Poperou se letos hypoteční banky o své klienty?

Poperou se letos hypoteční banky o své klienty?
Lednové obchodní výsledky hypotečních bank potvrdily, že zájem Čechů pořídit si vlastní bydlení oproti loňsku nepolevil. A banky se předhánějí, která jim nabídne atraktivnější produkt. Nabídka se hemží také novinkami, o kterých se nám před pár lety ani nesnilo, navíc díky nízké lednové inflaci v únoru snížilo úrokové sazby hned 5 poskytovatelů hypoték. Připravili jsme pro vás přehled inovací, které hypoteční banky v roce 2007 dosud připravily.

S obchodními výsledky hypotečních bank za loňský rok jsme vás podrobně seznámili v článku Bydlení: jaký byl rok 2006 a co můžeme čekat v roce 2007? Tak jen ve stručnosti. V roce 2006 hypoteční banky poprvé ve své historii překonaly 100miliardovou hranici v objemu poskytnutých úvěrů. Vedle faktorů, které hypoteční banky dost dobře nemohly ovlivnit, ať už jde o růst průměrné mzdy či "strašáků" v podobě deregulace cen nájemného či očekávaného zvýšení DPH na stavby pro bydlení DPH (viz DPH na novostavby: budou od roku 2008 dražší, nebo "sociální"? či Zvýšení DPH na stavby pro bydlení: máme se bát?), už loni "popoháněl" zájem o hypotéky aktivní přístup bank k vývoji hypotečních produktů a pochopitelně také slušná dávka propagace těchto novinek. Letošní rok tento trend pokračuje - za leden 2007, který bývá tradičně nejslabším měsícem v roce, banky hlásí další významné meziroční nárůsty. Pojďme se podívat, jaké novinky za první dva měsíce letošního roku tedy hypoteční banky představily.


Raiffeisenbank představila údajně téměř 30 novinek


Úvěry na bydlení jsou každým rokem dostupnější.

Jmenujme si tedy alespoň ty nejzásadnější. Teprve včera Raiffeisenbank (profil, názory) informovala o úplné novince na českém trhu, tzv. variabilní hypotéce. U této hypotéky vám banka nepošle na účet peníze, ale nastaví vám na něm úvěrový rámec, podobně jako u kontokorentního úvěru. Variabilní hypotéku nabízí Raiffeisenbank do 50 % zástavní hodnoty nemovitosti, úvěrový rámec bude úročen variabilní sazbou na bázi denního PRIBORu. Aktuální úroková sazba je 6,68 % p.a. Úvěr je neúčelový, jeho splatnost se pohybuje mezi 5 a 30 lety a maximální výše úvěru je 5 mil. Kč. Hypotéku je možné splatit kdykoli bez sankčního poplatku.

Raiffeisenbank nově umožňuje odklad splátek. Odložit splátku ale "umí" všechny hypoteční banky, jen tuto službu zatím nepropagují, viz Jak odložit splátku úvěru? Třikrát za dobu trvání úvěru může klient požádat o odklad splátek až na 6 měsíců. Odklad banka povolí u hypoték, které jsou řádně spláceny v předchozích 12 měsících. Odložit lze jen splátku jistiny, úroky klient nadále splácí.

Banka také rozšířila nabídku fixací účelových i neúčelových (tzv. amerických) hypoték o fixace na 2 a 4 roky. Momentálně nabízí fixace na 1, 2, 3, 4, 5, 10 a 15 let. Hypotéku na bydlení s fixací na 2 roky aktuálně získáte se sazbou od 3,74 %, u úvěrů fixovaných na 4 roky od 4,22 %. V tomto případě se nejedná o převratnou novinku, jiné banky už 2leté či 4leté fixace umožňují, ale další typy fixací poskytnou klientům Raiffeisenbank větší prostor při hledání optimální výše měsíčních splátek. Nové fixace jsou určeny i pro stávající klienty, kteří na ně mohou "přejít" ve výročí fixace.

Raiffeisenbank rovněž snížila úrokové sazby hypoték, viz odstavec Úrokové sazby oproti očekávání padají.

Banka dnes opět pořádá tzv. hypoteční dny. Pokud si tedy dnes přijdete pro propočet úvěru na pobočky Raiffeisenbank či eBanky (profil, názory) a do 4. května dodáte kompletní žádost o hypotéku na základě tohoto propočtu, získáte hypotéku bez poplatku za zpracování úvěru, tzn. můžete ušetřit 6 000 Kč až 30 000 Kč (standardně poplatek činí 0,9 % z výše úvěru).

Za poplatek dočasně ušetříte také u Komerční banky (profil, názory), a to v případě, že stihnete podat žádost o hypoteční úvěr do 31. března a smlouvu uzavřete do 31. května. Nabídka platí pro všechny hypotéky, kromě americké.


S hypotékou HVB Bank až do důchodu

HVB Bank (profil, názory) prodloužila dobu splatnosti až do 70 let věku klienta. Přestože nejčastěji jsou žadatelé o hypotéku ve věku okolo 30 let, roste i počet starších žadatelů, kterým se banka, podle svých slov, tímto krokem snaží vyjít vstříc. Pokud je ale při podání žádosti zřejmé, že splatnost úvěru přesáhne 65 let věku klienta, HVB Bank vyžaduje, aby klient uzavřel rizikové pojištění nebo pojištění úvěru na 100 % částky úvěru. Přestože u většiny bank musí být hypotéka splacena nejpozději do 65 let věku žadatele, není HVB Bank první ani jedinou bankou na českém trhu, která prodloužila dobu splatnosti až do 70 let. Stejnou nabídku má např. Hypoteční banka (profil, názory), Raiffeisenbank, Wüstenrot hypoteční banka (profil, názory) či GE Money Bank (profil, názory).

V případě, že svojí hypotékou financujete výstavbu či rekonstrukci nemovitosti, HVB Bank nově umožňuje také proplácení zálohových faktur. Zároveň můžete využít možnost čerpat až 10 % z výše poskytnutého úvěru zcela neúčelově.

HVB Bank prodloužila akci na podporu prodeje hypotečních úvěrů, a to formou výhodnějších úrokových sazeb pro úvěry poskytované na financování bydlení. U nejčastěji používaných fixací úrokových sazeb 1, 3 a 5 let začínají úrokové sazby od 3,44 % p.a., 4,10 % p.a. , resp. 4,15 % p.a.


Úrokové sazby oproti očekávání padají

Podle údajů Českého statistického úřadu se spotřebitelské ceny v lednu zvýšily jen o 1 %, zatímco trh očekával 1,6 %, ČNB tak ponechala základní úrokovou sazbu ve výši 2,5 %, na což některé banky zareagovaly snížením úrokových sazeb hypoték. V únoru oznámilo snížení úrokových sazeb dokonce hned 5 hypotečních bank – Hypoteční banka, ČSOB (profil, názory) – ta dokonce 2x, Raiffeisenbank – také 2x, Wüstenrot hypoteční banka a Volksbank (profil, názory). Hypoteční banka poprvé snížila sazby hned 1. ledna a podruhé pak 15. února. Raiffeisenbank 16. února nejdříve snížila sazby u hypoték s tříletou fixací a 28. února následovaly hypotéky s pětiletou fixací.

Hypoteční banka u 100% hypotéky (od 85 % do 100 % hodnoty nemovitosti) snížila sazby u všech termínu fixace o 0,35 %. ČSOB snížila úrokové sazby úplně stejně jako Hypoteční banka. Např. tříletá sazba u obou výše zmíněných bank nyní začíná na 4,19 % a pětiletá sazba na 4,75 %. Raiffeisenbank aktuálně nabízí hypotéky s tříletou fixací s úrokem 3,95 % (z 4,16 %) a s pětiletou fixací s úrokem 4,17 % (z 4,36 %). Wüstenrot hypoteční banka poskytuje hypotéky s pětiletou fixací za 4,39 % (snížení o 0,2 %). Zvýhodnění se vztahuje také na všechny 100% účelové hypotéky. A konečně Volksbank snížila sazby u všech fixací a splatností v rozmezí od 0,2 % do 0,4 %.

ČSOB nabízí neomezenou fixaci  úroku

ČSOB od 1. března nabízí, že klientům zafixuje sazbu hypotečního úvěru na libovolně dlouhé období, tzn. můžete si sjednat pevnou výši splátek na celou dobu trvání hypotéky. Podle sdělení banky můžete v ČSOB získat 10letou hypotéku se zafixovanou sazbou o 0,51 %, 15letou hypotéku o 0,69 % levněji než dosud. ČSOB nabízí klientům 30denní garanci úrokové sazby. Sjednaná sazba je klientům garantována až do doby podpisu smlouvy o úvěru, i pokud se sazby na trhu mezitím zvýší. ČSOB současně prodlužuje věk, do něhož klient musí plně splatit hypotéku, až na 70 let, a také prodlužuje období možného splácení hypoték až na 40 let.


Refinancování hypoték – hit roku 2007?

Už dvě banky letos představily speciální produkty na refinancování hypoték, které dosud na českém trhu chyběly. Jsou to Bawag Bank (profil, názory) a GE Money Bank. Obdobně jako v případě konsolidace úvěrů (viz Vyplatí se splatit staré úvěry jedním novým?), Bawag byla i tentokrát první, GE ji následovala o něco později, ale jak ráda používá byla "první velkou bankou", která refinancování hypoték umožnila. Podrobněji se analýze těchto produktů budeme věnovat příští týden. Ve zkratce jde o hypotéky určené na přefinancování stávající hypotéky, přitom nový úvěr by pro klienta měl být výhodnější (nižší úroková sazba, flexibilnější délka splácení či možnost získat dodatečný úvěr). Obě banky se navíc zavazují klientovi pomoci s administrativou spojenou se změnou hypotéky. GE nabízí zpracování těchto úvěrů zcela zdarma.

Výročí úrokové fixace by podle odhadů bankéřů letos mělo dosáhnout až 100 000 klientů s hypotékou. Ti všichni tak získají možnost volby, zda zůstat u staré banky, nebo si vzít úvěr jinde. Je proto dost pravděpodobné, že s refinancováním hypoték přijdou i další hypoteční banky, a budou se tak snažit přetáhnout klienty konkurenci.

GE v tomto týdnu představila i další produktové inovace:

  • v hodnocení bonity nově akceptuje i budoucí příjmy z pronájmů (což se hodí klientům, kteří investují do nemovitosti se záměrem ji následně pronajímat),
  • prodloužila maximální splatnost úvěru až do věku 70 let (viz odstavec S hypotékou HVB Bank až do důchodu),
  • rozhodla se standardně poskytovat hypotéky i cizincům, kteří mají v České republice oprávnění nabývat nemovitost,
  • americkou hypotéku poskytuje až do 70 % hodnoty nemovitosti,
  • zpracovala cenovou mapu na území Prahy, díky níž může pražské nemovitosti expresně ocenit bez odhadu,
  • umožňuje svým klientům sestavit si hypotéku podle vlastních preferencí a ovlivnit tak výši úrokové sazby (v úrokovém lístku banky jsou uvedeny garantované úrokové sazby podle výše úvěru, délky fixace a hodnoty nemovitosti a volitelné parametry hypoték, které garantovanou sazbu sníží – např. pojištění, nebo naopak zvýší – např. zmíněná akceptace budoucích příjmů z pronájmu). 
Hledáte nemovitost? Navštivte naši novou sekci Reality.

Kromě poradenství v oblasti financování bydlení vám nově nabízíme také možnost najít si tu správnou nemovitost, případně si porovnat aktuální ceny nemovitostí z celé České republiky.
V jednotlivých sekcích najdete:
- byty a rodinné domy k prodeji i pronájmu,
- rekreační objekty, pozemky i komerční nemovitosti.
Vyhledávat je možné také podle žádané lokality, typu projektu či aktuálnosti nabídky.

Vyhledávač realit najdete na tomto místě!

Jak se vám zamlouvají hypoteční novinky? Patříte mezi klienty, kteří letos dosáhnou výročí fixace? Uvažujete o tom, že byste svoji starou hypotéku splatili novou od jiné banky? Za jakých podmínek – co všechno by vám nová banka musela nabídnout?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 3. 2007 10:02, jezevec

Já vůbec nechápu na co mají peněžovny pro každého hypotéční či úvěrový účet. Neznám žádné jiné podnikání, kde by si dodavatel mohl dovolit pro každého odběratele na jeho náklady vést zvláštní účet.
Normálně se vede jeden účet pro všechny odběratele, a přijaté platby se rozlišují variabilním symbolem, nicht wahr? Pokud je tam potřeba vést nějakou statistiku, jistě to zařídí účetní systém stejně dobře podle variable jako podle čísla účtu.

Zobrazit celé vlákno

+89
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 1. 2008 10:51, Tomáš

Všude je to stejný, platíte a platíte. Pokud si to člověk spočítá tak nejlepší je bydlet doma u maminky a těch 30 let si šetřit. To pak alespoň máte jistotu že jste neplatily nic navíc. A nakonec pokud tak učiníte tak si je budete nechávat peníze na účtu, za kterej budete platit měsíční poplatky. O úrokách co vám tam připíšou ani nemluvím. A nakonec vám ten účet stejně někdo vytuneluje. :o))

-23
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejste schopni splácet hypotéku? Poradíme vám, co dělat!

8. 2. 2007 | Kateřina Boušová | 1 komentář

Nejste schopni splácet hypotéku? Poradíme vám, co dělat!

Ze všech stran slyšíme, že nejlepším řešením bytové situace je koupit si nemovitost do osobního vlastnictví. Hypotečnímu boomu nahrávají nízké úrokové sazby, deregulace či hrozba zvýšení... celý článek

Družstevní byt na hypotéku: fikce, nebo skutečnost?

11. 12. 2006 | Kateřina Boušová

Družstevní byt na hypotéku: fikce, nebo skutečnost?

Kupujete byt na hypotéku? Pokud nemáte jinou nemovitost vhodnou do zástavy, pak si můžete vybírat jen z bytů v osobním vlastnictví. Dnes už tohle tvrzení tak docela neplatí, hypoteční... celý článek

Co dělat, když peníze na splátku chybí

10. 7. 2006 | redakce Peníze.CZ

Co dělat, když peníze na splátku chybí

Jak zjistit, jestli dluh ohrožuje vaše finanční zdraví? Co dělat, a co naopak nedělat, když se dostanete do problémů se splácením? Kde najít případné finanční rezervy? Je možné splátku... celý článek

Češi nejsou na nové hypotéky zralí, říká Sadil

20. 4. 2006 | Kateřina Boušová

Češi nejsou na nové hypotéky zralí, říká Sadil

Proč je generální ředitel Hypoteční banky přesvědčen, že jsou hypotéky dostupné a proč není příznivcem nájemního bydlení? Jaké problémy způsobují dlouhé lhůty vyřízení vkladů do katastru... celý článek

Jak odložit splátku úvěru?

24. 2. 2006 | Kateřina Boušová

Jak odložit splátku úvěru?

Splácíte úvěr na bydlení? Možná jste se už někdy dostali do situace, kdy jste na splátku momentálně neměli peníze. Půjčka od příbuzných není jediné možné řešení. Poradíme vám, jak s... celý článek

Partners Financial Services