Jak žádat o mateřskou a rodičovský příspěvek: Návod krok za krokem

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 7. 2. 2017 | 9 komentářů
Zajímá vás, jak, kde a kdy žádat o peněžitou pomoc v mateřství a rodičovský příspěvek? Máme pro vás přehledného průvodce.
Jak žádat o mateřskou a rodičovský příspěvek: Návod krok za krokem

Jaké podmínky musíte splňovat, aby vám v roce 2017 vznikl nárok na peněžitou pomoc v mateřství (PPM) a rodičovský příspěvek, už od nás víte:

Dnes se dozvíte, jak o tyto dávky žádat. Jen pozor na to, že peněžitá pomoc v mateřství není totéž jako mateřská dovolená a rodičovský příspěvek nerovná se rodičovská dovolená. Dovolenou čerpáte od zaměstnavatele, dávky vyplácí stát, aby vám alespoň částečně nahradil příjmy, o které kvůli rodičovství přijdete.

Rodina kalkulaček

Pro rodiče, kteří chtějí mít všechno spočítané

Výběr z kalkulaček na Peníze.cz:
spočítejte si, jestli máte nárok na porodné, jaká vám náleží mateřská, jak vysoký měsíčně může být váš rodičovský příspěvek, kolik dostanete na přídavcích na děti (nebo že nedostanete nic), případně kolik vám dají na ošetřovném, pokud budete muset zůstat doma s nemocným dítkem.

Jak a kde žádat o peněžitou pomoc v mateřství

Peněžitou pomoc v mateřství (PPM) žena pobírá nejdřív od začátku osmého a nejpozději od začátku šestého týdne před očekávaným termínem porodu, který stanoví lékař. Když si v tomto rozmezí termín nástupu na mateřskou sama nezvolí a neoznámí ho okresní správě sociálního zabezpečení, považuje se automaticky za začátek čerpání peněžité pomoci v mateřství začátek šestého týdne před porodem. Do té doby také musíte mít splněné potřebné doby účasti na nemocenském pojištění. Když porodíte před původně stanoveným začátkem čerpání peněžité pomoci v mateřství, náleží vám dávka ode dne porodu.

Žádost o peněžitou pomoc v mateřství by tedy nastávající matka měla řešit už v těhotenství.

Formulář vystaví ošetřující lékař, obvykle gynekolog, který v něm také potvrdí očekávaný termín porodu. (Případně je tiskopis k dostání také na okresních správách sociálního zabezpečení.) Ve formuláři žádosti uvedete, kdy chcete začít čerpat peněžitou pomoc v mateřství – pohybovat se můžete v mantinelech uvedených výš.

Mateřská dovolená podle zákona nesmí trvat míň než 14 týdnů a nesmí skončit dřív, než doběhne šestinedělí. Maximálně pak trvá 28 týdnů (nebo 37 týdnů, když máte dvojčata).

V době mateřské dovolené nedostáváte od zaměstnavatele plat ani mzdu, ale právě peněžitou pomoc v mateřství od státu, pokud tedy splňujete podmínky nároku. Už v žádosti si zvolíte, jestli si přejete peníze dostávat složenkou nebo na účet.

Následně formulář odevzdáváte zaměstnavateli (případně poslednímu zaměstnavateli), který přidá další náležitosti a předá žádost sociálce, která vám bude dávku vyplácet.

Osoby samostatně výdělečně činné odevzdávají žádost potvrzenou lékařem přímo okresní správě sociálního zabezpečení, Pražské správě sociálního zabezpečení nebo Městské správě sociálního zabezpečení Brno podle místa svého trvalého pobytu.

Když o peněžitou pomoc v mateřství nežádá matka, která dítě porodila, ale člověk, který dítě převzal do péče, typicky otec, bude postup trošku složitější.

Otec musí nejprve s matkou dítěte uzavřít písemnou dohodu o tom, že bude o dítě pečovat místo ní. Podpis matky musí být úředně ověřený, případně ho může ověřit okresní správa sociálního zabezpečení, dohodu můžete podepsat přímo tam. Otec ale může dítě převzít do péče a začít čerpat PPM nejdřív od sedmého týdne po porodu, tedy po konci šestinedělí.

Pokud chce PPM čerpat jiný člověk, kterému bylo dítě svěřené do péče, bude potřebovat ještě rozhodnutí o svěření do péče a rodný list dítěte. Pokud je důvodem převzetí dítěte do péče pracovní neschopnost matky, tak ještě rozhodnutí o dočasné pracovní neschopnosti. V případě, že matka dítěte zemřela, její úmrtní list.

Hluboko do prasátka?

A nedají vám porodné?

Rodiče s nízkými příjmy mají po narození dítěte nárok na porodné. Naše kalkulačka porodného propočítá, jestli patříte mezi ně. Nabízíme všechny potřebné informace a ke stažení aktuální formuláře žádosti.

Porodné 2017

Jak a kde žádat o rodičovský příspěvek

Peněžitou pomoc v mateřství budete dostávat do konce mateřské dovolené, respektive do konce podpůrčí doby. Následně můžete začít čerpat rodičovský příspěvek. Aby na sebe dávky plynule navázaly a neocitli jste se přechodně bez peněz, je dobré podat žádost o rodičovský příspěvek včas, ideálně když jsou dítěti tak čtyři měsíce. Nebo dřív.

Nejprve se vydejte na okresní správu sociálního zabezpečení příslušnou podle sídla zaměstnavatele, aby vám potvrdila, že čerpáte PPM. Potřebný formulář je k dispozici na úřadech práce, stahovat ho ale můžete i na Peníze.cz:

(Formulář využijete i v případě, že jste v souvislosti s porodem na neschopence a pobíráte náhradu mzdy nebo nemocenskou – pak ale bude třeba ještě podpis zaměstnavatele.)

Když peněžitou PPM nečerpáte, ale podmínky nároku na ni splňujete, nebo chcete čerpat rodičovský příspěvek „přes“ otce dítěte, musíte využít jiný formulář:

Kdo měl před mateřskou dostatečné příjmy a splňoval další podmínky nároku na PPM, může na základě uvedených potvrzení o peněžité pomoci v mateřství nebo o vyměřovacím základu, sám nastavovat rychlost čerpání rodičovského příspěvku (celkově můžete vyčerpat 220 tisíc do čtyř let věku dítěte). Doba čerpání rodičovského příspěvku nemusí být nutně shodná s dobou čerpání  rodičovské dovolené u zaměstnavatele.

Jakmile budete mít potvrzení od sociálky, přibalte rodný list dítěte, svůj průkaz totožnosti a zamiřte na kontaktní pobočku úřadu práce, příslušnou podle místa vašeho bydliště. Tam se žádá o rodičovský příspěvek. Formuláře jsou na místě k dispozici, připravit se ale můžete už doma:

Bez doložení nároku na PPM nebo vyměřovacího základu se vyplácí rodičovský příspěvek v nejdelší a nejnižší variantě, do čtyř let věku dítěte, s pevně danými měsíčními částkami. Když žádný z rodičů nárok na PPM neměl, můžete návštěvu sociálky vynechat a vydat se žádat o rodičovský příspěvek rovnou na úřad práce.

Kdo má datovou schránku nebo elektronický podpis, může podat žádost o rodičovský příspěvek elektronicky.

Kromě žádosti o rodičovský příspěvek můžete potřebovat ještě další lejstra.

Jestli dítě do dvou let posíláte do jeslí, školky nebo jiného předškolního zařízení, budete muset úřadu práce doložit, kolik času v měsíci tam tráví. (Smíte tam dítě dávat nanejvýš na čtyřicet šest hodin měsíčně, jinak o rodičovský příspěvek přijdete.)

U zdravotně postiženého nebo vážně nemocného dítěte jsou pravidla mírnější, v předškolním zařízení smí být déle, budete ale muset doložit jeho zdravotní stav:

Už v žádosti o rodičovský příspěvek si navolíte měsíční výši dávky. Jednou za čtvrt roku pak budete moct výši rodičovského příspěvku (tedy rychlost čerpání) měnit, pokud na to máte nárok:

Nezapomeňte na šéfa

Nezapomeňte na svého zaměstnavatele. Před koncem mateřské dovolené byste ho měli (nejlépe s předstihem) písemně požádat o čerpání rodičovské dovolené. A sdělit mu, jak dlouho na ní chcete zůstat. Jak můžete původně oznámenou délku rodičovské dovolené měnit a jaké nároky máte po návratu do zaměstnání, se dočtete v našem starším článku:

Prima trik!

Vyberte si mezi mateřskou a rodičovskou ještě klasickou dovolenou

Docela šikovné je vzít si po skončení mateřské dovolené a před začátkem dovolené rodičovské ještě klasickou dovolenou. Zaměstnavatel na takovou žádost musí kývnout. A vy tím předejdete krácení dovolené, ke kterému by ji jinak po rodičovské došlo. U klasické dovolené totiž platí, že zaměstnanec má nárok na roční dovolenou poměrně krácenou o neodpracovanou dobu, tedy i o dobu rodičovské dovolené. Naopak doba čerpání mateřské dovolené se pro účely výpočtu klasické dovolené posuzuje jako výkon práce. Zaměstnankyni tedy může během mateřské vzniknout nárok na další dny dovolené.

Je šikovné vybrat si je (případně společně s nedočerpanou dovolenou z doby před mateřskou) ještě před nástupem na rodičovskou dovolenou. O rodičovský příspěvek nepřijdete – jeho pobírání není vázáno na rodičovskou dovolenou u zaměstnavatele, ani ovlivněno dalšími příjmy. Během klasické dovolené čerpáte náhradu mzdy, podrobněji o ní v článku:

Žádost o dovolenou zaměstnavateli doručte raději písemně a s dostatečným předstihem. Zároveň mu můžete předat i žádost o následné čerpání rodičovské dovolené. 

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+67
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 5. 2017 13:57, Tina

Dobry den. A kdyz nestoupim na materskou v mesici, v kterem mi ale zaroven konci pracovni pomer,ale vim,ze na materskiu narok mam,mam pak narok na to si urcit,jak chci pobyrat rodicovsky prispevek??? Narok na nej pravdepodobne mit budu. Materskou budu pobyrat 27 tydnu.

+22
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 4. 2018 14:12, Barbora Simkova

Dobrý den chtěla bych se zeptat zdali mám nárok na mateřskou z česka když jsem v holandsku. Trvali pobyt mám pořád v česku a malí ma cesky rodný list.dekuji

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

22. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) pro rok 2024 navýšila částky vybraných příspěvků a do nabídky zařadila několik zcela nových příspěvků.

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

18. 1. 2024 | Jiří Hovorka, Petr Kučera

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

Rodiny s nízkými příjmy mají nárok na porodné. Tady jsou aktuální podmínky a kalkulačky.

Mateřská 2024. Kolik dostanete a jaké jsou podmínky

9. 1. 2024 | Jiří Hovorka, redakce Peníze.CZ

Mateřská 2024. Kolik dostanete a jaké jsou podmínky

Jak vysoká je peněžitá pomoc v mateřství v roce 2024 a jaká jsou základní pravidla? Tady je přehled a kalkulačka. Spočítejte si, kdo má nárok.

Dosáhnete na přídavek na dítě? Podmínky pro rok 2024

4. 1. 2024 | Petr Kučera

Dosáhnete na přídavek na dítě? Podmínky pro rok 2024

Kdo má nárok na dětské přídavky? Jak vysoký je v roce 2024? Co se počítá do příjmů a jak zjistit životní minimum domácnosti? Tady je přehled a kalkulačka.

Partners Financial Services