Jak vybírat exekutora

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 22. 12. 2016 | 1 komentář
Potřebujete vymoct dluh a nevíte, kterému exekutorovi pohledávku svěřit? Ptali jsme se zasvěcených: podle čeho se rozhodovat?
Jak vybírat exekutora

Jak vybírat exekutora? Oč se zajímat, podle jakých kritérií volit? V čem lidé při výběru exekutora nejčastěji chybují, na co dát pozor? A co když máte pohledávky u více dlužníků – je vždycky ideální, aby je vymáhal stejný exekutor?

Ptáme se Exekutorské komory, soudního exekutora Lukáše Jíchy, České asociace věřitelů i odborníka na dluhovou problematiku z vládní Agentury pro sociální začleňování. Na Ministerstvu spravedlnosti jsme zjišťovali, jak to vypadá se zavedením místní příslušnosti exekutorů, ta by totiž problém vyřešila; exekutora už byste si vybírat nemohli.

Exekutorská komora: Pozor na cestovní náklady

Podle mluvčího Exekutorské komory Petra Vorlíčka by měl věřitel každopádně zohlednit geografické hledisko. „Když zvolíte soudního exekutora blízkého faktickému bydlišti dlužníka, bude exekutor lépe znát místní poměry a nehrozí vysoké cestovní náklady. Pokud totiž cestovní náklady přesáhnou pevnou výši určenou zákonem, může je částečně nést věřitel,“ vysvětluje mluvčí exekutorů. Výhoda podle něj je, když to k exekutorovi nemá daleko ani věřitel. „Může tak poměrně snadno kontrolovat stav vymáhání své pohledávky.“ Dalším kritériem může být například nabídka doplňkových služeb. „Jako je dálkové nahlížení do spisu, pravidelné reporty o stavu vymáhání, hlídání insolvenčního rejstříku a podobně,“ pokračuje Vorlíček.

Pozor by si věřitelé měli podle mluvčího Exekutorské komory dát hlavně na zbytečné náklady na cestovné. Předem by se měli zajímat, jakým způsobem je exekutor bude informovat o stavu vymáhání a nakolik budou mít přehled o jeho krocích.

Pokud máte víc pohledávek ke stejnému dlužníkovi, je podle Vorlíčka jednoznačně lepší, aby je vymáhal jeden exekutor, má větší přehled o majetku dlužníka a zná ho. Pokud máte pohledávky k více dlužníkům, záleží na vás, jestli upřednostníte jednoho nebo víc exekutorů.

Peníze, nebo všechno!

Exekutor Vrána na Peníze.cz

Lukáš Jícha v dubnu 2016 vystřídal v čele exekutorského úřadu Přerov kontroverzního Tomáše Vránu, který vybudoval jeden z největších a nejobávanějších exekutorských úřadů v zemi. Ale také úřad spojený s řadou problematických kauz. Dvoudílný rozhovor s Tomášem Vránou Peníze.cz přinesly před dvěma roky:

Exekutor Jícha: Zabavuje i u dlužníka doma?

„Při výběru bych doporučoval zohlednit, jestli hledáte soudního exekutora pro jednu exekuci nebo na dlouhodobější spolupráci. Důležitá je vzdálenost exekutora a věřitele, vzdálenost exekutora a dlužníka, komunikace exekutor – věřitel, dostupnost exekutora na mailu a telefonu, výše požadované zálohy na náklady exekuce, smlouva o provedení exekuce – co exekutor požaduje a co nabízí, nebo jestli exekutor provádí i exekuce prodejem movitých věcí,“ vyjmenovává přerovský soudní exekutor Lukáš Jícha.

(Pozn. red.: Některé exekutorské úřady dlužníkovi obstaví účty a srážejí z příjmů, ale takzvanou mobiliární exekuci – tedy zabavování a následný prodej majetku dlužníka v dražbě – nedělají.)

Věřitelé podle Lukáše Jíchy málo hledají reference, exekutora vybírají spíš náhodně. „Při podání exekučního návrhu věřitel často doslova už vidí peníze na cestě. Dlužník ale po výzvě exekutora dobrovolně zaplatí jen v minimu případů. Na většině exekucí musíme pracovat několik měsíců i let. A některé nevedou k vymožení pohledávky nikdy, protože se nepodaří dohledat dlužníka nebo jeho majetek.“

Exekutor Jícha radí věřitelům, aby se před podáním exekučního návrhu s exekutorem spojili a probrali možnosti – předejdou tak zklamání. „Věřitel někdy až příliš spoléhá, že soudní exekutor všechno sám najde a zjistí. Přitom právě informace od oprávněného o životě a majetku povinného, telefonní kontakty na něj a podobně, jsou pro nás v úvodní fázi exekuce velmi cenné.“

Když má věřitel víc pohledávek, je podle Lukáše Jíchy lepší spolupracovat jen s jedním nebo několika málo exekutory. „Komunikace je snazší a rychlejší, věřitel oslovujete konkrétní lidi na exekutorském úřadu a časová i finanční náročnost administrace vymáhání pohledávek se snižuje.“

Když už musíte...

... půjčte si u někoho normálního

Většinou nejvíc ušetříte, když nekoupíte. Ale jsou i půjčky nezbytné a jsou půjčky, které si na sebe vydělají. Pokud úvěr vážně potřebujete, nechejte si porovnat nabídky. A pokud bude půjčka nesmysl, řekneme vám to.

Česká asociace věřitelů: Někteří exekutoři nekomunikují

„Věřitelé bohužel nemají k dispozici žádnou ověřenou databázi, kde by mohli jednoduše zjistit, jak který exekutor pracuje, jak je jeho úřad vybavený nebo jaká je efektivita jeho práce. Nejlepším vodítkem tak zůstává doporučení od známého nebo advokáta, který věřitele zastupuje,“ komentuje šéf České asociace věřitelů Pavel Staněk. Případně by podle něj měl věřitel rešeršovat alespoň na internetu. „Základní představu si může udělat z webových stránek úřadu, médií či diskuzí na odborných portálech.“

Důležitým kritériem je podle Staňka vzdálenost úřadu.  „Zejména v případě, kdy věřitel nemá s exekučním řízením zkušenosti, ocení, když bude moct exekutora navštívit a probrat s ním všechny kroky a náležitosti. Zároveň bude mít možnost udělat si o exekutorovi a jeho úřadu představu, posoudit jeho chování i personální a materiálně-technické zázemí.“

Kamenem úrazu podle České asociace věřitelů bývá komunikace. „Existují exekutorské úřady, se kterými je pro věřitele i dlužníky velmi obtížná komunikace, protože se k nim prakticky nedá dovolat, na e-maily a dopisy reagují s velkou časovou prodlevou. To bývá signálem nízké efektivity úřadu,“ říká Pavel Staněk.

Radek Hábl: Nezapomeňte na etiku

„Úspěšnost vymáhání se nikde neuveřejňuje, k dispozici není žádné srovnání exekutorských úřadů. Věřitelé se mohou spolehnout jen na články v tisku nebo čísla dohledávat ve výročních zprávách jednotlivých exekutorských úřadů,“ potvrzuje Radek Hábl, který se dluhovou problematikou zabývá v Agentuře pro sociální začleňování. Věřitel by podle něj měl brát ohled také na známé excesy určitých exekutorských úřadů. „Vymáhání by mělo být etické a v souladu se zákonem,“ dodává Hábl.

Někdy je podle něj pro věřitele, který má víc pohledávek, výhodnější spolupracovat s jediným exekutorem, jindy je lepší diverzifikace. „Každopádně je ale velmi neefektivní, když exekuce vůči jednomu dlužníkovi vedou různí exekutoři. Vznikají tím ohromné vícenáklady a externality, na kterých profituje jen úzká skupina osob, doplácí na to však celá společnost,“ je přesvědčený Hábl.

Propojeno!

Slučování exekucí dnes

Spojit exekuci v jednu – a citelně tak snížit náklady na vymáhání i celkovou vymáhanou částku, je možné už dnes. V některých případech se to děje automaticky, jindy na žádost dlužníka. Není to ale možné vždy. Podrobný přehled pravidel přinesly Peníze.cz před časem:

Jak ušetřit na exekucích? Jejich spojením!

Ministerstvo: Na jednoho dlužníka jeden exekutor

Aby všechny exekuce vedené proti jednomu dlužníkovi vymáhal stejný exekutor, chce také Ministerstvo spravedlnosti. „V říjnu jsme poslali do připomínkového řízení návrh novelizace občanského soudního a exekučního řádu. Součástí novely exekučního řádu je koncentrace exekučních řízení vedených proti témuž dlužníkovi u jednoho soudního exekutora – vést by je měl exekutor, u kterého bylo vůči dlužníkovi zahájené první exekuční řízení,“ uvedl pro Peníze.cz mluvčí rezortu Jakub Říman. Každý exekutor by pak musel při obdržení exekučního návrhu ověřit, jestli dlužníkovi už neběží exekuce u jiného exekutora a případně exekuční návrh postoupit příslušnému kolegovi.

Změna by podle ministerstva snížila náklady exekuce, protože údaje o majetku dlužníka by se zjišťovaly najednou pro všechna exekuční řízení, a usnadnila komunikaci dlužníka s exekutorem.

Podrobněji o chystaných změnách v článku:

Návrh Ministerstva spravedlnosti je určitou alternativou k zavedení místní příslušnosti (teritoriality) exekutorů, která vychází z principu, že exekutor může vymáhat pouze od dlužníků ve svém obvodu. V Česku se o místní příslušnosti debatuje roky, má vášnivé příznivce i odpůrce, zatím ale platí, kterýkoli z českých exekutorů může pracovat po celém Česku bez ohledu na své sídlo.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

7. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

Další oddlužovací akce, pro kterou se vžil název milostivé léto, má tentokrát lidem odpustit část dluhů na zdravotním pojištění. S její podobou, kterou včera schválili poslanci a teď... celý článek

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

6. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

Novela insolvenčního zákona má snadněji oddlužit lidi v exekuci. Česko ji mělo schválit už v létě 2021, jenže stále není jasná její konečná podoba. Napovědět může únorové jednání sněmovny.... celý článek

Lidem v exekuci zůstane méně. Expert vysvětluje, co se mění

26. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Lidem v exekuci zůstane méně. Expert vysvětluje, co se mění

Nižší nezabavitelné minimum, hrozba fixní srážky i možný konec započítání peněz na manžela či manželku. Lidem v exekucích zbyde letos z příjmu méně peněz. Změny popisuje Radek Hábl z... celý článek

Poslední Milostivé léto pomůže s dluhy u VZP. Ale ne všem

18. 1. 2024 | Petr Kučera

Poslední Milostivé léto pomůže s dluhy u VZP. Ale ne všem

Vláda podpořila plán na další oddlužovací akci zvanou Milostivé léto. Ta odpustí penále a exekuční náklady lidem, kteří si měli platit veřejné zdravotní pojištění – tedy například podnikatelům... celý článek

Stačí vám 111 Kč na den? Banka si vyzkoušela, jak žijí chudí Češi

10. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 20 komentářů

Stačí vám 111 Kč na den? Banka si vyzkoušela, jak žijí chudí Češi

Vyjít každý den přesně se 111 korunami na osobu – tak znělo zadání pokusu, do něhož se zapojilo třicet zaměstnanců České spořitelny. Cílem bylo vžít se na pár dní do situace klientů... celý článek

Partners Financial Services