Spořitelní investiční vyrazila do zahraničí

Tomáš Skřivánek | 4. 9. 2000
Spořitelní investiční vyrazila do zahraničí
Fondy zaměřené výhradně na zahraniční trhy uvedla v pondělí 4. září na trh Spořitelní investiční společnost. Eurotrend se zaměřuje na nejbonitnější evropské akcie, Globaltrend FF je klasickým fondem fondů.

Oba nové fondy Spořitelní investiční společnosti (ISSIS) mají šanci poměrně výrazně zamíchat postavením zavedených smíšených a akciových fondů. Nejvíce ohrožen jejich pravděpodobným úspěchem je Pioneer Trust (profil, názory) a Fond fondů První investiční (profil, názory). Výkonnost obou fondů, která před březnovým poklesem amerického NASDAQu prudce rostla, již půl roku stagnuje a noví podílníci se do nich příliš nehrnou.

Novinky pro podzimní sezónu připravila také Investiční kapitálová společnost Komerční banky (profil, názory) a investaAGe (profil, názory).

Co jsou zač

Eurotrend (OFSISEUR) investuje do evropských akcií z báze indexu Dow Jones STOXX 50, tedy do padesáti největších evropských firem. Portfolio fondu, zpočátku zainvestované správcovskou společností osmdesáti miliony korun, obsahuje podniky jako Nokia, Siemens, Allianz, Ericsson, Nestlé, Shell, Deutsche Telekom nebo Vodafone. Jeho portfoliomanažerem je Tomáš Ondřej, doposud řídící 2. OPF (OFSIS2).

Peníze z Globaltrendu FF (OFSISFF) směřují přednostně do zahraničních akciových fondů. Necelá třetina (32 procent) je určena pro fondy investující ve Spojených státech, o jeden procentní bod méně pro fondy nakupující v zemích Evropské unie. O zbytek se podělí Japonsko (11 procent), východní Evropa (9 procent) a ostatní trhy. Tři procenta majetku chce fond držet v hotovosti. Manažerem fondu je Tomáš Ženčuch, zaměstnaný doposud v SIS jako analytik.

Vstupní poplatky a práh minimální investice do obou novinek, vyznávajících spíše pasivnější investiční strategie, jsou vyšší, než je u SIS zvykem. Ve statutech je zakotven vstupní poplatek 3,5 procenta, první investice musí být minimálně třicetitisícová. Do konce roku 2000 si ovšem můžete Eurotrend zakoupit bez vstupního poplatku, za Globaltrend zaplatíte jen půl procenta.

S Erste v zádech

Tuzemské investiční společnosti nemohou nikdy konkurovat globálním hráčům kvůli horšímu přístupu k informacím. Skeptici prorokují, že po vstupu jejich konkurence na zdejší trh zůstanou tuzemským investičním společnostem pod správou pouze fondy peněžního trhu, v lepším případě ještě fondy dluhopisové. SIS proto neřídí svoje zahraniční fondy sama. "Vstupem Erste Bank do České spořitelny jsme získali přístup ke všemu, k čemu má přístup Erste a její dceřiná investiční společnost Erste Sparinvest," říká Petr Schůt, člen představenstva SIS.

Navíc ani Erste Sparinvest neřídí svá zahraniční portfolia sama, ale spolupracuje se sítí partnerů, prostřednictvím nichž na jednotlivých trzích investuje. Řídit fondy bude portfoliomanažer SIS v Praze, neustále ale bude komunikovat s kolegy ve Vídni. SIS se Sparinvestem uzavřela smlouvu o poradenství a obě společnosti se budou dělit o výnos ze správcovských poplatků.

Zahraniční fondy SIS představují zajímavý nástroj pro investory s minimálně pětiletým horizontem a pozitivním sklonem k riziku. Odměnou za vyšší kolísání kurzů jim v dlouhém období budou nadprůměrné výnosy. Mezi výhody obou nových fondů patří nízký tisícikorunový práh pro pravidelně opakované investice a široká distribuční síť poboček České spořitelny.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-23
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

ČNB varuje před „investicemi“ se značkou Areass

1. 9. 2023 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

ČNB varuje před „investicemi“ se značkou Areass

Česká národní banka upozorňuje veřejnost, že subjekt vystupující pod názvem Areass či Areass Group nemá žádné povolení k poskytování investičních služeb ani nedisponuje žádným jiným... celý článek

Věřitelé zázračného investora, hlaste se. Kde jsou miliardy z WCA?

17. 2. 2023 | Veronika Hejná | 3 komentáře

Věřitelé zázračného investora, hlaste se. Kde jsou miliardy z WCA?

Firma WCA International, která slibovala zázračné zhodnocení, míří k úpadku. Od investorů vybrala miliardy, na účtech má jen sto tisíc. Věřitelé můžou přihlašovat své pohledávky.

Kde přišel dolar ke svému $, kolik váží libra a další pravdy o měnách

3. 9. 2022 | Gabriel Pleska | 4 komentáře

Kde přišel dolar ke svému $, kolik váží libra a další pravdy o měnách

S penězi může být zábava, dokonce i když je nemáte. Stačí se mrknout do jejich historie. Dnes si vysvětlíme třeba to, jestli jsou dolary opravdu z Česka. Nebo proč je čínský jüan kulatý,... celý článek

Zázrační roboti? Kubíčkova WSM byla letadlo, potvrdil soud

9. 6. 2022 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Zázrační roboti? Kubíčkova WSM byla letadlo, potvrdil soud

Na osm let do vězení má jít podnikatel Jiří Kubíček, který podle Městského soudu v Praze způsobil škodu dvě a čtvrt miliardy korun. O zatím nepravomocném rozsudku informovala agentura... celý článek

ČNB zahájila intervence. Brání oslabování koruny

4. 3. 2022 | Jiří Hovorka | 22 komentářů

ČNB zahájila intervence. Brání oslabování koruny

Česká národní banka začala chránit kurz koruny před dalším oslabováním.

Partners Financial Services