Zálohované výživné: Za neplatiče vyrovná alimenty stát, rozhodla vláda

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 3. 4. 2017 | 21 komentářů
Neplatí druhý rodič výživné? Neúplným rodinám ve finanční tísni svítá nová naděje. Vláda schválila novelu, podle které má alimenty za neplatiče hradit stát, pak je z něj bude vymáhat. Měsíční částka zálohovaného výživného by měla dělat zhruba dva až tři tisíce korun.
Zálohované výživné: Za neplatiče vyrovná alimenty stát, rozhodla vláda

Vláda minulý týden schválila návrh ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové, aby za neplatiče hradil alimenty stát. Vládní strany tak dostály svému závazku z koaliční smlouvy. Teď záleží, co na novelu řeknou poslanci a senátoři. Jestli projde, mohla by být účinná už od začátku roku 2018.

Kolik dostanete

Pokud se zákon schválí, nebude automaticky znamenat, že na zálohované výživné dosáhnou všechny děti, na které rodič alimenty neplatí. Podmínkou je, že jsou alimenty stanovené (respektive posvěcené, pokud jste se s bývalým partnerem dohodli) soudem a druhý rodič přes tři měsíce neplatí. Zálohované výživné by podle návrhu mohly dostávat pouze děti z chudších domácností, jejichž příjem je nižší než 2,7násobek životního minima. Úřady práce by na zálohovaném výživném vyplácely podle věku dítěte maximálně 2088, 2568 či 2940 korun měsíčně, vždy nanejvýš 1,2násobek životního minima dítěte.

Když bude rodič plnit svou vyživovací povinnost jen částečně, tedy bude platit nižší alimenty, než stanovil soud, doplatí zbytek stanovené částky stát, vždy ale jen do 1,2násobku životního minima dítěte.

Životní minimum dítěte i své rodiny snadno spočítáte v naší kalkulačce.

Výpočet životního minima

Počet členů rodiny

+
+
+
+

Další kalkulačky

Opatření podle důvodové zprávy k zákonu cílí hlavně na ty neúplné rodiny, které se svým příjmem nedosáhnou na dávky pomoci v hmotné nouzi, ale jejich příjem nepřesahuje 2,7násobek životního minima – to je podle MPSV hranice, kdy rodina bez alimentů snadno spadne do finanční krize. Chudobou je podle ministerstva v Česku ohroženo 32 procent neúplných rodin s dětmi.

Aby se začalo zálohované výživné vyplácet, musí neplatič alimenty dlužit alespoň za tři měsíce. A druhý rodič z něj musí alimenty vymáhat, na dlužníka už musí být podaný návrh na soudní výkon rozhodnutí nebo exekuci, a ty musí v době podání žádosti o zálohované výživné i po dobu jeho vyplácení probíhat. Což pro dotčeného rodiče v praxi typicky znamená, že se se soudním rozhodnutím o výši výživného obrátí na (libovolného) exekutora.

S exekutorem sepíše návrh na nařízení exekuce, který exekutor předá exekučnímu soudu. Pokud soud exekuci nařídí, pustí se exekutor do vymáhání dlužného výživného – obstaví dlužníkovi účet, zajistí srážky ze mzdy nebo zabaví majetek, který následně prodá v dražbě.

Stát bude vyplácet zálohované výživné jako dávku sociálního zabezpečení. Pohledávku vyplaceného zálohovaného výživného bude následně z dlužníka vymáhat krajská pobočka úřadu práce, k vymožení podá návrh na soudní výkon rozhodnutí nebo exekuční návrh. „V případě, kdy bude v rámci již probíhajícího výkonu rozhodnutí zjištěno, že povinný žádným majetkem nedisponuje, a na zálohované výživné tudíž již nebude nic vymoženo, bude výplata zálohovaného výživného zastavena. Je zde tedy striktně promítnut požadavek zálohovanosti dávky,“ stojí v důvodové zprávě k novele.

Kdo neplatí alimenty víc než čtyři měsíce, dopouští se trestného činu zanedbání povinné výživy – úřady práce budou v těchto případech podávat orgánům činným v trestním řízení podnět k zahájení trestního stíhání.

Anketa

Jak se vám nápad na zálohované výživné líbí?

Kolik to bude stát

Ministerstvo práce a sociálních věcí odhaduje, že návratnost zálohovaného výživného bude dělat zhruba deset procent, vychází přitom hlavně z údajů Exekutorské komory, podle které se průměrná vymahatelnost pohledávek v Česku pohybuje kolem dvaceti procent. A také ze zkušeností s vymáháním sociálních dávek v České republice i Evropě.

Ministerstvo předběžně propočetlo, že náklady na zálohované výživné se vyšplhají zhruba k 737 milionům ročně. Na dalších padesát milionů ročně by měla přijít s tím související administrativa na úřadech práce. Odhadovaná návratnost z vymoženého výživného dělá zhruba 74 milionů korun. V součtu by tedy novinka měla přijít státní kasu v prvním roce asi na 713 milionů, v dalších letech pak zhruba na 709 milionů ročně.

„K celkové částce je třeba ještě připočíst náklady spojené s vývojem a provozem nového aplikačního programu. Náklady na realizaci požadavku byly vyčísleny ve výši cca 38 milionů korun a provozní náklady se odhadují na cca jeden milion měsíčně, tj. 12 milionů ročně,“ pokračuje rezort v důvodové zprávě.

Jaké šance máte dnes

O tom, jak se v Česku výše alimentů určuje a jaké páky má rodič, kterému bývalý partner neplatí výživné na dítě, dnes, se dočtete v našem starším článku:

O tom, jak dlouho musíte živit dospělé děti, a kdy musí naopak přispívat na výživu ony vám, zase tady:

Zálohované výživné se má týkat jen alimentů pro děti. Vyživovací povinnost se ale na děti neomezuje, mají ji vůči sobě také manželé. Někdy vám musí přispívat na život i bývalý nebo bývalá. Ženě dokonce i otec jejího dítěte, se kterým nežije. Přečtěte si, na co máte nárok:


Jak funguje náhradní výživné na Slovensku? Čtěte na Peniaze.sk!

Rodina kalkulaček

Rodičovské počty

Výběr z kalkulaček na Peníze.cz:
spočítejte si, jestli máte nárok na porodné, jaká vám náleží mateřská, jak vysoký měsíčně může být váš rodičovský příspěvek, kolik dostanete na přídavcích na děti (nebo že nedostanete nic), případně kolik vám dají na ošetřovném, pokud budete muset zůstat doma s nemocným dítkem.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 4. 2017 19:06, xenie

Zvýhodnění, tzn. daňové odpočty má matka těchto dětí, se kterou žijí ve společné domácnosti. Tedy pokud pracuje. To je snad jasný, že to nemohou brát oba rodiče. Pokud jsou manželé, tak daňové zvýhodnění má také jen jeden z nich. Zjistěte si, jak to funguje, než začnete někoho urážet.

Zobrazit celé vlákno

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 4. 2017 17:18

Syn má dvě dospělé dcery,které studují a poctivě platí výživné,ale daně státu platí jako svobodný bez závazků,kde je spravedlnost pro tyto rodiče,kterí mají vyživovací povinnost.Vůbec žádná,ale zato mají povinnost přspívat na děti lemplů a různých vyžírek tohoto kocourkova!!!!!!

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Průzkum ukázal, co Čechům brání zajistit se na důchod

21. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Průzkum ukázal, co Čechům brání zajistit se na důchod

Skoro polovina Čechů vychází v současné době se svým příjmem obtížně. A zhruba stejně lidí si myslí, že se jejich finanční situace v následujícím roce nezmění. Zjistil to průzkum agentury... celý článek

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

18. 3. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

Zhruba 800 tisíc lidí si v současné době posílá na penzijní spoření 300 korun měsíčně. Stát jim k tomu přidává 90 korun. Pokud lidé od července nezvýší svou měsíční platbu nejméně na... celý článek

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Partners Financial Services