Proč všechny peníze nespotřebovat hned?

Proč všechny peníze nespotřebovat hned?
Ještě v polovině 90. let patřili Češi k nejspořivějším národům v Evropě. Tradičně preferovali úspory před okamžitou spotřebou, kdy masově využívali především bankovních produktů. Jaká je situace se spořením v současnosti? Česká míra úspor je na nižší úrovni než evropský průměr. Zadlužení domácností rapidně vzrůstá a s nimi související i počet soudních exekucí. Přečtěte si, co vlastně znamená žít na úvěr a proč bychom neměli podlehnout touze po okamžité spotřebě a místo toho část našich příjmů odkládat.

Jednu z příčin musíme hledat v úrokových sazbách. Ty jsou přímo úměrné míře inflace. V České republice se do roku 1998 pohybovala kolem 10 %. Úrokové sazby bankovních vkladů se pohybovaly kolem této výše a ze 100 000 Kč se tak dalo vydělat 10 000 Kč ročně před zdaněním. To by bylo hezké, kdyby zde nebylo ono příznačné "ale". Inflace z úspor ukrojila rovněž 10 %, a tak střadatel nevydělal vůbec nic. Jen zůstal na reálné hodnotě svých úspor. O míru inflace se však bohužel zajímal jen málokdo. Proto když od přelomu století inflace rapidně klesla v roce 2003 až na historických 0,1 %, a s ní klesly i úrokové sazby v bankách, o tyto vklady se střadatelé přestali zajímat, protože moc nevydělaly. Zároveň se začala zvyšovat životní úroveň a Češi začali své uspořené peníze utrácet.


K životu na úvěr jsme podbízeni ze všech stran

V tomto období se také na trhu začaly ve stále se zvětšující míře prezentovat různé úvěrové společnosti nabízející výhodné spotřebitelské půjčky. Slogan "Kup teď, splácej potom," přímo láká nezatěžovat si mysl budoucími splátkami.

Exekuce majetku: práva exekutora a práva vaše
Hrozí vám exekuce? Nebo už vám dokonce exekutor stojí v kuchyni? Přečtěte si, co vám smí a nesmí zabavit. Že dlužník nejste vy? Nevadí, exekutor může sebrat i cizí věci. Chcete vědět, proč tomu tak je a jaká práva máte? Připravili jsme pro vás nový seriál, v jehož rámci vám nabízíme právní i praktické rady jak se zachovat v případě, kdy vám hrozí exekuce nebo již dokonce máte s exekutorem co do činění. Exekuce majetku: práva exekutora a práva vaše.

Blíží se Vánoce a inzertní aktivita úvěrových společností stále stoupá. "Ještě nikdy nebylo tak snadné získat peníze." Zadlužit se je velice snadné, ale o to těžší je dluh splácet. Je jistě lákavé půjčit si na deset procent navýšení. Na toto lákadlo spoléhají úvěrové společnosti. Zaplatit deset splátek plus úvodní platbu ve výši deset procent. Jenže jsme zase u onoho "ale". Tím jsou čtyři písmena RPSN - roční procentní sazba nákladů. A to je to, co nás musí zajímat především. Potom se totiž nemůže stát, že místo očekávaných 10 % navíc zaplatíme i o 60 % více, než jsme očekávali. Toto navýšení pokryjeme další půjčkou a nezadržitelně se blížíme na okraj finanční propasti (viz seriály v sloupcích, pozn. redakce).


Kupujte za vlastní

Když už si musíme půjčit, za každých okolností bychom měli mít na mysli, že si mohu půjčit jen tolik, kolik bych si sám byl schopen ze svého příjmu našetřit. Jediným "ospravedlnitelným" zadlužením může být půjčka na vlastní bydlení nebo na vzdělání.

Finančně efektivnější je, když si můžeme naši vytouženou věc pořídit ze svých zdrojů a peníze navíc, které bychom spláceli úvěrovým společnostem, nám tak zbudou na další finanční cíl. Abychom mohli tento postup praktikovat, nesmíme podlehnout touze po okamžité spotřebě, ale musíme část našich příjmů odkládat.

Pokud je však budeme nechávat na běžném účtu, budeme je mít neustále na očích a v rámci disponibilního zůstatku nás neustále budou vybízet k utracení. Výhodnější je zřídit si spořící účet, kam budeme pravidelně určitou částku odkládat a který je také lépe úročen než běžný účet. Nesmíme však věřit na jeho samospasitelnost a naše další peníze, tedy ty, které jsme si již našetřili a stále je nechceme v nejbližší době utratit, bychom měli investovat výhodněji. Tomuto asi nejlépe odpovídají podílové fondy. Do těch se dá investovat již od 500 Kč měsíčně a po šesti měsících od jejich nákupu už nás nemusí zajímat ani zdanění našeho výnosu.

Ti z vás, kteří preferují úspory před okamžitou spotřebou tak postupují ke svým vytouženým cílům levněji.

Psáno pro Sophia Finance

Seriál Jak na úvěry aneb život na splátky, které vás nepoloží
Na dluh žije čím dál tím víc českých domácností. Úvěry nepochybně mají svoje klady, dovolují nám pořídit si zboží či služby, na které je naše peněženka krátká. Pokud ale jejich kouzlu bezhlavě podlehneme, mohou nás zavést až na samé finanční dno. Následující série článků vám poradí, jak proplout úvěrovým mořem bez úhony a co dělat v případě, pokud už se snad vaše finanční loď potápí. Spoustu užitečných článků, rad a informací týkajících se úvěrových produktů a zadluženosti naleznete v našem novém seriálu Jak na úvěry aneb život na splátky, které vás nepoloží.

Kupujete spotřební zboží za vlastní, nebo vypůjčené peníze? Půjčujete si na nákup vánočních dárků? Kolik v současné době dlužíte? Kam investujete "přebytečné" peníze? 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 11. 2006 15:27, jezevec

a co teprve hypotéka - nalákají vás na jednocifernou RPSN, a ve výsledku zjistíte že ve skutečnosti splácíte dvojnásobek tedy 100% a víc. žejo :-)

Zobrazit celé vlákno

+43
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 11. 2006 16:14, Jirka

Možná má básník podobnou zkušenost jako já. Tedy ne že bych si půjčoval - takové nabídky odtrčím raději dlouhým klackem jako nějaký kontaminovaný materiál. Ale nedávno jsem měl ve schránce zrovna leták od jedné lichvářské grupy a ta úžasná nabídka vypadala podobně, jak popisuje básník. Drobná platba úvodem a pak něco splátek. Když jsem si sečetl úhrn, dělalo to přes 50% navrch. Měsíční úročení (tedy nikoli p.a.) bylo asi 2,75%. Sympaticky malý úrok, dokud si to nepřepočtete. Aneb: půjčka prezentovaná po malých dávkách nevyděsí v jakémkoli množství. Tedy alespoň ne ty, kteří byli líní na hodinách matematiky.

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

RPSN, úroková sazba a koeficient navýšení aneb jak vybrat nejvýhodnější úvěr

11. 4. 2006 | Martin Zika | 5 komentářů

RPSN, úroková sazba a koeficient navýšení aneb jak vybrat nejvýhodnější úvěr

Půjdete-li si do banky či jinam půjčit peníze, samozřejmě budete chtít ten nejvýhodnější úvěr. Můžete využít několika pomocníků pro porovnání výhodnosti jednotlivých půjček mezi sebou.... celý článek

Stačí znát RPSN jen u některých úvěrů? Podle zákona ano

17. 1. 2006 | Linda Fejtková

Stačí znát RPSN jen u některých úvěrů? Podle zákona ano

Úrokové sazby jsou zavádějící, nemluvě o poplatcích s úvěry spojenými. Mnohem přesnější údaj o tom, kolik vlastně úvěr bude stát, je tak RPSN. Podle zákona se ale užití RPSN vztahuje... celý článek

Peněžní trh má vždy smysl

12. 1. 2006 | David Urbánek

Peněžní trh má vždy smysl

I když nyní nepřináší fondy peněžního trhu po zohlednění inflace kladný reálný výnos, není důvod se jim vyhýbat. Stále plní svůj účel výhodné alternativní investice k bankovním účtům.... celý článek

Bohatý svět podílových fondů

29. 11. 2005 | Petr Vykoukal

Bohatý svět podílových fondů

Je pro vás vkladní knížka či termínovaný vklad jediným nástrojem pro uložení peněz? A pod slovem investor si umíte představit kohokoliv jen ne sebe? Čtete dále, podílové fondy nejsou... celý článek

Nejvíc prodělá, kdo neinvestuje. Inflace mu zdaní úspory

23. 11. 2005 | Roman Stuchlík, Milan Šmíd | 1 komentář

Nejvíc prodělá, kdo neinvestuje. Inflace mu zdaní úspory

Za posledních deset let "ukradla" inflace českým občanům 35 % neinvestovaných úspor. Obrana proti tomuto "zloději" je jediná – investovat. Přinášíme výpočty reálného zhodnocení v jednotlivých... celý článek

Partners Financial Services