Americe by z recese nejvíce pomohlo utrácení Číňanů

Petr Čermák | rubrika: Co se děje | 11. 8. 2009 | 1 komentář
Údaj o poměrně malém propadu amerického HDP zní pozitivně a mnozí analytici tvrdí, že další čtvrtletí již bude tamní ekonomika růst. Jenže příští rozvoj musí USA stavět na vývozu, upozorňují ekonomové. Perspektivní odbytiště, Čína, však má stále zavřené dveře.
Americe by z recese nejvíce pomohlo utrácení Číňanů

Nejhorší receseod Velké deprese ve 30. letech 20. století pomalu končí, zní obvyklý komentář ekonomů vyjadřujících se ke stavu americké ekonomiky v letošním druhém čtvrtletí. V něm poklesl hrubý domácí produktUSA „pouze“ o jedno procento ve srovnání s prvním čtvrtletím, když v prvním čtvrtletí byl mezikvartální propad výrazně větší, 6,4 procenta.

„Za poslední dvě čtvrtletí klesl stav reálných zásob o více jak 250 miliard dolarů, což je zatím největší propad v historii. Toto hluboké snížení zásob dává prostor pro růst ekonomiky, podle nás od začátku třetího čtvrtletí,“ komentují americké HDP analytici z Nomura Global Economics pro Wall Street Journal (WSJ). Do zastavení poklesu zásobvkládají analytici mnoho nadějí na oživení amerického hrubého domácího produktu (HDP). Pokud by se v druhém čtvrtletí do ukazatele HDP nepočítala likvidace zásob, výkon americké ekonomiky by zůstala zhruba na stejné úrovni, na jaké byl v prvním čtvrtletí.

Poměr tržeb k zásobám ve velkoobchodu a v průmyslu za posledních 30 let. "Zub" na konci ukazuje pokles tržeb.
Zdroj: Atlantik

Jenže jen obnova zásob americké hospodářství nespasí, namítají někteří analytici. „Zastánci obnovy zásob by se měli podívat na ukazatel poměru zásob k tržbám, který zůstává poměrně vysoký. Zatímco zásoby padaly dolů, ještě rychleji se propadly prodeje. Proto firmy budou mít jen omezený důvod znovu začít zásoby vytvářet,“ tvrdí Richard Moody, analytik Forward Capital v článku WSJ.

Guy LeBas, analytik Janney Montgomery Scott připomíná, že skončila technická slabost americké ekonomiky, kterou vyvolala nemovitostní bublina, a začíná slabost reálná. Ta se vytvářela dlouho s tím, jak se Amerika zadlužovala a její obyvatelé nevytvářeli žádné úspory. Tento stav je díky vyšší spotřebě, která rostla od roku 1993 do roku 2007 každý rok v průměru o 3,4 procenta, krátkodobě výhodný pro růst HDP. V dlouhém období ovšem ekonomiku utlumí, jak bude nutné splácet dluhy. Jen v uplynulých měsících se míra úspor domácností vyšplhala z nuly na zhruba pět procent disponibilního příjmu.

Obavy o udržitelnost spotřeby domácností potvrdila i data za druhé čtvrtletí. V něm klesly spotřební výdaje domácností ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 1,2 procenta. Spotřeba domácností se však stále podílí na tvorbě HDP ze 71,2 procenta. To je ve světě velmi nadprůměrná hodnota.

„Oživení americké ekonomiky bude muset táhnout více export a méně domácnosti,“ vyjádřil se 17. července Larry Summers,hlavní ekonomický poradce prezidenta Baracka Obamy. Jenže aby mohla Amerika více exportovat, potřebovala by, aby velké exportně orientované ekonomiky začaly více spotřebovávat, a tím se pro americké firmy otevřely nové trhy. „Vyvážená globální ekonomika potřebuje, aby Američané utráceli méně, zatímco hlavně Číňané, ale i Japonci a Němci více,“ tvrdí analýzy týdeníku The Economist.

Čína má sice nejrychleji rostoucí spotřebitelský trh na světě, jenže hrubý domácí produkt roste ještě rychleji. Zatímco spotřeba se v USA podílí na HDP více než 70 procenty a v asijských zemích je obvyklé číslo mezi 60 a 70 procenty, v Číně klesl podíl spotřeby na HDP zhruba na 35 procent. Zároveň roste v Číně míra úspor.

Louis Kuijs, ekonom Světové banky, kterého cituje The Economist, tvrdí, že příčina růstu úspor může pramenit z příjmové nerovnosti. Jednak bohatší lidé, kterých v Číně přibývá, mají vyšší míru úspor a za druhé mnoho peněz se ani mezi lidi nedostane. Zatímco příjem jdoucí obyvatelstvu rok od roku klesá, tak podíl zisků zadržovaných firmami, jinými slovy úspory firem, stoupá. Výsledkem je pak klesající spotřeba domácností a rostoucí investice, které tvoří bezmála 50 procent HDP.

Studie ekonomů z Petersonova Institutu také uvádí, že velkou překážkou pro přístup zahraničních firem na čínský trh je uměle podhodnocená čínská měna. Ta zlevňuje čínské vývozy a naopak Číňanům zdražuje zboží ze zahraničí. Aby se nepoměr mezi vývozem a dovozem, který se v Číně blíží 300 miliardám dolarů za rok, vyrovnal, musela by Čína nechat svou měnu posílit o 15 až 25 procent.

Takové opatření spolu s nastartováním spotřeby čínských domácností by mohlo pomoci americké ekonomice na její cestě z recese. Jenže ani jedno není v dohledné době příliš pravděpodobné. Důsledky shrnuje týdeník The Economist takto: Amerika se nejspíš bude muset vyrovnat s roky loudavého růstu a vysoké nezaměstnanosti.

Souhlasíte s tvrzením v poslendí větě? Podělte se o názor

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Větší konkurence bank úvěry nezlevní

5. 8. 2009 | Petr Čermák

Větší konkurence bank úvěry nezlevní

Čím větší konkurence, tím levnější zboží. Tak zní základní ekonomická poučka. Jenže v bankovnictví to tak úplně neplatí. Větší konkurence naopak může vést k dražším úvěrům.

Příliš rychlý růst cen akcií? Někde možná ano.

4. 8. 2009 | Petr Čermák | 2 komentáře

Příliš rychlý růst cen akcií? Někde možná ano.

Hospodářské výsledky amerických firem překonávají očekávání analytiků. Tento optimismus se odráží i na evropských trzích. Pro Česko a Evropu obecně bude ale důležitý tento týden, kdy... celý článek

Zahrajte si na analytiky. Tipněte si akciovou hvězdu srpna.

3. 8. 2009 | Petr Čermák | 2 komentáře

Zahrajte si na analytiky. Tipněte si akciovou hvězdu srpna.

Červencová pozitivní nálada na akciových trzích se nejvíce odrazila na ceně akcie těžařské společnosti NWR, která vyrostla o více jak třicet procent. Ode dneška si můžete zahrát na... celý článek

Čína půjčuje Americe, sama hledá věřitele těžko

22. 7. 2009 | Jan Stuchlík | 15 komentářů

Čína půjčuje Americe, sama hledá věřitele těžko

Čínské devizové rezervy letos překročily dva biliony dolarů. Třetinu z této sumy Čína investuje do amerického státního dluhu. Sama přitom obtížně hledá kupce pro vlastní dluhopisy.

Partners Financial Services