stoupla průměrná mzda na 25 810 korun, což je o 2,9 procenta (725 korun) více než před rokem. Po odečtení inflace vzrostla reálně o 2,5 procenta.

Ekonomika roste, mzdy musí také

Aktuální čísla o vývoji mezd v ekonomice lze podle něj považovat za velmi příznivá. Ukazuje se, že oživení ekonomiky se začíná pozvolna projevovat i ve výdělcích. Ve výhodě jsou především zaměstnanci v oborech, po kterých je silná poptávka, ať už jde o stavebnictví, nebo dopravu.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Výpočet čisté mzdy

+

Další kalkulačky

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Náhrada mzdy za dovolenou v roce 2015: Spočítejte si, kolik dostanete

24. 6. 2015 | Petra Dlouhá | 4 komentáře

Náhrada mzdy za dovolenou v roce 2015: Spočítejte si, kolik dostanete

Za dobu čerpání dovolené nedostáváte běžnou mzdu, nýbrž náhradu mzdy. Má jednu příjemnou vlastnost: Když si volno dobře načasujete, můžete brát víc, než kdybyste chodili do práce. Naše... celý článek

Kdy vám stoupne výplata? Nebojte se říct si, krize je pryč

7. 6. 2015 | Tereza Mynářová

Kdy vám stoupne výplata? Nebojte se říct si, krize je pryč

Mzdy porostou ještě výrazněji, říkají analytici k čerstvým číslům za první čtvrtletí. Ale ne všude.

Zaměstnavatel neplatič. Co dělat, když šéf nedává výplatu. Pět dobrých rad

2. 6. 2015 | Petra Dlouhá | 4 komentáře

Zaměstnavatel neplatič. Co dělat, když šéf nedává výplatu. Pět dobrých rad

Bez práce nejsou koláče, to ví i malé dítě. Ale co když se karta obrátí: dřete, snažíte se, plníte povinnosti, potíte krev, ale výplata nikde? Pár dobrých rad pro všechny, u kterých... celý článek

Očima expertů: Je čas zvýšit minimální mzdu?

29. 5. 2015 | Ondřej Tůma | 17 komentářů

Očima expertů: Je čas zvýšit minimální mzdu?

Je česká minimální mzda příliš nízká? Jak by pracovní trh ovlivnilo její navýšení, o kterém se teď zase mluví? Zeptali jsme se předáka odborů Josefa Středuly, šéfa Hospodářské komory... celý článek

Kalkulačka čisté mzdy 2015: Kolik dostanete a kolik vám vezmou

19. 1. 2015 | Petra Dlouhá | 19 komentářů

Kalkulačka čisté mzdy 2015: Kolik dostanete a kolik vám vezmou

Naše mzdová kalkulačka pro rok 2015 přehledně a jednoduše propočte čistou, hrubou i superhrubou mzdu. Dozvíte se z ní, kolik vám každý měsíc vezme z platu stát, kolik jde na zdravotní... celý článek

Partners Financial Services