Změny v penzích: Do důchodu nejpozději v 65 letech. A pět stovek navíc

Poslanci schválili novelu zákona o důchodovém pojištění, která vedle zastropování důchodového věku řeší také valorizaci penzí. Pokud úspěšně dokončí legislativní kolečko, začnou nová pravidla platit od příštího roku. Nachystali jsme kalkulačku, se kterou si snadno spočítáte, kolik let vám do důchodu zbývá nyní i jak váš nástup na penzi uspíší pravidla nová.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 4. 2017 6:30, Miki

Pavel Sobíšek - co bude za 15 let, to ví jen ten nahoře. Za 15 let tu velká část seniorů už nebude , takže státní kasa zase ušetří. Senioři jsou skromní a žijí z prostředků, které jim milostivě dá stát . Kdo není vůbec skromný jsou politici a lidé typu Pavla Sobíška. Vážený pane, uveďte jaký je Váš příjem. Spousta seniorů - důchodců byla v době svého zaměstnání na vysokých postech a odváděla státu kvalitní práci - ovšem , po odchodu do důchodu se jejich plat scvrkl na velmi podivnou odměnu ve formě starobního důchodu. Odváděli sociální pojištění , tedy i důchodové pojištění. Tyto peníze měl stát ukládat a zhodnocovat pro jejich prospěch tak, aby v důchodu nemuseli žít jako žebráci. Dějiny však ukazují, že se stalo něco naprosto jiného. Pro politiky je skupina důchodců něco jako obtížný hmyz , který by měl být co nejdříve na krchově. Snad jim to Pán Bůh vrátí i s úroky.

+113
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 4. 2017 8:57, Martin

Jestli "Spousta seniorů - důchodců byla v době svého zaměstnání na vysokých postech" pak mela nadprumerne platy a mela byt schopna si na duchod neco nasetrit, "aby v důchodu nemuseli žít jako žebráci". Statni duchod duchod ma byt zachranna sit, asi jako minimalni mzda, pro ty co nemaji z ceho nasetrit. Nikoliv renta pro ty, kteri svuj vydelek prozrali.

To rikam s vedomim, ze se me to tyka, protoze do duchodu mam vic nez 20 let. Predpokladam, ze duchod nebude vetsi jak 1/4 mych soucasnych prijmu, takze pokud chci vyssi zivotni uroven, musim s tim neco udelat (ted) sam.

Zobrazit celé vlákno

-25
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 19 komentářů)

4. 7. 2017 9:32 | baruška

Nejlepší příspěvek píše paní ellen,jenže tohle by si meli přečíst NAhlas ve vladě a konečně se stím začali něco dělat.
-12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 6. 2017 9:21 | hela

Mezi mužem a ženou by opravdu měl být rozdíl při odchodu do důchodu, žena bude pořád pracovat i doma a muži se budou poflakovat. Hranice 65 let je pro těžce pracující hodně, když půjde do předčasného, může si vydělat pouze 2500 Kč když půjdu o 3 roky dříve budu mít 8800 Kč , ale potřebuje mít pro dva 15330 životní minimum , jak toho tedy dosáhnout?? Nebo bychom měli všichni brát od 60 let invalidní důchod ?!! Sociálka nedoplácí do životního minima, jen přispívá na bydlení. U pracujících důchodců by měl být strop max 2* minimální plat celkem s důchodem.To se to někomu pracuje, když se nenadělá a bere dvakrát peníze a ne malé.Dělníci by tohle dlouho dělat nevydrželi.
+16
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 5. 2017 15:37 | Darina

Najhoršie na tom je,že ženy idú do dúchodu v stejnom veku ako muži.Vo večšine manželstiev,ktoré vydržia je žena mladšia od muža si o 4 roky.Tatže muž bude mat 65,pojde do dúchodu,žena má v tej dobe 61 a musí ešte 4 roky pracovať.A čo ten muž doma sám,niektorí si nevedia ani navariť,upratať a postarať sa o seba.Takže žena má šichtu v práci a šichtu doma.Nakoniec s žena do tých 65 dožije,konečne ide do dúchodu a muž za rok v 70 umrie,čo si potom spolu užijú ? V inom prípade,jak je muž vítálny,doma sa nudí,žena je v práci,tak si nájde nejakú inú,a nakoniec sa zo ženou rozvedie,kolko je takých,čo chytia druhú mízu a idú za mladšou.Na koniec zase žena zostane sama.A nakoniec vnúčatá - ked má babička 65 má vnúča tak okolo 12 - 15 rokov,niekedy aj viac,to už potom nepotrebuje aby ho babička opatrovala a vychovávala,zase si nič neužije,lebo ked je vnúčatko malé a potrebovalo by hlídíní,tak babka ešte musí makať.Jedine ,že by s kočárkom jazdil dedko,ten už na dúchode je.Záverečné zhrnutie - zjednotenie dúchodov pre ženy a mužov je strašne nespravodlivý a krutý výmysel.
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 5. 2017 20:21 | Jana

Odchod do důchodu? Já půjdu v 65 letech a 2 měsících. Už teď se děsím, jestli vydržím. Jsem prodavačka u soukromníka, pekařství. Vstávám v 2.30 na ranní šichtu. Jeden týden dělám 6 dnů a druhý 5 dnů. jsem stále na nohách, když nejsou lidi , děláme i 14- ctky. Myslím si, že ti nahoře čekají , že zemřeme dříve, a nebudou nám muset vyplácet důchod. V 65 letech budu tak zhuntovaná, že si důchod ani neužiji, jestli se ho dožiji. Zlatí komouši, za nich bych šla v 55 letech. Klidně mi nadávejte, že vzpomínám v dobrém na starý režim, ale komouši žrali a dali nažrat ale tihle žerou a na lidi se...Ať si zkusí žít za minimální mzdu a z toho šetřit na důchod, zuby, školné atd. No nic, stejně se nic nezmění. Člověk si akorát trochu postěžoval.
+44
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 4. 2017 21:52 | Krakatit

Nesouhlasim se zastropováním, ti politici a chytráci, většinou v době rozhodování středního a mladšího věku, posunuli hranici málem až 70 letům a rychle tak donutili spoustu lidí odejít do předčasného. Když si uvědomili tu hrůzu, že ani oni nevydrží tak dlouho utíkat před zubatou, tak to zkrátili. Nesouhlasím, :-D naopak, teď by si to mohli vychlastat nenažranci až do dna - každý rok o 4 měsíce atd..
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 4. 2017 14:40 | josef

Invalidni duchody to zmensi, kvuli principu vypoctu. Pro vypocet invalidniho duchodu se totiz pocita - doba odpracovana (vcetne nahradnich dob)+doba do naroku na starobni duchod. Kdyz dobu naroku na starobni duchod posunete do mladsich let, pak pro invalidni duchod se zapocita kratsi doba, tedy invalidni duchod bude mensi.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 5. 2017 11:34 | Sorbon

Tvrzení, že jsem "prožral" mzdy za čtyřicet let práce, je nehoráznost. Platil jsem daně, sociální a nemocenské pojištění. Z těchto peněz byly živi tehdejší důchodci, zbytek šel do státní pokladny. Jaksi nebylo z čeho si "šetřit" na důchod. Abych opravil dům, pořídil si aspoň trochu slušné auto, dal děti na studia, zaplatil všechny "poplatky" za všechno možné, tak to nešlo bez půjček. Padly na to všechno úspory a nestačilo to, proto bylo potřeba vzít si úvěr. Úroky z úvěrů, ty by byla kapitola sama pro sebe. Léta jsem nebyl na žádné dovolené, nepořizoval si nic luxusního, zbytečného, nepropil jsem ze mzdy ani korunu, přesto to bylo vždy z nuly do nuly. Kdybych měl skutečně šetřit na důchod, tak bych musel dostávat superhrubou mzdu bez odvodů zaměstnavatele i bez odvodů mých. Potom kdybych neměl peníze na důchod by se dalo říci, že jsem to "prožral". Ovšem jen za předpokladu, že bych měl tak velkou mzdu, ze které bych bez problémů vyšel a ještě zbylo. Když říkám vyšel, myslí tím pokryl běžné životní náklady. To, že má stát málo na vyplácení důchodů, není vinou špatného hospodaření lidí, ale vinou špatného hospodaření státu. Nesnáším vnucování pocitu viny lidem za to, že nastupující generace jde do dluhu. My jsme ten dluh nevytvořili. Politici používají zvláštní rétoriku, aby je nikdo nechtěl brát k zodpovědnosti za to, co způsobili. Budou obviňovat kde co, kde koho. Jsou to jen plané žvásty.
+32
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 5. 2017 14:02 | ellen

Celý důchodový systém je u nás postavený na hlavu. Mohu říci ze svého hlediska: původně jsem měla jít do důchodu v 55-ti letech. Po posunech se mi nárok na důchod odsunul o 8 let. Je mi téměř 60. Celý život pracuji v nemocnici v 12-ti hodinových směnách, soboty, neděle, svátky, pohotovost, denní a noční + nucené přesčasy, protože "nejsou lidi". A není jednoduché takový zápřah v mém věku vydržet, i přesto, že jsem ještě relativně zdravá a fit. Prostě nepravidelný režim, únava a nedostatek spánku a odpočinku se dříve nebo později projeví u každého. Při představě, že bych to ještě takto měla vydržet do 65-ti let, se kácím předem. Počítám měsíce, týdny, dny, kdy budu moci jít do důchodu. Nedovedu si vůbec představit, jak na tom budou lidé, kteří budou muset vydržet třeba i déle. Staříci budou dělat do 70-ti a mladí se budou flákat na sociálkách, protože pro ně nejsou místa. I to mi přijde nesmyslné. Další věc: lidé se sice dožívají čím dál vyššího věku, ale je nutno přihlédnout i k tomu, v jakém stavu (přežívat v LDN-ce asi není snem nikoho). Při odchodu do důchodu by se mělo přihlížet i k tomu, jakou práci člověk dělá, přistupovat ke každému individuálně, ne aby bylo všechno zevšeobecněno (úředníků, kteří nemají co na práci, je víc než dost, administrativně by se to dalo zvládnout). A už úplně nesmyslné mi připadá, že důchodci mohou pracovat (zůstat na stejném prac. místě) a brát zároveň důchod i plat. Chápu, že si chtějí přivydělat, ale v tom případě někde na brigádě na pár hodin na výpomoc, ale ne, aby zabírali místa mladým. Pokud chtějí zůstat v práci i když mají nárok na důchod, měli by brát jen plat. Nebo odejít do důchodu a brát důchod. Na mnohých pracovištích je doslova katastrofou, když důchodci přesluhují, mnozí jsou naprosto nesoudní, dělají chyby (které po nich musí někdo opravovat), nezvládají svou práci, kterou by mladší zvládli dobře a bez chyb. A není na ně žádná páka, aby s nimi zaměstnavatel mohl ukončit pracovní poměr (pokud neudělají nějakou fatální chybu), i když jsou pro pracoviště více přítěží než k užitku a jsou placeni stejně jako ti, kteří svoji práci zvládají. - Velká chyba v systému.
-11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 4. 2017 0:37 | jezevec

ach to jsem netušil, že důchodci měli od pádu doby temna zakázáno si spořit, a po odchodu do důchodu dokonce nesmí ani na pár hodin týdně pracovat a nějak si přivydělat. tak to pak jo, to jsou opravdu kruté podmínky. bezmocně odkázaní na deseti- a vícetisícovou měsíční almužnu .... peklo!
no jinak - sociální a důchodové pojištění, které po dobu jejich produktivního života zaplatili dnešní důchodci, stát rozhodně neměl ukládat a zhodnocovat. v intencích průběžného systému - stát tyto peníze průběžně rozfrcal, rozkradl, a především rozdal na důchodech tehdejším důchodcům. pokud si někdo chtěl ukládat a zhodnocovat peníze, musel tak činit se svými. ale v tom jim fakt nikdy nikdo nebránil. dnešní důchodci si tak nyní musí vystačit s tím, co zaplatí na sociálním a důchodovém pojištění (a případně části daní) dnešní produktivní třída. to je pointa průběžného systému - nic neukládá a nic nezhodnocuje, ale taky nic neriskuje. vnuci živí své předky, jen nedobrovolně a prostřednictvím daní a povinného pojistného, ale ani jim se na důchody nic neukládá a nezhodnocuje. může se nám to nelíbit, můžeme s tím i nesouhlasit - ale peníze jsou prostě jen jedny.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 4. 2017 20:09 | Petr

Mate pravdu. Minimalni odvod je dnes pres 2k, ovsem to nic nemeni na faktu, ze zasluhovost tam proste neni. 2K neni zadna zavratna castka, na kterou se optimalizaci muzete bezproblemu dostat i z vysokych prijmu. A pokud vydaje nemam, tak me zachrani pausal 60%. I tak odvedu kolem 7,5k namisto 28k a tudiz zbyva cca 20k mesicne na odkladani si a zhodnoceni do duchodu.
To stejne plati v blede modrem pro zdravotni pojisteni. Lepsi je platit statu co nejmin, protoze dostanete stejne sluzby jako ten co plati desitky tisic mesicne. Pak Vam zbyde dosti penez na nadstandardy. :-) Opet to hodnotim pouze z principialniho hlediska.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 4. 2017 19:12 | Zdenek

Nějak jste zaspal dobu, minimální soc je už přes 2000Kč a máte nad sebou drába EET.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 4. 2017 17:23 | martin

vztahuje se i na rocnik 1971 nebo az 1972 ? vztahuje se i na invalidni duchody ?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 4. 2017 13:10 | Petr

Martine, na tento problem se take podivejte z principialniho hlediska. Pokud jste zamestnany (a tim myslim zamestnany ne OSVC) a mate vysoke prijmy = obrovske odvody na soc pojisteni. Na duchody jde 28% z hrubeho prijmu. Pokud mate 100 000 mesicne, tak odvadite pouze na duchody 28 000 Kc mesicne - cast jde samozrejme ze superhrube mzdy. Takze platite 40 let 28 000 Kc mesicne a oni Vam pak vyplati milostive 20 000 duchod (o 1/3 mene nez davam mesicne).
Pokud budu delat stejnou praci za stejne penize jako OSVC, tak muzu odvadet 1000 mesicne -> dostanu duchod 3000 (sice prd, ale furt 3x vice nez odvedu) a zbytek 27 000 si pohodlne muzete setrit na kralovsky duchod. A nejlepsi na tom je, ze ty moje rodice / prarodice momentalne v duchodu zaplati nekdo kdo je zamestnany......
-5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 4. 2017 10:45 | josef

Tak ono taky zalezi na tom, jak jste v rodine zvykli rodit deti. Ja se narodil mame v devatelnacti. Muj spoluzak ve skole v deseti letech mel matku stejne starou, jako ja babicku.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 4. 2017 10:13 | Gabriel Pleska

Díky za postřeh, pane Svobodo, přehlédnutí jsme opravili.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 4. 2017 9:22 | Miroslav Svoboda

Až na ty chyby v článku,třeba jako odchody mužů do důchodu o dva měsíce za rok oproti ženám 4 měsíce více za rok.V článku je to obráceně.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 4. 2017 9:15 | Wogoo

Když jsem byl malý, obě mé babičky a oba dědové už byli v penzi. Já mám do penze o dost víc než pětiletku, mám 3 vnoučata a z toho jedno už chodí do školy. P.S. Jsem bílý!
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 4. 2017 8:57 | Martin

Jestli "Spousta seniorů - důchodců byla v době svého zaměstnání na vysokých postech" pak mela nadprumerne platy a mela byt schopna si na duchod neco nasetrit, "aby v důchodu nemuseli žít jako žebráci". Statni duchod duchod ma byt zachranna sit, asi jako minimalni mzda, pro ty co nemaji z ceho nasetrit. Nikoliv renta pro ty, kteri svuj vydelek prozrali.
To rikam s vedomim, ze se me to tyka, protoze do duchodu mam vic nez 20 let. Predpokladam, ze duchod nebude vetsi jak 1/4 mych soucasnych prijmu, takze pokud chci vyssi zivotni uroven, musim s tim neco udelat (ted) sam.
-25
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 4. 2017 6:30 | Miki

Pavel Sobíšek - co bude za 15 let, to ví jen ten nahoře. Za 15 let tu velká část seniorů už nebude , takže státní kasa zase ušetří. Senioři jsou skromní a žijí z prostředků, které jim milostivě dá stát . Kdo není vůbec skromný jsou politici a lidé typu Pavla Sobíška. Vážený pane, uveďte jaký je Váš příjem. Spousta seniorů - důchodců byla v době svého zaměstnání na vysokých postech a odváděla státu kvalitní práci - ovšem , po odchodu do důchodu se jejich plat scvrkl na velmi podivnou odměnu ve formě starobního důchodu. Odváděli sociální pojištění , tedy i důchodové pojištění. Tyto peníze měl stát ukládat a zhodnocovat pro jejich prospěch tak, aby v důchodu nemuseli žít jako žebráci. Dějiny však ukazují, že se stalo něco naprosto jiného. Pro politiky je skupina důchodců něco jako obtížný hmyz , který by měl být co nejdříve na krchově. Snad jim to Pán Bůh vrátí i s úroky.
+113
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Tomáš Pitr

podnikatel a kriminálník

Michal David

hudebník a podnikatel

Tomáš Pitr
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Michal David
ÚSPĚŠNOST
50,00 %

z 2 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services