ČNB: Největší kampelička nemá peníze, vyplatí je fond

Petr Kučera | rubrika: Aktuálně.cz | 29. 12. 2013 | 19 komentářů
Metropolitní spořitelní družstvo, největší tuzemská družstevní záložna, není schopno dostát závazkům vůči oprávněným osobám. Fondu pojištění vkladů to oznámila Česká národní banka.
ČNB: Největší kampelička nemá peníze, vyplatí je fond

Jde o důležitý krok k tomu, aby se členové družstva po více než půl roce dostali ke svým penězům. Podle zákona totiž musí fond do dvaceti pracovních dní od vyhlášení platební neschopnosti zahájit výplatu ze zákonného pojištění.

„Ihned jsme požádali insolvenčního správce tohoto spořitelního družstva o předání podkladů k provedení výplaty náhrad vkladů,“ říká výkonná ředitelka Fondu pojištění vkladů Renáta Kadlecová.

Podle zákona bude fond vyplácet náhrady vkladů do výše 100 procent, maximálně však do limitu 100 tisíc eur na jednoho vkladatele. Díky listopadové měnové intervenci České národní banky se ekvivalent této částky zvýšil na 2,744 milionu korun.

Vedení Fondu pojištění vkladů předpokládá, že klientům Metropolitního spořitelního družstva vyplatí zhruba 12 miliard korun. Půjde tak zřejmě o druhý nejnákladnější krach finanční instituce od založení fondu v roce 1994. Na prvním místě je výplata klientů Union banky, která zkrachovala v roce 2003 a jejíž klienti získali pojištěné vklady ve výši 12,4 miliard korun.

Pro peníze do České spořitelny nebo GE Money Bank

Nejpozději do 15. ledna musí fond stanovit den zahájení, místo a způsob vyplácení náhrad. Výplatu náhrad vkladů zahájí nejpozději 24. ledna.

Výplatu zajistí pobočky České spořitelny nebo GE Money Bank, s nimiž má fond na základě otevřeného zadávacího řízení uzavřenu rámcovou smlouvu. Fond nyní vyhlásí minitendr, jehož cílem je mimo jiné zajistit dostatečné pokrytí větších měst, ve kterých mělo Metropolitní spořitelní družstvo pobočky. 

Zájemci o výplatu pojištěných vkladů nemusí vyplňovat žádný formulář. Stačí, když se na výplatním místě prokáží platným průkazem totožnosti.

„Mohou však nastat situace, kdy si vkladatel nemůže náhradu vkladu vyzvednout osobně. V tomto případě může někoho zmocnit k vyzvednutí plnou mocí, jejíž vzor najde na webu Fondu pojištění vkladů,“ říká Kadlecová.

Fond pojištění vkladů není bezedný...

... ale na kampeličky stačí

Peníze uložené v kampeličce jsou pro případ krachu záložny pojištěné, ovšem jen do omezené výše. Pokud nároky vkladatele nedokáže uspokojit záložna, mají nárok na výplatu svých peněz až do výše sta tisíc eur (zhruba 2,7 milionu korun). O peníze nad sto tisíc eur přijdou. Prostředky se vyplácejí z Fondu pojištění vkladů.

Fond pojištění vkladů v únoru letošního roku spravoval zhruba 25 miliard korun. Krach jedné nebo dvou kampeliček by ustál bez problémů (Metropolitní spořitelní družstvo a WPB Capital by znamenal závazek maximálně 13 miliard). Pokud by se ale strhla lavina, a začaly by krachovat i ostatní záložny, bude fond určitě vyčerpán. Pak by musel žádat o výpomoc stát nebo si půjčovat. Nebyla by to nová situace, tři miliardy si musel půjčit už v roce 2003 po krachu Union banky.

Více o Fondu pojištění vkladů v rozhovoru s jeho šéfkou Renatou Kadlecovou:

Od malé záložny k 15 tisícům členů

Metropolitní spořitelní družstvo vzniklo v srpnu roku 1999 jako malá regionální záložna se sídlem v Brně. V posledních zhruba pěti letech rozšířila svou aktivitu do dalších regionů a založila pobočky také v Praze, Olomouci, Ostravě, Plzni, Hradci Králové, Českých Budějovicích, Jihlavě a Zlíně. Původní kapitál navýšilo z původních 120 tisíc korun na více než miliardu.

Na konci prvního čtvrtletí letošního roku, než vešly v širší známost jeho problémy, mělo Metropolitní spořitelní družstvo zhruba patnáct tisíc členů a bilanční sumu kolem 14 miliard korun.

V květnu 2013 vydala Česká národní banka předběžné opatření, jímž největší tuzemské kampeličce zakázala přijímat vklady a poskytovat úvěry. V září pak rozhodla o odejmutí povolení působit jako družstevní záložna. Rozhodnutí nabylo právní moci 18. prosince poté, co bankovní rada ČNB zamítla odvolání (rozklad) vůči němu. 

Městský soud v Praze pak na návrh České národní banky jmenoval likvidátorem družstva Davida Termera, 23. prosince pak soud poslal záložnu do konkurzu. Insolvenčním správcem ustavil Iva Halu.

Nebezpečné úvěry

Důvodem odnětí licence byly závažné nedostatky v podnikání družstevní záložny, které poškozovaly zájmy vkladatelů a ohrožovaly bezpečnost a stabilitu finančního ústavu. Družstvo podle ČNB poskytovalo úvěry ve výši desítek i stovek miliónů korun k financování nekonkrétních, neověřených i nereálných podnikatelských záměrů. Neprověřovalo při tom řádně bonitu žadatele o úvěr a jeho předpoklady pro řádné a včasné splacení úvěru, ignorovalo také vazby svědčící o možném propojení žadatelů.

Vedle ČNB se o situaci zajímá i Vrchní státní zastupitelství v Praze, které v květnu zablokovalo zhruba 2,6 miliardy korun na účtech samotného družstva i dalších společností. Na podezřelé toky peněz upozornil policii Finanční analytický útvar ministerstva financí.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 12. 2013 9:02, Sto.Dgo

Podle mě cílená likvidace... nevím o nikom a ani jsem nikdy neslyšel o nikom,kdoby do tý doby měl problém z jediným vyplacením peněz,ato za celou bobu existence záložny,než se do toho začla srát ČNB...možná dávali víc uvěru než banky,a to prostě bankám nevonělo..

každopádně,pokud by mě někdo tak cíleně zrušil a já měl peníze investované někde jinde..sám bych v tomhle případě nebyl schopný je všem vrátit naráz, a to bez sebemenšího úmyslu s někým vykývat...
V ČNB si jeden si prdne,a druhý se posere...A už sem si udělal svuj názor o fungování všeho,a to včetně přístupu ČNB

+156
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 12. 2013 22:10

Píše se lynčovat. Ani to neumíš napsat. Kdo tě o co obral? Před osmi lety bylo euro za 29 korun a nikdo nikde nebrečel, nikomu nevyhrožoval a dokonce ani nenadával. Dnes je koruna vůči euru silnější o 2 koruny než v roce 2005, ale Eďa ví, že ho někdo okradl:). Inflace nedosahuje ani dvou procent, reálná kupní síla je téměř totožná jako loni, ale dělnická třída má jasno, zchudli:). Asi méně pracují, holota jedna.

Zobrazit celé vlákno

-59
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Metropolitní spořitelní družstvo. Kampelička definitivně padla

19. 12. 2013 | Gabriel Pleska | 7 komentářů

Metropolitní spořitelní družstvo. Kampelička definitivně padla

Do problémové záložny bylo včera doručeno rozhodnutí České národní banky. Okamžikem doručení přestalo být Metropolitní spořitelní družstvo záložnou, problémy ovšem zůstávají. A to platí... celý článek

Otevřený dopis člena Metropolitního spořitelního družstva guvernérovi ČNB

16. 10. 2013 | redakce Peníze.CZ | 14 komentářů

Otevřený dopis člena Metropolitního spořitelního družstva guvernérovi ČNB

Mnozí z nás s podivem sledují dění kolem Metropolitního spořitelního družstva. O kauze průběžně informujeme, proto bez dalšího komentáře přetiskujeme dnešní otevřený dopis člena družstva... celý článek

Očima expertů: Měli by za krach finanční instituce platit i její klienti?

26. 7. 2013 | Ondřej Tůma | 16 komentářů

Očima expertů: Měli by za krach finanční instituce platit i její klienti?

Vklady v českých bankách, záložnách a stavebních spořitelnách jsou do limitu 100 000 eur stoprocentně pojištěné. Nebylo to tak vždycky, do roku 2008 se vyplácelo jen 90 procent (a z... celý článek

Petr Teplý: Kampeličky? Bomba pořád tiká

17. 7. 2013 | Ondřej Tůma | 15 komentářů

Petr Teplý: Kampeličky? Bomba pořád tiká

„Světlo na konci tunelu v případě družstevních záložen nevidím. Spíš tam čeká další tunel,“ říká v rozhovoru pro Peníze.cz ekonom Petr Teplý.

Renáta Kadlecová: Fond pojištění vkladů stačí na krach jedné z devíti menších bank

11. 2. 2012 | Ondřej Tůma | 17 komentářů

Renáta Kadlecová: Fond pojištění vkladů stačí na krach jedné z devíti menších bank

Vklady střadatelů v českých bankách jsou pojištěné u Fondu pojištění vkladů. Exkluzivní rozhovor s jeho ředitelkou Renátou Kadlecovou o tom, co by se dělo, kdyby padala banka, i o tom,... celý článek

Partners Financial Services