Německo je možná už na dně, Česko si ještě počká

Jan Stuchlík | rubrika: Analýza | 27. 7. 2009
Německo je možná už na dně, Česko si ještě počká
V Německu roste optimismus, že recese končí. Naposledy to naznačil index hospodářského klimatu sestavovaného institutem Ifo. To by znamenalo konec propadu i v Česku. Analytici ale varují, že oživení bude jen křehké.

Už v tomto čtvrtletí by měla německá ekonomika opět začít růst. K tomuto závěru vede analytika Klause Abbergera z mnichovského institutu Ifo nejnovější čísla indexu ekonomického klimatu, který tento institut sestavuje. V červenci vzrostl už po čtvrté za poslední čtyři měsíce na hodnotu 87,3 bodu. To je více, než očekávali analytici. Index je pro ekonomy důležitý signál, vysvětluje německý magazín Der Spiegel. Pokud ve třech měsících po sobě jde opačným směrem, než v předchozích měsících, očekávají analytici změnu trendu. Tedy nyní od recese zpět k růstu.

K optimistickým číslům institutu Ifo se přidala i očekávaní nákupních manažerů měřeného indexem PMI. Ten vzrostl z červnových 44 na nynějších 48,9 bodu. I když hodnoty pod padesáti body stále znamenají očekávaný pokles ekonomiky, jde o největší skok od ledna 1998, kdy se tento průzkum začal provádět, upozorňuje agentura Bloomberg.

Nálada firem a realita německé ekonomiky

Vývoj německé ekonomiky


Pro Česko by to měly být dobré zprávy. Do Německa směřuje třetina českého vývozu. A celkový vývoz dosahuje hodnoty více než dvou třetin českého hrubého domácího produktu. Německé oživení by proto mělo přinést konec recese i do Česka. „Zpoždění by nemělo být nijak výrazné. Nejpozději na přelomu letošního a příštího roku už by mělo být zlepšení citelné i v naší ekonomice. Z hlediska českých firem to znamená, že nejdříve by měly pocítit zlepšení subdodavatelé německých exportérů, kterým pomáhá oživení poptávky po německém zboží v Asii a na Středním východě. Nejpozději oživení zaregistrují společnosti závislé na německé domácí poptávce, která je stále slabá,“ soudí Ľuboš Mokráš, analytik České spořitelny.

„Recese v Německu se blíží ke konci, ale na radostné komentáře je přece jen brzy,“ mírní optimismus Petr Dufek, ekonom ČSOB. Pozitivní podle něj je, že se konečně začíná zlepšovat hodnocení aktuální situace ze strany německých firem. To dosáhlo v průzkumu Ifo minima letos v červnu na hodnotě 82,4 bodu, v červenci si index polepšil na 84,3 bodu. Stále však převažují o více než 40 procentních bodů ty firmy, které hodnotí nynější ekonomickou situaci jako špatnou. To je zhruba stejné množství jako na jaře.

Následné oživení, které by mohlo být znatelné na přelomu roku, bude křehké, shodují se domácí i zahraniční ekonomové. „Je třeba velkou otázkou, co se stane s automobilovým průmyslem Německa, až zmizí šrotovací prémie,“ zmiňuje jedno z úskalí Dufek. Tyto obavy potvrzuje i konjunkturální výzkum Centra pro evropský ekonomický výzkum (ZEW). Ze všech zkoumaných oborů dávají experti oslovení institutem ZEW nejmenší naději na rychlé oživení právě automobilovému průmyslu. Jen dvanáct procent očekává, že se jeho situace v příštím půlroce zlepší, zatímco 55 procent očekává zhoršení.

To je jeden z důvodů, proč by české firmy neměly německé indexy příliš přeceňovat. „Když vezmeme v úvahu, že českému exportu a průmyslu dominují auta, kovy, elektronika a stroje, tak očekávání pozitivně nevyznívají. České firmy fungující jako dodavatelé potřebují oživení poptávky po strojírenských výrobcích, investičních celcích, stavebních materiálech a v neposlední řadě i po spotřební elektronice,“ dodává Dufek.

Skutečné tempo oživení německé ekonomiky, kterou vláda dosud podpořila injekcí ve výši 85 miliard eur, bude podle institutu ZEW záviset na tom, jak rychle se obnoví tok úvěrů od bankk firmám a domácnostem. Záležet bude rovněž na vývoji nezaměstnanosti, která by mohla oživení utlumit. Nyní je v Německu 8,3 procenta nezaměstnaných. Podle Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj by měla míra nezaměstnanosti příští rok vyskočit na 11,6 procenta.

V tuzemsku by se měl pokles ekonomiky v letošním druhém pololetí postupně zpomalovat, předpovídá poslední makroekonomická prognóza ministerstva financí. Příští rok se čeká mírné oživení. Český HDP by měl po letošním propadu o 4,3 procenta vzrůst v roce 2010 meziročně o 0,3 procenta. Tento vývoj naznačují i české ukazatele podobné německému indexu Ifo. Nicméně ministerstvo financívaruje, že růst těchto ukazatelů mohl být vyvolán stávajícími či plánovanými opatřeními pro podporu ekonomiky, jejichž dopad však bude časově omezený. Navíc je na těchto ukazatelích důvěry možné pozorovat opět obrat směr dolů.

Jak pomůže Německo české ekonomice na cestě z recese? Podělte se o názor.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

HDP, Ifo, Německo, oživení, recese, výzkum

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Recese možná nebude mít jen jedno dno

24. 7. 2009 | B.I.G. Expert

Recese možná nebude mít jen jedno dno

Snahy o oživení ekonomik počítají s tím, že spotřeba se vrátí na úrovně z roku 2007. Jenže právě přemrštěná spotřeba a žití na dluh nynější krizi částečně způsobily. Takže se nezdá,... celý článek

Dostane se Německo z krize v roce 2010?

23. 1. 2009 | Petr Čermák | 1 komentář

Dostane se Německo z krize v roce 2010?

Mezinárodní měnový fond (MMF) dokončil pravidelné zkoumání stavu německé ekonomiky. Předpovídá nyní pád HDP o 0,8 procent pro tento rok. Situace v Německu zásadně ovlivňuje i českou... celý článek

Německo zachraňuje kvůli krizi obří Commerzbank

12. 1. 2009 | Jan Stuchlík

Německo zachraňuje kvůli krizi obří Commerzbank

Německá vláda nalila deset miliard eur do Commerzbank, aby zachránila její fúzi s dalším obrem Dresdner Bank. Kdyby sloučení nevyšlo, bylo by to podle některých politiků pro Německo... celý článek

Rok 2009: Česko narazí na dno až půl roku po Německu

22. 12. 2008 | Petr Čermák

Rok 2009: Česko narazí na dno až půl roku po Německu

Minulý rok analytici říkali, že vývoj v USA bude klíčový pro dění ve zbytku světa. Měli pravdu. Ale mýlili se v tom, když si mysleli, že recese nakonec nepřijde. Na rok 2009 tentokrát... celý článek

Partners Financial Services