Novinka z důchodové komise: Garance v novém penzijku

Máme důchodovou komisi. Pracuje na reformě penzijního systému, ale chybí jí jasné zadání. Od politiků se ho zřejmě jen tak nedočká. Přesto její činnost někomu prospívá: někteří její členové díky ní udělají svému byznysu zadarmo reklamu.
Novinka z důchodové komise: Garance v novém penzijku

Když důchodová komise hodnotila svou práci [pdf] za rok 2015 a výhled na rok letošní, vypočítala také největší překážky, které před jakoukoli reformou penzijního systému stojí. Na prvním místě je to prý tahle: „Nízká schopnost české politiky definovat, analyzovat a řešit otázky strategického charakteru (deficity strategického řízení) na bázi celospolečenského konsenzu.“

Dvacet let? Volby jsou za dva roky

Dovolím si rozšířit o nevyřčené a přeložit do méně diplomatického jazyka: Abychom mohli pracovat, potřebujeme zadání. Nikdo nám ho ale nedá, protože dvacet let je pro naše politiky stejně nedohledná budoucnost jako okamžik, kdy se Slunce promění v supernovu a zničí všechen život na Zemi. Možná nás někdy čeká nějaký průšvih, ale abych se o tom bavil s Lojzou z Demokratické pokrokové strany?

Důchodová komise si dokonce pro vládu připravila sadu otázek, kde se napřímo ptá, co se po ní tedy chce. Ptá se, jestli chceme důchodový systém jenom přeleštit, nebo jestli jsme připraveni ho opravdu měnit, ptá se, jestli chceme zohledňovat výchovu dětí, jestli budeme s důchody měnit daně…

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada.

Petr Koukolíček: Molekulární gastronomie. Avantgarda na vašem stole

První česká kniha o molekulární gastronomii je tu! Molekulární gastronomie je fenomén poslední doby a my přinášíme unikátní publikaci, která vám pomůže nahlédnout nejen pod pokličku této tajuplné alchymie!

Otázky jsou formulované jasně a srozumitelně. Pokud přijdou odpovědi, o jejich jasnosti mi dovolte mít předem pochyby. O trvalosti nemluvě.

Jistěže většina politiků chce blaho národa, jenže ho chce tady a teď: přestřihnu pásku u nové silnice a blažený národ zatleská. Potlesk, který přijde za dvacet let, není teď slyšet a volby napřesrok nevyhraje.

Jak dostat lidi do fondů

Když chybí iniciativa ze strany politiků, bere si ji byznys. Jeho přístup je ovšem jiný. Zájem politika je, aby se nic moc nedělo a důchodová reforma zůstala na tom, kdo přijde po něm. Zájem byznysmena je vydělat co nejvíc. A to je dneska problém. Nejsou lidi.

Tedy – lidi jsou, ve starém penzijku. Do nového se ovšem nehrnou. V součtu penzijním společnostem klienti ubývají. Další by třeba šlo sehnat. Nově se třeba bude možné zaplatit víc peněz na provizi prodejcům, dá se zapracovat na marketingu… A pak taky máme své lidi v komisi, třeba by mohli zařídit, aby k nám klienti přišli zadarmo.

Hospodářské noviny přinesly rozhovor s Alešem Poklopem, šéfem Asociace českých penzijních společností a členem důchodové komise. Řeč byla o tom, jak se velice nedaří novému penzijku a jak do něj nalákat lidi. Případně i nahnat, když to jinak nepůjde.

Za dobré slovo knížku

O čem jsme v rubrice Co si o tom myslíte? psali psali posledně?

O tom, jestli má být máma s malými dětmi doma. O tom, jestli má mít možnost se co nejdřív vrátit do práce. A o tom, jestli se tyhle dvě věci vylučujou. Z vašich příspěvků jsme si vybrali ten, který byl podepsaný rumcaj. Asi je to tím, že dáme na to, co říkaly babičky: „Moje babička říkala, že děti se rodí bez ohledu na peníze. A kdo dítě chce, bude ho mít bez ohledu na výši jakéhokoliv příspěvku. Dítě se nerodí proto, aby se jeho narození vyplatilo, ale aby bylo milováno.“

Kouzelné slovíčko

Jedno potenciální lákadlo prý je nachystané. Je to kouzelné a reklamními tvůrci tak oblíbené slůvko garance. S nápadem přicházejí penzijní společnosti. Tedy, přesněji: „Reagujeme tím na poptávku vyvolanou v rámci pracovního týmu,“ říká za penzijní společnosti předseda jejich asociace. Jinak člen týmu, kde „se“ poptávka vyvolávala. Jak přesně by ta garance měla vypadat, to ještě není upečeno, ale z toho, jak si ji penzijní společnosti v hrubých obrysech představují, je jasné jedno: ony na tom neprodělají.

1. garance nebude povinná, penzijní společnost ji nebude muset k žádnému ze svých fondů nabízet

2. garance bude podmíněná věrností, nárok na ni bude mít klient třeba po desíti letech

3. garance bude nárokovatelná až při řádném ukončení doplňkového penzijního spoření

4. garance asi nebude stoprocentní, klient tedy bude mít garantovanou nižší částku, než bude suma jeho peněz, příspěvků zaměstnavatele a příspěvků státních.

Reklama zdarma

Některé penzijní společnosti k některému ze svých fondů už nějaké garance nabízejí, jak bylo řečeno, tvůrci reklam je milují – protože je milují zákazníci. Jenomže reklamní mágy si zatím musí penzijní společnosti platit samy. V okamžiku, kdy garance projdou jako návrh důchodové komise, a zejména v okamžiku, kdy se jejich podoba bude vtělovat do zákona, bude se o nich psát všude. A i když třeba my budeme psát, že je to konina, kouzelné slovíčko zazní a zafunguje. A že se garance do zákona vtělovat budou, to si pište – nejsou nic proti ničemu, lid bude spokojen a lesk slova garance padne i na politika.

Co se tedy ale ani v nejmenším nevyřeší, to je problém s důchody těch lidí, kteří budou do garantovaných fondů sypat peníze. Protože tahle garance bude znamenat zhruba to, co znamenaly garance u starého penzijka. Nevyděláš. Na rozdíl od penzijní společnosti.

Co si o tom myslíte vy? Dočká se důchodová komise nějakých jasnějších zadání? Dočkáme se nějaké reformy, která bude víc než jen kosmetická? Čekáte na reformu, nebo se staráte sami? A taky – mají mít penzijní společnosti své zástupce v odborné komisi?

Pište do diskuze, pro jednoho z vás, za nějak vynikající komentář, máme v redakci připravenou knížku z nakladatelství Grada.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

17. 4. 2016 12:55

Je to suparna,starsi generaci pridali sest let a mlada se vali na pracaku a za tyhle penize delat nebude.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 3. 2016 21:15 | josef

aha, a proc nekdo uz neodklani ty desitky miliard, co jsou v 3. piliri????
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 3. 2016 18:27 | kodiak medvěd

Tak o tom byl v podstatě celý druhý pilíř. Dostat část peněz placených do státního sociálního systému mimo něj, aby se s nimi dalo šikovně pracovat a odklonit je kam by bylo třeba.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 3. 2016 16:34 | Zbyněk

Pořád nechápu proč se vládní činitelé,důchodová komise a fondy hrozně podivují nad tím,že jako střadatel na důchod chci dát své těžce vydělané peníze někam,kde mi je přinejmenším za x let aspoň vrátí!! Nebo vám přijde normální svěřit někomu své peníze,a za 20 let se dozvědět,omlouváme se naše investice se za vaše peníze nepovedla??
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 3. 2016 9:27 | josef

Ale oni nerekli, ze skonci. Oni rekli, ze potrvaji nejmene do....
a ze skonci, az se jim podari naplnit inflacni cil.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 3. 2016 23:58 | Rada

Třeba to bude jako v tom stripu, který vyšel v E15. Přesně si ho už nepamatuji, ale bylo to v tomhle smyslu: Píše se rok 2050 a moderátor soutěžního pořadu se ptá: "Kdy vás poprvé napadlo, že intervence skončí až v roce 2050?" "Když jsem po páté slyšel, že intervence skončí v druhé polovině příštího roku."
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 3. 2016 22:49 | pawell

Takže zde máme vládou vytvořenu jakousi důchodovou komisi, která vyhodnotila rok 2015 a zjistila, že neví, co se po ní chce )))
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 3. 2016 20:32 | josef

pokud navrhujes sporit v jinych menach, tak to bude ficak, az skonci intervence a koruna posili......
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 3. 2016 17:51 | Jaroslav

Jen spořte (a v korunách), ČNB Vám to pak spočítá!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 3. 2016 11:44 | josef

jednotne inkasni misto jiz bylo schvaleno v zakone, ale soucasna koalice to zrusila
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 3. 2016 9:31 | Zdenek

Kdyby se měl člověk jakéhokoli věku spoléhat na to co komise a následně poslanci vytvoří, tak je buď v důchodu nebo po smrti. Pamatujete bláboly o zjednodušení daní, sociálky a zdravotní na jednom místě?
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 3. 2016 7:38 | Vladimír Procházka

Tak opět, nejde o důchodce ale jde aby penzijní společnosti vydělaly a až potom někde vzadu je výplata důchodce.Důchodová komise je opět jenom trafika.
+22
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazeno všech 12 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Velké srovnání výsledků fondů doplňkového penzijního spoření za rok 2015

1. 2. 2016 | Ondřej Tůma | 6 komentářů

Velké srovnání výsledků fondů doplňkového penzijního spoření za rok 2015

Jak se loni vedlo fondům nového penzijka? Která penzijní společnost dosáhla nejvyššího zhodnocení a která naopak úspory klientů znehodnotila? Kdo má dlouhodobě nejlepší výsledky? A... celý článek

Nový šéf Asociace penzijních společností: Povinné spoření na stáří? Nebránil bych se

6. 8. 2015 | Ondřej Tůma | 33 komentářů

Nový šéf Asociace penzijních společností: Povinné spoření na stáří? Nebránil bych se

Ve třetím pilíři důchodového systému si spoří zhruba 4,8 milionu Čechů. Jejich počet ale v posledních letech klesá. Jak trend zastavit? A jak lidi motivovat, aby si na stáří odkládali... celý článek

Nápady důchodových reformátorů: Nový penzijní věk, sdílené penze manželů a jiné

12. 1. 2015 | Ondřej Tůma | 25 komentářů

Nápady důchodových reformátorů: Nový penzijní věk, sdílené penze manželů a jiné

Připravili jsme pro vás přehled změn, které se chystají na náš penzijní systém. Některé už projednala a odsouhlasila vláda, jiné teprve projednávat bude, některé teprve zváží důchodová... celý článek

Očima expertů: Nástupce penzijního připojištění skoro nikdo nechce. Jak ho udělat přitažlivější?

22. 8. 2014 | Ondřej Tůma | 25 komentářů

Očima expertů: Nástupce penzijního připojištění skoro nikdo nechce. Jak ho udělat přitažlivější?

Druhý pilíř penzijního systému je odepsán. Na penzijní připojištění si lidé posílají tak málo, že v důchodu jim to mnoho nepomůže, zaměstnavatelům se nechce příliš přispívat a o nové... celý článek

Martin Potůček: Žijeme v kapitalismu, ale důchody máme pořád socialistické

26. 6. 2014 | Ondřej Tůma | 33 komentářů

Martin Potůček: Žijeme v kapitalismu, ale důchody máme pořád socialistické

Proč našemu penzijnímu systému začal ujíždět vlak už v devadesátých letech? A proč je dnešní výpočet věku odchodu do důchodu nesmyslný? To se dozvíte v pokračování rozhovoru s šéfem... celý článek

Partners Financial Services