Zpřísnění pro kampeličky. Vysoký úrok bez rizika brzy skončí

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuálně.cz | 12. 4. 2015 | 3 komentáře
Od poloviny roku začne pro družstevní záložny platit takzvané pravidlo 1:10. Lidé budou muset zaplatit podstatně vyšší členské vklady než dosud.
Zpřísnění pro kampeličky. Vysoký úrok bez rizika brzy skončí

Už za necelé tři měsíce mají družstevní záložny, takzvané kampeličky, začít více fungovat jako družstva. Novela zákona totiž od července zpřísní pravidla pro vklady, cílem je omezit nabídku vysokých úroků na spoření prakticky bez rizika.

Zájemci o spoření v družstevních záložnách obvykle platí jen symbolický členský vklad, takže drtivou většinu peněz uložených do záložny mají lidé stoprocentně pojištěny podle zákona – stejně jako v bankách.

Od 1. července ale začne platit takzvané pravidlo 1:10, podle něhož může být členům družstva úročen jen desetinásobek členského vkladu. Pravidlo je součástí obsáhlejší novely zákona o družstevních záložnách, kterou na konci minulého roku prosadilo Ministerstvo financí, vedené Andrejem Babišem. Přísnější podmínky pro podnikání kampeliček reagovaly na problémy záložen Metropolitní spořitelní družstvo a WPB Capital, kterým Česká národní banka vzala v letech 2013 a 2014 licenci s podezřením na spáchání závažných trestných činů.

Právě Česká národní banka do zákona prosadila také pravidlo, podle něhož si od poloviny roku musí všichni, kdo chtějí zhodnocovat peníze v záložnách, výrazně připlatit na členském vkladu – desetinu úložky. Kdo tedy v záložně bude chtít nechat zhodnotit například sto tisíc korun, má nově dát ještě deset tisíc jako členský vklad. Ten je přitom vyjmutý ze zákonného pojištění vkladů, takže v případě krachu záložny o něj klient může přijít. Na členský vklad se nevztahuje ani úrok sjednaný na termínovaném vkladu nebo na spořicím účtu. Dnes vybírají záložny členský vklad v maximální výši tisíc korun.

Podle České národní banky toto pravidlo výrazně posílí princip družstevnictví, protože členové budou mnohem více zainteresováni do dění v družstvu. Za dobré hospodaření družstva pak mohou být odměněni odpovídajícím zhodnocením členského vkladu. České národní bancee se nelíbí, že záložny dosud fungují jako „falešné banky“.

Spoření – půl duševního zdraví

Ušetřte na spořicím účtu. Srovnávejte. Můžete začít hned. Nebo si počkat: již tento týden vyjde na Peníze.cz velké čtvrtletní porovnání spořicích účtů.

Spořicí účty ztrácejí atraktivitu

Kdo si uloží peníze do záložny ještě do poloviny letošního roku, bude je mít zhodnocovány za dosavadních výhodnějších podmínek až do začátku roku 2018, kdy skončí přechodné období dané zákonem. Výjimku u peněz vložených před 1. červencem 2015 budou mít lidé s členským vkladem vyšším než 20 000 korun. „Tito členové mohou mít i po 1. lednu 2018 úročené vklady v neomezené výši,“ říká Pavel Čihák, ředitel marketingu Moravského peněžního ústavu.

Výhodnější podmínky naopak předčasně skončí pro ty členy družstev, kteří v přechodném období zvýší své úspory. Kdo tedy například na spořicí účet pošle po 1. červenci 2015 další peníze, bude muset zvýšit i členský vklad, aby se mu úročily všechny peníze na spořicím účtu. „Proto jsme zrušili možnost přivkládat další finanční prostředky na všechny typy spořicích účtů již od 1. dubna 2015,“ říká mluvčí záložny Creditas Marcela Polášková.

Záložna Akcenta i kvůli tomu přestala nabízet spořicí účty úplně. „Nová legislativa je posouvá z našeho pohledu mezi takřka nepoužitelné produkty. Důvodem je nutnost navyšovat členský vklad ve chvíli, kdy chce klient přiložit na spořicí účet další prostředky. De facto to popírá jeden ze základních principů – funkcionalit – spořicích účtů,“ vysvětluje mluvčí záložny Jan Vlček.

Podle něj klienti záložen jednoznačně preferují termínované vklady. I proto (na rozdíl od situace ještě před několika lety) momentálně mezi nejvýkonnějšími spořicími účty jednoznačně převažují banky, zatímco ze záložen se mezi nimi prosazuje jen nabídka Moravského peněžního ústavu se sazbou až 1,5 procenta.


Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pojištění vkladů: na co se vztahuje a kdy dostanete dvojnásobek

9. 9. 2020 | Jiří Hovorka | 1 komentář

Pojištění vkladů: na co se vztahuje a kdy dostanete dvojnásobek

Pravidla jsou teď aktuální pro klienty Wüstenrotu a Monety, protože dochází ke spojení dříve samostatných bank.

Přehled: nová banka, založení účtu online a služba pro neslyšící

31. 10. 2017 | Monika Veselíková

Přehled: nová banka, založení účtu online a služba pro neslyšící

Jaké novinky v říjnu nachystaly banky, kdo zdražoval a kde dostanete za sjednání účtu mobil? Napoví přehled produktových novinek, akcí a slev za říjen 2017.

Jiří Diepolt: Záložny mají na trhu své místo

21. 2. 2017 | Ondřej Tůma | 1 komentář

Jiří Diepolt: Záložny mají na trhu své místo

„Klienti mají zájem o družstevní subjekty, které jim dokážou nabídnout individuální produkty a služby a které budou vyplňovat mezeru mezi nebankovními a bankovními společnostmi,“ říká... celý článek

Srovnání termínovaných vkladů: Kampeličky na lovu

20. 10. 2016 | Ondřej Tůma | 19 komentářů

Srovnání termínovaných vkladů: Kampeličky na lovu

Banky vaše peníze nechtějí. Družstevní záložny si na ně naopak dělají zálusk. Přečtěte si, kdo vám dá na ročním a dvouletém termínovaném vkladu nejvyšší úrok.

Šéf ANO spořitelního družstva: Banka není náš cíl

10. 5. 2016 | Martin Vlnas | 2 komentáře

Šéf ANO spořitelního družstva: Banka  není náš cíl

Kampeličky zažily zlé časy: některé padly, celý sektor pak byl podroben drobnohlednému zkoumání ČNB. A pak loni v červenci začal platit zákon, který družstevní záložny znevýhodňuje... celý článek

Partners Financial Services