Lenoši nezbohatnou... a učitelé asi taky ne, říká Robert Kiyosaki

Lenoši nezbohatnou... a učitelé asi taky ne, říká Robert Kiyosaki
Důvodem číslo 1, proč lidé nejsou bohatí, je jejich lenost, píše ve svém sloupku „bohatý táta“ Robert T. Kiyosaki a říká: „Nebojím se, že článkem urazím finanční ‚lúzry‘. ‚Lúzři‘ moje sloupky nečtou.“ Na čem Kiyosaki staví svou politicky nevhodnou teorii o lenoře a bohatství? Jak se můžeme poučit od drancujících dobyvatelů? A za co všechno může v oblasti úspěchu písmeno „L“?

Čtenáři Kiyosakiho knížek a sloupků (viz např. článek Bohatý táta Kiyosaki říká: nešetřete, investujte) asi ví, jak tento i u nás dobře známý autor, vydělává. Určitě ale neuškodí si jeho aktivity připomenout.

  • V první řadě je Robert Kiyosaki podnikatelem. "Zakládal jsem společnosti již od dětství," píše a dodává, že nikdy nechtěl být zaměstnancem. "Vždy jsem chtěl být svým vlastním pánem, nechtěl jsem, aby mi někdo říkal co a jak dělat." V současné době tak má Kiyosaki díky tomuto přístupu společnosti, agentury a strategické partnery všude po světě.
  • Za druhé, Kiyosaki má rád nemovitosti. Nemovitosti jsou totiž podle něj nejlepší investicí na světě. "A můžu vám to dokázat," říká. "Víte snad o nějaké jiné investici, kvůli které se vám pod okny budou řadit bankéři s nabídkou peněz? Jistě vám nepůjčí milióny dolarů na nákup akcií, obligací či podílových fondů. A víte o nějaké jiné investici, kterou vám pojišťovna pojistí proti ztrátám? Rozhodně se nebude zajímat o podílové fondy či penzijní připojištění."
  • Do třetice má "bohatý táta" rád komodity, a to ropu a plyn. Z jednoduchého důvodu: jejich nabídka je omezená a poptávka po nich obrovská. "Kvůli ropě a plynu se roky vedou války. O čem myslíte, že je ta v Iráku," politikaří ve svém sloupku Lazy People Don't Get Rich Kiyosaki.
  • A konečně, Kiyosaki má odjakživa rád zlato a stříbro. Proč? "Nevěřím, že americká vláda je dobrým správcem peněz. Možná to nevíte, ale Bushův kabinet vytiskl za šest let víc peněz - přes bilión dolarů - než všichni američtí prezidenti dohromady." Války se po staletí vedly i kvůli drahým kovům. "Proč myslíte, že říše Inků padla do rukou Španělů? Nebo proč byli Indiáni převálcováni evropskými usedlíky? Dobyvatelé mohou říkat, že jednají ve jménu boha. Ovšem pamatujte si, že jen jedno písmeno odlišuje slovo "God" a "Gold".


Písmeno L

Místo týdnů a týdnů povídání o nemovitostech, podnikání, zlatu, stříbru, ropě či plynu se dnes na otázku bohatství podívejme z jiného pohledu. Co si Kiyosaki myslí o bohatnutí?

Cashflow - pojďte si hrát
Chcete získávat znalosti z účetnictví, investic a finančního plánování místo tradičným způsobem zábavnou formou? Pak vyzkoušejte výukový program, který je na hraní přímo založen, stolní hru Cashflow. Autorem tohoto programu (mimo jiné oceněného jako The Wall Street Journal Bestseller) je právě Robert T. Kiyosaki, kterého i u nás proslavila knížka Chudý táta, bohatý táta. Přečtěte si o této hře více!
Jak už jste si přečetli, podle "bohatého táty" líní lidé nezbohatnou. Stejně tak jste si již všimli, že ve slově God a Gold je jen jeden rozdíl, a to písmeno L. A právě na toto písmeno začínají také slova líný (lazy) a loupení (looting - v překladu znamená spíš drancování či rabování, ale to bychom ztratili kouzlo písmene L - pozn. autorky). "Dobyvatelé, kteří vydrancovali říši Inků ve jménu boha, nebyli líní. Ano, byli to bandité se zbraněmi, ale měli ambice," skládá mozaiku představených informací Kiyosaki.

Ještě jedno slovo začíná na L, a to "loser". (Toto slovo snad ani nemá cenu do češtiny nijak překládat. V rámci amerikanizace našeho jazyka se vžilo pro označení někoho zcela neschopného. Snad se jen v českém přepisu používá ve fonetickém znění: lůzr - pozn. autorky). "V životě jsem se setkal s mnoha lůzry, kteří se modlili k bohu, aby jim dal zlato. Touto cestou ale nic nezískají, protože, jak mě učili v nedělní škole, bůh pomáhá těm, kdo pomáhají sobě," říká Kiyosaki a dodává: "Ano, dobyvatelé byli zabijáci a zloději, ale alespoň věděli jak pomoci sami sobě."

"A to já vím taky. Bohatý jsem se nenarodil," pokračuje Kiyosaki. "Vždy jsem otevřeně psal o svých neúspěších v podnikání i o svých ztrátách při investování. Důvod, proč jsem je netajil, je ten, že vlastní chyby jsou tou nejlepší životní zkušeností. Chybami se člověk učí nejlépe. Platí to všude kromě škol, kde se za chyby trestá. Toto může být důvod, proč učitelé nejsou bohatí," píše Kiyosaki a loučí se tím, že nedoporučuje, aby se z nás stali ambiciózní rabovači. Poukazuje jen na to, že když nebudeme líní lůzři, můžete pro sebe získat více zlata, a to i bez uchýlení se k drancování.

Připravili jsme pro vás nový speciál: Vše o bydlení: smlouvy, financování a legislativa
Najdete v něm mnoho praktických informací pro případ, že se rozhodnete koupit nemovitost, zvažujete, zda si pořídit byt v osobním nebo družstevním vlastnictví či se chytáte svoje bydlení vylepšit rekonstrukcí. Zajímá vás deregulace nájemného? I tomuto tématu jsme se věnovali, a to hned v několika článcích. Přejeme vám mnoho inspirativního čtení v našem speciálu Vše o bydlení: smlouvy, financování a legislativa!

Článek byl napsán podle sloupku Lazy People Don't Get Rich zveřejněného 8. srpna na serveru Yahoo! Finance.

Co si o teorii písmene L myslíte? Souhlasíte s tvrzením, že lenoši nezbohatnou? Má podle vás trestání za chyby něco společného s bohatstvím učitelů?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 53 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 2. 2007 12:21

mam rad kiyosakiho- suhlasim s nim na 90 percent, nezavisle aniz by som o kiyosakim dozvedel , tak som investoval do nemovitosti do ktorych roky nechcel nikto investovat, kiyosaki mi len potvrdil spravny smer.................knizny biznis je vsak knizny biznis- proste nasirel opat volne miesto na trhu , a preto je vynimocny a uspesny. som rad ze som nasiel cloveka ktory to vidi tak isto ako ja . marian

Zobrazit celé vlákno

+63
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 8. 2006 2:45, jezevec

Xlátaninám tyou Kyosaki mám velkou skepsi.
Kdyby ten pán opravdu něco věděl a uměl - tak by to asi dělal, a nepsal by knížky pro blbý.
Takže pokud je pro něj lukrativní psát nějaké cinty typu "nejleší je být na vrcholu letadla typu Amway" či "nejlépe zbohatnete když budete za levno nakupovat nemovitosti a pak je za draho prodáte" - asi mu jeho vlastní práce moc nejde, a zkouší co se dá.
Ta představa miliradáře, an sedí v přepychopvém paláci, a sžírán altruismem píše knihu kterak každý může dosáhnout pohádkového bohatství - mi poté co jsem absolvoval základní školu, už nepřipadá ani vtipná.

-15
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (53 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vyplatí se pravidelné investování po započtení poplatků? II.

26. 7. 2006 | Lukáš Marek

Vyplatí se pravidelné investování po započtení poplatků? II.

V dokončení včerejšího článku se dozvíte, jak různé investiční společnosti stanovují poplatky. Nabídneme vám přehled výnosů různých fondů těchto společností včetně výše započítávaných... celý článek

Jak obchodují na burze profesionálové

18. 7. 2006 | Petr Vykoukal

Jak obchodují na burze profesionálové

Zúčastnili jsme se semináře o daytradingu s předním světovým spekulantem Andy Jordanem, abychom vám přiblížili, jak takové obchodování vypadá v praxi. Zajímá vás, jak se mu dařilo při... celý článek

Pravidelné investování po malých částkách: jak funguje a komu se vyplatí

14. 7. 2006 | Lukáš Marek

Pravidelné investování po malých částkách: jak funguje a komu se vyplatí

Snaha investičních společností nenechat ladem cílovou skupinu potenciálních klientů - drobných investorů stojí za vznikem programů pravidelného investování po malých částkách. Investovat... celý článek

Do banky pro fondy? Nechte si poradit i jinde.

14. 3. 2006 | Petr Vykoukal

Do banky pro fondy? Nechte si poradit i jinde.

Chystáte se do banky nakoupit podílové fondy? Zjišťovali jsme, na co byste se měli připravit. Chcete vědět, co předvedli bankovní poradci v několika českých a moravských městech? Kdo... celý článek

Podílové fondy na krátko, středně i dlouho

9. 12. 2005 | Petr Vykoukal

Podílové fondy na krátko, středně i dlouho

Rozhodli jste investovat do podílového fondu, ale nevíte, jak si na trhu vybrat? Pomůžeme vám. Kdy zvolit fond peněžního trhu, kdy fond dluhopisový a kdy akciový? Na co si dát pozor... celý článek

Partners Financial Services