Kvíz finanční gramotnosti: Jste lepší než dědeček?

redakce Peníze.CZ | rubrika: Kvíz | 18. 9. 2014 | 2 komentáře
... případně lepší než maminka nebo lepší než vnouče? Totiž – když se zkoumalo, jak lidé rozumějí penězům, přišlo se na to, že mezi generacemi jsou podstatné rozdíly. Jak obstojíte v dnešním kvízu?
Kvíz finanční gramotnosti: Jste lepší než dědeček?

Finance v kapse

Hra Finance v kapse, která vznikla jako jeden z projektů, které ke Dni finanční gramotnosti připravila finančněporadenská společnost Partners. Je určena pro dva až čtyři hráče a zábavnou formou se věnuje finančnímu vzdělávání obyvatelstva. Hráči odpovídají na dotazy z oblasti rodinných a osobních financí, které jsou řazeny do tří kategorií podle obtížnosti, a dostávají za ně plusové či minusové body. Když první hráč dorazí do cíle, všechno se podtrhne a sečte. Vyhrává ten, kdo má nejvíc plusových bodů, tedy ten, kdo znal nejvíce správných odpovědí.

Kolik je vám roků? Vyzkoušejte náš dnešní kvíz a napište nám do diskuze pod článkem, jestli na vás konkrétně sedí výsledky výzkumu, který zadávala finančněporadenská společnost Partners, když v roce 2011 vyhlašovala historicky první Den finanční gramotnosti.

Podle tohoto mezigeneračního průzkumu jsou se znalostmi ze světa financí nejvíc na štíru senioři – a snad právě proto, bývají tak často terčem nejrůznějších vykuků. Nic moc výsledky, jen o maličko lepšími, se může „chlubit“ rovněž dorost mezi patnácti a pětadvacíti lety, střední generace se jakžtakž drží.

Zajímavé ovšem také je, jak svoje znalosti jednotlivé generace odhadovaly: lidé střední generace své znalosti většinou podceňovali, senioři si zase věřili – v porovnání s výsledky testování – až příliš.

Podívejte se tedy na otázky dnešního kvízu a zkuste dopředu odhadnout, kolik jich budete mít správně. A schválně odhad porovnejte se skutečností. Dejte nám pak vědět, jak jste dopadli.

A bonus pro úspěšné řešitele? Jako už několik dní: možnost vyhrát stolní hru pro dva až pět hráčů Finance v kapse. Po úspěšném vyřešení testu se objeví tajné heslo. Když ho pošlete redakci, automaticky jste ve slosování. Výsledky vyhlásíme zítra u dalšího kola kvízu. 

Výherkyní z minulého kola je Jitka Krouželová. – Gratulujeme.

Kdo vykonává dohled nad finančním trhem v České republice?

Co je to exekuce?

Co je to PIN?

Jaký je rozdíl mezi p. a. a p. m.?

Co kryje tzv. povinné ručení u vozidel?

Co je to životní minimum?

Spekulace na měnové kurzy („forex“) jsou pro drobného investora:

Výsluhová penze u transformovaného fondu (dříve penzijního fondu) znamená:

Platí se za uzavření smlouvy o stavebním spoření poplatek?

Úspory na stavebním spoření…

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+31
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Nová Partners Banka startuje. Má rodinný účet i atraktivní spoření

6. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 4 komentáře

Nová Partners Banka startuje. Má rodinný účet i atraktivní spoření

Zájemci mají na výběr ze tří balíčků. Účet si lze založit zatím jen přes poradce, od dubna také online přes aplikaci. Ve druhé polovině roku chce banka nabídnout i spotřebitelské úvěry... celý článek

Soutěž Realiťák roku zná vítěze. Titul získal už potřetí

1. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Soutěž Realiťák roku zná vítěze. Titul získal už potřetí

Vítězem šestého ročníku soutěže Realiťák roku, který každoročně oceňuje nejlepší realitní makléře v Česku, se letos stal Adam Šimoník z Olomouckého kraje. 

Pětina Čechů tají před partnerem mimořádné příjmy i výdaje

1. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pětina Čechů tají před partnerem mimořádné příjmy i výdaje

Nadpoloviční většina Čechů považuje veškeré příjmy i výdaje domácnosti za společné, nicméně pětina lidí před svými partnery některé tají. Ukázal to Index prosperity a finančního zdraví,... celý článek

Moneta končí se zprostředkovateli. Produkty nabídne sama a online

31. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Moneta končí se zprostředkovateli. Produkty nabídne sama a online

Moneta Money Bank se rozhodla ukončit spolupráci s externími finančními zprostředkovateli. Webu Peníze.cz to potvrdila mluvčí banky Zuzana Filipová s tím, že Moneta chce soustředit... celý článek

Partners Financial Services