Největší záložna přišla o licenci. Má poslední naději

Petr Kučera | rubrika: Aktuálně.cz | 6. 10. 2013 | 6 komentářů
Česká národní banka na konci září odebrala nepravomocně licenci Metropolitnímu spořitelnímu družstvu.
Největší záložna přišla o licenci. Má poslední naději

Jako první o kroku národní banky informoval deník Právo, podle něhož záložna hodlá proti rozhodnutí podat rozklad. Odebrání licence potvrdil i dobře informovaný zdroj agentury ČTK.

Centrální banka vyčítá záložně neobezřetnost při poskytování úvěrů a další údajná pochybení, která mohou souviset s podezřením policie z podílu družstva na údajném vyvádění peněz do zahraničí, píše deník.

Česká národní banka nebude až do pravomocného rozhodnutí k případu zveřejňovat žádné podrobnosti. Jakékoliv konkrétnější informace o kontrole v této největší tuzemské kampeličce odmítala Česká národní banka přes opakované žádosti on-line deníku Aktuálně.cz zveřejnit i dříve s tím, že jí to zakazuje zákon.

Metropolitní spořitelní družstvo mělo ke konci prvního čtvrtletí zhruba 14 tisíc členů (klientů) a jeho bilanční suma činila téměř 14 miliard korun.

Vyjádření záložny k odebrání licence najdete na jeho webových stránkách.

Metropolitní spořitelní družstvo vzniklo v srpnu roku 1999 jako malá regionální záložna se sídlem v Brně. V posledních zhruba pěti letech rozšířila svou aktivitu do dalších regionů a založila pobočky také v Praze, Olomouci, Ostravě, Plzni, Hradci Králové, Českých Budějovicích, Ostravě, Jihlavě a Zlíně. Původní kapitál navýšilo z původních 120 tisíc korun na více než miliardu.

Pokud by Česká národní banka své rozhodnutí potvrdila, musí ho doprovodit rozhodnutím, zda záložnu pošle do likvidace, či na ni podá insolvenční návrh. V prvním případě by do záložny nastoupil likvidátor, který by zjišťoval, zda v ní jsou peníze na výplatu vkladů a až poté by rozhodoval, jak se peníze dostanou zpět ke klientům – jestli tedy přímo z peněz družstva, nebo přes Fond pojištění vkladů.

Druhou možností, kterou má centrální banka, je podání insolvenčního návrhu, což by pravděpodobně doprovodila oznámením o platební neschopnosti záložny, na jejímž základě by Fond pojištění vkladů začal klienty vyplácet. Ze zákona jsou pojištěny všechny vklady do výše sta tisíc eur, tedy zhruba 2,5 milionu korun. Ve fondu je nyní přes 27 miliard korun.

Ve zkratce to znamená, že klienti Metropolitního spořitelního družstva budou na své vklady dále čekat minimálně v řádech několika týdnů.

Co se vleče, neuteče

Když loni v březnu přišla o licenci kampelička Unibon, její platební neschopnost Česká národní banka oznámila až na začátku července, tedy po víc než čtvrt roce. A pak se ještě čekalo dvacet dní – což je zákonná lhůta, v níž musí Fond pojištění vkladů vyplácení peněz zahájit.

Klienti Unibonu se konečně dočkají svých peněz

Anketa

Má Metropolitní spořitelní družstvo ještě naději?

STÁT SE O VÁS NEPOSTARÁ. MY ANO…

Čím dříve začnete spořit na stáří, tím lépe se budete mít.

V Ušetři.peníze.cz dokážeme mnohem víc. Přesvědčte se sami.

Bez nových vkladů i peněz na výplatu

O problémech největší tuzemské záložny se širší veřejnost dozvěděla na konci letošního dubna, kdy nejdříve musela na příkaz České národní banky přestat přijímat nové vklady, nové členy i prodávat úvěry. Centrální banka v záložně zahájila správní řízení.

Pár dnů poté Vrchní státní zastupitelství v Praze oznámilo, že zablokovalo zhruba 2,6 miliardy korun na účtech samotného MSD i dalších společností. Na podezřelé toky peněz upozornil policii Finanční analytický útvar Ministerstva financí.

„Poskytnuté finanční prostředky byly přes řetězce dalších obchodních společností konvertovány na měnu euro a vyváděny do zahraničí,“ vysvětlila tehdy Aktuálně.cz žalobkyně Daniela Smetanová. Důvodem zablokování bylo podezření ze spáchání zpronevěry, praní špinavých peněz, porušení povinnosti při správě cizího majetku a z úvěrového podvodu.

Vedení záložny pochybení odmítá a považuje postup státu za neúměrně tvrdý. S několika odvoláními proti blokaci peněz však neuspělo.

Tento týden se kvůli zablokovaným penězům uskutečnila před budovou Vrchního státního zastupitelství demonstrace. Klientům největší české záložny vadí, že ani po několika měsících nemají přístup ke svým penězům, ani informace o tom, jak dlouho ještě bude tento stav trvat.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 10. 2013 8:37, Pavel

Tedy koukám, že ten fond pojištění vkladů je v podstatě jen placebo pro střadatele, když jsou v něm prostředky sotva na krach dvou nevýznamných kampeliček.

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 10. 2013 11:16, Sedláček Jiří

Tak ohromná částka peněz na tak málo klientů.To samo je již podezřelé.Možná by byl zajímavý seznam klientů.Kde k takovým penězům v dnešním státě a jeho finanční situaci, přišli ?

-45
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kampeličky: Zakopaný pes kapitálové přiměřenosti

30. 7. 2013 | Jan Novotný | 1 komentář

Kampeličky: Zakopaný pes kapitálové přiměřenosti

Družstevní záložny půjčují častěji než banky dlužníkům, u kterých hrozí riziko nesplácení. Pečlivěji se ale pro takové případy zajišťují. Obchodní model záložen má jeden pro ně nepříjemný... celý článek

Očima expertů: Měli by za krach finanční instituce platit i její klienti?

26. 7. 2013 | Ondřej Tůma | 16 komentářů

Očima expertů: Měli by za krach finanční instituce platit i její klienti?

Vklady v českých bankách, záložnách a stavebních spořitelnách jsou do limitu 100 000 eur stoprocentně pojištěné. Nebylo to tak vždycky, do roku 2008 se vyplácelo jen 90 procent (a z... celý článek

Družstevní záložny – nezodpovědní hazardéři?

16. 7. 2013 | Jan Novotný | 12 komentářů

Družstevní záložny – nezodpovědní hazardéři?

Už loni uprostřed závodů o nejvyšší úrok na spořicích účtech se objevovaly hlasy, že družstevní záložny si hrajou s ohněm, a aby získaly peníze, půjčují příliš rizikovým dlužníkům.... celý článek

Záložna nepřijímá vklady, druhá zavřela dveře docela. Co se děje v kampeličkách?

24. 5. 2013 | Zdeněk Bubák | 30 komentářů

Záložna nepřijímá vklady, druhá zavřela dveře docela. Co se děje v kampeličkách?

Největší družstevní záložna nevyplácí ani nepřijímá vklady, státní zastupitelství jí nechalo zablokovat účty. A není to jediná kampelička v problémech.

Očima expertů: Družstevní záložny. Planý poplach, nebo tikající bomba?

24. 5. 2013 | Ondřej Tůma | 8 komentářů

Očima expertů: Družstevní záložny. Planý poplach, nebo tikající bomba?

Velké kampeličky mají problémy. Hrozí trhu družstevních záložen kolaps? Zeptali jsme se ekonomů Petra Teplého a Tomáše Prouzy, ředitelky Fondu pojištění vkladů Renáty Kadlecové, tajemníka... celý článek

Partners Financial Services