Jak si vytvořit finanční rezervu. Spočítejte si to.

redakce Peníze.CZ | rubrika: Jak na to | 28. 4. 2009 | 4 komentáře
Jak si vytvořit finanční rezervu. Spočítejte si to.
Rodina se může snadno dostat do situace, kdy musí rychle zaplatit nečekaný výdaj. Nebo může kvůli recesi přijít o pravidelný příjem. Jako polštář pro překonání těchto situací slouží finanční rezerva. Nyní si můžete spočítat, jak si ji vytvořit.

Některé rodinné výdaje nelze předvídat, ale dá se na ně připravit. Stačí si vybudovat finanční rezervu, která bude rychle po ruce. Tato rezerva pomůže i v případě náhlého krátkého výpadku pravidelného příjmu, třeba kvůli nemoci, ztrátě zaměstnání či výpadku v nájmu z pronajímané nemovitosti.

Mezi nejrůznější náhlé výdaje mohou patřit třeba oprava pokažené pračky, porouchaného auta, nebo se naskytne příležitost k nějaké mimořádně výhodné koupi.

Kdyby rodina v takové situaci rezervu neměla, musela by třeba nevýhodně prodat část majetku, třeba zrušit stavební spořeníči akciové investice, nebo se zadlužit. Běžně se doporučuje mít rezervu ve výši šestinásobku výdajů, nebo trojnásobku měsíčních příjmů. Výše rezervy však závisí hlavně na konkrétní rodině. Měla by být tak vysoká, aby dokázala pokrýt dobu, než rodina překoná nečekanou událost nebo upraví svůj život tak, aby odpovídal novým skutečnostem.

S vybudováním finanční rezervy vám nyní pomůže na naše nová kalkulačka. Potřebujete znát výši vašich měsíčních nákladů, hodnotu už existujících úspor, které lze jako rezervu použít, a dobu, po kterou by vám měla rezerva rodinné výdaje pokrýt. Pak už stačí jen zadat výnosnost finančního nástroje, kde budete rezervu tvořit (spořící účet, podílový fond), a dobu, za kterou chcete mít rezervu vytvořenou. Výsledkem je částka, kterou musíte po tuto dobu spořit, abyste si vybudovali požadovanou finanční jistotu pro případ nouze.

Spočítejte si, jak si vybudovat optimální finanční rezervu.


Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Oblíbená témata

finanční rezerva, kalkulačky

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Víte, kolik utrácíte a kolik můžete spořit? Spočítejte si to.

23. 4. 2009 | redakce Peníze.CZ

Víte, kolik utrácíte a kolik můžete spořit? Spočítejte si to.

Spořit se dá i s malým příjmem. Nejdříve je ale nutné zjistit, za co rodina utrácí a kde by se dalo ušetřit. Naše kalkulačka vám pomůže vyhodnotit, jakou část příjmu za jednotlivé položky... celý článek

Kdy se platí darovací daň. Spočítejte si, kolik zaplatíte.

21. 4. 2009 | redakce Peníze.CZ | 6 komentářů

Kdy se platí darovací daň. Spočítejte si, kolik zaplatíte.

Darovací daň se platí i z bezúročné půjčky. Jde totiž o majetkový prospěch, který dlužníkovi vznikne, protože mu věřitel úroky promine. Daň obecně nemusí platit příbuzní dárce. S výpočtem... celý článek

Co s úsporami provedou daně a inflace. Spočítejte si to.

16. 4. 2009 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Co s úsporami provedou daně a inflace. Spočítejte si to.

Lákavý úrok v bance je přelud. Skutečný výnos je nižší, protože část úroku sebere stát srážkovou daní z příjmu. Další část výnosu a často i původního vkladu ukousne inflace. Spočítejte... celý článek

Udělejte si pořádek v úvěrech s naší novou kalkulačkou

9. 4. 2009 | redakce Peníze.CZ

Udělejte si pořádek v úvěrech s naší novou kalkulačkou

S postupující recesí se řada domácností může dostat do situace, kdy budou jen s vypětím všech sil splácet půjčky. Udělejte si proto včas inventuru, komu a kolik ještě dlužíte. Pomůže... celý článek

Partners Financial Services