Dohoda o provedení práce a dohoda o pracovní činnosti 2016: Kolik vám strhnou

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 20. 1. 2016 | 40 komentářů
Dohoda o provedení práce a dohoda o pracovní činnosti. Jak se daní v roce 2016? Kolik ukrojí odvody a kdo neplatí žádné? Nabízíme přehled pravidel i kalkulačku, která čistou odměnu, zdravotní pojištění, sociální pojištění i daň z příjmů spočítá za vás. Jednoduše a srozumitelně.
Dohoda o provedení práce a dohoda o pracovní činnosti 2016: Kolik vám strhnou

Nejprve se mrkneme na pravidla dohody o provedení práce (DPP) – velká část brigád probíhá právě na její bázi.

Dohoda o provedení práce: Kolik a za kolik

Dohodu o provedení práce můžete během roku uzavřít s jakýmkoli počtem zaměstnavatelů. Pro každého ale smíte pracovat maximálně tři sta hodin za rok. Za práci na dohodu musíte dostat alespoň minimální mzdu – která aktuálně dělá 58,70 korun (hrubého) na hodinu.

Shora výdělek omezený není, záleží, jak se dohodnete se zaměstnavatelem. Písemně si v dohodě můžete sjednat například i čerpání cestovních náhrad a stravného, na které automaticky při práci na dohodu nárok nevzniká.

Dohoda o provedení práce: Zdravotní a sociální pojištění

Z hlediska povinných odvodů je nejvýhodnější, když měsíční odměna z dohody o provedení práce nepřesáhne deset tisíc korun – z výdělku se pak neplatí zdravotní pojištění ani sociální pojištění. Stejně to je, když máte příjmy do deseti tisíc u více zaměstnavatelů současně.

Když uzavřete víc dohod do deseti tisíc s jedním zaměstnavatelem, platí zmíněný limit pro součet měsíčních výdělků – když je součet vyšší než deset tisíc korun, odvádíte z celé sumy sociální pojištění (včetně nemocenského) i zdravotní pojištění.

Osvobození od odvodů ale ani při nízkých výdělcích neplatí absolutně. Člověk, který má v daném měsíci příjem pouze z dohody o provedení práce s odměnou do deseti tisíc a za kterého neplatí zdravotní pojištění stát, se musí do osmi dnů přihlásit zdravotní pojišťovně a zdravotní pojištění zaplatit – jako osoba bez zdanitelných příjmů (OBZP). Zdravotní pojištění v takovém případě dělá 13,5 procenta z minimální mzdy (ta v roce 2016 dosahuje 9900 korun), ve výsledku tedy 1337 korun měsíčně. Zdravotní pojištění je třeba zaplatit vždy do osmého dne následujícího měsíce, například za březen do osmého dubna. Z obliga jsou lidé, kteří mají zdravotní pojištění placené státem; přehled typických případů najdete v boxu.

Zdravotní pojištění na státní útraty

Stát za vás platí zdravotní pojištění, když jste:

  • Nezaopatřené děti
  • Poživatelé starobních, invalidních, vdovských, vdoveckých nebo sirotčích důchodů
  • Na mateřské nebo rodičovské dovolené, respektive pobíráte peněžitou pomoc v mateřství či rodičovský příspěvek  
  • Uchazeči o zaměstnání v evidenci úřadu práce
  • Osoby pobírající dávku pomoci v hmotné nouzi a osoby s nimi společně posuzované, a to za podmínky, že nejsou podle potvrzení plátce dávky pomoci v hmotné nouzi v pracovním ani obdobném vztahu ani nevykonávají samostatnou výdělečnou činnost, nejsou v evidenci uchazečů o zaměstnání a nejde o poživatele starobního důchodu, invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně, vdovského nebo vdoveckého důchodu, ani o poživatele rodičovského příspěvku nebo o nezaopatřené dítě
  • Osoby, které jsou závislé na péči jiné osoby ve stupni II (středně těžká závislost) nebo stupni III (těžká závislost) anebo stupni IV (úplná závislost)
  • Osoby pečující o osoby závislé na péči jiné osoby ve stupni II, III anebo stupni IV a osoby pečující o osoby mladší deset let, které jsou závislé na péči jiné osoby ve stupni I
  • Osoby celodenně, osobně a řádně pečující alespoň o jedno dítě do sedmi let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku

Pozor!

I z dohod bere exekutor

Loni se měnil výčet příjmů, ze kterých může srážet exekutor. Exekuční srážky nově postihují i výdělky z dohod o provedení práce. Kolik z nich exekutor může uloupnout?

Dohoda o provedení práce a daň z příjmů

V případě, že součet měsíčních výdělků z dohod o provedení práce u jednoho zaměstnavatele nepřevýší limit deset tisíc korun, můžete danit dvěma způsoby. Když nepodepíšete přihlášení k dani, zaměstnavatel z příjmu odečte patnáctiprocentní srážkovou daň. Příjem z dohody pak tvoří samostatný daňový základ, po uplatnění srážkové daně už ho nemusíte nikde vykazovat. Můžete ho ale zahrnout do daňového přiznání – když si v průběhu daného roku vydáte celkově jen málo, dostanete sraženou daň zpátky. Započtení příjmů už zdaněných srážkovou daní totiž umožní více (nebo dokonce plně) využít daňové slevy a nezdanitelné části základu daně. Potřebovat budete potvrzení o příjmu od zaměstnavatele, které vám na požádání vydá po konci roku.

Druhá varianta: prohlášení k dani u zaměstnavatele podepíšete (každý měsíc to lze udělat jen u jednoho). V takovém případě vám zaměstnavatel z odměny odečte patnáctiprocentní zálohu na daň z příjmů a uplatní daňové slevy, na které máte nárok. Přinejmenším základní daňovou slevu na poplatníka, která v roce 2016 dělá 24 840 korun (2070 měsíčně). Slev na dani ale můžete uplatnit víc: slevu na vyživované dítě, slevu na manželku či manžela, slevu pro studenty nebo pro zdravotně postižené.

Když měsíční odměna přesáhne deset tisíc, strhává zaměstnavatel patnáctiprocentní zálohu na daň automaticky. Ale pozor, daň už se bude počítat ze superhrubé mzdy, tedy hrubé mzdy zvýšené o platby na sociální pojištění a zdravotní pojištění, které za vás musí zaměstnavatel odvést. Pokud u daného zaměstnavatele podepíšete prohlášení k dani, zohlední a uplatní daňové slevy, na které máte nárok. Znovu připomínáme, že udělat to každý měsíc smíte pouze u jednoho zaměstnavatele.

Anketa

Jak pracujete vy?

Dohoda o pracovní činnosti: Kolik a za kolik

Co se týče minimální mzdy, platí u dohody o pracovní činnosti (DPČ) totéž jako u dohody o provedení práce: podle zákona musíte brát aspoň 58,70 korun (hrubého) na hodinu.

Rozdíl je v možném rozsahu práce. V rámci DPČ pro jednoho zaměstnavatele klidně můžete pracovat déle než tři sta hodin za rok. V průměru ovšem ne víc než polovičku týdenní pracovní doby (což dá 20 hodin) – průměruje se za celou dobu platnosti dohody, maximálně ale za padesát dva týdnů.

Dohoda o pracovní činnosti: Zdravotní a sociální pojištění

Když je měsíční odměna z dohody o pracovní činnosti nižší než dva a půl tisíce korun, neodvádí se z ní zdravotní pojištění a sociální pojištění. Jestli ale v daném v daném měsíci nemáte jiný příjem, ze kterého se zdravotní pojištění platí, a nehradí vám ho stát, musíte se přihlásit zdravotní pojišťovně a pojištění zaplatit – ve stejné výši jako jsme vyložili výš u dohody o provedení práce.

Když sjednaná odměna z DPČ dosahuje alespoň dvou a půl tisíc, zdravotní i sociální pojištění se normálně platí.

ZAJIŠTĚNÍ NA STÁŘÍ: PORADNA

Chcete na odpočinku opravdu v klidu odpočívat? Myslete tedy dopředu na to, abyste měli pořádný finanční polštář. Jestli je pro vás lepší spořit, nebo investovat, jak získat ke svým penězům ještě příspěvek od zaměstnavatele nebo státní příspěvek, se vším rádi pomůžou odborníci v bezplatné poradně na Peníze.cz.

Kdo má uzavřeno s jedním zaměstnavatelem několik dohod o pracovní činnosti současně, měsíční odměny sčítá – jakmile součet měsíčních výdělků dosáhne alespoň dvou a půl tisíce korun, zdravotní pojištění i sociální pojištění se odvádí z každé z odměn.

Dohoda o pracovní činnosti a daň z příjmů

Výdělky z dohody o pracovní činnosti se daní jako příjmy z běžného pracovního poměru, zaměstnavatel z nich odvede patnáctiprocentní zálohu na daň z příjmů. Když u něj v daném měsíci podepíšete prohlášení k dani, sníží se záloha o daňová zvýhodnění.

Jestli pracujete na dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti a chcete zjistit, kolik přesně od zaměstnavatele měsíčně dostanete, kolik padne na daně, zdravotní a sociální pojištění, vyzkoušejte naši kalkulačku. Ocení ji i zaměstnavatel – snadno zjistí, na kolik ho jeden člověk zaměstnaný na dohodu za měsíc se vším všudy přijde.

DPP, DPČ – kalkulačka výpočtu mzdy, odvodů a mzdových nákladů

+
+

Další kalkulačky

Daňový kalendář 2016

Daňový kalendář pro rok 2015 přináší přehled termínů podstatných pro včasné placení daní a pojistného. 

Obsahuje daňové povinnosti jak pro fyzické osoby, tak pro firmy a OSVČ.

Daňový kalendář 2016

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+301
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 40 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 3. 2016 20:17, Iveta

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, pokud jsem na MD a přivydělávám si domácími pracemi, ošetřenými "dohodou o pracovní činnosti", je zaměstnavatel za mě povinen odvádět sociální a zdravotní pojištění? nemělo by to být po dobu MD a RD hrazeno státem? Děkuji za odpověď. Iveta

+79
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 5. 2016 1:21, Štěpán

Jestli to chápu dobře, tak po vyhazovu z Úřadu práce a při měsíčním výdělku příkladně 1733 Kč, proto aby nevznikal či nenarůstal dluh na zdravotním pojištění, je třeba vzíti ze mzdy 1333 Kč peněz a tyto odevzdati v pokladně zdravotní pojišťovny a zbytek, tedy 400 Kč je možno použít pro své vlastní přežití jednoho měsíce, akdyž budu mít dluhy a exekuce, bude se muset jeětě dělit s exekutorem? Respektive zaměstnavatel mu o výplatu sám pošle, ale co dělat když výdělek nebude ani oněch 1333 Kč a na pojištění prostě nebude a tedy se nezaplatí a vznikne tím dluh a ten pak poroste a finále bude, že po mě půjde exekutor kvůli dluhu na zdravotním pojištění?

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (40 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Výpočet čisté mzdy 2016: Kolik dostanete a co spolknou povinné odvody

19. 1. 2016 | Petra Dlouhá | 18 komentářů

Výpočet čisté mzdy 2016: Kolik dostanete a co spolknou povinné odvody

Naši kalkulačku čisté mzdy aktualizovanou pro rok 2016 ocení zaměstnanec i zaměstnavatel. První si spočítá, jaký čistý příjem dostane a kolik mu z hrubé mzdy uloupnou povinné odvody.... celý článek

Silniční daň 2016: Přiznání podejte do konce ledna. Poradíme, jak na to

12. 1. 2016 | Petra Dlouhá | 3 komentáře

Silniční daň 2016: Přiznání podejte do konce ledna. Poradíme, jak na to

Používáte vozidlo k podnikání? Nezapomeňte na silniční daň. Na podání daňového přiznání za loňský rok je čas do konce ledna. Máme pro vás přehled pravidel, kalkulačku daně, aktuální... celý článek

Dohody o provedení práce: Z výdělku nově může srážet exekutor

11. 11. 2015 | Petra Dlouhá | 8 komentářů

Dohody o provedení práce: Z výdělku nově může srážet exekutor

Změnil se výčet příjmů, ze kterých může srážet exekutor. Exekuční srážky nově postihují i výdělky z dohod o provedení práce. Přečtěte si, kolik vám z nich exekutor uloupne.

Očima expertů: Pomoc dlouhodobě nezaměstnaným. Mají zaměstnavatelé dostat úlevy?

30. 10. 2015 | Ondřej Tůma | 20 komentářů

Očima expertů: Pomoc dlouhodobě nezaměstnaným. Mají zaměstnavatelé dostat úlevy?

Počet nezaměstnaných v Česku klesá. S horším uplatněním na trhu práce ale stále bojují starší lidé, absolventi a matky po rodičovské dovolené. Ministerstvo práce a sociálních věcí jim... celý článek

Student vydělává. Brigáda, zaměstnání, podnikání – výhody a povinnosti

26. 10. 2015 | Petra Dlouhá | 6 komentářů

Student vydělává. Brigáda, zaměstnání, podnikání – výhody a povinnosti

Chcete si při studiu přivydělat? Možností, jak přivýdělek formálně zastřešit, je víc. Přečtěte si, která je pro studenta nejvýhodnější a kolik z výdělku ukrojí povinné odvody.

Partners Financial Services