Finanční vzdělávání: Videohry, kde to děti musí s penězi umět líp než s laserovou puškou

Michal Kašpárek | rubrika: Hra | 9. 12. 2011
Finanční vzdělávání: Videohry, kde to děti musí s penězi umět líp než s laserovou puškou
Škola hrou? Ve finančním vzdělávání to platí teprve krátce. Podveďte svoje děti! Dávejte jim lekce v zacházení s penězi, zatímco si budou myslet, že paří.

Když jsem vyrůstal, peníze ještě byly v počítačových hrách dobré leda k tomu, aby vám běhna v Duke Nukem 3D předvedla vnady. Viz titulní miniatura (abychom neohrožovali mravní vývoj, necháváme jen v miniatuře; ovšem strýček Google...)

To se naštěstí změnilo. Svým dětem můžete pomoci k povědomí o tom, kde se peníze berou a jak se s nimi zachází, aniž byste je přinutili vstát od počítače nebo konzole. Ukážeme si pár novějších her, ve kterých je nutné dobře hospodařit. Berte to jako tip na chytrý vánoční dárek – podobně jako výběr toho nejlepšího z knižních recenzí na Finmagu.

Skyrim: nemáte na úplatky? Běžte na kuchaře nebo si vezměte hokynářku

Dobrodružnou hrou Elder Scrolls V: Skyrim nezklamete. V prvních dvou dnech po premiéře jednoho z nejočekávanějších titulů roku se prodalo skoro tři a půl milionu kopií a recenzenti unisono žasnou nad svobodou, s jakou se hráč může pohybovat po světě Skyrimu.

Patří k tomu i možnost vydělávat, utrácet a investovat peníze. K těm se ve fantasy světě dostanete tradičně skrze dobrodružné výpravy. Středověká ekonomika ale nabízí i jiné možnosti: od duševně nenáročného štípání dříví a vyvařování jídla na trzích přes poněkud složitější výrobu zbraní a investování do kšeftíků až po těžbu a prodej některé z devíti rud. A komu to nevoní, ten si může vzít hokynářku a denně ji zkrouhnout o sto zlatých. Což už pedagogické moc není.

Kromě nakupování zbraní, jídla a dalších věcí denní potřeby tu peníze slouží, stejně jako v předcházejících dílech série, i k podplácení strážců nebo informátorů. Zda je výchovné tohle, to si ve své rodině rozhodněte vy.

Za zmínku čistě pro zajímavost stojí ještě informace z webu Eurogamer, podle které se Skyrim dočkal vůbec nejdražšího převedení do češtiny. Překlady a dabing stály českého distributora 1,25 milionu korun, pětkrát víc než je obvyklé. Takže nepirátit – kupovat!

Vždyť jsme jen dělníci fotbalu

Jestli by k nějakému žánru her měli rovnou přibalovat kravatu a takovou tu staromódní účetní kalkulačku, jsou to „manažery“. Nejde u nich o grafiku ani akci, ale o peníze.

I když si v PC Football Manager 2012 můžete loknout i české Gambrinus ligy, s kapříky tady nepochodíte. Cílem hráče je legální cestou přivést k úspěchům fotbalový tým. Ne na virtuálním trávníku nebo lavičce, ale jako manažer. Nakupování a prodávání hráčů a péče o finanční zdraví klubu přitom není všechno. Zapotřebí je zapojit i bájné manažerské soft skills: pronášet motivační hesla, organizovat mítinky, střídat asertivitu s agresivitou, čekat a pozorovat, co zafunguje. V mládí se to introverti hrající tenhle žánr naučí po nocích u počítače – a v dospělosti v zasedačce IT firmy jako když najdou.

O fotbalu to sice neplatí, jinak je ovšem žánr podobných simulací prvním, u nějž se počet hráček vyrovnal a předehnal počet hráčů. S penězi tak budou muset dobře zacházet vaše příbuzné v sérii „simulací života“ The Sims, jejíž poslední díl, The Sims Medieval, vyšel letos a zasazený je do středověku.

Za dvě stovky lze koupit starší tituly Theme Hospital a Hospital Tycoon, kde se děti dozvědí, že ufinancovat špitál není legrace. Ještě o padesát korun levněji vyjde komplet trilogie Oil Tycoon 2, Ice Cream Tycoon a Cinema Empire, ve kterých lze dobývat ropu a provozovat stánek se zmrzlinou nebo kino – to všechno ale bohužel jen v angličtině. Z kategorie roztomile bizarních je pak dvojdílná série ilustrující těžký život zemědělců: Traktor – Zetor simulátor. Podobných „manažerů“ objevíte v každém supermarketu celý regál, bývají v češtině a stávají něco přes stovku.

Kdo vyhraje krysí závod

Ke hraní pochopitelně nepotřebujete počítač. Alternativou k obligátním Monopolům je desková hra Cashflow 101 – Jak vybřednout z krysího závodu.

Podepsán je pod ní spisovatel a popularizátor finanční gramotnosti Robert Kiyosaki, který už od knihy Bohatý táta, chudý táta omílá stále tu samou radu: ukládejte peníze do aktiv, odkud se vám investice budou průběžně vracet. Tedy do nájemních bytů, akcií nebo do podnikání. Vyhnout se naopak máte utrácení za „nicotnosti“. Potud určitě dobré rady, i pro děti.

Cílem hry Casflow je ale vybudovat si takový tok pasivních příjmů, který vás vysvobodí z „krysího závodu“, což je pendlování mezi kanceláří a domovem. Jinak řečeno, smradlavá práce je tu jen pro „obyčejné“, finančně negramotné lidi. Chcete tohle vštěpovat svým potomkům od deseti let výš? Nebo s pomocí dětské verze už i prvňákům?

Adolescenty, především hochy, může dokonce ohrozit akutní kiyosakitida. Ta se projevuje nejprve úbytkem zájmu o pro věk typické neřesti. Následuje utrácení za knihy a semináře finanční gramotnosti. (Áno, je to vlastně investování!) Nemoc pokračuje nošením límce košile přes límec saka, charakteristickým mumláním o „podnikatelských projektech“, bludnou představou o vlastní nadřazenosti nad negramotným plebsem a končí poměřováním lidí především skrze to, co vlastní a kolik času musí trávit v práci.

Anketa

Byli jste nebo jste pařanem?

Česká verze deskovky stojí 1 700 korun a i s výhradami ji lze doporučit. Na rozdíl od verze počítačové, proti jejíž grafice je Duke Nukem 3D švihák oháknutý dle poslední módy.

Aby malí zbytečně nedoufali

Abychom ty peníze nebrali úplně vážně, můžete dětem na novém – anebo klidně i starém – notebooku nebo tabletu pustit některou z her podvratných vývojářů Molleindustria. Ti v McDonald’s Video Game ukazují, jak těžké je kočírovat globální byznys a těšit správní radu dobrými výsledky. A Every Day The Same Dream – česky Každý den stejný sen – je mnohem roztomilejší ztvárnění krysího závodu než Kiyosakiho myši ve fialových sakách. Navíc bez reakcionářských happyendů, takže malí nebudou zbytečně doufat ve světlou budoucnost.

Redakce radí: do sítě s Kašpárkem

Michal Kašpárek

... a další tipy Michala Kašpárka

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Finanční prvouka. Co naučit děti o penězích

2. 11. 2011 | Zdeněk Simaichl | 17 komentářů

Finanční prvouka. Co naučit děti o penězích

Jsou peníze „až na prvním místě“? Jistě jsou v životě důležitější věci. Ale abychom se důležitějším věcem mohli věnovat, nesmí nám hlavu zaměstnávat myšlenka, jestli budeme mít příští... celý článek

Co by vaše děti měly vědět o penězích

13. 9. 2011 | Dušan Mátl | 6 komentářů

Co by vaše děti měly vědět o penězích

V dětských představách se peníze líhnou v peněžence, a pokud se jich náhodou nevylíhlo dost, rád vám je dá každý bankomat. Co to znamená vydělávat si a šetřit, z toho nemají rozum.... celý článek

Škola finanční gramotnosti: jak zvládat rodinný rozpočet

6. 9. 2011 | Roman Baroš | 26 komentářů

Škola finanční gramotnosti: jak zvládat rodinný rozpočet

Jak udržet rodinný rozpočet na uzdě? Jak se vyhnout nepříjemným překvapením pět dní před výplatou? Jak si bezbolestně vytvořit dostatečnou rezervu? Většina lidí tyhle otázky řeší, bohužel... celý článek

Lekce pro dětské podnikatele: když po vás život hází samé citrony, připravte citronádu!

19. 8. 2011 | Michal Kašpárek | 5 komentářů

Lekce pro dětské podnikatele: když po vás život hází samé citrony, připravte citronádu!

Děti prodávající na dvorku limonádu čelí ve Spojených státech občasné policejní šikaně. V Česku by zákonů a vyhlášek porušily pravděpodobně ještě více. Za to riziko to přitom stojí... celý článek

Rodinný rozpočet: Proč je nutné si vést rodinný rozpočet

10. 6. 2009 | Luboš Smrčka | 3 komentáře

Rodinný rozpočet: Proč je nutné si vést rodinný rozpočet

Dvě třetiny domácností jsou rády, když všechny výdaje pokryjí jejich příjmy. Přitom by bylo žádoucí, aby hospodařily s přebytky, které by si ukládaly na pozdější použití. Bez důkladné... celý článek

Partners Financial Services