Zvýšit minimální mzdu na 12 tisíc! Úplně ji zrušit! Sepište svá přání, budou se plnit

Sněmovna rozpuštěna a vypuštěna, kapříci odplavali, a my ostatní můžeme s nadějí (nebo děsem) v očích vyhlížet nové rozložení sil na parlamentním hřišti, novou vládní skvadru. Zkrátka a dobře, znovu je čas si sáhnout do svědomí. A rozhodnout se. Čí trikot oblékneme? Kteří „my“ vlastně jsme? Připravit ke startu, pozor… A první testovací otázka je tu: co vy a minimální mzda?
Zvýšit minimální mzdu na 12 tisíc! Úplně ji zrušit! Sepište svá přání, budou se plnit

Ježíšek letos přijde předčasně, dost možná už koncem října. A rozdávat bude hlavně sladkosti: sladké sliby a sny. Jako pokaždé, když se schyluje k volebnímu klání. Někdy je ale docela těžké přijít na to, co my si vlastně přejeme, kteří my vlastně jsme. Takže učebnice základů ekonomie oprášit a příslušné kapitoly nalistovat. O tom to bude – jako obvykle – především.

První předvolební sliby dostávaly kontury, ještě než to poslanci oficiálně zabalili. Jako hvězda nejzářivější zatím na billboardech kraluje Andrej Babiš – se šibalským úsměvem nám svěřuje svůj strach… že se za nás budou děti jednou stydět.

Pro lidi

Skutečným favoritem je tady ale – potravinářský král promine – někdo docela jiný. Těžko věřit, že by to tým oranžové růže projel na cílové rovince jako posledně. Tentokrát na vládu socialistů už prostě dojít musí. Jako jednu z prvních předvolebních vlaštovek nám poslali nápad stínového a brzy nejspíš skutečného ministra financí Jana Mládka: do pěti let chce zvýšit minimální mzdu na dvanáct tisíc. No, nevolte ho! Tedy pokud jste ve své učebnici nalistovali, že právě tohle vy chcete, že to je vaše cesta – dost možná patříte mezi pracující třídu, obyčejné lidi, poctivé dříče, na které vrchnost kašle, dolních deset milionů nebo jste zkrátka opravdoví rovnostáři a lidé, kteří dávno prozřeli z dogmatu o volném trhu.

Dneska dělá minimální mzda 8500 korun, ještě nedávno byla dokonce o pětistovku nižší.

Vždyť takhle se lidem nevyplatí pracovat, radši končí na dávkách. Je to nedůstojné pobírat tak nízký plat. A k čertu s právem vyjednat si se zaměstnavatelem plat individuálně. Vždyť zaměstnanec je na trhu práce vždycky tím, kdo tahá za kratší konec. Jo, šéf, ten si může vybrat, jestli mě zaměstná nebo propustí, jenže mně jde o chleba. Tak na mě nechoďte s volným trhem a řečmi o nabídce a poptávce, stát tomu mantinely dávat musí.

Ti nejchudší by se zkrátka měli mít líp. Jan Mládek to ví. Chce prý průběžným zvyšováním minimální mzdy zvýšit důvěru občanů v budoucnost. Kdo vám dá víc? Já jdu s ním. Pojďte taky.

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada. Z jeho nabídky by vás mohlo zajímat třeba...

V. Mulačová, P. Mulač a kolektiv: Obchodní podnikání ve 21. století

Kniha seznamuje se základními pojmy z oblasti obchodu, vymezuje postavení obchodních firem na trhu a nastiňuje trendy předpokládaného vývoje.

J. Váchal, M. Vochozka a kolektiv: Podnikové řízení

Kniha obsahuje problematiku managementu od řízení podnikových procesů až po jeho úlohu v globalizujícím se světě. 

Všecko jinak

Jestli se ale ve vaší učebnici píše něco jiného (nejspíš cosi o tom, že minimální mzda je levičácký blud, který produkuje zástupy nezaměstnaných), budete muset oblíknout jiný dres. Nejspíš jste zaměstnavatelé, kteří dávají lidem práci, podnikatelé, kteří si živobytí vybudovali vlastníma rukama,drobní živnostníci, kteří už nechtějí dělat státu dojnou krávu a nechat se dřít z kůže nebo vám zkrátka principiálně jde o opravdovou svobodu. Už v druhém odstavci se nejspíš píše, že by se měla celá minimální mzda zrušit – vždyť jsou na ní škodní i ti nejchudší. Skončí na dlažbě, protože si je šéf kvůli vyšší minimální mzdě už nebude moct dovolit zaměstnat. Nebo je zkrátka přinutí makat na švarcsystém. A co si pan budoucí ministr Mládek myslí o OSVČ už víme. Později se za to sice omluvil, ale beztak mu už výrok o parazitech nikdo neodpáře. Takhle chce nejchudším prospět? Vehnat je do nejistot švarcsystému a ještě s nimi zacházet jak s parazity? Potěš pánbůh.

Takže ódéeska. Kuba sice vypadá jak vykuk, kdesi na jihu prý má nějakej pochybnej freundschaft, ale v jádru je to rozumný chlap: potom, co začala v oblasti minimální mzdy úřadovat Rusnokova vláda, hned oznámil, že jeho strana bude prosazovat její zrušení. Nebo tedy ještě Kalousek, ten by snad mohl minimální mzdě taky do budoucna přistřihávat křidýlka, však on přistřihává a škrtá rád – to se zase vládě, ve které seděl a které snad i neformálně šéfoval, upřít nedá.

Zkrátka jako vždycky.

Volební kampaň ještě ani nezačala, ale už bychom si mohli vsadit na to, jak bude probíhat. Témat jako minimální mzda se najde habaděj. Však to tak bylo i minule – strašilo se řeckou cestou, bojovalo proti poplatkům u lékaře. A předminule taky. Nechcete se na to tentokrát vykašlat?

Mluviti zlato!

Za dobré slovo knížku

Minulý týden jsme se v rubrice Co si o tom myslíte? věnovali smutným příběhům českých dálnic. Co do nich dáme peněz a co za ně máme:

Knížku za obzvlášť přínosný komentář v diskuzi pod článkem posíláme tentokrát člověku, který se podepisuje jako Zilin. Jeho polské postřehy nám do žil stříkly dávku optimismu: že když se někdy stavění dálnic může k dobrému podařit i v Polsku, zemi, která má jinak za sebou pořádně dálničně-stavební škandály, může se aspoň jednou zadařit taky u nás. Snad. Doufejme.

Co to s nimi nekoulet?

Koulí to s námi už dlouho, každé čtyři roky stejně. Co to s nimi tentokrát nekoulet? Zahoďte staré ekonomické příručky. Neskákejte na kampaň. Opusťte stará myšlenková schémata a volební šablony. Podívejte se na to z jiného úhlu pohledu. Zkuste volit překvapivě. Ale pozor na nově příchozí populisty. A nevolte komunisty, extrémisty a prezidentské podržtašky.

Kdo z toho bludiště dokáže najít cestu ven, vyhrál.

Co si o tom myslíte vy? Máte už jasno v tom, komu hodíte hlas? Jaký klíč výběru zvolíte? Vylezete z proudu předvolebních slibů radši na pravý, nebo levý břeh? Budete vycházet ze svých starých ideových přesvědčení? Nebo na to tentokrát půjdete jinak? Co byste politikům před volbami připsali do knihy přání? A co si vlastně myslíte o minimální mzdě? Své názory a postřehy pište do diskuze. A nezapomeňte nám nechat kontakt. Nejzajímavější příspěvek odměníme knížkou z nakladatelství Grada. 

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 78 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

28. 12. 2018 21:57 | Tomáš

Jo ještě jsem zapomněl na ohromně velké padáky, pro ředitele, tam taky mizí ty peníze, které údajně nejsou pro ty co pracují a mají příliš málo.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 12. 2018 20:42 | Tomáš

Ano to by sice taky pomohlo snížit odvody. Druhá věc, ale je že jsou manažeři a ředitelé přepláceni a ti, co zaručují taky chod podniku a čistotu (jako uklízeči apod.) tak na ty už nejsou peníze. Bylo by kdyby nebyli manažeři a ředitelé tak nenažraní. Úplně mi to připomíná situaci z tuším minulého roku, kdy měli problémy s penězmi, aby přibrali tuším že nové pracovníky, ale hlavně že si manažeři přiklepli peníze. Takže není problém v nedostatku peněz, ale ve špatném rozdělení.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 4. 2015 15:28 | jar

Dají vám pár supů a komu se to nelíbí,běž....ostraha v Tescu má o 6kč míň na hodinu,než je minimální mzda ,a bokem nic.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 4. 2015 15:25 | jarda

Stejné neplatí tak jaké jsou sazby podle např vlády 333/1993,
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 1. 2015 20:04

Maximální mzda není. Proto ji asi nepůjde snížit.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 1. 2015 20:04 | Rumajzl

A co že s tím mají společného Václav Klaus a ODS? Poděkujte za to neschopným odborům!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 12. 2014 19:20

kde jste přišel na to že pokladní v Německu ma dvakrát větší plat,je to pane 4krát větší,u nás bere prodavačka max 11000tis. hrubého a vněmecku 40000-50000tis,a to ještě jich tam u nás je strašně málo,prostě dřou za 9000tis. čistého,tenhle režim udělal z prodavaček uplné otrokyně,děkuji za to ODS a Klausovi.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 12. 2013 12:40 | erik Wagner

Min. mzdu zvýšit v každém případě a snížit max. mzdu na 60 000,-Kč
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 9. 2013 10:53 | Rob64

Pokud už někdo má to štěstí a má práci, měl by za ní obdržet tolik, aby z toho byl slušně živ. Je přece úplně jedno, jestli má někdo doma záchodovou mísu ze zlata - ať si ji má, ať bere miliony měsíčně, je to jedno, ale ti co pracují i na těch nejméně kvalifikovaných pozicích by měli mít dostatek prostředků na slušné bydlení, udržování svých dětí na školách a celkově na slušný život. Vše je to jen a jen o chamtivosti, nic více. Největší potíž je ale v obyčejných lidech, kteří jsou ochotni tento stav tolerovat a pracují za tak málo, že sami dobrovolně oblékají otrokářský háv. A že to jinak nejde ? Co takhle představa, že by nikdo nešel vraždit ve jménu ideologie ? Teď myslím například Německo před II.světovou válkou. Když by nikdo nechtěl bojovat, tak by si Hitler mohl zůstat v té hospodě v Norimberku a jen hlasitě křičet celé věky. Dnes je to stejné, systém je takový, jací jsou lidé v něm a ta většina se bohužel zase chová jen jako ovčí stádo. Lidé jsou nepoučitelní a tak budou jen nadávat a trpět.
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 8. 2013 0:37 | Eva

Proč zvyšují minimální mzdu a nesníží raději odvody??? Aby zase měli z čeho krást??? 12 tisíc hrubého znamená pro zaměstnavatele s odvody 16 080 - tzv. superhrubá "Kalouskova" mzda, kterou zaměstnanec bohužel nevidí, protože to jde státu a tam se to řádně rozkrade. KOLIK ZAMĚSTNAVATELŮ SI TO BUDE MOCI DOVOLIT ZAMĚSTNÁVAT LIDI NA HLAVNÍ PRACOVNÍ POMĚR??? Vždyť pokud se nejedná o velké podniky, tak je to za nynějších podmínek likvidační!!! A kolik z těch 16 080Kč uvidí zaměstnanec? 10 380. Takže za svou odpracovanou práci dostane 10tis a 6tis odvede státu. Státní podniky jste rozkradli, jeden podnik za druhým vyhlašuje bankrot a vy, abyste měli kde krást, zase oškubete sprostě lidi než abyste si utáhli ty svoje trčící pupky. Tahle šaškárna povede k tomu, že stoupne nezaměstnanost a malé zaměstnavatele zlikvidujete na odvodech. DĚLÁTE Z LIDÍ TOTÁLNÍ BLBCE!!!
+16
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 8. 2013 1:51 | JirkaZ

Přijde mi úsměvné diskutovat o hodnotě minimální mzdy za 4 roky, když ani nevíme, co bude příští čtvrtletí.
Je to stejné jako propočítávat výhodnost II. pilíře na příštích 50 let.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 8. 2013 1:47 | JirkaZ

Neměl jsem původně v úmyslu se zapojit do této podivuhodné diskuse, ale Váš příspěvek to změnil - tedy pokud byl myšlen vážně :

ad1) žádný zaměstnavatel nezvyšuje mzdy podle toho, jak se vyvíjí životní náklady, ale podle toho, jak je firma produktivní, efektivní, jak hospodaří. Základním předpokladem vyplácení vyšších mezd totiž je, že se na ně musí nejdříve vydělat.


ad 2) Troufám si tvrdit, že německý Lidl má vyšší marži a ještě k tomu vyšší obrat, tj. řetězec vydává o dost více než ten český. Pak má i na vyšší mzdy.
Přiznejme si, že podnikání v ČR kromě nízkých mezd nenabízí žádnou konkurenční výhodu.

ad 4) Při cca 8% nezaměstnanosti již existuje poměrně dost lidí evidovaných jako nezaměstnaní, kteří pracovat chtějí a jsou k práci velmi motivovaní, ale práce prostě není. Váš argument by byl pravda, pokud by byla nezaměstnanost cca 4-5%.

ad 5) Zvednutí minimální mzdy zvedne zároveň i hodnotu zaručené mzdy ve všech prac. skupinách. Platové můžky tedy zůstanou rozevřeny úplně stejně, pokud nebudou rozevřeny více. A sociální napětí ? Jaké sociální napětí v zemi, která je v rámci Evropy snad nejvíce unitární ?
-8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 8. 2013 20:56 | Pavla

Ve většině máte pravdu, ale výrok "rozumný člověk se napálit nenechá" je docela vratký, neboť i rozumní lidé musí živit rodiny a prostě ne každý je tak suprvýjimečný, že dokáže z fleku nechat práci, kde se cítí odrbáván, a jít jinam. Ono chvíli trvá, než běžný člověk najde vůbec nějakou práci, takže tito lidé často vědí, že je s nimi vydrbáváno. Není to rozum, co jim chybí, je to odvaha se soudit, nebo aspoň utéct, a to právě z důvodů živení rodiny.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 8. 2013 12:04 | pavel Sokolovsko

zvýšit, to je jasné, pořád budou vykukové, co budou tvrdit, že je nedonutí nic a nikdo, aby vám či nám zvyšovali mzdu, proto je potřeba stanovit jasnou hranici min. mzdy, dále by se měla zvyšovat o inflaci, i to je jasné, proč by měli mít výhody na jednu stranu poslanci /to jen příklad/, ti zvyšlovali mzdy pořád, a na druhou stranu proč by měli lidi dělat za mzdu či plat, který nepokryje ani základní lidské potřeby, prostě zvýšit a hotovo..............
+28
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 8. 2013 23:38 | M

Minimální mzda je na nic. Potřebujeme tady fixní občanskou mzdu min. 12 000 kč měsíčně a pracovat bude jenom ten, kdo bude chtít. Komu se to nelíbí, ať si trhne, jeho smůla, že si neumí užívat a věnuje čas jako debil něčemu, co mu nedělá radost. Máme už dost prostředků na to, aby se nemusela polovina národa stresovat v call centrech a na pracáku, člověk by dostal důstojnost a kdyby společnost nestála na vyděračství - prodej mi svou duší, možná neumřeš hlady - možná by se i efektivita práce zvedla - lidé mají přirozenou tendenci něco dělat a když to dělají s radostí, má to úplně jiné výsledky. Takže tak, myslete out of the box, stres je náš největší společný nepřítel a individualismus ho přiživuje napříč všemi společenskými vrstvami!
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit všech 78 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Aby se za nás děti nestyděly, áááno

16. 8. 2013 | Michal Kašpárek | 25 komentářů

Aby se za nás děti nestyděly, áááno

Uznání u dětí ani ve světě není kostelecký párek, aby vám ho mohl naservírovat Andrej Babiš.

Minimální mzda stoupne, rozhodla vláda. Po mnoha letech

21. 7. 2013 | Petr Kučera | 16 komentářů

Minimální mzda stoupne, rozhodla vláda. Po mnoha letech

Minimální mzda od srpna stoupne o 500 korun na 8500 korun měsíčně. Základní hodinová sazba vzroste z dosavadních 48,10 na 50,60 koruny.

Spor o minimální mzdu: Pracovat se nevyplatí. Zeman a Müllerová to chtějí změnit

26. 6. 2013 | Petra Dlouhá | 12 komentářů

Spor o minimální mzdu: Pracovat se nevyplatí. Zeman a Müllerová to chtějí změnit

Ministryně v demisi Ludmila Müllerová se dohodla s odbory i zástupci zaměstnavatelů na zvýšení minimální mzdy. Návrh předložila vládě. Proti je dnes už bývalý premiér Nečas i Miroslav... celý článek

Proč to bez paušálů nejde aneb jak funguje kapitalismus

8. 4. 2013 | Petr Hampl | 42 komentářů

Proč to bez paušálů nejde aneb jak funguje kapitalismus

Diskuze o živnostnických paušálech, která v posledních dnech probíhá na Finmagu a Peníze.cz, ukazuje poměrně zásadní nepochopení jednak účetnictví, ale i toho, jak vlastně funguje politicko-ekonomický... celý článek

Partners Financial Services